fbpx
Kurczak marynowany w pietruszkowym pesto, pieczony z młodą marchewką. Idealny obiad na pierwszy dzień lata.
Img

Delikatny, soczysty, niezwykle aromatyczny pieczony kurczak, a do tego młode ziemniaczki z koperkiem gotowane na parze i młodziutka pieczona słodka marchewka. Idealny obiad na pierwszy dzień lata.
Szybki i bardzo smaczny.

Warzywa korzeniowe czyli marchew, pietruszka czy seler są teraz wyjątkowo smaczne. Młodziutkie są delikatne i bardzo lekkostrawne. Nadają się absolutnie dla każdego. Szkoda wygotowywać z nich to co oferują najcenniejszego, więc jeśli nie gotujecie z nich zupy, jedzcie pieczone lub gotowane na parze.
Młode warzywa zawsze kojarzą mi się z początkiem wakacji. Teraz na targowiskach pojawiają się dużo wcześniej, ale ja z dzieciństwa kojarzę je z ogródkiem mojej mamy. Uwielbiam ten smak. Tę chrupkość i delikatność. W głowie mam mnóstwo pomysłów na ich wykorzystanie i niebawem zdradzę Wam kolejne.
Dziś zachęcam do wypróbowanie tego przepisu. Jestem pewna że ten sposób przygotowania kurczaka przypadnie Wam do gustu.

Kaloryczność:
Jedno udko z kurczaka ma ok. 250 kcal 
Składniki na obiad dla 2 osób:
  • 2 udka z kurczaka
  • pęczek natki pietruszki
  • ząbek czosnku
  • 150 ml oliwy z oliwek
  • pęczek młodej marchewki ok. 8 sztuk
  • sól
 Przygotowanie:
  1. Przygotowujemy pietruszkowe pesto: w blenderze lub malakserze  umieszczamy natkę pietruszki, czosnek i oliwę z oliwek. Blendujemy na głądką masę. Doprawiamy do smaku solą.
  2. Kurczaka osuszamy, nacieramy solą i pietruszkowym pesto. Odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.
  3. Marchewki skrobiemy ze skórki lub jeśli chcemy zjeść ze skórką, dokładnie szorujemy.
  4. Zamarynowanego kurczaka oraz marchewki szczelnie zawijamy w papier do pieczenia lub wkładamy do rękawa do pieczenia. Pieczemy 1,5 godziny w temperaturze 160 stopni.
 
Artykuły, które mogą Cię zainteresować:
Shake truskawkowo – waniliowo – kokosowy !
Shake truskawkowo - waniliowo - kokosowy

Pisałam Wam ostatnio na facebook'u, że shake pity na mieście podczas spotkania z koleżanką zasmakował mi tak bardzo, że postanowiłam Czytaj dalej

Delikatny kapuśniak z młodej kapusty z pomidorami. Obowiązkowa potrawa na progu wiosny! Kto powinien jeść kapustę i jakie ma wartości ?

Na targowisku aż kipi od kolorów, smaków, barw i zapachów. Ludzi coraz więcej. Kocham ten gwar i poranny pęd. Kuszą Czytaj dalej

Truskawkowe marzenie !
koktail z truskawek

.... zerkają na mnie ..... przywołują kolorem, zielenią szypułki, jędrnością ... kuszą ! Staram się przejść obojętnie.... Rozsądek podpowiada: "nie" Czytaj dalej

Lekkie orkiszowe ciasto jogurtowe z owocami i owsianą kruszonką

Mięciutki delikatny spód, warstwa owoców i chrupiąca kruszonka. Do tego kawusia, dobra książka i relaks w cieniu drzew na hamaku Czytaj dalej

