fbpx
Moja urodzinowa wuzetka ;)
Img
Składniki  na biszkopt:
(wszystkie składniki mają mieć jednakową temperaturę, najlepiej, aby przed przystąpieniem do pieczenia minimum godzinę postały na blacie w kuchni):  
  • 7 jajek
  • 2/3 szklanki mąki krupczatki (warunek konieczny !!! )
  • 2/3 szklanki gorzkiego kakao w proszku
  • szklanka cukru
Przygotowanie: 
  1. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, grzanie góra – dół, bez termoobiegu. Prostokątną formę wykładamy wysmarowanym masłem papierem do pieczenia.
  2. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na średnich obrotach miksera przez około 2-3 minuty, aż dobrze się spienią. Następnie zwiększamy obroty miksera na maksymalne i dodajemy stopniowo po łyżce cukru cały czas miksując (w sumie szklanka). Pianę z cukrem miksujemy w sumie około 3-4 minuty. Gdy dodamy już cały cukier miksujemy kolejne 3 minuty na najwyższych obrotach.
  3. Cały czas miksując dodajemy do piany po żółtku (dodajemy kolejne żółtko, gdy poprzednie dobrze połączy się z masą). Po dodaniu wszystkich żółtek miksujemy całość jeszcze przez około 3 minuty.
  4. Kakao mieszamy z mąką. Dodajemy partiami do masy białkowej. Miksujemy na najniższych obrotach bardzo krótko do momentu, aż składniki się połączą (nie miksujemy długo, aby piana nie opadła).
  5. Ciasto wkładamy do formy, równamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 30 minut, po tym czasie od razu wyjmujemy biszkopt z piekarnika i odstawiamy na blat. Po 10-15 minutach wyjmujemy biszkopt z formy (przy pomocy papieru), wykładamy do góry dnem i studzimy.

Po wystudzeniu kroimy na dwie części.

Krem:
  • litr śmietany kremówki 36 % (mocno schłodzonej)
  • 100 gram cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 12 łyżek ciepłej wody
Polewa czekoladowa:
  • 2 czekolady mleczne
  • czubata łyżka klarowanego masła
  • 150 ml mleka 2%
    oraz
  • dżem z czarnej porzeczki lub inny kwaśny dżem
Przygotowanie:
  1. Żelatynę mieszamy z 12 łyżkami ciepłej wody i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
  2. Śmietanę przelewamy do wysokiej miski i ubijamy na najwyższych obrotach. Gdy śmietana zacznie gęstnieć stopniowo dodajemy cukier puder. Aby zapobiec kropkom śmietany dookoła w kuchni warto miskę i mikser owinąć bawełnianą ściereczką.
  3. Do zimnej żelatyny dodajemy 2-3 łyżki ubitej śmietany, mieszamy po czym dodajemy kolejne 2-3 łyżki. Tak „zaprawioną” żelatynę miksujemy z pozostałą ubitą śmietaną.
  4. Dolną warstwę biszkoptu smarujemy dżemem. Na dżem wykładamy bitą śmietanę (zostawiamy trochę do dekoracji)  i przykrywamy drugą warstwą biszkoptu.
  5. Górną warstwę biszkoptu polewamy polewą czekoladową i schładzamy w lodówce minimum 2 godziny.
Polewa:
  1. W rondelku rozgrzewamy masło. Dodajemy pokruszoną w kawałki czekoladę i mleko. Cały czas mieszamy, aż masa stanie się gładka i jednolita.
  2. Polewę wylewamy na górną warstwę biszkoptu i wstawiamy do lodówki do stężenia.
 Moja urodzinowa wuzetka ;) kaloryczność przepis ciasto z bitą śmietaną z kremem przepis na biszkopt
Wuzetka co tu kryć, jest mega kaloryczna, ale raz na jakiś czas nikomu nie zaszkodzi 😉
Ja mam dziś urodziny i zamierzam sobie dziś pofolgować 😉 a co !
Kaloryczność:
Porcja ma ok. 450 kcal  
Moja urodzinowa wuzetka ;) kaloryczność przepis ciasto z bitą śmietaną z kremem przepis na biszkopt 
Artykuły, które mogą Cię zainteresować:
Krewetki w aromatycznym sosie z chrupiącymi warzywami – romantyczna kolacja dla dwojga

