Kochani przed nami weekend. Pogoda jaka jest każdy widzi. Czy da się ją określić jednym słowem? Myślę że co najmniej kilkoma i co najmniej jedno z nich mogłoby się trafić niecenzuralne. Przemilczmy więc temat pogody i skupmy się nad tym, jakby tu uczynić ten weekend lepszym. Ponieważ nic tak nie poprawia nastroju jak dobre jedzenie, przygotowałam dla Was perełkę.
Moja koleżanka mówi ostatnio, Gosia, dlaczego tego przepisu nie ma jeszcze na blogu? No właśnie nie wiem, ale obiecuję czym prędzej się poprawić.
Wiecie że lubię Was bardzo i chcę dla Was jak najlepiej? No pewnie że wiecie. Nie mogę Was zatem zostawić w te deszcze, wiatry i zimnicę ze zwykłą pomidorową. Przygotowałam dla Was danie które pokochacie. Które mocno Was zaskoczy. Pieczone korzenne bataty, do tego bajeczny sos miodowo – musztardowy z curry i chrupiący boski kurczak w cieście. Nie jadasz nic smażonego w cieście? Ja raz na pół roku jadam, a ponieważ mamy jesień tego lata (bo jeszcze kochani jest lato) to ten dzień nadszedł.
Zamiast lodów czy ciasta w cheat day, zrób tego kurczaka w cieście. Nie pożałujesz 😉
Składniki na miodowy sos curry:
- łyżka płynnego miodu
- łyżka musztardy sarepskiej
- 150ml jogurtu greckiego
- płaska łyżeczka curry
Sposób przygotowania:
Na patelni lekko rozgrzewamy miód. Dodajemy musztardę i curry. Podgrzewamy aż składniki dokładnie się połączą. Zdejmujemy z ognia, lekko studzimy (temperatura ok. 60 stopni), mieszamy z jogurtem.
Składniki na pieczone bataty:
- 3 bataty
- płaska łyżeczka curry
- sól
- płaska łyżeczka kuminu
- 3 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Bataty kroimy w cienkie paski. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Przyprawy mieszamy ze sobą na jednolitą masę. Oprószamy bataty, skrapiamy olejem. Wkładamy do piekarnika na 25 – 30 minut (czas pieczenia zależy od grubości talarków).
Składniki na kurczaka w cieście:
- 300 gramów fileta z kurczaka
- sól
- jajko
- 50 ml sosu sojowego
- 3 łyżki mąki orkiszowej typ. 650
- łyżeczka curry
- 150 ml mleka kokosowego minimum 60% kokosa
- olej kokosowy lub masło klarowane do smażenia
Sposób przygotowania:
- Mąkę mieszamy z mlekiem kokosowym i jajkiem. Dodajemy sól i curry. Mieszamy. Masa ma być gęsta.
- Kurczaka kroimy w 2 centymetrowe paski. Skrapiamy sosem sojowym. Odstawiamy na 20 minut.
- Zamarynowanego kurczaka zanurzamy w cieście i smażymy na oleju lub klarowanym maśle. Po usmażeniu odsączamy nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku.