Które owoce warto zamrozić na zimę i dlaczego? Które ja mrożę? Jakich zasad przestrzegać?

Uwielbiam działkę moich rodziców o tej porze roku. Kusi kolorem i smakiem. Niesamowicie inspiruje. 
Uwielbiam też nasze miejskie targowisko. Stragany pękają w szwach od malin, borówek amerykańskich, śliwek, brzoskwiń, nektarynek, wiśni, moreli, jagód i wielu innych owoców. W głowie, aż kipi od pomysłów na owocowe koktajle, konfitury, musy, ciasta i desery, ale mimo iż aura za oknem zupełnie temu nie sprzyja, ja powolutku myślę już o zimie.
Zimą też będę chciała wypić odżywczy koktajl z owocami. Zjeść mus owocowy, czy upiec tartę ze śliwkami. Mogę oczywiście iść do sklepu i kupić gotową mrożonkę. Wolę jednak skorzystać z owoców których pochodzenie znam.
Kto czyta mnie od lat, ten wie, że w garażu mam całkiem sporą, cztero – szufladową zamrażarkę i każdego roku zamrażam w niej około 40 kilogramów owoców. Głównie truskawek, malin, jeżyn i śliwek węgierek. W tym roku zamrożę też jagody, wiśnie i czarne porzeczki.
Mrożę owoce oddzielnie, ale robię też mieszanki. Do koktajlu zimą lubię połączenie malin, czarnych porzeczek i jeżyn, oraz wiśni, śliwek i czarnej porzeczki .
Uwielbiam też domowy kisiel z owoców . Mmmm, jest przepyszny i jedzony pod kocykiem w zimny, listopadowy dzień smakuje wybornie. 

Dlaczego akurat owoce o barwie ciemnej, czerwonej?

Stan naszego zdrowia, wygląd zewnętrzny (skóra, włosy, paznokcie), energia, witalność etc. zależne są od tego czy jesteśmy nasyceni potrzebnymi witaminami i minerałami. Kluczowe jest też to, czy zachowujemy wewnętrzną równowagę między reakcjami wolnorodnikowymi i przeciwutleniającymi.
Antyoksydanty, inaczej przeciwutleniacze, to substancje chroniące nas przed destrukcyjnym działaniem wolnych rodników i powinny się znaleźć w naszej diecie w jak największej ilości. Jeśli chodzi o potencjał antyoksydacyjny absolutnym liderem są owoce o ciemnej barwie.
Prawdziwą królową, bijącą wszystkich na głowę jest aronia. Zaraz za nią borówka amerykańska, czarna porzeczka, jagoda, wiśnia, jeżyna, czereśnia, maliny, truskawka, żurawina i śliwka.
O tym że wolne rodniki powstają w skutek zanieczyszczenia środowiska, zażywania leków, promieniowania UV czy stresu wie chyba każdy, ale powstają także w wyniku naturalnego metabolizmu komórkowego czy aktywnego uprawiania sportu. Ale wolny rodnik jest jak Candida Albicans. Niebezpieczny staje się dopiero wtedy, kiedy osiągnie przewagę, dlatego kluczowym czynnikiem jeśli zależy nam na utrzymaniu dobrego zdrowia, jest ochrona antyoksydacyjna, czyli unieczynnianie wolnych rodników.
Ponieważ zimą zmagamy się dodatkowo ze zmianami temperatur i szalejącymi wirusami, witaminy, minerały, bioflawonoidy oraz wartości odżywcze z owoców będą nam szczególnie potrzebne.

Wartości odżywcze owoców o barwie czerwonej

Czerwone owoce to odżywcza petarda. Korzystam z niej latem ile się da, ale nie chcę z niej rezygnować zimą. 
Zawarta w czerwonych owocach rutyna wzmacnia i zmniejsza przepuszczalność naczyń włosowatych. To niezwykle istotne przy wszelkich przeziębieniach (rutyna jest składnikiem wielu leków na przeziębienie), stłuczeniach, siniakach, pajączkach czy żylakach. Ponadto poprawia elastyczność ścian naczyń krwionośnych (kluczowe przy podwyższonym poziomie cholesterolu, nadciśnieniu i początkach miażdżycy, kiedy to choroba powoduje stwardnienie naczyń) i zmniejsza toksyczne działanie utlenionego cholesterolu.

Kwercetyna oprócz działania antyoksydacyjnego działa także przeciwalergicznie i przeciwzapalnie poprzez hamowanie uwalniania histaminy oraz enzymów uczestniczących w produkcji prostaglandyn i leukotrienów.

Katechiny działają antyoksydacyjnie i przeciwzapalnie poprzez hamowanie ekspresji genów cytokin prozapalnych oraz syntezę białek adhezyjnych. Hamują peroksydacjię lipidów, obniżają ciśnienie krwi oraz działają przeciwzakrzepowo poprzez hamowanie agregacji płytek krwi.