Przepis na błyskawiczną i smaczną kolację dla dwojga. W sam raz na zbliżający się mikołajkowy wieczór. Krewetki w aromatycznym sosie Czytaj dalej

Spaghetti nero ze świeżymi pomidorami, świeżą kolendrą i różowym imbirem, czyli jak poczuć egzotykę nie ruszając się z domu. Danie dla wegetarian i wegan
Spaghetti nero ze świeżymi pomidorami, świeżą kolendrą i różowym imbirem

Są takie dni kiedy sama nie wiem co bym zjadła. Przy obecnych temperaturach takie dni zdarzają się zdecydowanie częściej. Upał Czytaj dalej

Pstrąg w sosie orzechowym na bazie mleka kokosowego
Pstrąg w sosie orzechowym na bazie mleka kokosowego

Pstrąg tęczowy w sosie orzechowym na bazie mleka kokosowego to moje ostatnie kulinarne odkrycie inspirowane mintajem w sosie orzechowym, którego Czytaj dalej

Mix sałat z prażonymi migdałami, suszonymi pomidorami, oliwkami i sosem vinegret
Mix sałat z prażonymi migdałami, suszonymi pomidorami, oliwkami i sosem vinegret

Jedna z moich ulubionych sałatek. Często gości na moim stole w sobotę wieczorem. Jest smaczna,lekka a jednocześnie sycąca. Dla tych Czytaj dalej

