fbpx
Zupa z kaczki. Eleganckie danie na drugi dzień Świąt Wielkanocnych
Img
 Wielkanoc tuż, tuż, więc postanowiłam przygotować coś specjalnego na tę okazję.
W pierwszy dzień Świąt króluje tradycja. Żurek z białą kiełbaską, jajeczka pod każdą postacią, ćwikła i pieczone mięsa. W drugi dzień Świąt możemy poszaleć. Bardzo często w tym dniu zapraszamy gości, więc jest to świetna okazja, aby zaprezentować coś nieszablonowego. 

Taka jest właśnie zupa z kaczki. Elegancka i nieszablonowa. Jeśli uda Wam się kupić grzyby shitake, będzie idealna, jeśli nie, możecie wykorzystać nasze polskie prawdziwki, lub podgrzybki.
Kto raz spróbuje tej zupy, będzie ją robił za każdym razem, jak uda mu się trafić kaczkę w sklepie. Tak jest w moim przypadku 🙂
W kolejnych dniach podam Wam przepis na danie z wykorzystaniem udek i piersi z kaczki.
 
Kaloryczność:
Talerz zupy o pojemności ok. 500 ml to ok. 200 kcal
Składniki na wywar:
  • korpus kaczki
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • pieprz ziarnisty
  • świeży imbir (ok. 4 cm)
  • garść japońskich grzybów shitake (ewentualnie jak nie uda Wam się kupić, mogą być nasze polskie podgrzybki, lub prawdziwki)
  • kawałek pora (ok. 10 cm)
  • 3 litry wody
  • sól

Z podanych składników, bardzo powoli, na maluteńkim ogniu, aby wydobyć smak wszystkich składników, gotujemy wywar (ok. godziny). Przed włożeniem warzyw, wywar należy przecedzić przez gęste sito (ewentualnie zebrać nadmiar tłuszczu).

 
Pozostałe składniki:
  • 2 marchewki
  • pół selera
  • 1 pietruszka
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
Przygotowanie:
  1. Warzywa kroimy w słupki grubości zapałek, dodajemy do przecedzonego wywaru razem z sosem sojowym i gotujemy na małym ogniu ok. 30 minut.
  2. Zupa jest gotowa. Jeśli lubicie bardziej pikantną możecie dosypać imbiru w przyprawie, lub dodać więcej sosu sojowego.
Artykuły, które mogą Cię zainteresować:
Polędwiczki z kurczaka zapiekane w sosie włoskim . Podane na chrupiącym placku ziemniaczanym. Porcja 490 kcal.

Kochani, dziś mam dla Was obiad, w którym się zakochacie.  Kto lubi placki ziemniaczane łapka w górę!!! Ja kocham ;). Czytaj dalej

Pulpeciki z pieczoną papryką inspirowane kuchnią gruzińską
Pulpeciki z pieczoną papryką inspirowane kuchnią gruzińską

Danie inspirowane niedawną wizytą w gruzińskiej restauracji. Jadłam przyrządzoną w ten sposób jagnięcinę. Cudownie aromatyczne warzywa, doprawione kolendrą i pietruszką. Czytaj dalej

Wegetariański/wegański krem z cukinii i młodego selera z mleczkiem kokosowym
Wegetariański/wegański krem z cukinii i młodego selera z mleczkiem kokosowym

Troszeczkę nam się ochłodziło, więc ciepła zupka sprawdzi się idealnie. I na obiad i na kolację. Mający możliwość odgrzania, mogą ją Czytaj dalej

Seromak czyli coś dla miłośników sernika i makowca w jednym!

