fbpx
Lekki bezglutenowy sernik zabaglione na migdałowym spodzie ! Dla bezglutenowców i cukrzyków !
Img

Za chwilę święta. Na stole pojawi się tradycyjny sernik wiedeński na kruchym spodzie, wielkanocna lukrowana baba, kruchy mazurek z konfiturą, lukrem lub kajmakiem.
Wszystko na bazie mąki i cukru.
A co z osobami na diecie bezglutenowej ? Co z cukrzykami i osobami z insulinoopornością ?

Jak przeżyć te święta bez smutnego spoglądania na rodzinę delektującą się słodkimi pysznościami ?
I tu ja, we własnej osobie, spieszę dla Was z pomocą 😉
Moja propozycja dla Was to puszysty sernik zabaglione na migdałowym spodzie, słodzony stewią.
Nie ma w nim grama mąki. Jest kaloryczny, owszem, ale proces trawienia takiego sernika przebiegnie inaczej niż tradycyjnego.
Kaloryczność tego sernika wynika z kaloryczności migdałów, ale jednonienasycone kwasy tłuszczowe w połączeniu z błonnikiem (migdałowa skórka) regulują poziom glukozy we krwi, obniżając jej wchłanianie w jelitach. Do tego nie mamy cukru, a stewię i brak nam mąki którą organizm przetwarza do glukozy.
Brak cukru przyspieszy trawienie, unikniemy gwałtownego wyrzutu insuliny do krwi co sprawi, że po zjedzeniu porcji sernika nie będziemy się czuli ociężali.
Serowa masa jest bardzo delikatna. Konsystencją przypomina ptasie mleczko.
Polecam ten sernik każdemu !

Kaloryczność:
Kawałek widoczny na zdjęciu o wadze 130 g ma ok. 400 kcal
 
Migdałowy spód:
  • 250 g mąki migdałowej
  • 100 g miękkiego masła
  • łyżka stewii
  • 2 całe jajka
 Z podanych składników zagniatamy ciasto
 
Masa zabaglione:
  • 900 g serka homogenizowanego naturalnego
  • 3 jajka
  • 3 łyżki budyniu śmietankowego niesłodzonego – w proszku !
  • 2 łyżki stewii
  • tabliczka czekolady gorzkiej (100 g)
  • łyżeczka masła
Przygotowanie:
  1. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
  2. Białka ubijamy na sztywną pianę.
  3. W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy aż całkowicie się rozpuści.
  4. Do miski wkładamy serek, żółtka, stewię i budyń. Miksujemy na gładką masę. Dodajemy wystudzoną czekoladę i ponownie miksujemy.
    Na koniec masę serową mieszamy z ubitą pianą, ale nie mikserem, a delikatnie łyżką.
  5. Dół i boki tortownicy wykładamy ciastem migdałowym. Wlewamy masę zabaglione. Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 160 stopni i wstawiamy sernik. Pieczemy 60 minut.
    Po tym czasie wyłączamy piekarnik i trzymamy sernik w środku przez 10 minut. Po tym czasie uchylamy drzwiczki piekarnika na szerokość drewnianej łyżki.
    Sernik ma stać w piekarniku minimum godzinę. Kroić go można po dwóch godzinach.
Artykuły, które mogą Cię zainteresować:
Puszysty omlet w 2 wersjach: ze świeżą bazylią i suszonymi pomidorami oraz ze szpinakiem. Który zasmakuje Wam bardziej ?
omlet z bazylią suszonymi pomidorami

Omlet w 2 wersjach. Jeden ze świeżą bazylią i suszonymi pomidorami, drugi ze szpinakiem, czosnkiem i suszonymi pomidorami. Podobne składniki, Czytaj dalej

Wigilijne paszteciki z leśnymi grzybami i kapustą

Nie wyobrażam sobie świąt bez pasztecików z leśnymi grzybami i kiszoną kapustą. Nie jemy ich w Wigilię do barszczu, barszcz Czytaj dalej

Placek z rabarbarem i chrupiącą kruszonką
Placek z rabarbarem i chrupiącą kruszonką

Puszysty, z rabarbarem i chrupiącą kruszonką. Placek z rabarbarem to kultowe ciasto kuchni polskiej. Świetne do porannej kawy i popołudniowej Czytaj dalej

Wołowina w sosie pieczarkowym z koperkiem

Po ostatniej serii przepisów wegetariańskich, przyszła pora na coś dla lubiących dania mięsne.  Moja propozycja to wołowina w sosie pieczarkowym. Czytaj dalej

