- 7 jajek
- 2/3 szklanki mąki krupczatki (warunek konieczny !!! )
- 2/3 szklanki gorzkiego kakao w proszku
- szklanka cukru
- Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, grzanie góra – dół, bez termoobiegu. Prostokątną formę wykładamy wysmarowanym masłem papierem do pieczenia.
- Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na średnich obrotach miksera przez około 2-3 minuty, aż dobrze się spienią. Następnie zwiększamy obroty miksera na maksymalne i dodajemy stopniowo po łyżce cukru cały czas miksując (w sumie szklanka). Pianę z cukrem miksujemy w sumie około 3-4 minuty. Gdy dodamy już cały cukier miksujemy kolejne 3 minuty na najwyższych obrotach.
- Cały czas miksując dodajemy do piany po żółtku (dodajemy kolejne żółtko, gdy poprzednie dobrze połączy się z masą). Po dodaniu wszystkich żółtek miksujemy całość jeszcze przez około 3 minuty.
- Kakao mieszamy z mąką. Dodajemy partiami do masy białkowej. Miksujemy na najniższych obrotach bardzo krótko do momentu, aż składniki się połączą (nie miksujemy długo, aby piana nie opadła).
- Ciasto wkładamy do formy, równamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 30 minut, po tym czasie od razu wyjmujemy biszkopt z piekarnika i odstawiamy na blat. Po 10-15 minutach wyjmujemy biszkopt z formy (przy pomocy papieru), wykładamy do góry dnem i studzimy.
Po wystudzeniu kroimy na dwie części.
- litr śmietany kremówki 36 % (mocno schłodzonej)
- 100 gram cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny
- 12 łyżek ciepłej wody
- 2 czekolady mleczne
- czubata łyżka klarowanego masła
- 150 ml mleka 2%
oraz - dżem z czarnej porzeczki lub inny kwaśny dżem
- Żelatynę mieszamy z 12 łyżkami ciepłej wody i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
- Śmietanę przelewamy do wysokiej miski i ubijamy na najwyższych obrotach. Gdy śmietana zacznie gęstnieć stopniowo dodajemy cukier puder. Aby zapobiec kropkom śmietany dookoła w kuchni warto miskę i mikser owinąć bawełnianą ściereczką.
- Do zimnej żelatyny dodajemy 2-3 łyżki ubitej śmietany, mieszamy po czym dodajemy kolejne 2-3 łyżki. Tak „zaprawioną” żelatynę miksujemy z pozostałą ubitą śmietaną.
- Dolną warstwę biszkoptu smarujemy dżemem. Na dżem wykładamy bitą śmietanę (zostawiamy trochę do dekoracji) i przykrywamy drugą warstwą biszkoptu.
- Górną warstwę biszkoptu polewamy polewą czekoladową i schładzamy w lodówce minimum 2 godziny.
- W rondelku rozgrzewamy masło. Dodajemy pokruszoną w kawałki czekoladę i mleko. Cały czas mieszamy, aż masa stanie się gładka i jednolita.
- Polewę wylewamy na górną warstwę biszkoptu i wstawiamy do lodówki do stężenia.
Porcja ma ok. 450 kcal
Wuzetka obłędna.
wszystkiego najlepszego! :)
Jednak nie poddaje sie.Reszta przepisow idzie jak po masle:Plascuszki z riccota,serniczki,dania obiadowe,etc.Pozdrawiam i zabieram sie za chlebek domowego wypieku :-)
Do żelatyny dodaje się 2-3 łyżki śmietany i dokładnie miesza. Potem kolejne 2-3 i dopiero dodaje się do reszty.
Pozdrawiam :)