130 komentarzy

AnonimowyDodano:  20 czerwiec 2016 - 8:47
Po pieczeniu można zdjąć tą skórę??
Dodano:  20 czerwiec 2016 - 8:55
Tak. Ja zdejmuję.
AnonimowyDodano:  20 czerwiec 2016 - 11:30
Jak zdejmę skórę po upieczeniu to "wyrzucę" też pesto... Nie lepiej ściągnąć skórę przed pieczeniem?
Dodano:  20 czerwiec 2016 - 11:58
Spokojnie. Podczas marynowania kurczak przejdzie smakiem pesto.
AnonimowyDodano:  20 czerwiec 2016 - 18:42
Hej Małgosiu. Pytanie z innej beczki -od 25 kwietnia byłam na diecie rozpisanej przez dietetyczke. Choruje od 4 lat na niedoczynność tarczycy, zrobiłam wynik tsh (1,02)i przedstawiłem go pani dietetyk.Prosiłam o dietę na wyregulowanie miesiączki i zmniejszenie obrzęków. W efekcie zrzucilam 3,5kg ,obrzęki zostały i stracilam miesiączkę. Miesiączkę stracilam już 4 raz. W tej chwili biorę dupa Stone na jej przywrócenie. Nie wiem czy Pani dietetyk potraktowala mnie indywidualnie czy tak jak resztę pacjentów. Nie poszłam do niej z nadwagą miałam 59 kg.Czy to możliwe że dieta zbilansowana tak wpłynęła na mój organizm? Pozdrawiam
Dodano:  20 czerwiec 2016 - 19:47
A jaką kaloryczność otrzymałaś?
AnonimowyDodano:  22 czerwiec 2016 - 18:48
Od 1340 do 1400
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  20 czerwiec 2016 - 8:57
Czy olej kujawski 3 ziarna będzie dobry do smażenia?
Dodano:  20 czerwiec 2016 - 9:14
Tak.
Odpowiedz
Róża madej-latochaDodano:  20 czerwiec 2016 - 9:17
Mam do Pani pytanie byłam u dietetyka dostałam dietę 1100 kalorii przy mojej niedoczynności tarczycy i hashimoto sama nie wiem co o tym sadzic
Dodano:  20 czerwiec 2016 - 9:35
Masakra. Ręce opadają. Taka kaloryczność zmęczy nadnercza i jeszcze bardziej obciąży tarczycę.
Róża madej-latochaDodano:  20 czerwiec 2016 - 10:09
W takim razie co robić? Wysłałam do Pani formularz wyceny diety narazić czekam cierpliwie a co do tego czasu robić?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  20 czerwiec 2016 - 9:24
Malgosiu zrobiłam ogórki małosolne według Twojego przepisu. Po tygodniu na ogórkach powstał biały kożuch. Czy to prawidłowo? Co mogło spowodować że tak się zrobiło?
Dodano:  20 czerwiec 2016 - 9:36
Albo bardzo zakręciłaś słoik, albo temperatura za wysoka, albo stało w świetle.
AnonimowyDodano:  20 czerwiec 2016 - 13:29
Taki kożuch to normalne . Oczywiście takich ogorkow się NIE ZAKRECA!!! tylko przykrywa np. wieczkiem i trzymać około tygodnia. Ten kożuch ja zbieram lyzka i wyrzucam a wode ( bez ogorkow) odlewam do garnka i zagotowuje. Dodaje na 10 litrow wody z ogorkow 1 lyzke octu i zalewam ogorki i od razu dokładnie zakręcam Voila , gotowe. To jest mój sposób na kiszenie ogorkow które robie już jakies 20 lat :)
Pozdrawiam Ewa.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  20 czerwiec 2016 - 9:33
Małgosiu czy jeśli chcę wyeliminować gluten z diety (ale nie mam nietolerancji) to mogę jeść zwykłe płatki owsiane, czy kupować te bezglutenowe ?
Dodano:  20 czerwiec 2016 - 9:38
Jedz zwykle. Owiec nie ma glutenu, ale bywa nim zanieczyszczony. Ta ilość zanieczyszczenia jest tak mała że nie zaszkodzi nawet osobom z nietolerancją. Ale zaszkodzi osobie z celiakią.
AnonimowyDodano:  20 czerwiec 2016 - 9:45
A z ciekawości można zapytać w jakim celu eliminuje się gluten jeśli nie ma się nietolerancji ani innych przeciwwskazań zdrowotnych?
AnonimowyDodano:  20 czerwiec 2016 - 10:41
Mi lekarz ginekolog zalecił eliminację glutenu z powodu Zespołu Policystycznych Jajników. Mówił, że przy chorobach autoimmunologicznych gluten może bardzo szkodzić. Choroba autoimmunologiczna = nieszczelne jelita, nieszczelne jelita = do krwioobiegu przedostają się nie tylko małe molekuły, ale też większe molekuły co powoduje zaostrzenie stanu zapalnego i reakcji autoimmunologicznej. Tak to mniej więcej tłumaczył.
AnonimowyDodano:  20 czerwiec 2016 - 11:38
Eliminuje gluten bo walcze z tradzkiem i juz nic mi nie pomaga. Dieta bez cykru, nabialu, miesa, zywnosci gotowej. Suplementuje w postaci roznych superfoods, czarnuszka tez nie pomaga. Badania hormonalne robilam i nie wyszly drastycznie zle. Lekarz oczywiscie przepisal antykoncepcje, ktorej nie chce. Sama jestem sceptyczna co do diety bezglutenowej, ale sprobowac muszę:(
AnonimowyDodano:  20 czerwiec 2016 - 11:58
Ale czy PCOS to choroba autoimmunologiczna? Ja mam PCOS, robiłam badania ANA1 na choroby autoimm. i wyszły negatywne.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  20 czerwiec 2016 - 10:05
Witam Małgosiu. Chciałabym zamówić dietę dla męża, który choruje na łuszczyce. Czy mogłabyś podać mniej więcej ile kosztowałaby taka dieta. Mam jeszcze pytanie odnośnie czy ta dieta jest na miesiąc, czy na przykład można zamówić jakiś schemat na którym mogłabym się opierać w przyrządzaniu mu posiłków. Mąż pracuje w domu i je posiłki regularnie ugotowane przez mnie (nie ma nadwagi), jedyny problem zdrowotny to łuszczyca którą ma już 20 lat.
Dodano:  20 czerwiec 2016 - 10:22
Przy łuszczycy ja zalecam stosowanie diety bezmlecznej. Cena takiej diety to 300 zł i stosujesz ją 2 miesiące. Przez te dwa miesiące nauczysz się co i jak komponować i potem bez problemu poradzisz sobie sama. Jeśli jednak będziesz chciała abym to ja prowadziła męża dalej to oczywiście nie ma problemu.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  20 czerwiec 2016 - 10:08
osoby zmagajace sie z candidą mogą sobie pozwolić na taki rarytas Małgosiu :)?
Dodano:  20 czerwiec 2016 - 10:22
Tak.
Odpowiedz
aneta_bbDodano:  20 czerwiec 2016 - 10:10
Gosiu,
czy planujesz jakiś post o nabiale? Widzę, że jest spore zainteresowanie tym tematem. Przydałby się post, w którym napisałabyś komu nabiał szkodzi i kto nie powinien go jeść oraz czym go zastąpić w diecie.