47 komentarzy

mindyDodano:  2 listopad 2013 - 8:16
Wszystkiego najlepszego :)
Dodano:  2 listopad 2013 - 9:56
Dziekuję :)
Odpowiedz
Justyna KwilDodano:  2 listopad 2013 - 8:32
Wygląda idealnie !
Odpowiedz
MagdaDodano:  2 listopad 2013 - 9:04
wyszła piękna! jak z najlepszej cukierni :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  2 listopad 2013 - 10:31
Wszystkiego najlepszego z okazji urodzin! Ja tez mam dzis urodziny i sie zastanawiam jaki placek upiec. Ta w-zetka wyglada smakowicie! Pozdrawiam!Ania
Dodano:  2 listopad 2013 - 11:59
Dziękuję za życzenia i dla Ciebie również wszystkiego naj naj naj :)
AnonimowyDodano:  2 listopad 2013 - 20:52
Dzieki;) Pozdrawiam!
Odpowiedz
agateqDodano:  2 listopad 2013 - 12:35
Wuzetka idealna! Wszystkiego.... najsmaczniejszego:*
Dodano:  2 listopad 2013 - 14:06
Dziękuję !
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  2 listopad 2013 - 13:11
Wszystkiego naj najlepszego ) ciastko brzmi wyśmienicie .......idę robić
Dodano:  2 listopad 2013 - 14:07
Dziękuję :)
Odpowiedz
lightandpleasantDodano:  2 listopad 2013 - 13:32
STO LAT! a ciacho wygląda świetnie, przydałby mi się taki kawałeczek do kawki... :P
Dodano:  2 listopad 2013 - 14:06
Dziękuję za życzenia i podsyłam wirtualnie kawałek do kawki !!
Odpowiedz
MalwinkaDodano:  2 listopad 2013 - 13:38
Wszystkie najlepszego! Wielu kulinarnych sukcesów :) Wuzetka wygląda obłędnie! ;)
Dodano:  2 listopad 2013 - 14:05
Ślicznie dziękuję :)
Odpowiedz
Jola8000Dodano:  2 listopad 2013 - 14:36
Wszystkiego najlepszego, ciasto wygląda super apetycznie
Odpowiedz
krzywa kromeczkaDodano:  2 listopad 2013 - 16:31
Sto lat ;) wuzetka pierwsza klasa
Odpowiedz
klaudiaDodano:  2 listopad 2013 - 16:42
Super zdjęcia takie kuszące.
Wuzetka obłędna.
Odpowiedz
kuchcikOlaDodano:  2 listopad 2013 - 17:07
perfekcyjna :)
wszystkiego najlepszego! :)
Odpowiedz
NieperfekcyjnaDodano:  2 listopad 2013 - 18:11
Kochana, wszystkiego najlepszego! powodzenia w sferze blogowej :)
Odpowiedz
KatlusDodano:  2 listopad 2013 - 18:40
Ciasto wygląda obłędnie:) Wszystkiego najlepszego Gosiu:)
Odpowiedz
EMDodano:  3 listopad 2013 - 14:13
uwielbiam wuzetke, ta wyglada pyyysznie! ;) w wolnej chwili zapraszamy do nas ;)
Odpowiedz
MAGDALena LENKIEWICZDodano:  26 styczeń 2014 - 19:15
Malgosiu,a co z proszkiem do pieczenia?
Dodano:  26 styczeń 2014 - 19:52
Nie dodaję :)
Odpowiedz
MAGDALena LENKIEWICZDodano:  26 styczeń 2014 - 19:55
Wyszlo twarde i nie wyroslo :-(
Dodano:  26 styczeń 2014 - 20:01
No coś Ty ? Robiłam to ciasto wiele razy i nie tylko ja. A pianę ubiłaś dobrze ? I miksowałaś tyle czau ile napisałam ??? Piana musi być ubita na skałę.
Odpowiedz
MAGDALena LENKIEWICZDodano:  27 styczeń 2014 - 23:46
Piana byla ubita na skale.Wmoomencie dodawania proszku z kakao ciasto"usiadlo" ,ciag dalszy znasz-nie wyroslo.
Jednak nie poddaje sie.Reszta przepisow idzie jak po masle:Plascuszki z riccota,serniczki,dania obiadowe,etc.Pozdrawiam i zabieram sie za chlebek domowego wypieku :-)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  13 luty 2014 - 14:02
Gosiu, na jaką formę jest przepis?
Dodano:  13 luty 2014 - 14:37
moja ma 36 cm x 24 cm
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  13 luty 2014 - 16:00
kilka razy dodawałam rozpuszczoną żelatynę do ubitej zimnej śmietany i zawsze wychodziły mi grudki z tej zelatyny, dlaczego?
Dodano:  13 luty 2014 - 16:07
a "hartowałaś" żelatynę ?
Do żelatyny dodaje się 2-3 łyżki śmietany i dokładnie miesza. Potem kolejne 2-3 i dopiero dodaje się do reszty.
AnonimowyDodano:  14 luty 2014 - 18:23
nie hartowałam, wiec sprobuje, dzieki
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  16 kwiecień 2014 - 18:35
Witam! ile to jest tak naprawde 2/3 szklanki mąki czy kakao....Sorry za głupie pytanie
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  27 kwiecień 2014 - 11:10
No i jestem po....niestety moja wuzetka wogole nie wyglada jak Twoja. Biszkopt cieniutki mimo ze robiłam wszystko z dokladnościa tak jak pisałaś.....zahartowałam żelatynę ale i tak ubita śmietana nie jest jednolitą masą :( , polewa strasznie rzadka i nie wiem czy coś z tego wyjdzie ale generlanie sprobowałam i da się zjeść :) Pozdrawiam
Odpowiedz
magjasienDodano:  27 kwiecień 2014 - 12:04
Czy zamiast śmietany 36% może być 30%???
Dodano:  27 kwiecień 2014 - 12:06
tak
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  23 październik 2014 - 8:51
Witam. Po komentarzach widzę, że nie wszystkim wyrosło ciasto może dodać by zapobiegawczo 1 łyżeczkę proszku do pieczenia?
AnonimowyDodano:  25 październik 2014 - 16:43
Ponawiam powyższe pytanie? I dodatkowo czy żelatyna to taka zwykła wieprzowa tak?
Dodano:  26 październik 2014 - 8:36
ja proszku nie dodaję ale myślę że nie zaszkodzi, a żelatyna zwykła, sklepowa
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  6 listopad 2014 - 13:47
Gosiu chce zrobic wuzetka z Twojego przepisu :) Podaj prosze wymiary blachy jakiej uzywalas.
Pozdrawiam :)
Dodano:  6 listopad 2014 - 18:56
to jest standardowa blacha
Odpowiedz
SAHARAonaDodano:  10 sierpień 2015 - 20:58
to nie jest dieetyczne...
Dodano:  11 sierpień 2015 - 8:38
A kto mówi że jest ???
Odpowiedz
Maja N.Dodano:  18 listopad 2015 - 10:28
Robiłam, przepyszna (przynajmniej tak mówił mój facet) . PS uwielbiam Twojego bloga, często tu zaglądam w poszukiwaniu inspiracji! :))
Odpowiedz
BasiaDodano:  25 maj 2017 - 11:04
Znalazłam kiedyś gdzieś w czeluściach netu przepis na krem do wuzetki inny niż wszystkie. Mianowicie krem składa się z masła, cukru pudru i śmietany 18% kwaśnej. Jest rewelacyjny :-)
Odpowiedz
NinaDodano:  13 grudzień 2017 - 12:32
Dlaczego do ciasta warunkiem koniecznym jest użycie mąki krupczatki, przecież nie jest to ciasto kruche?
Odpowiedz
KatarzynaDodano:  28 grudzień 2021 - 15:28
Odkąd 6 lat temu pierwszy raz zagościła na świątecznym stole...muszę ja piec w każde święta i nikt nie chce słyszeć slowa sprzeciwu...najlepsza ...genialna
Odpowiedz
Oferty
img1
DIETA INDYWIDUALNA
redukcja, Hashimoto, NT, IO, PCOS, WZJG, cukrzyca, fodmap i in.
ZAMÓW DIETĘ
img1
Gotowe diety
7-dniowe jadłospisy o niskim indeksie glikemicznym
SKLEP
img1
MOJE KSIĄŻKI
porady żywieniowe i przepisy bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne
SKLEP
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
dla osób zdrowych
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Miejsca i produkty, które szczególnie polecam z uwagi na jakość.
CZYTAJ WIĘCEJ
Instagram
Niska ferrytyna to nie zawsze kwestia wewnętrznych zaburzeń, czy stanów chorobowych. Często to kwestia diety, czego wiele osób nie bierze pod uwagę☺️. 