123 komentarze

AnonimowyDodano:  2 kwiecień 2015 - 8:53
Wiedziałam, że wymyślisz jeszcze coś pysznego na święta:-) Wielkie dzięki.
Zdrowych, pogodnych świąt.
Wierna czytelniczka_Kasia
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  2 kwiecień 2015 - 8:54
hej Gosiu Czy stewie można zastąpić ksylitolem? Wesołych Świąt :-)
Dodano:  2 kwiecień 2015 - 9:28
tak
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  2 kwiecień 2015 - 8:58
Wow.kolejny rewelacyjny przepis.od rana siedzę na Twoim blogu.Jestem uzalezniona:)Dzieki Tobie polubiłam gotowanie,a nie tylko jedzenie.I wszystko jest jakieś radośniejsze.Jestes niesamowita osobowością i odwalasz kawal dobrej roboty.Dziekuje:)Życzę Wesolych Swiat.Pozdrawiam cieplutko.Iza
Odpowiedz
Natalia P.Dodano:  2 kwiecień 2015 - 8:58
Czy można użyć innej mąki zamiast migdałowej?
Dodano:  2 kwiecień 2015 - 9:28
oczywiście
Justyna ŚwistekDodano:  2 kwiecień 2015 - 11:27
a jaką proponujesz ?
Odpowiedz
martiDodano:  2 kwiecień 2015 - 9:03
Dzień dobry. Ciacho wygląda przepysznie :) czy można zamiast maki migdalowej dac np. orzechowa? Pytam na wypadek gdybym w przed świątecznym szale nie dostała migdalowej ...
Dodano:  2 kwiecień 2015 - 9:33
oczywiście
AnonimowyDodano:  2 kwiecień 2015 - 10:59
Wygląda strasznie - jak taka breja.
Dodano:  2 kwiecień 2015 - 11:01
Nie ma przymusu aby robić ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  2 kwiecień 2015 - 9:14
Wyglada super! Zaraz zabieram sie za pieczenie. Dzieki

Odpowiedz
zustikDodano:  2 kwiecień 2015 - 9:21
Cudo :) kradnę na Święta, zwłaszcza dlatego, że moja mama uwielbia ciasta, a powinna ograniczyć spożywanie cukrów, więc zrobię jej miła niespodziankę
Odpowiedz
zustikDodano:  2 kwiecień 2015 - 9:28
Zapytam jeszcze, czy zamiast stewii może być ksylitol, czy to ważne, żeby była stewia?
Dodano:  2 kwiecień 2015 - 9:34
Tak. Można użyć ksylitolu.
zustikDodano:  2 kwiecień 2015 - 9:38
Dziękuje Gosiu i życzę Ci pięknych Świąt!
Odpowiedz
AlexandraDodano:  2 kwiecień 2015 - 9:40
Smakowicie się prezentuje :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  2 kwiecień 2015 - 10:12
czy można jeszcze jakieś innej mąki użyć niż wymienione wyżej ,ciasto tak apetycznie wygladające ąz się chce zjeść ale nie mam mozliwości kupienia mąki migdalowej ani orzechowej??
Dodano:  2 kwiecień 2015 - 11:06
Możesz zrobić nawet na zwykłej np. orkiszowej, żytniej,pszennej pełnoziarnistej.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  2 kwiecień 2015 - 10:18
Witamm,