Witamina P działa przeciwobrzękowo, przeciwwrzodowo, przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo. Poprawia przepływ krwi w naczyniach wieńcowych i obniża ciśnienie. Ponadto zwiększa przyswajanie witaminy C oraz zapobiega krwawieniom, wylewom i pęknięciom naczynek.

Witamina B2 wraz z witaminą A odpowiada za kondycję oczu. Oprócz tego wspiera układ nerwowy i immunologiczny. Poprzez stymulację wzrostu komórek pomaga w leczeniu ran i uszkodzeń skóry.

Witamina C i E. I tu muszę wspomnieć o kolagenie, głównym białku tkanki łącznej, który nie będzie mocny bez obecności witaminy C. Kolagen jest białkiem o nietypowym składzie aminokwasów. Dwa z nich, hydroksyprolina i hydroksylizyna do syntezy potrzebują obecności witaminy C.
Zmarszczki, przebarwienia, bóle stawów, strzykanie w kościach, słabe paznokcie, sucha skóra, cellulit, wypadanie włosów. To wszystko efekt słabego kolagenu.  Natomiast witamina E, to witamina młodości i płodności. Odpowiada za wygląd skóry, podnosi odporność, łagodzi zmęczenie, wpływa na wydolność mięśni oraz podnosi żywotność plemników. Jest stosowana w leczeniu bezpłodności u panów.

Czerwone owoce to także bogactwo cennego dla zdrowia  kwasu foliowego, wapnia, żelaza, miedzi, manganu, jodu i boru.

Czym są wolne rodniki? 

Wolny rodnik to niesparowany atom tlenu, który niszczy na swojej drodze wszystko co napotka.
Aby znaleźć sobie parę, niszczy organelle komórkowe doprowadzając albo do obumarcia komórki, albo jej niewłaściwego przekształcenia.
Wolne rodniki uszkadzają włókna kolagenu i elastyny przyspieszając starzenie się skóry, zaburzają transport tlenu i składników odżywczych do komórek, uszkadzają ściany naczyń krwionośnych (do tych uszkodzeń przykleja się sacharoza, wapń i cholesterol tworząc blaszkę miażdżycową), nasilają łuszczycę, egzemy, wrzody i inne problemy skórne, problemy z układem pokarmowym, zwyrodnienia stawów i szereg innych chorób właśnie dlatego że uszkadzają komórki.
Co może przerażać, duża ilość wolnych rodników jest w stanie zaatakować nasze DNA zmieniając strukturę kodu genetycznego i doprowadzając do mutacji. Zmutowane komórki mnożą się w niekontrolowany sposób, a namnażanie się komórek bez kontroli to prosta droga do rozwoju nowotworu.
Antyoksydanty, inaczej przeciwutleniacze, to substancje chroniące nas przed destrukcyjnym działaniem wolnych rodników i powinny się znaleźć w naszej diecie w jak największej ilości.

Dlaczego warto mrozić owoce na zimę?

Mrożenie to najlepszy sposób przedłużania trwałości owoców, głównie dlatego że nie powoduje strat witamin (nawet witaminy C) i minerałów ale też chroni przed namnażaniem się bakterii chorobotwórczych zapobiegając psuciu. Mrożone owoce zachowują też smak i zapach. Kolejna kwestia to jakość. Mrożąc samemu owoce z pewnego źródła (własnej działki, zaprzyjaźnionego rolnika czy zaufanego dostawcy z bazarku) mamy pewność co do ich jakości. Ja mrożę owoce z działki rodziców. Wiem że produkowane są w sposób ekologiczny. Na targowisku na którym na co dzień zaopatruję się w warzywa i owoce mam też dwóch zaprzyjaźnionych sprzedawców co do których mam pewność, że posiadają własne, ceniące tradycję, rodzinne gospodarstwa. Wiem że mrożę produkty jędrne, świeże, zdrowe, które przed mrożeniem nie leżały długo w wodzie, a co za tym idzie, nie straciły cennych witamin jeszcze przed zamrożeniem.
Nie można pominąć też ceny. Owoce dostępne o tej porze roku są nawet trzykrotnie tańsze niż w formie gotowych mrożonek dostępnych zimą w sklepach.

Zasady mrożenia owoców

Jest kilka zasad o których musicie wiedzieć i których nie możecie pominąć decydując się na domowe mrożenie.

