fbpx
Łosoś z musem cytrynowo – jabłkowym na szpinaku

Czy macie już pomysł na dzisiejszy piątkowy obiad?
Co powiecie na rybkę?
Jeśli lubicie pieczonego łososia polecam podać go na szpinaku z musem jabłkowo – cytrynowym.
Szpinak zrobiony w ten sposób smakuje mi chyba najbardziej. Z musztardą francuską, śmietanką i porem.
Uprzedzając pytania 😉 Łyżka śmietany 12 % to 24 kcal które zapewne wiele z Was zechce pominąć. Na smaku będzie to duży ubytek więc osobiście uważam że nie warto 😉
Życzę smacznego 😉

 

Kaloryczność:
Porcja dla jednej osoby ma ok. 500 kcal

Składniki na obiad dla 2 osób:

  • 400 gramów fileta z łososia
  • pieprz cytrynowy
  • sól

Mus jabłkowo – cytrynowy

  • łyżka klarowanego masła
  • łyżeczka miodu
  • pół małej cebuli
  • sok z jednej cytryny
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • jedno średnie jabłko

Szpinak

  • dwie garście szpinaku
  • dwa ząbki czosnku
  • łyżka klarowanego masła
  • łyżka musztardy francuskiej
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • łyżka posiekanej drobno białej części pora
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Łososia oprószamy solą i pieprzem cytrynowym. Odstawiamy na 15 minut. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20-25 minut.
  2. Przygotowujemy mus jabłkowo – cytrynowy. Na maśle szklimy drobniutko posiekaną cebulę. Dodajemy pokrojone w drobną kosteczkę jabłko. Przesmażamy aż jabłko zmięknie. Dodajemy sok z cytryny. Dusimy aż jabłko całkowicie się rozpadnie, a płyn zredukuje. Dodajemy miód i otartą skórkę z cytryny. Mieszamy aż miód się rozpuści. Blendujemy na gładką masę. W razie potrzeby lekko solimy.
  3. Przygotowujemy szpinak. Na maśle szklimy pora. Dodajemy szpinak. Przesmażamy. Jak straci swoją objętość dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, sól i pieprz. Przesmażamy. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy śmietanę. Mieszamy.
  4. Rybę serwujemy ze szpinakiem i musem.

