Łosoś z musem cytrynowo – jabłkowym na szpinaku

Czy macie już pomysł na dzisiejszy piątkowy obiad?
Co powiecie na rybkę?
Jeśli lubicie pieczonego łososia polecam podać go na szpinaku z musem jabłkowo – cytrynowym.
Szpinak zrobiony w ten sposób smakuje mi chyba najbardziej. Z musztardą francuską, śmietanką i porem.
Uprzedzając pytania 😉 Łyżka śmietany 12 % to 24 kcal które zapewne wiele z Was zechce pominąć. Na smaku będzie to duży ubytek więc osobiście uważam że nie warto 😉
Życzę smacznego 😉

 

Kaloryczność:
Porcja dla jednej osoby ma ok. 500 kcal

Składniki na obiad dla 2 osób:

  • 400 gramów fileta z łososia
  • pieprz cytrynowy
  • sól

Mus jabłkowo – cytrynowy

  • łyżka klarowanego masła
  • łyżeczka miodu
  • pół małej cebuli
  • sok z jednej cytryny
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • jedno średnie jabłko

Szpinak

  • dwie garście szpinaku
  • dwa ząbki czosnku
  • łyżka klarowanego masła
  • łyżka musztardy francuskiej
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • łyżka posiekanej drobno białej części pora
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Łososia oprószamy solą i pieprzem cytrynowym. Odstawiamy na 15 minut. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20-25 minut.
  2. Przygotowujemy mus jabłkowo – cytrynowy. Na maśle szklimy drobniutko posiekaną cebulę. Dodajemy pokrojone w drobną kosteczkę jabłko. Przesmażamy aż jabłko zmięknie. Dodajemy sok z cytryny. Dusimy aż jabłko całkowicie się rozpadnie, a płyn zredukuje. Dodajemy miód i otartą skórkę z cytryny. Mieszamy aż miód się rozpuści. Blendujemy na gładką masę. W razie potrzeby lekko solimy.
  3. Przygotowujemy szpinak. Na maśle szklimy pora. Dodajemy szpinak. Przesmażamy. Jak straci swoją objętość dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, sól i pieprz. Przesmażamy. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy śmietanę. Mieszamy.
  4. Rybę serwujemy ze szpinakiem i musem.

Łosoś z musem cytrynowo – jabłkowym na szpinaku
4.3 (86.15%) 13 vote[s]