  • dobór produktów to zasada podstawowa. Owoce przeznaczone do zamrożenia muszą być świeże, jędrne i zdrowe (nie nadpsute). Powiędnięte, mający ciemne plamy, nawet w niewielkim stopniu nadpsute tracą dużo wartości ożywczych, a nam przecież zależy aby zachować ich na zimę jak najwięcej.
  • mycie. Przed zamrożeniem owoce należy dokładnie umyć i porządnie osuszyć. Nie mrozimy produktów mokrych ponieważ będą się zbrylały, a po rozmrożeniu staną się „kapciate” i stracą witaminy rozpuszczalne w wodzie którą po rozmrożeniu wylejemy.
  • pakowanie. Polecam mrożenie w pojemniki do pakowania próżniowego. Ta metoda dzięki odessaniu powietrza dwukrotnie przedłuża termin przydatności do spożycia. Na rynku dostępne są specjalne pojemniki i torebki do pakowania próżniowego, przeznaczone do zamrażania.
  • szybkość mrożenia. Im niższa temperatura mrożenia tym szybszy sam proces, a ten ma wpływa na wartość odżywczą zamrożonych produktów. Jeśli temperatura w zamrażarce lub zamrażalniku jest wysoka, powolne mrożenie powoduje wyciek wody z produktu a ta w postaci kryształków lodu rozerwanie błon komórkowych i znaczną utratę wartości podczas rozmrażania.
  • odpowiednia temperatura w zamrażarce. Temperatura w zamrażarce nie może być wyższa niż – 18 stopni.

Jak długo przechowywać zamrożone owoce?

Wiadomo że zamrożonych owoców nie wolno przechowywać w nieskończoność. Powinniśmy je spożyć przed upływem 8 miesięcy od zamrożenia. 

Czujecie się przekonani do samodzielnego zamrożenia owoców na zimę?

Które owoce warto zamrozić na zimę i dlaczego? Które ja mrożę? Jakich zasad przestrzegać?
Oceń ten wpis