47 komentarzy

KasiaDodano:  5 Kwiecień 2019 - 8:29
Hej Małgosiu, super przepis! Kupujesz dzikiego łososia czy hodowanego? Jeśli dzikiego to czy mogłabyś zdradzić gdzie go kupujesz?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  5 Kwiecień 2019 - 8:37
Dzikiego. Mam swoje źródło u mnie w mieście.
AlaDodano:  5 Kwiecień 2019 - 9:02
A czy jest to mały sklepik czy supermarket? Też szukam to źródła.
Odpowiedz
anonimDodano:  5 Kwiecień 2019 - 8:41
Szybko , smacznie kolorowo;-)kocham takie proste gotowanko;-) - łososia pieczemy bez przykrycia?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  5 Kwiecień 2019 - 9:55
Tak, bez przykrycia. Smacznego ;)
Odpowiedz
kasiaDodano:  5 Kwiecień 2019 - 8:46
Gosiu a zdradzisz nam swoje plany kulinarne na święta? Tak jak uczy Twój planer pora już planować świąteczne zakupy;-). J a tak jak Ty też zyję z notesem i kartką w ręku;-)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  5 Kwiecień 2019 - 9:55
Ja już mam rozplanowane ;) Niebawem powiem.
Odpowiedz
PaulinaDodano:  5 Kwiecień 2019 - 9:11
Małgosiu, mam pytanie nie w temacie, z góry przepraszam. Znam Twoją witrynę na pamięć i każdy jej artykuł. Pragnę nadmienić, iż nigdy nie miałam problemów z hormonami. Cykl co do godziny, ciąża bezproblemowa, zapłodnienie też. 2 razy do roku robię morfologię, TSH, FT3 i FT4. Zawsze wszystko ok, oczywiście sprawdzone wedle wyliczeń procentowych jakie przedstawiasz. Suplementuję wit D przez epizody nerwicy. Jednakże mam pytanie czy długi, mocny stres możne wpłynąć na obniżenie FT4? Gdyż w grudniowych wynikach zaniepokoiło mi wyliczenie procentowe. Przy FT3 -56,5% a FT4 14% (przy TSH 1,8). Nie proszę o interpretację gdyż wiem, że tego nie robisz. Ponowię badania, chciałabym tylko wiedzieć czy stres może mieć wpływ na konwersję (bo chyba przy tych wynikach to problem z nią). Z góry dziękuję Paulina
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  5 Kwiecień 2019 - 9:57
Tak. Stres zaburzając pracę tarczycy będzie powodował obniżone Ft4.
Paulina Dodano:  5 Kwiecień 2019 - 10:36
Dziękuję Ci pięknie!!!
Odpowiedz
DorotaDodano:  5 Kwiecień 2019 - 9:31
Pysznosci Gosia!Ja jeszcze nie zrobilam springrollsow z poprzedniego przepisu a tu kolejny przepis ktore musze sprobowac! Milego weekendu 😁
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  5 Kwiecień 2019 - 9:54
To masz co robić w ten weekend ;)
Odpowiedz
BeatkaDodano:  5 Kwiecień 2019 - 9:42
Małgosiu a ty lubisz kuchnię francuską? Co o niej w ogóle sadzisz, uważasz że jest tłusta? I co myślisz o tym micie że Francuzi są zdrowi mimo tłustej kuchni bo piją czerwone wino??
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  5 Kwiecień 2019 - 9:58
Sprawa jest bardziej złożona z tym winem. Kuchnia francuska jest niestety za ciążka dla mnie. Smakuje mi ale źle się po niej czuję :(
WikaDodano:  5 Kwiecień 2019 - 10:47
Myślę, że w kuchni francuskiej kwestią nie jest wino, ale korzystanie z produktów dobrej jakości i niewielkie porcje. To co Gosia często powtarza - dawka czyni truciznę. Przecież nawet nasz ciężkostrawny schabowy z zasmażaną kapustą, jeśli zjesz go odrobinę, nie będzie ci zalegał na żołądku, prawda?
Odpowiedz
uDodano:  5 Kwiecień 2019 - 9:58
Wygląda bardzo apetycznie, chętnie wypróbuję :) Czy pora można zastąpić cebulą?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  5 Kwiecień 2019 - 9:58
Tak.
Odpowiedz
kasiaDodano:  5 Kwiecień 2019 - 10:03
czy to danie można zrobić np. z dorszem, morszczukiem? -tez 200 gram? żeby zgadzała się kaloryczność dania
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  8 Kwiecień 2019 - 9:29
Tak. Jak najbardziej może być inna ryba.
kasiaDodano:  8 Kwiecień 2019 - 10:21
Gosiu innej rybki tez 200 gr?
Odpowiedz
Kasia R.Dodano:  5 Kwiecień 2019 - 10:46
Czy IO mogą?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  8 Kwiecień 2019 - 9:17
Jak najbardziej ;)
Odpowiedz
BeataDodano:  5 Kwiecień 2019 - 11:42
To jest rewelacja! Po prostu doskonały efekt z prostych składniköw. Rzeczywiście podstawą jest tylko trafić na dobrego łososia.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  8 Kwiecień 2019 - 9:11
To prawda. Dobra rybka to podstawa.
Odpowiedz
AnonimDodano:  5 Kwiecień 2019 - 12:26
Gosiu, Do ilu procent z całkowitej, dziennej kaloryczności na poziomie 1700 kcal można obciąć węgle tak, aby nie miało to negatywnego wpływu na tarczycę (hashimoto) ?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  8 Kwiecień 2019 - 9:11
Do 40%.
AnonimDodano:  8 Kwiecień 2019 - 10:07
Dziękuję Ci za odpowiedź.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  5 Kwiecień 2019 - 14:01
Gosiu przepraszam że nie w temacie ale proszę wrzuć przepis na kotleciki z cieciorki które pokazywalas na instagramie wyglądały obłędnie :)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  8 Kwiecień 2019 - 9:11
Kochana będą w środę ;)
Odpowiedz
WikaDodano:  5 Kwiecień 2019 - 16:25
I jak tu się planowania posiłków trzymać, jak już mam zaplanowany obiad, a ty mi wyjeżdżasz z czymś takim... ;)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  8 Kwiecień 2019 - 9:10
;) ;) przepraszam ;)
Odpowiedz
DominikaDodano:  5 Kwiecień 2019 - 19:21
Gosiu jakiej màki orkiszowej używasz i gdzie kupujesz
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  8 Kwiecień 2019 - 9:10
Zazwyczaj Polgreen. Kupuję ją w Top Market.
Odpowiedz
LidkaDodano:  5 Kwiecień 2019 - 23:17
Gosiu mam pytanie odnośnie szpinaku. Otóż źle się po nim czuje. Zaczyna mi już cierpnac w buzi, a potem jest gorzej. Czy to jakas reakcja nietolerancyjna? Czym mogę zastąpić szpinak?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  8 Kwiecień 2019 - 9:15
To nie musi być nietolerancja, ale jeśli jest takie odczucie to nie ma co się katować.
Odpowiedz
Stała czytelniczka ;)Dodano:  6 Kwiecień 2019 - 14:14
Zrobiłam dziś na obiad. Poezja smaku. Wspaniały przepis Gosiu:) Rodzina była zachwycona:)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  8 Kwiecień 2019 - 9:09
Oj jak mi miło. Bardzo się cieszę ;)
Odpowiedz
AsiaDodano:  6 Kwiecień 2019 - 14:55
Właśnie wsunęłam, pyszne!
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  8 Kwiecień 2019 - 8:56
Cieszę się że smakowało ;)
Odpowiedz
ASIADodano:  8 Kwiecień 2019 - 14:18
Wadą szpinaku jest też obecność sporych ilości kwasu szczawiowego, który utrudnia wchłanianie cennych pierwiastków - wapnia, żelaza czy magnezu. Minerały związane z kwasem szczawiowym nie mogą być przyswojone przez organizm i są wydalane z organizmu
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  8 Kwiecień 2019 - 15:46
Pod warunkiem że zjesz wiadro szpinaku do obiadu.
Odpowiedz
MartaDodano:  26 Kwiecień 2019 - 21:09
Czy tojest pelny obiad czy cos do niego jeszcze podac?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  6 Maj 2019 - 16:40
Jako dodatek pasuje ryż basmati.
Odpowiedz
GrazynaDodano:  16 Czerwiec 2019 - 21:33
A łosoś dziki jest zupełnie inny w smaku niz ten hodowlany,który za to ma w sobie cała tablicę mendelejewa !
Odpowiedz
Oferty
img1
DIETA INDYWIDUALNA
redukcja, Hashimoto, NT, IO, PCOS, WZJG, cukrzyca, fodmap i in.
ZAMÓW DIETĘ
img1
MOJE KSIĄŻKI
porady żywieniowe i przepisy bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne
SKLEP
img1
PLANER CZASU I STRAŻNIK DIETY
Zmień nawyki żywieniowe w 12 tygodni, planuj i organizuj przez 365 dni
SKLEP
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
dla osób zdrowych
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Sklepy oferujące rabaty dla moich czytelników
CZYTAJ WIĘCEJ
Facebook
Used for the like, share, comment, and reaction icons