czy moze byc ser z wiaderka mielony czy musi byc homegenizowany? Homogenizowane widziałam tylko smakowe w małych pojemniczkach
Dodano:  2 kwiecień 2015 - 11:05
Może być z wiaderka, oczywiście.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  2 kwiecień 2015 - 10:22
Małgosiu a co myslisz o soi? Chcialam zacząć pić mleko sojowe, bo mam problemy z okresem, od jakiegoś czasu zatrzymal mi sie...ale wszędzie czytam, ze soja jest strasznie zmodyfikowana i ze nie jest polecana....
Dodano:  2 kwiecień 2015 - 11:07
Kupuj mleko Bio. Jest np. w Rossmanie. Jest z niemodyfikowanej soi.
AnonimowyDodano:  2 kwiecień 2015 - 21:37
A przy niedoczynności można ? Jesli tak to jak czesto
Dodano:  3 kwiecień 2015 - 8:34
Ja przy niedoczynności odstawiam jakąkolwiek soję swoim pacjentom. Maksimum to raz w tygodniu. No góra dwa jeśli to jest np. 100 ml do kawy.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  2 kwiecień 2015 - 10:31
Fajny,a ile kcal miałby kawałek bez spodu? :)
Dodano:  2 kwiecień 2015 - 11:05
Bes spodu proszę nie robić tego ciasta ponieważ jest za delikatne. Rozwali się nie mając spodu.
AnonimowyDodano:  2 kwiecień 2015 - 17:54
Owszem, ale nawet w serniku zrobionym ze spodem można tego spodu nie jeść później :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  2 kwiecień 2015 - 10:37
Gosiu mam pytanie trochę z innej beczki. Jak doprawiać i jak piec żeberka (w rękawie?) żeby wyszły pyszne?
Dodano:  2 kwiecień 2015 - 11:08
Zamarynuj przez noc w coca coli, odsącz i nasmaruj miodem. Piecz w rękawie. Wychodzą pycha ;)
Justyna ŚwistekDodano:  2 kwiecień 2015 - 11:28
krucze tego nie znałam :)
AnonimowyDodano:  2 kwiecień 2015 - 11:29
Malgosou, Ty polecasz coca cole???? Przecież to sam cukier i dziadostwo? Oo teraz się rozczarowalam...korzystam z twoich przepisów, sa smaczne, zdrowe. Czesto jesteś dla mnie inspiracja... A tu taki zonk...pozdrawiam asia
Dodano:  2 kwiecień 2015 - 11:37
A czy ja Ci każę tę colę pić ?
Ona ma zmiękczyć mięso. Odsączasz potem żeberka z tej coli.
AnonimowyDodano:  2 kwiecień 2015 - 16:06
A nie uwazasz, ze to co najgorsze w coli, przejdzie do mięsa. Skoro marynujemy mięso, to po to aby przeszło tym w czym je marynujemy...myślę, ze sa tez inne, zdrowsze sposoby na zmiękczenie mięsa.
Dodano:  3 kwiecień 2015 - 8:35
Nie umrze się od tego ;)
Bez przesady.
AnonimowyDodano:  4 kwiecień 2015 - 22:21
Oooo a ja wypróbuje! Brzmi fajnie. I też uważam, ze raz na jakiś czas nic się nie stanie.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  2 kwiecień 2015 - 10:39
Aha i jeszcze jedno pytanie dotyczące szynki, pisałaś kiedyś że powinna poleżeć w solance przed upieczeniem, woda z solą listkiem i pieprzem wystarczy? Jak ją później doprawić? Piec w rękawie? Dorota
Dodano:  2 kwiecień 2015 - 11:09
Dodaj jeszcze czosnek do solanki. Pieczesz w rękawie. 1 h na 1 kilogram mięsa.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  2 kwiecień 2015 - 10:46
Mam pytanie "z innej beczki" :) czy kawę z cykorią która ma ok 12 kcal można pić między posiłkami i nie wliczając tych kalorii do kaloryczności całego dnia ?
Dodano:  2 kwiecień 2015 - 11:05
można
Odpowiedz
MagdaDodano:  2 kwiecień 2015 - 11:15
Witam Cię Małgosiu. Super przepis i skorzystam na święta :) Mam jednak pytanie...jestem chora na cukrzyce i rano lubię zjeść płatki owsiane na mleku migdałowym. Po tym śniadaniu mój cukier to to 260 gdzie na czczo mam 72. Czemu tak sie dzieje,czy powinnam z owsianki zrezygnować?Pozdrawia
Dodano:  2 kwiecień 2015 - 11:35
Oj za dużo 260 ! A jakie płatki kupujesz ? Błyskawiczne czy zwykłe ?
MagdaDodano:  2 kwiecień 2015 - 11:38
Zwykle płatki. Właśnie skok jest strasznie duży.
LekarzDodano:  2 kwiecień 2015 - 13:14
A jaką masz cukrzycę?
Dodano:  2 kwiecień 2015 - 13:48
Oj to niedobrze. Nie powinnaś mieć takiego cukru. I to z mlekiem migdałowym.
Odstaw tę owsiankę.
Z moich obserwacji, tzn. z obserwacji moich pacjentów wiem że 95 % osób nie ma wysokiego cukru po owsiance, ale jak widać Ty masz. Organizm na różne potrawy, różnie reaguje.
MagdaDodano:  2 kwiecień 2015 - 16:36
Dziękuje za odp,niestety będę musiała odstawić coś co uwielbiam...nie ma rady. A cukrzyce mam typ2. Dziękuje i Pogodnych świat życzę :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  2 kwiecień 2015 - 11:20
Dziękuję bardzo za odpowiedzi. Tą coca colą mnie zaskoczyłaś, zaraz pędzę do sklepu;) Życzę miłego dnia i przepysznych świąt:) Dorota