116 komentarzy

KarolinaDodano:  18 Lipiec 2018 - 9:29
Czy ma Pani jakieś sprawdzone sposoby na osuszanie owoców po myciu?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  18 Lipiec 2018 - 9:33
Ja suszę na ręczniku kuchennym.
Odpowiedz
OLADodano:  18 Lipiec 2018 - 9:30
Czy mrożona natka, jarmuż, seler naciowy też nadają się na koktajle zimą?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  18 Lipiec 2018 - 9:33
Mrożona natka jak najbardziej. Selera naciowego nie zamrażaj. Jest dostępny okrągły rok w sklepach.
AniaDodano:  18 Lipiec 2018 - 9:40
Oli pewnie chodzi o nać selera korzeniowego :)
AniaDodano:  18 Lipiec 2018 - 10:05
Małgosiu ale czy są jakieś przeciwwskazania do mrożenia selera naciowego poza tym, że nie warto bo jest dostępny? Mam problem ze zużyciem całego kupionego pęczka i mrożenie daje mi możliwość wykorzystania całego produktu, a nie wyrzucania go, bo nie przejem.
AnonimDodano:  18 Lipiec 2018 - 17:27
Ja mrozilam a potem używałam do potraw na ciepło wiec go lekko podduszalam na oliwie
Odpowiedz
aniaDodano:  18 Lipiec 2018 - 9:32
Gosiu czy podwyższony poziom wapnia we krwi (górna granica normy) utrudnia wchłanianie żelaza z jedzenia? I co robic żeby obnizyć poziom wapnia?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  18 Lipiec 2018 - 9:35
Wapń nie lubi się z żelazem. Chcąc obniżyć poziom wapnia odstaw nabiał i orzechy.
AsiaDodano:  18 Lipiec 2018 - 13:39
A co jeśli ma się osteoporozę i zalecenie od lekarza żeby łykac wapno, a poziom żelaza poniżej normy.
Odpowiedz
MarzenaDodano:  18 Lipiec 2018 - 10:05
Witaj Gosiu jestem uzależniona od twojego bloga:) Mam dużo czarnej porzeczki !!!jako koktajl do mrożonek z czym mogę połączyć?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  18 Lipiec 2018 - 11:43
Bardzo się cieszę ;) czarna porzeczka cudnie się komponuje z malinami i borówkami amerykańskimi oraz wiśnią i maliną.
SylwiaDodano:  18 Lipiec 2018 - 14:04
Dziś na II śniadanie miałam koktajl: czarna porzeczka, banan, otręby, siemię lniane i napój ryżowy- pychota, polecam.
Odpowiedz
MartaDodano:  18 Lipiec 2018 - 10:14
Tak, zdecydowanie mroże. W ty roku mam juz zapas truskawek, malin, jagód z lasu, borówek amerykańskich i jeżyn. Myślę jeszcze nad śliwkami...
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  18 Lipiec 2018 - 11:42
Super. Zamroź śliwki. Na tartę, do koktajlu też są fajne.
Odpowiedz
anonimDodano:  18 Lipiec 2018 - 10:42
Ja się czuję przekonana. Najbardziej mi szkoda nie wykorzystać czarnej porzeczki więc zrobię mix z borówką amerykańską, która też rośnie u mnie w ogrodzie. Pozdrawiam
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  18 Lipiec 2018 - 11:42
O tak. Do koktajlu będzie super. Lubię to połączenie.
Odpowiedz
MarzenaDodano:  18 Lipiec 2018 - 10:45
Gosiu mam dużo zielonej cukinii, zamroziłam sporo a czy masz pomysł jak zawekować? szkoda mi, bo swoje to swoje. Proszę:)
anonimDodano:  18 Lipiec 2018 - 13:09
Ja wekuję leczo z cukinii tylko wersja bez mięsa. Choć w zeszłym roku wekowałam też z kiełbasą. A w tym roku w sosie słodko(miód)-kwaśnym(ocet jabłkowy).polecam też z przyprawami jak lubczyk, bazylia, papryka. Dodaję też cukinię do np. Sałatki z ogórków na zimę bo też mam zawsze sporo cukinii.
Odpowiedz
As Dodano:  18 Lipiec 2018 - 10:52
Temperatura w zamrażarce nie może być wyższa niż -18 stopni.
Odpowiedz
MartaDodano:  18 Lipiec 2018 - 11:18
Małgosiu czy Twoje gotowe jadłospisy na cały rok nadają się dla osoby z insulinoopornością? Pozdrawiam
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  18 Lipiec 2018 - 11:41
Nie. To jadłospisy dla osoby zdrowej.
MartaDodano:  18 Lipiec 2018 - 16:04
Mam nawrót insulinoopornosci (zaniedbalam dietę :(), w tym tygodniu zamówię dietę u Ciebie ale jak wiesz trochę to potrwa zanim ją dostane :) chce się ratować metformina do tego czasu i oczywiście wdrożyć dietę o niskim indeksie. Podpowiedź jak najlepiej brać metformine i probiotyki? W jakiej konfiguracji? I jakie badania będą mi potrzebne do diety u Ciebie?
Odpowiedz
MartaDodano:  18 Lipiec 2018 - 11:55
Małgosiu czy Twoje gotowe jadłospisy na cały rok nadają się dla osoby z insulinoopornością? Pozdrawiam
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  18 Lipiec 2018 - 12:58
Nie. Wyłącznie dla osób zdrowych.
Odpowiedz
KasiaDodano:  18 Lipiec 2018 - 11:57
Małgosiu, a co z warzywami? Mrozisz np. fasolkę szparagową?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  18 Lipiec 2018 - 12:57
Tak. Mrożę fasolkę szparagową, dynię, brukselkę, bób, groszek.
AnonimDodano:  18 Lipiec 2018 - 17:30