Czy bakterie fermentacji mlekowej zabijają ewentualne hormony, które mogłyby się znajdować w mleku? Czy osoby z zaburzeniami hormonalnymi powinny unikac wszelkiego nabiału.

Dzięki Gosiu za odpowiedź.
Dodano:  20 czerwiec 2016 - 10:23
Tak. Pracuję nad takim postem.
Odpowiedz
Dodano:  20 czerwiec 2016 - 10:19
W pierwszym etapie nie.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  20 czerwiec 2016 - 10:21
Czy pesto z Twojego przepisu można mrozic? Jeśli nie to jak długo przechowywać w lodówce?
Dodano:  20 czerwiec 2016 - 10:24
Nie. Z uwagi na oliwę nie mrozimy pesto. Gotowe może stać w lodówce 7-10 dni.
AnonimowyDodano:  20 czerwiec 2016 - 14:10
A czy pietruszka po tych 7 dniach będzie miała jeszcze jakieś wartości? Gdzieś słyszałam ze owoce i warzywa w koktajlach juz po paru godzinach tracą swoje wartości. Czy tak samo bedzie z tą pietruszką w pesto?
Dodano:  20 czerwiec 2016 - 19:40
W pesto masz konserwant w postaci oliwy.
Odpowiedz
BasiacDodano:  20 czerwiec 2016 - 10:26
A taki obiadek może być dla cukrzyka 2
Dodano:  20 czerwiec 2016 - 11:04
Tak. Dla cukrzyka warzywa korzeniowe z uwagi na skrobię oporną tylko pieczone lub na parze.
BasiacDodano:  20 czerwiec 2016 - 11:40
Dziękuję Ci Małgosiu za Twoją wiedzę i cierpliwość
Odpowiedz
UnknownDodano:  20 czerwiec 2016 - 10:50
Pani Małgosiu czy trakcie odchudzania, zupy warzywne na kolacje to dobry pomysł.
Dodano:  20 czerwiec 2016 - 11:03
Bardzo dobry ;)
Patrycja OwczarekDodano:  20 czerwiec 2016 - 13:34
A kiedy można się spodziewać nowych przepisów na zupki?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  20 czerwiec 2016 - 11:03
A dla osoby z insulinoopornością taki obiad będzie ok? ta młoda marchew i ziemniaki..
Dodano:  20 czerwiec 2016 - 11:12
Gotowane lub pieczone są dozwolone.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  20 czerwiec 2016 - 11:14
Witaj,Małgosiu.
Mam pytanie:czy planujesz podać jakieś przepisy z wykorzystaniem garnka rzymskiego? Odkryłam go niedawno dla siebie i chętnie stosowałabym częściej,ale nie bardzo mam pomysł,do jakich potraw.
Pozdrawiam i dziękuję za to,co robisz. Niejeden raz korzystałam z Twoich przepisów i za każdym razem powstawało znakomite jedzonko. :)Poza tym-podajesz mnóstwo informacji,które przydają się do wykorzystania na co dzień.
Dodano:  20 czerwiec 2016 - 12:02
Nie posiadam garnka rzymskiego. Warto kupić?
AnonimowyDodano:  20 czerwiec 2016 - 20:00
Myślę,że tak. Wołowina i kurczak z garnka to czysta poezja... Domownicy i goście są zachwyceni!
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  20 czerwiec 2016 - 11:37
Małgosiu, na facebooku dalas zdjęcie po cwiczeniach. spaliłaś 156 kcal w 17 minut na biezni czy orbitreku? Jak nastawiłaś tę maszynę ze tyle spaliłaś w tym czasie??
Dodano:  20 czerwiec 2016 - 12:00
Na orbitreku. Tle spaliłam w 17 minut. Zaplanowałam sobie 15 minut orbitreka, 15 bieżni i 15 pływania.
AnonimowyDodano:  20 czerwiec 2016 - 12:26
dałaś jakieś obciążenie na orbitrek?
Judyta KapicaDodano:  20 czerwiec 2016 - 21:21
Anonimowy ale przecież to nie jakoś dużo. Na orbitreku ŚREDNIO wychodzi ok 100 kcal na 10 min.
AnonimowyDodano:  21 czerwiec 2016 - 11:25
Dzieki Judyta, ale ja nie ćwiczyłam nigdy na orbitreku stąd moje pytanie o nastawienie sobie maszyny.....