Wiemy, że na redukcji białko jest kluczowe, to oczywiste, i dziś kiedy sklepowe półki obfitują w wysokobiałkowe produkty nabiałowe jego podaż nie jest dużym problemem. Tyle, że dieta może być idealnie „białkowa”, a prowadzić do niedoboru żelaza, które jest kluczowe chociażby w transporcie tlenu do mięśni,
produkcji energii w mitochondriach,
a nawet syntezie neuroprzekaźników takich jak serotonina i dopamina (wpływ na nastrój).

Bez odpowiedniego poziomu żelaza:
➡️ czujesz się cały czas zmęczona,
➡️ nie masz siły podczas treningu i gorzej się po nim regenerujesz,
➡️ spada Twoja wydolność i masa mięśniowa,
➡️ włosy zaczynają wypadać, a koncentracja siada.

Na co zwracać uwagę w diecie:
📍włącz źródła żelaza hemowego (lepiej przyswajalnego): wołowina, wątróbka, cielęcina, drób, ryby,
📍nie zapominaj o roślinnych źródłach (soczewica, tofu, pestki dyni, kasza gryczana) ale łącz je z witaminą C, żeby zwiększyć wchłanianie,
📍nie pij kawy i herbaty do posiłku oraz do 2 godzin po posiłku (ograniczają wchłanianie), 

Pamiętaj, że dieta redukcyjna musi być doborowa w żelazo, nie tylko białko, a białko to nie tylko nabiał ☺️

Masz niską ferrytynę? Obserwuj mój profil. 

#redukcjawagi #niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #odchudzaniezgłową #zmęczona • niska ferrytyna • anemia • wypadanie włosów

...

631 68
Wiem, że wiele osób rezygnuje z picia olejów przez smak, zapach albo oleistą konsystencję. A szkoda, bo dla szczelności bariery naskórkowej, ograniczenia przeznaskórkowej utraty wody, a co za tym idzie poprawy nawilżenia i elastyczności wysokiej jakości oleje są ważne. Szczególnie o tej porze roku (wiatr, chłód, suche powietrze wewnątrz budynków). 