Mi akurat mrożona dynia nie smakuje, jest taka rozlazła i to juz nie ten smak.
BasiaDodano:  19 Lipiec 2018 - 11:17
Mrożona dynia u mnie rewelacyjnie się sprawdza w zupie - kremie :-)
Odpowiedz
olkaDodano:  18 Lipiec 2018 - 12:20
Gośka, też jestem uzależniona od Twojego bloga. Nie ma dnia żebym do Ciebie nie zajrzała :P Mam też dietę od Ciebie, stopniowo zmieniam nawyki żywieniowe (dzięki!). Właśnie kupiłam pojemniki do mrożenia :) Zastanawiam się też na kupnem Twojej książki, ale czy przy moich dolegliwościach (NT,IO, hiperandrogenizm..) znajdę tam coś dla siebie? Pozdrawiam
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  18 Lipiec 2018 - 12:54
Bardzo miło mi to słyszeć ;) Takie uzależnienie nie jest szkodliwe ;) Znajdziesz oczywiście wiele przepisów przy IO i NT w mojej książce.
Odpowiedz
kajaDodano:  18 Lipiec 2018 - 14:32
Czy witamina C lewoskretna jako suplement tez nizszczy wolne rodniki ?
Odpowiedz
OlaDodano:  18 Lipiec 2018 - 14:39
Małgosiu, mogłabyś napisać posta skierowanego do młodych matek karmiących o tym co mogą jesć, albo inaczej, o tym, że mogą jeść wszystko (oczywiście chodzi mi o zdrową mamę i dziecko, bez żadnych nietolerancji i różnych chorób). Sama jestem mamą dwójki dzieci, karmię piersią i jem wszystko, bo wiem że dieta powinna być zdrowa i urozmaicona i nie ma powodu eliminować poszczególnych rzeczy. Krew mnie zalewa jak słyszę, że matka może jeść tylko gotowany ryż, kurczaka i marchewkę z groszkiem; że nie może zjeść wieprzowiny np. schabu; pomarańczy; że nie powinna popieprzyć potrawy, bo to zaszkodzi dziecku. Napisz proszę posta o tym i uświadom te młode dziewczyny i połóż kres tym \"herezjom\". Z góry bardzo dziękuję :)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  19 Lipiec 2018 - 9:51
Napiszę kochana. Ostatnio mówiłam o tym dużo na filmiku na instastory i w związku z tym otrzymałam ogrom wiadomości aby napisać o tym wpis.
Odpowiedz
KasiaDodano:  18 Lipiec 2018 - 14:39
Małgosiu jak robisz kisiel z owoców?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  19 Lipiec 2018 - 9:42
Pokażę na blogu.
Odpowiedz
UlaDodano:  18 Lipiec 2018 - 14:46
a zdradzisz nam jak robisz taki swój domowy kisiel? Nigdy nie próbowałam.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  19 Lipiec 2018 - 9:41
Opublikuję na blogu. Nie ma problemu.
Odpowiedz
AgaDodano:  18 Lipiec 2018 - 14:55
Małgosiu, a czy matki karmiące mogą używać maści na pajączki z wyciągu z kasztanów z escyną?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  19 Lipiec 2018 - 9:41
Tego nie wiem. Trzeba by doczytać na ulotce preparatu.
Odpowiedz
olaDodano:  18 Lipiec 2018 - 15:16
Małgosiu, a co się dzieje z owocsami, z ich wartościami odżywczymi po tych 8 miesiacach leżenia w zamrażalce, tracą je?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  19 Lipiec 2018 - 9:41
Tak. Nic nie jest wieczne.
Odpowiedz
OlaDodano:  18 Lipiec 2018 - 16:15
Małgosiu, a robisz do słoików np jakieś leczo, żeby mieć coś na tzw czarną godzinę?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  19 Lipiec 2018 - 9:38
Tak, ale to już na jesieni.
Odpowiedz
MagdaDodano:  18 Lipiec 2018 - 16:22
Małgosiu, kisiel robisz z owoców i mąki ziemniaczanej ? :)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  19 Lipiec 2018 - 9:37
Tak.
Odpowiedz
AlaDodano:  18 Lipiec 2018 - 16:29
Małgosiu, chyba jest błąd w tekście, powinno być: \"Jeśli temperatura w zamrażalce lub zamrażalniku NIE jest wysoka, powolne mro żenie powoduje wyciek wody z produktu...\" Dobrze myślę?
Odpowiedz
KasiaDodano:  18 Lipiec 2018 - 17:09
W którymś artykule pisałaś, że leki tarczycowe (letrox etc.) w niedoczynności tarczycy należy przyjmować aż 4h przed śniadaniem; lekarka z kolei powiedziała, że na 0,5-1h przed śniadaniem. Jaka ilość czasu będzie prawidłowa?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  19 Lipiec 2018 - 9:36
Kasiu zerknij do zakładki TROCHĘ ZDROWIA - TARCZYC i tam znajdziesz wpis o tym jak przyjmować leki i dlaczego. Jeśli masz zdrowe jelita to godzina wystarczy, ale z reguły jest tak, że osoby z NT nie mają zdrowych jelit i że tak powiem, lek potrzebuje spokoju aby się wchłonąć. Potrzeba więcej czasu.
KasiaDodano:  30 Lipiec 2018 - 13:10
Gosiu, przejrzałam wszystkie artykuły, ale było tam jedno zdanie, które nie do końca zrozumiałam :) Wiem, że niektórzy wstają w nocy, żeby wziąć leki ale dla mnie to bardzo nienaturalne... Czy w takim wypadku wzięcie leku na noc (4h po ost. posiłku) będzie w porządku? Brakuje mi bardzo śniadania, a biorąc lek ok. 8 rano i odczekując godzinę, to po 9 nie jestem już głodna...