Tak jak obiecałam, tak jest. Bajecznie dobry seromak, czyli połączenie sernika i makowca, ale bez ciasta drożdżowego i bez jakiegokolwiek Czytaj dalej

38 komentarzy

AnonimowyDodano:  9 kwiecień 2014 - 9:14
super... kaczki ma zawsze pod dostatkiem, więc z pewnością wypróbuję - tym bardziej, ze nie umiem jej nigdy dobrze upiec, czekam na kaczki cd. ...z jajeczne przepisy też wypróbuję... mazurka zamówię za to u mamy - to jej specjalność. pozdrawiam ...Joanna Kędzierska
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  9 kwiecień 2014 - 9:44
Sałatkę ziemniaczaną można zrobić z własnej roboty majonezem bez tłuszczy trans,żeby nie było niezdrowo. Będę w tym roku przygotowywała taki majonez :) pozdrawiam Cię Małgosiu serdecznie, Magda
Dodano:  9 kwiecień 2014 - 10:04
dokładnie, wiejskie żółtka, dobry olej i wychodzi naprawdę zdrowy produkt, kaloryczny ale zdrowy
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  9 kwiecień 2014 - 10:16
Mam pytanie dotyczące zup. W tym tygodniu ugotowałam wywar żeby zrobić pulpeciki z indyka, nie wykorzystałam całego, więc zamroziłam, z reszty planuję zrobić, np zieloną zupę. Przypuszczam, że nie zjem jej w całości, więc czy mogę ponownie zamrozić zupę? Wiem, że nie można mrozić dwa razy tego samego produktu, ale po przetworzeniu już tak, stąd moje pytanie.
Dodano:  9 kwiecień 2014 - 10:32
nie możesz bo ponownie zamroziłabyś wywar a tego zrobić nie można, mimo iż to już danie "przetworzone "
Odpowiedz
Justyna ŻakDodano:  9 kwiecień 2014 - 10:40
ile pyszności:)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  9 kwiecień 2014 - 12:00
Nie lubie i unikam majonezu, ale jesli musze wykonczyc salatke to lyzeczka chrzanu i jogurtem naturalnym (jogurt na oko)
Dodano:  9 kwiecień 2014 - 12:25
ja w ogóle nie jadam majonezu od dłuższego czasu, ale na Wielkanoc robię bo dla moich rodziców i rodziny męża sałatka jarzynowa być musi , nie ma przepuść ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  9 kwiecień 2014 - 12:31
Jadłam kiedyś zupę z kaczki w restauracji japońskiej i strasznie mi smakowała. Kaczki zdaje się widziałam ostatnio w Lidlu, muszę zerknąć dziś i zrobię na weekend :)
Odpowiedz
svarowska AKDodano:  9 kwiecień 2014 - 14:05
ile smakołyków ;) świetny pomysł z tą zupą ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  9 kwiecień 2014 - 17:26
Witam! Piszę z taką małą sprawą. Otóż kiedyś nie jadałam śniadań - przeciągnęło mi się to do tego stopnia, że jak już miałam czas, na myśl o jedzeniu rano robiło mi się niedobrze. Jak zabrałam się za zdrowsze odżywianie, koleżanka nauczyła mnie jeść owsiankę. Teraz budząc się, myślę tylko o niej ;))

