Co robię z pierwszej młodej kapusty? Takie delikatnej, wiosennej, zieloniutkiej? Zawsze gołąbki.
Co później? Młodą kapustę zasmażaną z koperkiem do obiadu. Następnie? Kapuśniaczek z pomidorami, mięsem i kminkiem. Mój mąż ją uwielbia.
Jak już wszyscy w domu zaspokoją zapotrzebowanie na kapuściane szlagiery, zaczynam kombinacje.
W tym tygodniu padło na kapuścianą lazanię z parmezanem. Cudowne danie i na ciepło, i co ciekawe, jeszcze lepsze na zimno. Kto z Was lubi wyjadać młodą zasmażaną kapustę z garnka przed podgrzaniem wie, o czym mówię.
Zapewne jesteście zadziwieni połączeniem kapusty i makaronu lazagne. Zapewne i smak Was zaskoczy, ale jestem przekonana, że pozytywnie. Sos beszamelowy dodany bezpośrednio do kapusty fajnie ją skleja podczas pieczenia. Gałka muszkatołowa przyjemnie łączy się ze słodyczą i wyrazistością parmezanu. Całość podkręca delikatnie wyczuwalny czosnek, cebulka i koper. Danie jest delikatne, aksamitne w konsystencji i bardzo aromatyczne.
Kapuściana lazania świetnie nadaje się na kolację. Jest sycąca, ale niskokaloryczna.
Wielbiciele kapusty będą zachwyceni.
Polecam do wypróbowania 😉
Składniki na porcję dla 4 osób – na dwie foremki o wymiarach 13 cm x 18 cm:
- pół młodej kapusty – około 800 gramów
- jedna cebula
- 2 łyżki klarowanego masła
- koper
- sól, pieprz,
- łyżeczka gałki muszkatołowej
- 200 ml mleka
- 2 ząbki czosnku
- 100 gramów parmezanu
- 2 łyżki mąki orkiszowej
- 9 płatów makaronu do lasagne
- 4 listki laurowe
- 4 ziela angielskie
- 5 ziarenek pieprzu
Sposób przygotowania:
- Listki laurowe, pieprz w ziarenkach i ziele angielskie zalewamy szklanką wody. Gotujemy 15 minut.Przelewamy przez sito. Kapustę kroimy w cienkie paski. Solimy warstwami, zalewamy wywarem z przypraw. Gotujemy do miękkości. Odlewamy wodę.
- Na klarowanym maśle podduszamy cebulę i czosnek, dodajemy mąkę, zasmażamy, zalewamy zimnym mlekiem. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. W razie potrzeby dolewamy mleka. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Sos wlewamy do kapusty, dodajemy posiekany koper, mieszamy.
- Parmezan ścieramy na grubej tarce.
- Płaty makaronu do lasagne gotujemy w osolonej wodzie. W formie do pieczenia układamy warstwowo płaty makaronu, kapustę, parmezan, płaty makaronu, kapustę, parmezan, płaty makaronu, kapustę i parmezan.
- Gotowe foremki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.