Odpowiedz
K.M.Dodano:  18 Lipiec 2018 - 17:40
Malgosiu a slyszalas o mrozonej cytrynie i jej walorach...Podobno jest duzo bardziej zdrowsza niz taka zwykla... Podczas mrozenia podobno uaktywnia sie w niej wiele jakiś tam zdrowych wlasciwosci... Ale nue wiem czy to prawda...
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  19 Lipiec 2018 - 9:49
Zgłębię temat. Nie słyszałam o tym.
Odpowiedz
Krysia Dodano:  18 Lipiec 2018 - 18:16
A to dobre. Dopiero dopytywałam o mrożenie jeżyny a tu tyle ważnych informacji się dowiaduje. Coś w tym jest że organizm zimą domaga się owoców letnich. Bynajmniej ja tak mam :)te czerwone i niebieskie .......zimą wszelkie musy i koktaile tak smakują :-) wybornie .......dziękuję za Twoją wiedze którą dzielisz się tu z nami. Takimi zwykłymi ludźmi a ile nam w zdrowiu pomagasz. DZIĘKUJĘ Małgosiu
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  19 Lipiec 2018 - 9:49
Dziękuję kochana ;)
Odpowiedz
MałgorzataDodano:  18 Lipiec 2018 - 19:08
Małgosiu, a jakie przetwory robisz na zimę do słoików?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  19 Lipiec 2018 - 9:34
W tym roku z uwagi na remont kuchni wyjątkowo nie robię. Wyręcza mnie w tym roku mama i teściowa ;)
Odpowiedz
KamilaDodano:  18 Lipiec 2018 - 19:52
Widziałam ostatnio Twoją relację na Instagramie odnośnie żelaza i ferrytyny , a akurat dziś odebrałam swoje wyniki i żelazo wyszło 129 ug/dl a ferrytyna tylko 18,czyli to oznacza, że ferrytyna jest zbyt niska ? Jeśli tak co dalej powinnam zrobić ? TsH natomiast 3,530 ( normma do 4,200) - ale czy nie jest jednak za wysokie ? ( Mam 32lata)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  19 Lipiec 2018 - 9:34
Tak. I to oznacza że jesz za mało białka.
Odpowiedz
SylwiuuDodano:  18 Lipiec 2018 - 20:18
Ja czuję sie bardzo przekonana tylko jak to pomiescic w zwyklej zamrazarce ??
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  19 Lipiec 2018 - 9:33
Na wcisk ;)
Odpowiedz
MaggieDodano:  18 Lipiec 2018 - 21:00
Małgosiu ja trochę z innej beczki - co sądzisz o cateringu dietetycznym? Rano kurier przywozi jedzenie na cały dzień w osobnych pudełeczkach. Czy takie jedzenie jest bezpieczne pod względem sanitarnym i bakteriologicznym? Czytałam w internecie opinie, że jesli chce się zamówic taki catering to równie dobrze mozna jeść z podłogi, ponieważ jedzenie tam jest przygotowywane bez zachowania podstawowych zasad higieny. Niektórzy moi znajomi mieli po takim jedzeniu problemy z żołądkiem (rózni dostawcy cateringu). Czy Twoim zdaniem mozna sobie coś takiego zamówić? Mieszkam sama, bardzo dużo pracuję i nie mam możliwości przygotowywania jedzenia w domu. Pozostaje mi tylko stołówka w pracy, gdzie króluje typowo polskie, tłuste jedzenie lub właśnie taki catering. Może ktoś z Czytelników mógłby mi doradzić?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  19 Lipiec 2018 - 9:48
Ciężki temat. Ostatnio była kontrola w takich firmach i nie wypadała najlepiej. Produkty nie były wysokich lotów no i kwestie sanitarne o których wspominasz. Kolega korzystał z cateringu przez pewien czas. Widziałam te posiłki i miałam mieszane uczucia. Wiadomo też że catering, cateringowi nie równy i są pewnie firmy które oferują wysoką jakość, ale to idzie w parze też z wysoką ceną takiej usługi.
JoannaDodano:  20 Lipiec 2018 - 9:26
A zamawianie z normalnych lokali? U nas połowa biur zamawia, choć niestety miasto ma baaaaaaardzo bardzo słabe zaplecze kulinarne i chyba jeszcze nie znalazłam lokalu z porządną zdrową żywnością. Są obiadki typowo polskie, zdrowo można zjeść tylko kupując sałatki.
EmilkaDodano:  9 Sierpień 2018 - 11:12
ja próbowałam dwóch firm cateringowych i raz trafiłam w miarę okej, ale raz wręcz bardzo źle. Problem w tym, że ta niby okej firma to jedna z lepszych i zdrowszych jaka oferuje dowóz w mojej okolicy, a nie umywa się do posiłków, które potrafię sobie sama przygotować. Niestety nawet jeśli jedzenie jest smaczne i wygląda zdrowo to wciąż nie wiemy jak było przygotowane. Mnie ta niewiedza stresuje na tyle ze zawsze znajduje godzinkę dziennie na gotowanie :) owocki kupuje na targu po drodze z pracy, chlebek w piekarni tez po drodze, a resztę zamawiam z tesco na dowóz co tez pozwala zaoszczędzić sporo czasu i wtedy faktycznie można się zmieścić w godzinie z całym gotowaniem dla 1 osoby
Odpowiedz
LucyDodano:  18 Lipiec 2018 - 22:03