47 komentarzy

KasiaDodano:  5 Kwiecień 2019 - 8:29
Hej Małgosiu, super przepis! Kupujesz dzikiego łososia czy hodowanego? Jeśli dzikiego to czy mogłabyś zdradzić gdzie go kupujesz?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  5 Kwiecień 2019 - 8:37
Dzikiego. Mam swoje źródło u mnie w mieście.
AlaDodano:  5 Kwiecień 2019 - 9:02
A czy jest to mały sklepik czy supermarket? Też szukam to źródła.
Odpowiedz
anonimDodano:  5 Kwiecień 2019 - 8:41
Szybko , smacznie kolorowo;-)kocham takie proste gotowanko;-) - łososia pieczemy bez przykrycia?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  5 Kwiecień 2019 - 9:55
Tak, bez przykrycia. Smacznego ;)
Odpowiedz
kasiaDodano:  5 Kwiecień 2019 - 8:46
Gosiu a zdradzisz nam swoje plany kulinarne na święta? Tak jak uczy Twój planer pora już planować świąteczne zakupy;-). J a tak jak Ty też zyję z notesem i kartką w ręku;-)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  5 Kwiecień 2019 - 9:55
Ja już mam rozplanowane ;) Niebawem powiem.
Odpowiedz
PaulinaDodano:  5 Kwiecień 2019 - 9:11
Małgosiu, mam pytanie nie w temacie, z góry przepraszam. Znam Twoją witrynę na pamięć i każdy jej artykuł. Pragnę nadmienić, iż nigdy nie miałam problemów z hormonami. Cykl co do godziny, ciąża bezproblemowa, zapłodnienie też. 2 razy do roku robię morfologię, TSH, FT3 i FT4. Zawsze wszystko ok, oczywiście sprawdzone wedle wyliczeń procentowych jakie przedstawiasz. Suplementuję wit D przez epizody nerwicy. Jednakże mam pytanie czy długi, mocny stres możne wpłynąć na obniżenie FT4? Gdyż w grudniowych wynikach zaniepokoiło mi wyliczenie procentowe. Przy FT3 -56,5% a FT4 14% (przy TSH 1,8). Nie proszę o interpretację gdyż wiem, że tego nie robisz. Ponowię badania, chciałabym tylko wiedzieć czy stres może mieć wpływ na konwersję (bo chyba przy tych wynikach to problem z nią). Z góry dziękuję Paulina
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  5 Kwiecień 2019 - 9:57
Tak. Stres zaburzając pracę tarczycy będzie powodował obniżone Ft4.
Paulina Dodano:  5 Kwiecień 2019 - 10:36
Dziękuję Ci pięknie!!!
Odpowiedz
DorotaDodano:  5 Kwiecień 2019 - 9:31
Pysznosci Gosia!Ja jeszcze nie zrobilam springrollsow z poprzedniego przepisu a tu kolejny przepis ktore musze sprobowac! Milego weekendu 😁
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  5 Kwiecień 2019 - 9:54
To masz co robić w ten weekend ;)
Odpowiedz
BeatkaDodano:  5 Kwiecień 2019 - 9:42
Małgosiu a ty lubisz kuchnię francuską? Co o niej w ogóle sadzisz, uważasz że jest tłusta? I co myślisz o tym micie że Francuzi są zdrowi mimo tłustej kuchni bo piją czerwone wino??
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  5 Kwiecień 2019 - 9:58
Sprawa jest bardziej złożona z tym winem. Kuchnia francuska jest niestety za ciążka dla mnie. Smakuje mi ale źle się po niej czuję :(
WikaDodano:  5 Kwiecień 2019 - 10:47
Myślę, że w kuchni francuskiej kwestią nie jest wino, ale korzystanie z produktów dobrej jakości i niewielkie porcje. To co Gosia często powtarza - dawka czyni truciznę. Przecież nawet nasz ciężkostrawny schabowy z zasmażaną kapustą, jeśli zjesz go odrobinę, nie będzie ci zalegał na żołądku, prawda?
Odpowiedz
uDodano:  5 Kwiecień 2019 - 9:58
Wygląda bardzo apetycznie, chętnie wypróbuję :) Czy pora można zastąpić cebulą?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  5 Kwiecień 2019 - 9:58
Tak.
Odpowiedz
kasiaDodano:  5 Kwiecień 2019 - 10:03
czy to danie można zrobić np. z dorszem, morszczukiem? -tez 200 gram? żeby zgadzała się kaloryczność dania
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  8 Kwiecień 2019 - 9:29
Tak. Jak najbardziej może być inna ryba.
kasiaDodano:  8 Kwiecień 2019 - 10:21
Gosiu innej rybki tez 200 gr?
Odpowiedz
Kasia R.Dodano:  5 Kwiecień 2019 - 10:46
Czy IO mogą?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  8 Kwiecień 2019 - 9:17
Jak najbardziej ;)
Odpowiedz
BeataDodano:  5 Kwiecień 2019 - 11:42