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  2 kwiecień 2015 - 11:21
Gosiu, czy ksilitol w takiej samej proporcji co stewia , czy mąka z migdałów to zmielone migdały poprostu i czy możesz napisać jakiej firmy sera użyłaś?.Z góry dziękuję i życzę Ci cudnych Świąt.GosiaG .
Dodano:  2 kwiecień 2015 - 11:36
Tak. Ksylitol w takiej samej proporcji. Mąka migdałowa to po prostu drobno zmielone migdały.
Serka użyłam z Lidla takiego w pojemnikach.
AnonimowyDodano:  2 kwiecień 2015 - 12:57
Wygląda przepysznie. Mam tylko wątpliwości co do ilości stewii/ksylitolu. 2 łyżki na prawie kilogram sera to bardzo mało, wiem, że jest jeszcze czekolada gorzka w nim, ale napisz proszę, czy słodycz czuć wystarczająco?
Pozdrawiam
Ada
Dodano:  2 kwiecień 2015 - 13:52
Tak. Jest wystarczająco słodki. A testowała go wczoraj koleżanka mojej córki. Zjadła 2 kawałki więc myślę że gdyby nie był słodki, nie poprosiłaby o dokładkę ;)
AnonimowyDodano:  21 maj 2015 - 1:16
Ale czy ksylitol nie jest mniej slodszy od stewii? Jeśli tak to chyba należałoby go dodać więcej (tyle ile zwykłego cukru)?
Dodano:  21 maj 2015 - 7:33
Ilość słodyczy to już kwestia indywidualna więc jeśli uważasz że "należałoby" to dodaj więcej.
Odpowiedz
Justyna ŚwistekDodano:  2 kwiecień 2015 - 12:10
Witam mam pytanie z innej beczki, czy zielony jęczmień jest naprawdę taki cudowny ? Wiele razy się zastanawiałam czy warto czy szkoda pieniędzy? Proszę o radę.
Dodano:  2 kwiecień 2015 - 13:51
We wtorek będzie post na ten temat.
Justyna ŚwistekDodano:  6 kwiecień 2015 - 20:31
nie mogę się doczekać :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  2 kwiecień 2015 - 12:25
Gosiu masz bardzo zdrowe podejście, wszystko jest dla ludzi i zamarynować mięsko w coli można bez uszczerbku dla zdrowia. Nie popadajmy w paranoję!
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  2 kwiecień 2015 - 12:37
mam pytanie: budyn to w proszku czy juz ugotowany??
Dodano:  2 kwiecień 2015 - 13:50
w proszku
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  2 kwiecień 2015 - 13:00
a czym można zastąpić serek homogenizowany jeśli nie mogę spożywać nabiału??
Dodano:  2 kwiecień 2015 - 13:49
Sernik bez sera nie jest już sernikiem ;)
Osoby na diecie bezmlecznej nie jedzą sernika.
AlaskaDodano:  2 kwiecień 2015 - 14:44
E tam, jedzą ;) Mam nietolerancję laktozy i do tego jestem weganką. Często robię serniki z tofu, tak zwane tofurniki i różnicy w smaku prawie nie czuć (testowałam na mięsożernych znajomych). ;)
AnonimowyDodano:  2 kwiecień 2015 - 15:24
Przepraszam, ale dość banalna odpwiedź, typu osoby z nietolerancją glutenu nie jedzą ciast ... albo ciasto bez mąki przennej nie jest ciastem ;) Są przecież możliwości zamienników, od tego chyba jest dietetyk :) Wiem, że ludzie robią a'la serniki, np. z tofu. Weganie nie jedzą jajek, nabiału a jakoś ciasta pieką... Tylko pytanie czy tutaj wyjdzie ???
Dodano:  3 kwiecień 2015 - 8:41
Są produkty których nie da się zastąpić 1:1, i to że jestem dietetykiem nie ma tu nic do rzeczy,
sernik bez sera nie jest sernikiem i trzeba to sobie uświadomić,
sernik z tofu to nie jest sernik, to co z niego wyjdzie można sobie jakkolwiek nazwać, ale nie jest to sernik czy się komuś to podoba czy nie, taka jest prawda,
czy korzystając z tego przepisu, z tych proporcji i zastępując twaróg np. tofu wyjdzie cokolwiek, nie wiem ..... nie próbowałam,
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  2 kwiecień 2015 - 14:46
Żeby ciasto było bezglutenowe, trzeba użyć budyniu bez mąki pszennej ;-)
Dodano:  3 kwiecień 2015 - 8:24
Są dostępne w sklepach. A jak się nie uda kupić to można użyć mąki ziemniaczanej.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  2 kwiecień 2015 - 14:51
a kokosowa maka tez moze byc?,albo pol na pol z migdalowa?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  2 kwiecień 2015 - 14:51
a moze byc maka kokosowa?
Dodano:  3 kwiecień 2015 - 8:41
tak
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  2 kwiecień 2015 - 15:43
Witam Cie Małgosiu:))
Jestem początkującym czytelnikiem Twojego bloga i właśnie zaczynam swoją przygodę ze zdrowym odżywianiem.
Dlatego moje pierwsze pytanko to gdzie kupie mąkę migdałową?
I czy jest duzo zdrowsza od np. żytniej, razowej czy orkiszowej?
I właściwie dlaczego ten sernik jest na mące migdałowej?