Jednakże dzisiaj, jak płatki się skończyły stwierdziłam, że nie jestem w stanie zjeść nic innego (oprócz owocu, ale jak wiadomo taki owoc długo w brzuchu się nie trzyma - pracuję). Więc takie pytanie: jak jeść? ;)) Da się wcinać co rano owsiankę... codziennie?
Dodano:  9 kwiecień 2014 - 21:50
no pewnie że się da, tylko dodatki zmieniaj żeby nie było monotonnie ;)
Odpowiedz
Beata PizulskaDodano:  9 kwiecień 2014 - 19:05
Mam pytanie.Korzystam z Twojego jadłospisu.Dania są tak sycące że nie mam ochoty na kolację a zawsze wieczorem ćwiczę. Czy poprzestać na podwieczorku np.owocu i po tym ćwiczyć? I jak jest z wodą? Mamy pić 2 litry dziennie ale czy to samą wodę czy herbaty też się liczą?
Dodano:  9 kwiecień 2014 - 21:52
Jeśli chodzi o płyny to liczy się i woda (również ta w zupie) i herbatki owocowe, ziołowe i soki.
Po wieczornym treningu zjedz sobie jogurt nat. sam albo z granolą lub musli
Odpowiedz
Ania MiiDodano:  9 kwiecień 2014 - 20:02
Bardzo fajny pomysł na zupę, choć widzę mnóstwo pływających 'oków'. Choć muszę przyznać, że jest ciekawym i oryginalnym pomysłem z okazji świąt, może zastąpić też niedzielny rosół :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  10 kwiecień 2014 - 7:11
Czy koktajl z jogurtu naturalnego i truskawek może być na sniadanie? Jak tak, to jakie mniej więcej promorcje?:)
Dodano:  10 kwiecień 2014 - 8:04
Tak, ale dodaj do tego otręby. Dłużej się będzie trawiło i dłużej będziesz syta.
Proporcje 250 g jogurtu, szklanka truskawek, łyżka otrąb
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  10 kwiecień 2014 - 7:13
Co myslisz o szynce, która jest wedzona przez mojego dziadka z saletra i przyprawami ? Czy taka domowa wedzona będzie tlusta?
Dodano:  10 kwiecień 2014 - 8:02
taka szyneczka, domowa zrobiona przez dziadka jest najlepsza ;)
spokojnie możesz zjeść :)
Odpowiedz
betiDodano:  10 kwiecień 2014 - 8:13
A masz może przepis na pasztet? Mam ochotę upiec na te święta:)
Dodano:  10 kwiecień 2014 - 8:52
mam, upiekę w weekend i wrzucę przepis w przyszłym tyg.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  10 kwiecień 2014 - 14:41
Mam pewien problem: jestem strasznym śpiochem ;p Walczę z tym, ale trochę przegrywam, często jak mam wolne śpię do 11, niemalże codziennie, bo często pracę mam w godzinach popołudniowych, albo wieczornych (tak jak i zajęcia).
Jak w takim przypadku stosować się do jadłospisów? Nie jadać przekąsek? Albo dojść tylko do obiadu? Staram się jeść co 3-4 h, ale tych posiłków jest trochę mało, nie chciałabym być w sytuacji w której opycham się o późnych godzinach.
Dodano:  10 kwiecień 2014 - 15:29
Jeśli śpisz długo możesz zmniejszyć ilość posiłków do 4.
AnonimowyDodano:  10 kwiecień 2014 - 17:56
Ominąć wtedy jakąś przekąskę, czy raczej większe danie?
Dodano:  10 kwiecień 2014 - 20:24
omiń przekąskę albo zamiast niej wypij szklankę soku
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  10 kwiecień 2014 - 16:03
Mam do ciebie małe pytanko mam nadzieję, że może ty coś poradzisz. Otóż mam problem z wystającym brzuchem. Wygląda to mniej więcej tak: wstaję rano, brzuch ładny, płaski. Wystarczy że zjem cokolwiek i momentalnie brzuch rośnie, zazwyczaj cały dzień chodzę na wciągniętym brzuchu bo jest nieproporcjonalny do reszty ciała, pod koniec dnia wyglądam jak w ciąży. Staram się jeść zdrowo, na śniadanie przeważnie owsianka, między śniadaniem i obiadem owoce, później jakiś ryż z kurczakiem i warzywami, na kolację jajka na miękko albo serek wiejski z dodatkami. Staram się też ćwiczyć żeby wzmocnić mięśnie, ale to też niczego nie zmienia. Dodam że jestem młoda, mam 22 lata, waga w normie choć mogłaby być niższa, kłopotów z trawieniem brak.
Jakieś rady?
Dodano:  10 kwiecień 2014 - 17:16
przyczyn może być wiele,
*nadwrażliwość jelita (zachwianie równowagi bakteryjnej w jelitach - efekt - zaburzone trawienie węglowodanów które niestrawione powodują gazy w żołądku)
* nietolerancja glutenu (nie alergia ale nietolerancja)
To z takich najczęstszych.
AnonimowyDodano:  10 kwiecień 2014 - 22:20
A ja jak mogę sie wtrącić pole ilabym wizyte u gastrologa, to moga być drożdżaki a wiadomo jak drożdże rosna
AnonimowyDodano:  1 styczeń 2017 - 13:22
Tez cos dodam. Mnie wzdyma po jablkach zwlaszcza tych wiekszych bo maja duzo pektyn w sobie. Z mniejszymi jakos moj organizm sobie radzi. Jesli jesz owoce z wieksza zawartoscia pektyn dziel je na pol. Warto do diety wprowadzic siemie lniane i mielic.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  10 kwiecień 2014 - 16:29
Witaj Gosiu, chciałabym żebyś rzuciła okiem na moje dwa przykładowe jadłospisy i oceniała mniej więcej czy nie jest tego za dużo kalorycznie czy też za mało.
1 dzień: śniadanie:
bananowy omlet: 2 jajka, banan, łyżeczka oleju archaidowego,
obiad : 6 pierogów ruskich z łyżką jogurtu naturalnego ( nie oblanych tłuszczem), szklanka barszczu czerwonego na wywarze z kurczaka,
przekąska: koktajl: szklanka kefiru, jabłko, pól szkl malin, 2 daktyle.
kolacja: serek wiejski z pomidorem.
2 dzień:
śniadanie: koktalj : szkl kefiru, jabłko, sok z połowy cytryny, cynamon, imbir, łyżeczka mieloneo siemienia
przekąska 1 : szkl soku marchwiowego
przekąska 2 : dwie kromki (Twojego ) chleba z jednym trójkącikiem serka topionego i dwa plasterki salami, 4 rzodkiewki
obiad: szklanka ciemnego makaronu, łosoś wędzony na gorąco mniej więcej 3/4 takiego kawałka jak sprzedają w sklepach, 3 małe ogórki kiszone
kolacja : jogurt naturalny 150 q