Wczoraj był moj pierwszy raz:)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  20 czerwiec 2016 - 11:39
Czy pieczenie w rękawie marchewki i ziemniaków da efekt upieczenia? Czy bardziej ugotowania? Tak samo mięsa? Nie ma spieczonej skórki.....
I jak to się ma do tej skrobi opornej?
Dodano:  20 czerwiec 2016 - 12:01
Zwróć uwagę na czas pieczenia i temperaturę. Kurczak jest w rękawie ponieważ jeśli byłby bez to pesto by się przypiekło a miało w trakcie pieczenia okalać mięso i dalej wnikać w jego strukturę.
AnonimowyDodano:  20 czerwiec 2016 - 12:26
ok, rozumiem. Tylko to mięso jest bardziej jak ugotowane prawda?
marchewka też. A ziemniaki się nie upieką tylko też ugotują w tym worku. I jak ma to sie do skrobi opornej??
AnonimowyDodano:  20 czerwiec 2016 - 17:16
A skąd pomysł, aby ziemniaczki do woreczka wkładać? W tekście takiej informacji nie ma :) Ugotuj je na parze.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  20 czerwiec 2016 - 12:17
Zaczął się sezon na warzywa, które wprost uwielbiam (kalafior, brokuły, marchewki...) no i niestety mimo, że zachowuję kaloryczność i proporcję BTW to mam duży problem z "przedawkowywaniem" błonnika. Przekraczam 40g i nie wiem, czy powinnam się martwić - czy to nie przyniesie odwrotnego skutku? A ja tak lubię te warzywa i owoce :(
Dodano:  20 czerwiec 2016 - 12:43
Nie masz się co obawiać. Tylko dużo pij. Błonnik potrzebuje wody.
AnonimowyDodano:  20 czerwiec 2016 - 13:17
A to z wodą nie ma najmniejszego problemu :) Super, dziękuję!
Odpowiedz
Po prostu KasiaDodano:  20 czerwiec 2016 - 12:41
Aż ślinka leci.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  20 czerwiec 2016 - 13:00
Gosiu co polecasz (albo nie polecasz) jeść przy trądziku ?
Dodano:  20 czerwiec 2016 - 19:45
Będzie taki post.
AnonimowyDodano:  20 czerwiec 2016 - 22:25
Pomocne i dla mnie :)
AnonimowyDodano:  23 czerwiec 2016 - 15:12
dla mnie również:0
Odpowiedz
Sylwia Z.Dodano:  20 czerwiec 2016 - 13:29
Małgosiu, pisałam do Ciebie wczoraj rano maila odnośnie kontynuacji diety, ale nie dostałam jeszcze odpowiedzi. Obawiam się, że wiadomość mogła trafić do spamu lub nie dotrzeć :(, a z tego co widziałam na fb zdążyłaś już się dokopać do wczorajszej korespondencji;) Mogłabyś to sprawdzić ?:)
Dodano:  20 czerwiec 2016 - 19:44
Wszystko jest ok, ale mam awarię internetu z powodu nocnej burzy. Piorun walnął w coś tam i całe osiedle nie ma internetu.
Teraz ciągnę z telefonu. Z powodu awarii mam opóźnienia.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  20 czerwiec 2016 - 13:52
Gosiu a czy to wyjdzie np z piersią z kurczaka?
Dodano:  20 czerwiec 2016 - 19:41
Tak, ale mięso pieczesz 20 minut.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  20 czerwiec 2016 - 13:59
Chce na chwilę wyeliminowac nabiał czy jeśli będę jadła jogurt 2 razy tygodniu tylko dla bakterii (jestem po antybiotykach) to źle?
Dodano:  20 czerwiec 2016 - 19:42
Jeśli eliminujesz nabiał to całkowicie. Jeśli jesteś po antybiotykoterapii to 2 jogurty w tygodniu to za mało.
Musisz suplementować probiotyki.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  20 czerwiec 2016 - 14:24
Już się piecze?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  20 czerwiec 2016 - 14:37
Czesc Gosiu, twoje piertuszkowe pesto jest tez obecne w kuchni Hiszpankiej :-), nazywa sie salsa verde i jest uzywane jako sos do ryby i owocow morza na zimno :-)
Dodano:  20 czerwiec 2016 - 19:36
Oo! Super.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  20 czerwiec 2016 - 15:01
Jakie badanie najlepiej wykonać na candide: z kału, z żywej kropli krwi czy IgA IgE IgG ? Które będzie najbardziej miarodajne?
Dodano:  20 czerwiec 2016 - 19:35
IgA, IgE, IgG.
AnonimowyDodano:  20 czerwiec 2016 - 20:44
Dziękuję.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  20 czerwiec 2016 - 15:06
http://www.qchenne-inspiracje.pl/2015/08/bezglutenowy-chleb-z-samych-ziaren-bez.html?m=1 Gosiu, czy ten chleb można mrozić? I czy otręby można zamienić na płatki owsiane?
Dodano:  20 czerwiec 2016 - 19:34
Tak.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  20 czerwiec 2016 - 15:22
Gosiu, czy codzienne picie czystka może pomoc w walce z trądzikiem?
I co jeść do chleba gdy rezygnujemy z nabiału?
Dodano:  20 czerwiec 2016 - 19:35
Tak, pomoże.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  20 czerwiec 2016 - 15:25
Małgosiu zblendować na pesto tylko listki czy łodyżki też?
Dodano:  20 czerwiec 2016 - 19:32
Ja łodyżki też blenduję. Szkoda mi wyrzucać.
AnonimowyDodano:  21 czerwiec 2016 - 11:23
Też zblendowałabym bo szkoda wywalać:)))
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  20 czerwiec 2016 - 15:49
Ile kalorii będzie mieć gałka loda ?
AnonimowyDodano:  20 czerwiec 2016 - 21:59
Sparawdz na stronie ilewazy :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  20 czerwiec 2016 - 16:12