B.
Dodano:  3 kwiecień 2015 - 8:37
1 - w dobrym sklepie, dziewczyny pisały że jest ponoć w lidlu, choć ja nie widziałam
2 - jest inna, do innego typu rzeczy, to po prostu drobno zmielone migdały więc możesz ją też zrobić sama
3- bo jest propozycją dla osób na diecie bezglutenowej
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  2 kwiecień 2015 - 16:29
Gosiu! Mam pytanie trochę nie na temat, ale mam nadzieję, że mi pomożesz.
Ostatnio kupiłam tabletki z olejkiem z wiesiołka, ponieważ bardzo przesusza mi się skóra.
Jak wróciłam do domu postanowiłam przeczytać skład i jak się okazało prócz wspomnianego olejku znajduje się tam również żelatyna. Nie jestem wegetarianką, lecz mocno ograniczam produkty pochodzenia zwierzęcego, dlatego też nie mam pojęcia co zrobić, bo pigułki.. no trochę kosztowały...
Dodano:  3 kwiecień 2015 - 8:43
Jeśli nie masz problemu z tą żelatyną to jedz je. Możesz też wyciskać z nich ten olej a tą żelatynową otoczkę wyrzucać.
AnonimowyDodano:  3 kwiecień 2015 - 12:21
Dziękuję bardzo za odpowiedź Gosiu!:) Nie wyobrażam sobie, abym połykała je wraz z żelatyną, bo mam tą świadomość z czego ona powstała i od razu mnie mdli. Jedyne czego się boję to to czy na pewno pozbędę się całej żelatyny, jeśli wycisnę olej. Jak myślisz?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  2 kwiecień 2015 - 17:17
Małgosiu, możesz polecić jakąś konkretną stewię? Ja kiedyś chciałam kupić, ale potem się okazało, że była z maltodekstruną...
Dodano:  3 kwiecień 2015 - 8:30
ja mam Natu Sweet
AnonimowyDodano:  3 kwiecień 2015 - 10:24
Dziękuję, takiej poszukam! :)
Odpowiedz
bozenasDodano:  2 kwiecień 2015 - 17:45
Gosiu:)dziękuję za przepis:)jutro upiekę:))a tak na marginesie to ja Cię podziwiam:)tak pięknie odpowiadasz na różne "dziwne" pytania:))jesteś mega:))
Wesołych i ciepłych świąt Ci życzę:)))
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  2 kwiecień 2015 - 18:21
Małgosia... Można samemu zrobić mąkę migdałową? Migdały zmieliłabym w młynku do kawy. Co myślisz?
Dodano:  3 kwiecień 2015 - 8:27
No pewnie. Mielisz po prostu migdały drobno.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  2 kwiecień 2015 - 20:45
Ja trochę nie na temat:
robię zakwas na chleb, koło 21 dosypuję kolejną dawkę mąki, wczoraj jednak zapomniałam i zrobiłam to dopiero dzisiaj o 15. Kiedy teraz dodać kolejną dawkę mąki? Odczekać 24 godz? Czy może wyrzucić i zacząć od początku?
pozdrawiam
Iza
Dodano:  3 kwiecień 2015 - 8:44
kolejną dodaj o stałej porze
Odpowiedz
my healthy styleDodano:  2 kwiecień 2015 - 22:16
Prezentuje się wspaniale, a do tego bezglutenowy :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  2 kwiecień 2015 - 22:42
Jakiej średnicy była foremka, która została użyta do pieczenia, na te proporcje ciasta i masy?
Dodano:  3 kwiecień 2015 - 8:31
20 cm
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  3 kwiecień 2015 - 8:53
Zrobiłam...Wyszedł dobry w smaku i to trzeba bezsprzecznie przyznać. Nie za słodki. Super. Ale...Wyrósł pięknie i opadł (jak zawsze u mnie jeśli chodzi o serniki). Masa wyszła mi jednolicie brązowa, a nie taka ciapkowana jak u Ciebie Gosiu. Jedyną zmianą w przepisie była zmiana mąki i stewii na cukier trzcinowy. Resztę robiłam dokładnie jak Ty. Chciałabym zrobić jeszcze raz, ale boję się, że znów mi opadnie. Pianę z białek miałam super.
AnonimowyDodano:  3 kwiecień 2015 - 9:38
Mój sposób na to żeby sernik nie opadał (sprawdza się prawie w 100%) zaraz po upieczeniu sernik delikatnie odkroić bardzo ostrym nożem od brzegów foremki /papieru do pieczenia. Taki "odkrojony" studzi się w piecu, a potem na blacie w kuchni cały czas w foremce.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  3 kwiecień 2015 - 9:37
Małgosiu, czy mogłabyś powiedzieć czy użycie mąki migdałowej do pieczenia jest rzeczywiście korzystne dla naszego organizmu? Przecież migdały to tłuszcz i kwasy omega 3 i omega 6, które się utleniają pod wpływem wysokiej temperatury. Wyjaśnij proszę, bo już nie wiem co o tym myśleć.
Dodano:  3 kwiecień 2015 - 12:14
To jest opcja dla bezglutenowców. Można oczywiście użyć gryczanej albo ryżowej ale smak nie będzie już pasował do delikatnego smaku sera.
Kwasy owszem utlenią się, ale bezglutenowcy muszą wybrać w tym przypadku albo/albo.
Odpowiedz
Marta StrukDodano:  3 kwiecień 2015 - 21:53
Malgosiu jak uzyskać taki efekt a'la straciatella u mnie mimo niewielu ruchów łyżka wyszedł po prostu czekoladowy :)
Dodano:  4 kwiecień 2015 - 8:16
Na maksa obroty mikserem.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  3 kwiecień 2015 - 23:01
a mi jak zawsze ciasto opadło :( niby wszystko zrobione jak w przepisie ... łyżka drewniana w drzwiczkach piekarnika i znowu to samo. z czego może to wynikać?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  4 kwiecień 2015 - 15:33
Zrobiłam to cudeńko i faktycznie ciasto wyszło przepyszne :-)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  4 kwiecień 2015 - 15:36
Nie rozumiem jednej rzeczy - najpierw rozgrzewamy do 200 stopni a pozniej zmniejszamy do 160 i dopiero wtedy wkladamy cale ciasto? Nie mozna od razu rozgrzac po prostu do 160?

