Kochani, wiem że czekaliście na ten przepis. Zmobilizowałam się więc i jest. Przepis na świąteczne pierniczki bez glutenu, laktozy i białek mleka krowiego.
Jeśli sami jesteście alergikami, lub alergię mają Wasze dzieci, bez obaw, w święta będziecie mieli swoje pierniczki 😉
W tym roku pierniczki w 80% robiły moje dzieci. Moja rola ograniczyła się do zagniecenia ciasta. Moja córka zajęła się wałkowaniem i wykrawaniem kształtów. Ja razem z synem wkładaliśmy blaszki do piekarnika.
Dekorowaniem w całości zajęły się dzieci .Pierniczki nie są może idealne (internetowo idealne bo dla mnie są perfekcyjne), ale mają dla nas ogromną wartość sentymentalną i z przyjemnością zjemy je w święta. Będę nam przypominały o tym, jak cudowny czas spędziliśmy podczas ich przygotowywania.
Polecam 😉
Cynamonowe pierniczki bez glutenu i nabiału
Składniki na ok. 40 pierniczków:
- 150 gramów masła klarowanego
UWAGA! Masło klarowane nie zawiera białek mleka krowiego. Jeśli masz nietolerancję laktozy, do przygotowania klarowanego masła użyj, masła bez laktozy. - 200 gramów płynnego miodu
- 2 żółtka
- 3 łyżki gęstego mleka kokosowego z puszki lub śmietanki migdałowej
- 300 gramów mąki owsianej bezglutenowej
- 200 gramów mąki ryżowej
- czubata łyżka cynamonu
- łyżeczka imbiru mielonego
- łyżeczka kardamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
- W rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy miód i przyprawy. Podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Zestawiamy z ognia, studzimy.
- Wystudzoną masę miodową wlewamy do miski. Miksujemy dodając żółtka i mleko kokosowe. Cały czas miksując dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Zagniatamy ciasto. Ma być gładkie i sprężyste jak plastelina. Polecam użyć robota planetarnego.
- Zagniecione ciasto wstawiamy do lodówki na 5 godzin. Rozwałkowujemy partiami na posypanej mąką silikonowej (najlepiej) stolnicy. Przy pomocy foremek wykrawamy dowolne kształty i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 5 – 7 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (bez termoobiegu).
Wystudzone pierniczki dowolnie dekorujemy.