U mnie w ciągu dnia ilość posiłków zależy od tego o której godzinie wstaje i o której chodzę spać , ale przeważnie 4 - 5 co 3 -4 h
Dodano:  10 kwiecień 2014 - 17:23
Pierwszego dnia przyczepiłabym się jedynie do obiadu bo nie tam warzyw, chodzi o równowagę kwasowo -zasadową. Teoretycznie jest barszcz ale ja bym coś dodała do tych pierogów np. mix sałat ze startą marchewką skropiony oliwą i sokiem z cytryny.
Drugiego dnia śniadanie jest mało kaloryczne. Nie jesteś po nim głodna ?
Dorzuć tu kromkę chleba z czymś. Reszta ok.
AnonimowyDodano:  8 lipiec 2014 - 23:49
Serek topiony jest ok ?!
Odpowiedz
AlkmenaDodano:  10 kwiecień 2014 - 16:53
Gosiu a co sądzisz o napojach izotonicznych?
Dodano:  10 kwiecień 2014 - 17:11
mogę Ci polecić jeden, naturalny - woda kokosowa
przeczytaj tu http://qchenne-inspiracje.blogspot.com/2014/03/bajecznie-egzotyczny-koktajl-takze-w_15.html#more
innych nie polecam, odradzam,
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  10 kwiecień 2014 - 22:27
Gosia doradz, mam problem niedawno wróciłam do pracy i mój rozkład posiłków legl w gruzach :( otóż jem śniadanie o 5.30 o 10 owoce a o 14 obiad, w domu jestem po17 i dopada mnie wilczy głód - jem co popadnie byle cos zjeść. W domu czeka dwójka maluszków i moge coś zejść dopiero po 20.
Dodano:  10 kwiecień 2014 - 22:40
Przerabiałam to i mnie ratowały dania do zrobienia w 20-30 minut (wiele jest takich na blogu) lub podszykowanie czegoś dzień wcześniej,
O tej 14-tej zjed sobie sałatkę lub wersję obiadu dla pracujących na zimno z jadłospisu a jak jesteś w domu o po 17 wybierz zupę (możesz ugotować dzień wcześniej), leczo warzywne (też możesz zrobić dzień wcześniej chociaż moje leczo zrobisz w 20 minut), Możesz rano albo nawet dzień wcześniej wrzucić mięso do marynaty, zrobisz je jak wrócisz bardzo szybko w pergaminie i do tego warzywa na patelnię, lub na parze, lub sałatka z sałaty i warzyw.
W jutrzejszym jadłospisie będzie sporo lekkich, szybkich i ciepłych kolacji. Zerknij sobie.
AnonimowyDodano:  11 kwiecień 2014 - 12:52
Dziekuje Gosiu! :*
Moje pory posilków powinny wygladac tak: 5.30 sniadanie, 10 przekaska, 14 obiad, 17 kolacja? czy 17 kolacja a po 20 przekaska?
Dodano:  11 kwiecień 2014 - 15:41
o 17 obiad z dziećmi na ciepło a o 20 lekka kolacja
Odpowiedz
Oferty
img1
DIETA INDYWIDUALNA
redukcja, Hashimoto, NT, IO, PCOS, WZJG, cukrzyca, fodmap i in.
ZAMÓW DIETĘ
img1
Gotowe diety
7-dniowe jadłospisy o niskim indeksie glikemicznym
SKLEP
img1
MOJE KSIĄŻKI
porady żywieniowe i przepisy bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne
SKLEP
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
dla osób zdrowych
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Miejsca i produkty, które szczególnie polecam z uwagi na jakość.
CZYTAJ WIĘCEJ
Instagram
Stajesz na wagę latem, a tam kilka kilogramów więcej i to z niczego? 😫