Daj znac prosze bo zamierzam zaraz robic :D
Dodano:  4 kwiecień 2015 - 17:25
Nie da się "daj znać zaraz" bo non stop przy komputerze nie jestem, tym bardziej w świąteczną sobotę ;)
Przypuszczam że już upiekłaś. Chodzi o szok termiczny, stąd mocno nagrzany piekarnik w momencie wkładania.
AnonimowyDodano:  4 kwiecień 2015 - 17:35
Zaraz wkladam do piekarnika ;) Czyli chodzi o to ze jakbysmy poczatkowo do 160 nagrzali to wtedy nam spadnie temp. od razu przy otwieraniu piekarnika tak? Hehe wiem wiem ze nie jestes non stop, i tak sie dziwie ze mi dzisiaj odpisalas :D Dzieki :)
Dodano:  4 kwiecień 2015 - 17:56
Nie nie, chodzi o szok termiczny na starcie.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  5 kwiecień 2015 - 6:25
Pani Gosiu bardzo dziękuję za mnóstwo przepysznych i zdrowych przepisów.
Zyczę zdrowych,radosnych Świąt Wielkanocnych i wesołego śmigusa .Urszula Klonowska z mężem.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  7 kwiecień 2015 - 10:23
Zamiast stewii czy ksylitolu wolałabym użyć erytrolu (mam w domu cukrzyka, więc staram się ograniczać węglowodany do minimum). Nie wiem tylko czy mogę użyć erytrolu do pieczenia? I czy w ogóle polecasz erytrol?
Dodano:  7 kwiecień 2015 - 10:41
Możesz żyć erytrolu. Działanie ma takie same jak stewia czy ksylitol.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 kwiecień 2015 - 14:50
Fajny przepis, musze koniecznie wyprobowac ;) w ogole ostatnio przerzucam się na bezglutenowe jedzonko i calkiem dobrze mi idzie. Jest kilka marek, ktore oferuja bardzo duzo takich produktow, np.develey. Dzieki takim markom zdrowe gotowanie staje sie duuuuzo latwiejsze;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  13 kwiecień 2015 - 14:59
Gosiu serek homogenizowany to też np Bieluch? chętnie dodałabym 0%poł na pól z tłustym zamiast tego wiaderkowego bo w przeciągu roku tak zmienił się ich skład że teraz te 'twarogi' są jak galareta.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  13 kwiecień 2015 - 19:55
czy jeśli użyjemy mąki żytniej,orkiszowej itp zamiast migdałów to kaloryczność sernika się zmniejszy?
Dodano:  13 kwiecień 2015 - 22:25
Tak.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  19 kwiecień 2015 - 12:46
witaj Małgosiu, chciałabym zapytać jakiej marki sera użyłaś i jakiej czekolady czy tej przeciętnej 70% czy tej bardziej gorzkiej np 90%? I jeszcze tak z innej beczki,jeśli pijemy koktajl owocowy po treningu to też można dodać otrębów dla regulacji wchłaniania sie cukru czy lepiej nie, zeby szybko uzupełnic braki? i czy po bieganiu mniej wiecej 50 min tez tak nalezy uzupełniac czy tylko po jakichs ciezszych treningach np siłowych? pozdrawiam.
Dodano:  19 kwiecień 2015 - 21:08
Ser z lidla z wiaderka, czekolada ze stewią (70%) ze sklepu eko.
Otrębów też dodajemy. Tak jest najlepiej i ja dodaję.
Po bieganiu tak.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  20 kwiecień 2015 - 14:12
dziękuję Ci za odpowiedzi, mam jeszcze jedno pytanko:) szykuje mi się impreza rodzinna i jak wiadomo zbyt zdrowo nie będzie, warzywnej sałatki bez majonezu raczej nie uświadczę , tylko jakieś smażone rzeczy, ciasta itp. Co lepiej zjeść na śniadanie w domu czy bardzo lekko- jakiś jogurt naturalny,troszkę ziarenek, pomidorek itp, czy np treściwiej -owsiankę , żeby poźniej nie być głodnym i nie zjeść więcej 'tam'? tak samo przed weselami itp, poradzisz?
Dodano:  20 kwiecień 2015 - 18:49
Jak raz pofolgujesz na imprezie to nic się nie stanie.
AnonimowyDodano:  1 maj 2015 - 17:48
a to się tyczy również alkoholu? kilka kieliszków wina,wódki czy badz czego zrobi dużą krzywdę dla wagi/redukcji? piję baardzo rzadko ale w tym maju jednak 3 lub 4 takie imprezy mi wypadają
Dodano:  2 maj 2015 - 11:19
Raz na jakiś czas nie zaszkodzi nikomu.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  30 kwiecień 2015 - 9:30
pieczemy z termoobiegiem czy góra-doł?
Dodano:  30 kwiecień 2015 - 10:36
Góra dół
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  15 październik 2015 - 14:51
jaki rozmiar tortownicy?
Dodano:  15 październik 2015 - 20:17
Typowy. Ok. 25 cm
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  17 październik 2015 - 20:08
Witam dzisiaj zabieram sie za ten sernik wyglada pysznie i pewnie tak smakuje.. ale ja mam pyt odnosnie innego deseru i jego kalorycznosci.. zrobilam cukierki z 1 puszki mleka zageszczonego slodzonego i 3tabliczek gorzkiej czegolady rozuscilam wszystko w mikrofali i pozniej do foremki na noc a pozniej pokroic w.male koski. Pyt czy to bomba kaloryczna czy gorzka czekolada chociaz odrobine zniwelowala ta slodkosc mleka fakt cukierki w dalszym ciagu sa gorzkie??
Odpowiedz
Oferty
img1
DIETA INDYWIDUALNA
redukcja, Hashimoto, NT, IO, PCOS, WZJG, cukrzyca, fodmap i in.
ZAMÓW DIETĘ
img1
Gotowe diety
7-dniowe jadłospisy o niskim indeksie glikemicznym
SKLEP
img1
MOJE KSIĄŻKI
porady żywieniowe i przepisy bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne
SKLEP
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
dla osób zdrowych
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Miejsca i produkty, które szczególnie polecam z uwagi na jakość.
CZYTAJ WIĘCEJ
Instagram
Brzuch jak balon, a do tego więcej na wadze? 