Gosiu, mam pytanie nie na temat i będę wdzięczna, jeśli zaspokoisz moją ciekawość ;) Otóż, czy w przypadku dodania do ciasta mąki ziemniaczanej, podczas pieczenia także powstanie z niej skrobia oporna? Nie mam kogo zapytać, a zaciekawiło mnie to i nie będę mogła spać w nocy jeśli zagadka się nie rozwiąże;) Paulina
Dodano:  20 czerwiec 2016 - 19:33
Nie, ponieważ ciasto jest wilgotne i ta skrobia pęczniej.
AnonimowyDodano:  20 czerwiec 2016 - 22:08
Dziękuję bardzo za odpowiedź, na Ciebie zawsze można liczyć :)
Odpowiedz
KingaDodano:  20 czerwiec 2016 - 17:01
Smacznie :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  20 czerwiec 2016 - 18:23
Mam głupie pytanie... kupiłam dziś niby botwinkę, ale korzenie były wielkie, wielkości zwykłego buraka. Czy w takim razie były to jednak buraki czy jeszcze botwinka? Już się pogubiłam :D
Dodano:  20 czerwiec 2016 - 19:31
Botwinka ale już nie taka młoda ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  20 czerwiec 2016 - 19:03
Malgosiu, kupiłam ostatnio hummus i dzisiaj go otworzyłam. Teraz czytam ze na opakowaniu pisze zeby spożyć go w ciagu 3 dni. Jest go dosyć duzo jak na 1 osobę. Czy myślisz ze mogę czesc zamrozić?
Dodano:  20 czerwiec 2016 - 19:41
Tak.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  20 czerwiec 2016 - 19:45
Małgosiu, bardzo cenię sobie Twoją wiedzę, a posty merytoryczne chłonę z ogromną ciekawością, uwielbiam Twój sposób pisania. Niestety do tej pory nie był omawiany temat, który bezpośrednio mnie dotyczy. W związku z tym, czy planujesz napisać coś o chorobach zapalnych jelit (czyli wrzodziejącym zapaleniu i crohnie)? O zaleceniach, przykładowy jadłospis, suplementacja etc? Bardzo, bardzo proszę Gosiu :-) Niestety, nawet według najlepszych specjalistów, dieta nie jest kluczowa przy tych schorzeniach,a najlepiej faszerować kolejnymi sterydami czy inną chemią... Ja jestem jeszcze młoda, mam 22 lata i jestem tym przerażona, co będzie za 10 lat, skoro już teraz jestem faszerowana takim syfem? Szukam alternatyw, stąd też moja ogromna prośba o post (mimo iż planuję zamówić dietę u Ciebie). Pozdrawiam.
Dodano:  20 czerwiec 2016 - 19:48
Tak, "w kolejce" czeka post na ten temat.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  20 czerwiec 2016 - 20:47
Gosiu,jestem weganką ,która ma problemy z trądzikiem Pisałaś kiedyś że soja rowniez moze nasilac tradzik. Lubie niekiedy zjesc sobie tofu, czy kotlety sojowe, czy raz na tydzień będzie ok?
Dodano:  21 czerwiec 2016 - 8:58
Musisz zaobserwować jak organizm będzie reagował. Jeśli zrobisz sobie miesięczne oczyszczanie od sojowych produktów to raz czy dwa na tydzień powinno być ok. Ale też nie duże ilości.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  20 czerwiec 2016 - 20:53
Małgosiu, czy na diecie dr Dąbrowskiej mogę wyleczyć anemię, żelazo mam na poziomie 24...
Lekarz przepisał mi hemofer jednak mam wątpliwości czy tym soosobem żelazo nie odłozy się tam gszie nievpowinno.... co o tym myślisz.
Dodano:  21 czerwiec 2016 - 8:59
A jakim cudem jak w diecie dr. Dąbrowskiej mięsa i jaj nie ma?
Lekarz zalecił Ci dietę dr. Dąbrowskiej przy tak niskim żelazie???
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  20 czerwiec 2016 - 21:17
Kupiłam "Tłuszcz klarowany kokosowy" - skład: tłuszcz roślinny kokosowy 99,80%.
To jest OK do smażenia i gotowania ?
Dodano:  21 czerwiec 2016 - 8:59
Jak najbardziej.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  20 czerwiec 2016 - 22:40
Małgosiu formularz wysłałam 27 kwietnia , potwierdziłaś 4 maja , a nadal nie dostałam wyceny , kiedy mogę się spodziewac ?
Dodano:  21 czerwiec 2016 - 9:01
Odpowiadając na ten komentarz wyślij mi adres e mail z którego wysyłałaś formularz. Ja tego komentarza nie opublikuję a sprawdzę i napiszę do Ciebie.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  21 czerwiec 2016 - 5:13
Czy badania immunoglobulin IgG, IgM i IgA jest w kierunku celiakii? Zlecił mi takie gastrolog.
Dodano:  21 czerwiec 2016 - 9:01
Tak.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  21 czerwiec 2016 - 8:38
Małgosiu, czy jeśli kupię 1kg nerkowcow w worku, to mogę je podzielić na porcje i zamrozić? Nie chcę żeby jelczaly a taki worek wychodzi mi bardzo tanio...
Dodano:  21 czerwiec 2016 - 9:08
Jak najbardziej tak.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  21 czerwiec 2016 - 8:41
Małgosiu, mam pytanie "z innej beczki". Moja mama, chora na cukrzycę, z niedoczynnością tarczycy, chorymi nerkami (jedna właściwie marska) ma ciągłe nawracające bakterie (mocz na posiew i zawsze się coś wyhoduje), lekarz rodzinny faszeruje ją za każdym razem antybiotykami. Przez to odporność kiepska, ciągłe przeziębienia, do tego grzybice. Jak podnieść jej odporność, co powinna jeść, jak zaradzić tym nawracającym bakteriom? Ręce mi opadają jak słyszę że bierze kolejny antybiotyk. Jakie masz zdanie o symbiotyku Osłonka Gastro (chodzi mi o skład), czy w tym przypadku będzie ok, sama go biorę i dla mnie jest dobry. Pozdrawiam
Dodano:  21 czerwiec 2016 - 9:11
Synbiotyk multilac jedna tabletka na noc.