Masz zdiagnozowaną niedoczynność tarczycy lub chorobę Hashimoto? A może nie masz jeszcze diagnozy, ale szereg typowych objawów?
Pozwól, że wyjaśnię Ci dlaczego tak się dzieje.
📍U osób z niskim stężeniem hormonów tarczycy, dochodzi do zwiększonej syntezy, akumulacji i zaburzonej degradacji glukozaminoglikanów w tkankach (szczególnie kwasu hialuronowego i siarczanu chondroityny).
📍Glukozaminoglikany są kluczowym składnikiem macierzy pozakomórkowej i mają silne właściwości higroskopijne, czyli przyciągające i zatrzymujące wodę 😵‍💫😵‍💫.Woda napływa więc z naczyń krwionośnych do przestrzeni międzykomórkowej. Dodatkowo tkanka staje się sztywna i mało elastyczna, co utrudnia przepływ płynów i potęguje zastój😵‍💫😩😩.

📍Co dodatkowo nasila produkcję glukozaminoglikanów? Stan zapalny, więc dieta przeciwzapalna, ale i ilość i jakość snu, poziom stresu, to w jaki sposób się regenerujemy będą miały fundamentalne znaczenie. 
Te czynniki, w szczególności przeciwzapalna dieta: 
➡️ pomogą hamować nadprodukcję glukozaminoglikanów,
➡️ wspierają pracę tarczycy i uszczelniają naczynia, 
➡️ zmniejszają obrzęki i poprawiają przepływ limfy. 

Zasada jest prosta: im niższy stan zapalny, tym mniej zatrzymanej wody, która może nagle zwiększyć Twoją masę ciała o nawet 2-3 kg powodując frustrację, zniechęcenie i spadek motywacji jeśli jesteś w procesie redukcji masy ciała. 

#niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #redukcjawagi #redukcja #odchudzaniezgłową

...

429 12
Tkanka tłuszczowa trzewna (czyli ta gromadząca się w okolicy brzucha) nie jest „biernym magazynem tłuszczu”. To narząd endokrynnie czynny, wydzielający: 
📍cytokiny prozapalne (IL-6, TNF-α), które hamują sygnalizację insulinową w komórkach mięśni i wątroby oraz promują insulinooporność, 
📍leptynę (przy dużej ilości dochodzi do leptynooporności, w efekcie czego odczuwasz ciągły apetyt), 
📍rezystynę (hamuje działanie insuliny, promuje insulinooporność),
📍wolne kwasy tłuszczowe (FFA) bezpośrednio do krążenia wrotnego, co zwiększa insulinooporność w wątrobie i produkcję glukozy przez wątrobę (glukoneogenezę).

Czynniki te promują:
😩 stan zapalny niskiego stopnia,
😩 zaburzenia sygnalizacji insulinowej w mięśniach, wątrobie i tkance tłuszczowej,
😩 insulinooporność. 

➡️ A insulinooporność = gorsza regulacja sodu i wody w nerkach, większa retencja sodu i wody ➡️ więcej zatrzymanej wody w organizmie.

Otyłość brzuszna może też zaburzać funkcję:
☹️ układu limfatycznego (utrudniony odpływ chłonki),
☹️ układu krążenia (więcej ciśnienia na naczynia krwionośne → mikrozaburzenia → przesięki → obrzęki).