Witam, ja nie na temat ale moze odpowiesz i podpowiesz☺ czy warto wybierac kosmetyki do twarzy i pielegnacji ciala z kolagenem? Na przyklad polska firma Colway ma w swojej ofercie produkty z czystym kolagenem. Co o tym myslisz?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  19 Lipiec 2018 - 9:43
Ciężko mi powiedzieć jak kolagen wchłania się przez skórę. Nie jestem kosmetologiem. Nie wiem.
Odpowiedz
AnnaDodano:  19 Lipiec 2018 - 9:39
Gosiu kiedy mogę spodziewać się odpowiedzi na maila w sprawie diety, jeśli już byłam Twoją pacjentką?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  19 Lipiec 2018 - 9:42
Wszystkie mam odpowiedziane. Zerknij do spamu lub wyślij do mnie jeszcze raz.
AnnaDodano:  19 Lipiec 2018 - 9:59
W spamie nic nie mam, wysłałam jeszcze raz , jeśli możesz zerknij. Mój mail to xxxxxxxxxxx
Odpowiedz
zuziaDodano:  19 Lipiec 2018 - 10:21
witam, ja mam pytanie z innej beczki, mianowicie czy osoby chore na Ziarniniak Wegenera powinny być na specjalnej diecie? jeśli tak czy Pani również układa diety dla takich pacjentów?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  19 Lipiec 2018 - 14:44
Powinny być na zdrowej diecie bogatej w kwasy tłuszczowe Omega 3. Generalnie dieta przeciwzapalna, pełna antyoksydantów sprawdzi się doskonale. Układam takie diety, tak.
Odpowiedz
JoannaDodano:  19 Lipiec 2018 - 10:59
Małgosiu, czy wysyłałaś już dziś wyceny? Bo nie mogę usiedzieć w miejscu z niecierpliwości;) Formularz wysłany 14 maja.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  19 Lipiec 2018 - 14:43
Kochana tak. Przed pięcioma minutami skończyłam ;)
Odpowiedz
SylwiaDodano:  19 Lipiec 2018 - 11:29
Gosiu, pytanie z innej beczki :-) ostatnio czytalam Twoje wpisy o cerze , jak ją poprawic itp i zaczelam pic olej z czarnuszki lyzeczke rano i wieczorem i olej lniany 2 lyzki po podwieczorku .. do tego jem 2-3 awokado w tygodniu plus migdaly, pestki dyni..czy to nie za dużo? Bo coś przytylam ostatnio ok 1,5 kg...przy czym ograniczam ostatnio kp ale slodyczy jem malo ostatnio , reszta raczej bez zmian...
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  19 Lipiec 2018 - 14:42
Oj za dużo tego dobrego ;) Pij sobie olej z czarnuszki rano. Łyżeczkę. Na noc łyżkę oleju lnianego. Awokado i pestki dyni możesz jeść ale w tym dniu w którym je jadasz patrz na ilość tłuszczu w pozostałych posiłkach.
AnonimDodano:  19 Lipiec 2018 - 19:36
Ja czytałam ostatniego posta o kwasie alfalinolenowym i w związku z tym ze mam na linii żuchwy trądzik hormonalny zaczęłam pić 2 łyżki oleju lnianego dziennie i byłam w szoku ale to działa. Linia żuchwy wygoila się a nowych wypryskow jest mnniej i goja się szybciej, wcześniej babrały się tygodniami i trzeba było używać dużo tapety. W związku z tym jestem na etapie fascynacji olejem lnianym, który także pomaga regulować cykl i może mieć nawet wpływ na płodność. Dziękuję za tego posta.
Odpowiedz
onaaDodano:  19 Lipiec 2018 - 16:31
Gosiu a co uwazasz o Babce plesznik? na zaparcia, na trawienie i biegunke? Dieta bez melczna, bezglutenu, kukurydzy i soi przy niedoczynnosci, hashimoto i nerwicy jelit. Dziekuje, pozdrawiam
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  20 Lipiec 2018 - 10:36
Polecam.
Odpowiedz
AsiaDodano:  19 Lipiec 2018 - 19:04
Gosiu ja się zastanawiam czy jestem normalna :) Wieczorem zaglądam do wszystkich pomieszczeń w domu i jak mam posprzątane to idę spać lub czasem gotuje wieczorem z takim relaksem, że rano wstaje do czystego domu i od razu fajnie zacznę dzień. Nie lubie jak od rana jest koło mnie bałagan a ja mam coś robić w kuchni szczególnie i zaczynać od sprzątania dopiero. Też masz podobnie lub któraś z dziewczyn ?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  20 Lipiec 2018 - 10:34
Mam identycznie. Nie pójdę spać jeśli jest bałagan. Kiedyś usłyszałam że powinno się to leczyć ;) Ale po co ? ;)
AlaDodano:  20 Lipiec 2018 - 11:00
Są różne typy ludzi i to jest piękne. Jedna osoba czuje się dobrze, gdy wszystko jest na swoim miejscu (w tym ja), a druga w kompletnym bałaganie i takich ludzi teź szanuję. :-)
AsiaDodano:  20 Lipiec 2018 - 12:24
Dobrze że nie jestem sama :)
Odpowiedz
KingaDodano:  19 Lipiec 2018 - 21:29
Małgosiu, czy przed mrożeniem śliwek należy je wydrylować? A jeśli chodzi o cukinię i dynię- czy mrozić świeże np.już pokrojone w kostkę, czy może upiec np. dynię i dopiero taką przetworzoną zamrozić?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  20 Lipiec 2018 - 10:32
Tak. Ja dryluję i śliwki i wiśnie. Dynię i cukinię mrożę pokrojone w kostkę. W tej formie używam do zup kremów.
Odpowiedz
KZDodano:  19 Lipiec 2018 - 21:47