Olej z czarnuszki łyżka na noc.
Rano na czczo woda odstana z miodem i cytryną - szczegółowy opis co i jak jest na blogu w zakładce Trochę Zdrowia.
Sok z żurawiny 150 ml dziennie.
Napar z czystka 200 ml dziennie.
Koniecznie - olej z amarantusa - łyżka dziennie.
AnonimowyDodano:  21 czerwiec 2016 - 9:24
Bardzo Ci dziękuję:)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  21 czerwiec 2016 - 8:58
Małgosiu, ja mam kolejny raz pytanie nie na temat;) Masz dzieci w wieku szkolnym i interesuje mnie twoja opinia na temat posyłania 6 latków do I klasy ;) Ja ostatecznie zdecydowałam się dać synka do II klasy ze względu na zżycie z dziećmi i wychowawczynią ale ogólnie to mam duże wątpliwości czy w kolejnych latach nie będzie miał problemów.. W końcu nie bez powodu wycofali się z tej reformy. Dzięki za odpowiedź, Monika
Dodano:  21 czerwiec 2016 - 9:14
Osobiście jestem przeciwna posyłaniu 6-latków do szkoły. Na wszystko jest czas. A dziecko i emocjonalnie i fizycznie musi do wszystkiego dojrzeć.
AnonimowyDodano:  21 czerwiec 2016 - 15:08
Dziękuję za odpowiedź;) mam prawdziwy dylemat i czuję, że będę sobie pluła w brodę..
KruczekDodano:  21 czerwiec 2016 - 23:01
ja byłam rok temu w identycznej sytuacji i też zastanawiałam się, czy po pierwszej klasie zostawić córkę na jeszcze rok w pierwszej klasie. Z tego samego względu co TY- zżycie z wychowawczynią i klasą - zdecydowałam się posłać córkę do II klasy. Już ją kończy, było lepiej niż rok temu. Ale ta historia nauczyła mnie jednego- kolejne dzieci pójdą do szkoły, gdy będą mieć 7 lat. Odradzam zdecydowanie posyłanie 6-latka do pierwszej klasy:)
Odpowiedz
basiaDodano:  21 czerwiec 2016 - 9:19
Małgosiu, czy zupa pomidorowa na niedzielnym rosole z wiejskiej kury, (niezabielana a z kleksem jogurtu naturalnego i garścią grzanek z pełnoziarnistego cleba) jest dobrym pomysłem na kolację?
z góry dziękuję za pomoc
Odpowiedz
Aktywnie do CeluDodano:  21 czerwiec 2016 - 10:34
Wspaniały przepis, zapisuję go sobie :) a posyłaniu 6 latków do szkoły też jestem przeciwna, jeśli mogę wtrącić swoje 3 grosze tam, gdzie mnie nikt nie pyta.. Jednak ten temat jest mi z pewnych przyczyn dość bliski.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  21 czerwiec 2016 - 11:28
Małgosiu czy polecasz jakieś leki na uderzenia gorąca w menopauzie????
AnonimowyDodano:  21 czerwiec 2016 - 14:27
Ja też proszę o odpowiedź.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  21 czerwiec 2016 - 12:32
Małgosiu. Przepraszam,że nie na temat pytanie... Jakie koktajle warzywne lub np. z mlekiem kokosowym domowej roboty zrobione przy użyciu blendera(nie posiadam sokowirówki) moge pić przy grzybicy? Przeszukałam wiele stron, ale nic nie znalazłam. Chodzi mi o same składniki,ktore można ze sobą połączyć... Dobrze,że jesteś :-)
Dodano:  21 czerwiec 2016 - 14:22
Mleko kokosowe + szpinak + sok z limonki + kasz jaglana (2 łyżki ugotowanej_ lub np. mleko kokosowe + płatki owsiane + wiórki kokosowe + wanilia
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  21 czerwiec 2016 - 13:58
Mam problem, kiedyś po raz pierwszy (jedząc jakieś wafle ryżowe czy coś takiego) nagle na policzku od środka wyrósł mi krwiak, który pękł. Zrobiła mi się z tego afta i nie mogłam jeść przez tydzień... Od tamtej pory coraz częściej robią mi się takie krwiste pęcherzyki, na szczęście znikające w ciągu 2 dni ale bardzo mnie zaczynają martwić i denerwować. Robi mi się taki przynajmniej raz w miesiącu, podczas jedzenia. Nie wiem czy mam iśc z tym do lekarza czy dentysty? Może to objawy jakiejś choroby?
Dodano:  21 czerwiec 2016 - 14:21
Przyczyną jest spadek odporności. Jak popracujesz nad odpornością to problem zniknie.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  21 czerwiec 2016 - 14:29
Małgosiu, napiszesz co jeść by nie nawracała opryszczka? Wiem że to wirus, który mam po prostu w sobie. Ale nie chcialabym by się "odzywał"
Dodano:  21 czerwiec 2016 - 17:35
Tak.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  21 czerwiec 2016 - 16:13
Polecisz jakieś masło roślinne/margarynę do smarowania chleba zamiast masła? (odstawiam nabiał)
Dodano:  21 czerwiec 2016 - 17:34
Benecol,Flora.
Odpowiedz
Maja W.Dodano:  22 czerwiec 2016 - 19:37
Czy te produkty mozna stosować w ciąży?
Olej z czarnuszki
Sok z żurawiny
Czystek
olej z amarantusa
Dodano:  23 czerwiec 2016 - 8:02
Tak ale dawkowanie jest tu kluczowe.
Odpowiedz
Oferty
img1
DIETA INDYWIDUALNA
redukcja, Hashimoto, NT, IO, PCOS, WZJG, cukrzyca, fodmap i in.
ZAMÓW DIETĘ
img1
Gotowe diety
7-dniowe jadłospisy o niskim indeksie glikemicznym
SKLEP
img1
MOJE KSIĄŻKI
porady żywieniowe i przepisy bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne
SKLEP
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
dla osób zdrowych
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Miejsca i produkty, które szczególnie polecam z uwagi na jakość.
CZYTAJ WIĘCEJ
Instagram
Stajesz na wagę latem, a tam kilka kilogramów więcej i to z niczego? 😫