Archeony mają taką moc! Komunikują 📞 się z Twoimi adipocytami i po pierwsze robią z Twoimi preferencjami żywieniowymi co chcą, po drugie powodują, że odkładasz więcej 😫

Z ebooka 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 dowiesz się oczywiście czym jest SIBO i IMO, jakie są przyczyny przerostów, jak wyleczyć je skutecznie, oraz jaki bałagan mogą spowodować „po drodze” i jak go „posprzątać” 

Premiera ebooka już w drugiej połowie lutego. 

#sibo #imo

Brzuch jak balon, a do tego więcej na wadze?

Archeony mają taką moc! Komunikują 📞 się z Twoimi adipocytami i po pierwsze robią z Twoimi preferencjami żywieniowymi co chcą, po drugie powodują, że odkładasz więcej 😫

Z ebooka 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 dowiesz się oczywiście czym jest SIBO i IMO, jakie są przyczyny przerostów, jak wyleczyć je skutecznie, oraz jaki bałagan mogą spowodować „po drodze” i jak go „posprzątać”

Premiera ebooka już w drugiej połowie lutego.

#sibo #imo
...

467 50
Test wodorowo – metanowy to podstawa diagnostyki SIBO/IMO, ale jeśli patrzysz wyłącznie na cyferki, lub co gorsza, opierasz swoje działanie wyłącznie na suchym stwierdzeniu osoby wykonującej test określającym, że przerost jest to możesz odbić się od ściany. 

W ebooku 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 krok po kroku wyjaśnię jak prawidłowo wykonać, oraz zinterpretować test wodorowo – metanowy w oparciu o objawy, historię choroby oraz historię popełnianych błędów żywieniowych i behawioralnych. 

Premiera ebooka już w drugiej połowie lutego. 

#sibo #imo

Test wodorowo – metanowy to podstawa diagnostyki SIBO/IMO, ale jeśli patrzysz wyłącznie na cyferki, lub co gorsza, opierasz swoje działanie wyłącznie na suchym stwierdzeniu osoby wykonującej test określającym, że przerost jest to możesz odbić się od ściany.