To jest rewelacja! Po prostu doskonały efekt z prostych składniköw. Rzeczywiście podstawą jest tylko trafić na dobrego łososia.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  8 Kwiecień 2019 - 9:11
To prawda. Dobra rybka to podstawa.
Odpowiedz
AnonimDodano:  5 Kwiecień 2019 - 12:26
Gosiu, Do ilu procent z całkowitej, dziennej kaloryczności na poziomie 1700 kcal można obciąć węgle tak, aby nie miało to negatywnego wpływu na tarczycę (hashimoto) ?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  8 Kwiecień 2019 - 9:11
Do 40%.
AnonimDodano:  8 Kwiecień 2019 - 10:07
Dziękuję Ci za odpowiedź.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  5 Kwiecień 2019 - 14:01
Gosiu przepraszam że nie w temacie ale proszę wrzuć przepis na kotleciki z cieciorki które pokazywalas na instagramie wyglądały obłędnie :)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  8 Kwiecień 2019 - 9:11
Kochana będą w środę ;)
Odpowiedz
WikaDodano:  5 Kwiecień 2019 - 16:25
I jak tu się planowania posiłków trzymać, jak już mam zaplanowany obiad, a ty mi wyjeżdżasz z czymś takim... ;)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  8 Kwiecień 2019 - 9:10
;) ;) przepraszam ;)
Odpowiedz
DominikaDodano:  5 Kwiecień 2019 - 19:21
Gosiu jakiej màki orkiszowej używasz i gdzie kupujesz
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  8 Kwiecień 2019 - 9:10
Zazwyczaj Polgreen. Kupuję ją w Top Market.
Odpowiedz
LidkaDodano:  5 Kwiecień 2019 - 23:17
Gosiu mam pytanie odnośnie szpinaku. Otóż źle się po nim czuje. Zaczyna mi już cierpnac w buzi, a potem jest gorzej. Czy to jakas reakcja nietolerancyjna? Czym mogę zastąpić szpinak?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  8 Kwiecień 2019 - 9:15
To nie musi być nietolerancja, ale jeśli jest takie odczucie to nie ma co się katować.
Odpowiedz
Stała czytelniczka ;)Dodano:  6 Kwiecień 2019 - 14:14
Zrobiłam dziś na obiad. Poezja smaku. Wspaniały przepis Gosiu:) Rodzina była zachwycona:)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  8 Kwiecień 2019 - 9:09
Oj jak mi miło. Bardzo się cieszę ;)
Odpowiedz
AsiaDodano:  6 Kwiecień 2019 - 14:55
Właśnie wsunęłam, pyszne!
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  8 Kwiecień 2019 - 8:56
Cieszę się że smakowało ;)
Odpowiedz
ASIADodano:  8 Kwiecień 2019 - 14:18
Wadą szpinaku jest też obecność sporych ilości kwasu szczawiowego, który utrudnia wchłanianie cennych pierwiastków - wapnia, żelaza czy magnezu. Minerały związane z kwasem szczawiowym nie mogą być przyswojone przez organizm i są wydalane z organizmu
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  8 Kwiecień 2019 - 15:46
Pod warunkiem że zjesz wiadro szpinaku do obiadu.
Odpowiedz
MartaDodano:  26 Kwiecień 2019 - 21:09
Czy tojest pelny obiad czy cos do niego jeszcze podac?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  6 Maj 2019 - 16:40
Jako dodatek pasuje ryż basmati.
Odpowiedz
GrazynaDodano:  16 Czerwiec 2019 - 21:33
A łosoś dziki jest zupełnie inny w smaku niz ten hodowlany,który za to ma w sobie cała tablicę mendelejewa !
Odpowiedz
Oferty
img1
DIETA INDYWIDUALNA
4-tygodniowy jadłospis ułożony w celu redukcji masy ciała oraz pod konkretne schorzenia
ZAMÓW
img1
MOJE KSIĄŻKI
a w nich porady żywieniowe i nowe przepisy
bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne, dzięki którym pokochasz gotowanie
ZAMÓW
img1
PLANER CZASU I STRAŻNIK DIETY
Zmień nawyki żywieniowe w 12 tygodni, planuj i organizuj przez 365 dni
ZAMÓW
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
dla osób zdrowych
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Produkty bezglutenowe, makarony proteinowe, zimnotłoczone oleje, zioła, superfoods i wiele innych
CZYTAJ WIĘCEJ
Facebook
Used for the like, share, comment, and reaction icons
Pokaż poprzedni wpis
Masz problem z utrzymaniem zdrowych nawyków żywieniowych ?
Mam coś, co Ci pomoże !
Czytaj więcej