Masz zdiagnozowaną niedoczynność tarczycy lub chorobę Hashimoto? A może nie masz jeszcze diagnozy, ale szereg typowych objawów?
Pozwól, że wyjaśnię Ci dlaczego tak się dzieje.
📍U osób z niskim stężeniem hormonów tarczycy, dochodzi do zwiększonej syntezy, akumulacji i zaburzonej degradacji glukozaminoglikanów w tkankach (szczególnie kwasu hialuronowego i siarczanu chondroityny).
📍Glukozaminoglikany są kluczowym składnikiem macierzy pozakomórkowej i mają silne właściwości higroskopijne, czyli przyciągające i zatrzymujące wodę 😵‍💫😵‍💫.Woda napływa więc z naczyń krwionośnych do przestrzeni międzykomórkowej. Dodatkowo tkanka staje się sztywna i mało elastyczna, co utrudnia przepływ płynów i potęguje zastój😵‍💫😩😩.

📍Co dodatkowo nasila produkcję glukozaminoglikanów? Stan zapalny, więc dieta przeciwzapalna, ale i ilość i jakość snu, poziom stresu, to w jaki sposób się regenerujemy będą miały fundamentalne znaczenie. 
Te czynniki, w szczególności przeciwzapalna dieta: 
➡️ pomogą hamować nadprodukcję glukozaminoglikanów,
➡️ wspierają pracę tarczycy i uszczelniają naczynia, 
➡️ zmniejszają obrzęki i poprawiają przepływ limfy. 