🙋‍♀️🙋‍♀️ Osoby z nadmiarem tkanki tłuszczowej w okolicy brzucha częściej mają problem z retencją wody, zwłaszcza jeśli współwystępuje u nich insulinooporność, stan zapalny i siedzący tryb życia.

Takie osoby powinny zwrócić szczególną uwagę na to, co jedzą ponieważ niewłaściwa dieta pogłębia błędne koło:
🔁 insulinooporność → niestabilna glikemia → zwiększona retencja wody → jeszcze większy dyskomfort i trudność w redukcji masy ciała.
➡️ Tkanka tłuszczowa brzuszna – nasila stan zapalny i podbija insulinooporność.
➡️ Wysoki poziom insuliny sprawia, że organizm zatrzymuje więcej sodu i wody.
➡️ Efekt? Opuchnięte palce, kostki, twarz – i uczucie „ciężkiego ciała”.

Kluczowe założenia diety:
🔹 stabilizacja poziomu glukozy i insuliny,
🔹 działanie diuretyczne,
🔹 działanie przeciwzapalne.

Potrzebujesz diety o działaniu diuretycznym, która stabilizuje glikemię, zapewnia sytość i genialnie smakuje?
Skomentuj 𝐒𝐮𝐦𝐦𝐞𝐫 a prześlę informacje. 

#Insulinooporność #niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #redukcjawagi #cukrzycatypu2 #odchudzaniezgłową

...

619 287
Dieta „Lato 8 - Powiew lata” jest dla Ciebie jeśli:
🌱chcesz zredukować masę ciała,
🌱zmagasz się z obrzękami (również tłuszczowymi/limfatycznymi),
🌱zatrzymaniem wody w organizmie, uczuciem ciężkości,
🌱brakiem energii,
🌱problemami z gospodarką żelazem (niska ferrytyna),
🌱wypadaniem włosów,
🌱ciągle czujesz głód i chęć na słodkie,
🌱nie masz pomysłów co gotować, aby było sycąco, smacznie, przeciwzapalnie, szybko, a do tego o niskim IG.

Dodatkowo masz:
🌱insulinooporność,
🌱cukrzycę typu 1 lub 2,
🌱PCOS,
🌱endometriozę,
🌱niedoczynność lub nadczynność tarczycy,
🌱chorobę autoimmunologiczną,
🌱nadciśnienie,
🌱boleśnie miesiączkujesz.

Rozkład makro:
🌱22% białka
🌱43% tłuszczu
🌱35% węglowodanów

Dieta zawiera 4 posiłki:
✔ obfite śniadanie,
✔ odżywczy koktajl na poprawę poziomu ferrytyny i modulację mikrobioty jelitowej – fantastyczne wsparcie układu odpornościowego, ale i zdrowia skóry oraz włosów,
✔ obiad,
✔ lekką, ale sycącą kolację – optymalną na zakończenie dnia, by wesprzeć regenerację i spokojny sen.

Dostępne wersje:
📍klasyczna, bez wykluczeń,
📍wegetariańska,
📍wegetariańska + ryby.

Skomentuj tą rolkę słowem 𝐒𝐮𝐦𝐦𝐞𝐫 a otrzymasz szczegółowe informacje na jej temat.

#niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #zmęczenie #redukcjawagi #insulinooporność #cukrzycatypu2 #redukcja

...

484 804

Masz problem z utrzymaniem zdrowych nawyków żywieniowych ?
Mam coś, co Ci pomoże !
Czytaj więcej

MOJA KSIĄŻKA


"Smacznie i zdrowo na diecie ograniczającej mięso" to książka dla tych, którzy szukają inspiracji na zdrowe posiłki i preferują tradycyjną formą książkową.

Ponad 70 stron porad żywieniowych oraz 65 pysznych i prostych w przygotowaniu przepisów. Dzięki podanym przy każdej potrawie wymiennikom węglowodanowym i białkowo-tłuszczowym szczególnie polecam ją osobom cierpiącym na cukrzycę typu I, kiedy kluczowe jest określenie dawki insuliny.

Idealny prezent dla każdego, kto chce zacząć przygodę ze zdrowym odżywianiem, ale nie koniecznie jest gotowy na ścisłe trzymanie się diety. 

 

PRZEJDŹ DO SKLEPU

This will close in 20 seconds