Paulinka napisała że potrzebuje kuracji dietetycznej na piękną skórę i włosy oraz pomocy w łuszczycy z którą się zmaga.

W formularzu napisała: oprócz łuszczycy, trądzik grudtkowaty na brodzie i czole, włosy wypadają, sucha skóra.

Dziewczyna bardzo zadaniowa, sumienna. Efekty przyszły szybciej niż zakładałam.
Teraz jest w trakcie infekcji więc skóra się pogorszyła co jest zjawiskiem normalnym. Łuszczyca jest chorobą autoimmunologiczną i stan skóry będzie się pogarszał w trakcie infekcji.
Pracujemy dalej 🔥🔥🔥
... Zobacz więcejZobacz mniej

Paulinka napisała że potrzebuje kuracji dietetycznej na piękną skórę i włosy oraz pomocy w łuszczycy z którą się zmaga. 

W formularzu napisała: oprócz łuszczycy, trądzik grudtkowaty na brodzie i czole, włosy wypadają, sucha skóra.

Dziewczyna bardzo zadaniowa, sumienna. Efekty przyszły szybciej niż zakładałam.
Teraz jest w trakcie infekcji więc skóra się pogorszyła co jest zjawiskiem normalnym. Łuszczyca jest chorobą autoimmunologiczną i stan skóry będzie się pogarszał w trakcie infekcji. 
Pracujemy dalej 🔥🔥🔥
Pokaż poprzedni wpis
Masz problem z utrzymaniem zdrowych nawyków żywieniowych ?
Mam coś, co Ci pomoże !
Czytaj więcej