Zasada jest prosta: im niższy stan zapalny, tym mniej zatrzymanej wody, która może nagle zwiększyć Twoją masę ciała o nawet 2-3 kg powodując frustrację, zniechęcenie i spadek motywacji jeśli jesteś w procesie redukcji masy ciała. 

#niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #redukcjawagi #redukcja #odchudzaniezgłową

...

403 10
Tkanka tłuszczowa trzewna (czyli ta gromadząca się w okolicy brzucha) nie jest „biernym magazynem tłuszczu”. To narząd endokrynnie czynny, wydzielający: 
📍cytokiny prozapalne (IL-6, TNF-α), które hamują sygnalizację insulinową w komórkach mięśni i wątroby oraz promują insulinooporność, 
📍leptynę (przy dużej ilości dochodzi do leptynooporności, w efekcie czego odczuwasz ciągły apetyt), 
📍rezystynę (hamuje działanie insuliny, promuje insulinooporność),
📍wolne kwasy tłuszczowe (FFA) bezpośrednio do krążenia wrotnego, co zwiększa insulinooporność w wątrobie i produkcję glukozy przez wątrobę (glukoneogenezę).

Czynniki te promują:
😩 stan zapalny niskiego stopnia,
😩 zaburzenia sygnalizacji insulinowej w mięśniach, wątrobie i tkance tłuszczowej,
😩 insulinooporność. 

➡️ A insulinooporność = gorsza regulacja sodu i wody w nerkach, większa retencja sodu i wody ➡️ więcej zatrzymanej wody w organizmie.

Otyłość brzuszna może też zaburzać funkcję:
☹️ układu limfatycznego (utrudniony odpływ chłonki),
☹️ układu krążenia (więcej ciśnienia na naczynia krwionośne → mikrozaburzenia → przesięki → obrzęki).

🙋‍♀️🙋‍♀️ Osoby z nadmiarem tkanki tłuszczowej w okolicy brzucha częściej mają problem z retencją wody, zwłaszcza jeśli współwystępuje u nich insulinooporność, stan zapalny i siedzący tryb życia.

Takie osoby powinny zwrócić szczególną uwagę na to, co jedzą ponieważ niewłaściwa dieta pogłębia błędne koło:
🔁 insulinooporność → niestabilna glikemia → zwiększona retencja wody → jeszcze większy dyskomfort i trudność w redukcji masy ciała.
➡️ Tkanka tłuszczowa brzuszna – nasila stan zapalny i podbija insulinooporność.
➡️ Wysoki poziom insuliny sprawia, że organizm zatrzymuje więcej sodu i wody.
➡️ Efekt? Opuchnięte palce, kostki, twarz – i uczucie „ciężkiego ciała”.

Kluczowe założenia diety:
🔹 stabilizacja poziomu glukozy i insuliny,
🔹 działanie diuretyczne,
🔹 działanie przeciwzapalne.

Potrzebujesz diety o działaniu diuretycznym, która stabilizuje glikemię, zapewnia sytość i genialnie smakuje?
Skomentuj 𝐒𝐮𝐦𝐦𝐞𝐫 a prześlę informacje. 

#Insulinooporność #niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #redukcjawagi #cukrzycatypu2 #odchudzaniezgłową

...

601 270
Dieta „Lato 8 - Powiew lata” jest dla Ciebie jeśli:
🌱chcesz zredukować masę ciała,
🌱zmagasz się z obrzękami (również tłuszczowymi/limfatycznymi),
🌱zatrzymaniem wody w organizmie, uczuciem ciężkości,
🌱brakiem energii,
🌱problemami z gospodarką żelazem (niska ferrytyna),
🌱wypadaniem włosów,
🌱ciągle czujesz głód i chęć na słodkie,
🌱nie masz pomysłów co gotować, aby było sycąco, smacznie, przeciwzapalnie, szybko, a do tego o niskim IG.

Dodatkowo masz:
🌱insulinooporność,
🌱cukrzycę typu 1 lub 2,
🌱PCOS,
🌱endometriozę,
🌱niedoczynność lub nadczynność tarczycy,
🌱chorobę autoimmunologiczną,
🌱nadciśnienie,
🌱boleśnie miesiączkujesz.

Rozkład makro:
🌱22% białka
🌱43% tłuszczu
🌱35% węglowodanów

Dieta zawiera 4 posiłki:
✔ obfite śniadanie,
✔ odżywczy koktajl na poprawę poziomu ferrytyny i modulację mikrobioty jelitowej – fantastyczne wsparcie układu odpornościowego, ale i zdrowia skóry oraz włosów,
✔ obiad,
✔ lekką, ale sycącą kolację – optymalną na zakończenie dnia, by wesprzeć regenerację i spokojny sen.

Dostępne wersje:
📍klasyczna, bez wykluczeń,
📍wegetariańska,
📍wegetariańska + ryby.

Skomentuj tą rolkę słowem 𝐒𝐮𝐦𝐦𝐞𝐫 a otrzymasz szczegółowe informacje na jej temat.

#niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #zmęczenie #redukcjawagi #insulinooporność #cukrzycatypu2 #redukcja

...

470 774

Masz problem z utrzymaniem zdrowych nawyków żywieniowych ?
Mam coś, co Ci pomoże !
Czytaj więcej

MOJA KSIĄŻKA


"Smacznie i zdrowo na diecie ograniczającej mięso" to książka dla tych, którzy szukają inspiracji na zdrowe posiłki i preferują tradycyjną formą książkową.

Ponad 70 stron porad żywieniowych oraz 65 pysznych i prostych w przygotowaniu przepisów. Dzięki podanym przy każdej potrawie wymiennikom węglowodanowym i białkowo-tłuszczowym szczególnie polecam ją osobom cierpiącym na cukrzycę typu I, kiedy kluczowe jest określenie dawki insuliny.

Idealny prezent dla każdego, kto chce zacząć przygodę ze zdrowym odżywianiem, ale nie koniecznie jest gotowy na ścisłe trzymanie się diety. 

 

PRZEJDŹ DO SKLEPU

This will close in 20 seconds