Witam mam pytanie trochę z innej beczki.śledzę Pani bloga od niedawna i muszę przyznać że to kopalnia wiedzy.w zwiazku z tym mam do Pani pytanie otóż choruje na hashimoto NT oraz IO.na blogu przeczytałam ze powinno się mieć żelazo ferrytyne i wit b12 wysoko normy.u mnie wyniki żelaza 13.8 (norma do 35) ferrytyna 32 (norma do 150) wit b12 - 372 (197-771).co zrobić aby podnieść te wartości. Co konkretnie jesc.bardzo proszę o radę. Suplementuje selen cynk magnez wit z grupy B wit d oraz kwasy omega.staram się jeść zdrowo:)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  20 Lipiec 2018 - 10:31
Trzeba jeść żywność bogatą w żelazo, ale i białko. Ferrytyna jest białkiem. Jeśli w diecie jest za mało białka, to choćbyśmy suplementowali żelazo to efekty będę kiepskie.
Odpowiedz
ElviDodano:  20 Lipiec 2018 - 11:26
Małgosiu czy będzie może post o trądziku u dorosłych? Albo może już coś było kiedyś?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  23 Lipiec 2018 - 11:20
Będzie.
Odpowiedz
AnonimDodano:  20 Lipiec 2018 - 13:43
Gosiu, ja z całkiem innej beczki... Co uważasz o blokerach potu? Czy to jest dobre rozwiązanie? Jakie kosmetyki polecasz przy nadmiernym poceniu się pod pachami?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  23 Lipiec 2018 - 11:20
To kontrowersyjny temat i osobiście ze względów zdrowotnych takich blokerów wystrzegałabym się. Rozumiem jednak osoby którym nadmierne pocenie się utrudnia życie.
AnonimDodano:  23 Lipiec 2018 - 11:52
A są jakieś naturalne metody, które pomogą przy tej dolegliwości? Nie chcę używać blokerów ale nie wiem jak sobie z tym poradzić...
Odpowiedz
KZDodano:  20 Lipiec 2018 - 16:48
A czy mogła by mi Pani powiedziec w jakich konkretnie produktach szukać białka aby podnieść ferrytyne. Przy hashimoto IO i pcos zrezygnowałam z nabiału czyli źródła białka. Brakuje mi pomysłów skąd go czerpać skoro mięso 2 razy w tygodniu ryba raz na rośliny straczkowe tez należy uważać. Bardzo proszę o pomoc.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  23 Lipiec 2018 - 11:18
Napiszę o źródłach białka. Bardzo wiele osób myśli że białko jest głównie w nabiale.
Odpowiedz
IlonaDodano:  21 Lipiec 2018 - 11:43
Małgosiu mam pytanie dotyczące borówki amerykańskiej. Czy jest możliwe, żeby jedzenie borówki w większej ilości w pewnym okresie czasu, konkretnie przez tydzień, wywoływało epizody zapalenia stawôw? (Swędzące zgrubienia na stawach paliczków bliższych u obu rąk)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  23 Lipiec 2018 - 11:22
Ciężko mi odpowiedzieć na to pytanie.
Odpowiedz
Stała czytelniczka Dodano:  22 Lipiec 2018 - 20:38
Małgosiu, kwestia kwasu foliowego, mam kilka pytań: 1-jaki preparat z kwasem foliowym polecasz? 2- Czy pora zażywania ma znaczenie, czy mogę brać w dowolnej porze dnia? 3-Chcę suplementowac ze względu na niedobór, który wyszedł w badaniach. Podpowiesz co warto wprowadzić do diety przy takim niedobrze? 4-czy taki niedobór to z Twojego doświadczenia rzecz powszechna np u pacjentów? O czym może to świadczyć? Może być taki niedobór w związku Np z jakąś chorobą? Pozdrawiam
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  23 Lipiec 2018 - 11:24
1- Acidum Folicum 2- bierzesz po posiłku 3 - dużo zielonych warzyw i naci. 4- to zależy. Bywa, ale nie jest to powszechne.
Odpowiedz
Iwona BGDodano:  29 Lipiec 2018 - 22:38
Witam, mam szybkie pytania: 1 -czy mrozić mrozić pomidory? 2 -czy mrozić ogórki? 3 - czy miętę? 4 - co pani myśli o podgrzewaniu posiłków w kuchence mikrofalowej? 5 - czy pisze pani diety dla dzieci? Pozdrawiam
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  30 Lipiec 2018 - 5:53
1- nie 2- nie 3- lepiej ususzyć, ale zamrozić można 4- okazjonalnie nie zaszkodzi 5- nie
Iwona BGDodano:  30 Lipiec 2018 - 9:57
Dziękuję, najbardziej szkoda pomidorów, bo mamy takie z własnego ogrodu i zwykle nie jesteśmy w stanie przejeść;) A jaki jest najlepszy sposób na pomidory?
BDodano:  31 Lipiec 2018 - 15:44
Przecier pomidorowy, pasteryzowany w słoikach - idealny na pomidorową w zimie :)
Odpowiedz
Beata Dodano:  1 Sierpień 2018 - 11:19
A jakie kosmetyki uztwarzy dla siebie i dzieci, poproszeni o konkretne nazwy i gdzie je kupić. Z góry dziękuję
Odpowiedz
Co oferuję?
img1
ZAMÓW DIETĘ INDYWIDUALNĄ
ZAMÓW
img1
MOJA KSIĄŻKA
165 przepisów, dzięki którym pokochasz gotowanie
oraz porady żywieniowe
ZAMÓW
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Produkty bezglutenowe, makarony proteinowe, zimnotłoczone oleje, zioła, superfoods i wiele innych
CZYTAJ WIĘCEJ
Facebook
Pokaż poprzedni wpis
Szukasz pomysłu na prezent?
PRZEJDŹ DO SKLEPU