W ebooku 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 krok po kroku wyjaśnię jak prawidłowo wykonać, oraz zinterpretować test wodorowo – metanowy w oparciu o objawy, historię choroby oraz historię popełnianych błędów żywieniowych i behawioralnych.

Premiera ebooka już w drugiej połowie lutego.

#sibo #imo
...

518 22
Skuteczna terapia SIBO/IMO to nie bułka z masłem. 
Jeżeli wydaje Ci się, że wystarczy wziąć antybiotyk i temat załatwiony to grubo się mylisz o czym świadczy ogromna rzesza ludzi z nawrotami, kręcącymi się w kółko i dalej nie potrafiącymi poradzić sobie z dokuczliwymi objawami😫. 

W ebooku 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 krok po kroku wyjaśnię Ci jak wyleczyć SIBO/IMO skutecznie. 
Dowiesz się dlaczego ten problem dotyczy właśnie Ciebie, jak przeprowadzić leczenie, jaką wdrożyć suplementację, dietę oraz jakich błędów nie popełniać ‼️

Wchodzicie w to? 
Wiecie co u Was jest lub było przyczyną SIBO/IMO? 

#sibo #imo

Skuteczna terapia SIBO/IMO to nie bułka z masłem.
Jeżeli wydaje Ci się, że wystarczy wziąć antybiotyk i temat załatwiony to grubo się mylisz o czym świadczy ogromna rzesza ludzi z nawrotami, kręcącymi się w kółko i dalej nie potrafiącymi poradzić sobie z dokuczliwymi objawami😫.

W ebooku 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 krok po kroku wyjaśnię Ci jak wyleczyć SIBO/IMO skutecznie.
Dowiesz się dlaczego ten problem dotyczy właśnie Ciebie, jak przeprowadzić leczenie, jaką wdrożyć suplementację, dietę oraz jakich błędów nie popełniać ‼️

Wchodzicie w to?
Wiecie co u Was jest lub było przyczyną SIBO/IMO?

#sibo #imo
...

1388 114
Dieta to nie ograniczenia! Dieta to styl życia!

Czy danie z rolki jest ograniczające? NIE!
Czy jest ekstremalnie pyszne? TAK!
Czy zaspokoi zapotrzebowanie na słodkie jednocześnie dostarczając białka, wapnia, magnezu, potasu, potasu i witamin z grupy B? TAK! 

Pochodzi z diety zima wersja 5 𝐃𝐨𝐛𝐫𝐞 𝐛𝐨 𝐩𝐨𝐥𝐬𝐤𝐢𝐞 👌
Tę i inne diety znajdziesz na stronie:

𝐰𝐰𝐰.𝐝𝐢𝐞𝐭𝐨𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚-𝐥𝐞𝐧𝐚𝐫𝐭𝐨𝐰𝐢𝐜𝐳.𝐩𝐥

Link również w BIO profilu ♥️

#insulinooporność #cukrzyca #niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #pcosdiet

Dieta to nie ograniczenia! Dieta to styl życia!

Czy danie z rolki jest ograniczające? NIE!
Czy jest ekstremalnie pyszne? TAK!
Czy zaspokoi zapotrzebowanie na słodkie jednocześnie dostarczając białka, wapnia, magnezu, potasu, potasu i witamin z grupy B? TAK!

Pochodzi z diety zima wersja 5 𝐃𝐨𝐛𝐫𝐞 𝐛𝐨 𝐩𝐨𝐥𝐬𝐤𝐢𝐞 👌
Tę i inne diety znajdziesz na stronie:

𝐰𝐰𝐰.𝐝𝐢𝐞𝐭𝐨𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚-𝐥𝐞𝐧𝐚𝐫𝐭𝐨𝐰𝐢𝐜𝐳.𝐩𝐥

Link również w BIO profilu ♥️

#insulinooporność #cukrzyca #niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #pcosdiet
...

1998 3206

Masz problem z utrzymaniem zdrowych nawyków żywieniowych ?
Mam coś, co Ci pomoże !
Czytaj więcej

MOJA KSIĄŻKA


"Smacznie i zdrowo na diecie ograniczającej mięso" to książka dla tych, którzy szukają inspiracji na zdrowe posiłki i preferują tradycyjną formą książkową.

Ponad 70 stron porad żywieniowych oraz 65 pysznych i prostych w przygotowaniu przepisów. Dzięki podanym przy każdej potrawie wymiennikom węglowodanowym i białkowo-tłuszczowym szczególnie polecam ją osobom cierpiącym na cukrzycę typu I, kiedy kluczowe jest określenie dawki insuliny.

Idealny prezent dla każdego, kto chce zacząć przygodę ze zdrowym odżywianiem, ale nie koniecznie jest gotowy na ścisłe trzymanie się diety. 

 

PRZEJDŹ DO SKLEPU

This will close in 20 seconds