Z tej potrzeby, z myślą o osobach odczuwających opór przed wypiciem olejów powstał  Duo Complex Skin. Połączenie świeżych, tłoczonych na zimno olejów Olini z wiesiołka i ogórecznika oraz ekstraktów standaryzowanych: 

📍Tetrahydrokurkuminoidy – działanie nawet 5x silniejsze niż klasyczna kurkumina. Chronią włókna kolagenu i elastyny przed stresem oksydacyjnym.

📍Tymochinon (z czarnuszki) - działa przeciwzapalnie i wspiera regenerację.

📍Polifenole (z wiesiołka) – wzmacniają elastyczność i chronią przed wolnymi rodnikami.

Skomentuj słowem 𝐉𝐚𝐤𝐨ść, jeśli chcesz zobaczyć, jak działa ta dwufazowa formuła.

[współpraca reklamowa] #olini #dietoterapialenartowicz #duocomplexskin #wspolpraca •suplement na skórę • suplement na cerę

...

125 25
To nie bieganie niszczy stawy i kolana, tylko brak przygotowania, a to wynika z braku planu 🤷‍♀️.

Zanim zaczniesz biegać regularnie, daj swojemu ciału czas, by przygotowało się do nowych obciążeń. Bieganie to sport cykliczny i powtarzalny, więc jeśli układ ruchu nie jest gotowy, przeciążenia pojawią się bardzo szybko.

Jak się przygotować, zanim zaczniesz biegać? 

📍Wzmocnij mięśnie wspierające stawy. Skup się na pośladkach, mięśniach brzucha, biodrach i udach, bo to one stabilizują kolana i miednicę.
Ćwiczenia: mosty biodrowe, przysiady, martwy ciąg, unoszenia nóg.

☺️Zadbaj o mobilność i zakres ruchu.
Sztywne biodra i kostki przenoszą przeciążenia w górę, tj. na kolana i kręgosłup. Regularnie rozciągaj łydki, pracuj nad mobilnością bioder i stawów skokowych.

📍Zacznij od marszobiegu zamiast pełnych biegów. Na początku lepszy efekt da marsz z krótkimi odcinkami biegu. Dzięki temu mięśnie i ścięgna stopniowo się adaptują. Przykład: 2 minuty marszu + 1 minuta biegu, powtórz 6–8 razy.

📍Zadbaj o odpowiednie obuwie.
Wybierz buty treningowe z dobrą amortyzacją i dopasowane do Twojego stylu biegu. Unikaj zużytych lub zbyt minimalistycznych modeli na start.

📍Nie biegaj codziennie.
Regeneracja to część treningu. Mięśnie i ścięgna potrzebują czasu, żeby się odbudować.
Zacznij od 2–3 treningów w tygodniu i stopniowo zwiększaj częstotliwość.

❌Zanim więc skupisz się na dystansie i tempie, skup się na przygotowaniu.
Silne, elastyczne i zaadaptowane ciało = mniejsze ryzyko kontuzji i większa satysfakcja z biegania.

Ważne! Kolano oczywiście też jest stawem, ale pisząc „bieganie nie niszczy stawów i kolan’” chodziło mi o prostsze, bardziej zrozumiałe ujęcie tematu ☺️

Zapisz ten post, jeśli dopiero zaczynasz przygodę z bieganiem i pamiętaj: zdrowy ruch zaczyna się od przygotowanego ciała, nie od kilometrów w aplikacji.

• bieganie •aktywność fizyczna •odchudzanie • redukcja masy ciała • masa mięśniowa #redukcjawagi #redukcja #odchudzaniezgłową #odchudzanie

...

437 35
Pielęgnacja skóry od zewnątrz jest ważna, ale ta od wewnątrz jest równie istotna. Szczególnie o tej porze roku, gdy wiatr, zmiany temperatur i suche powietrze w pomieszczeniach stanowią prawdziwe wyzwanie dla naszej skóry.

Z tej potrzeby, oraz z myślą o osobach, które z różnych powodów nie chcą pić olejów (smak, oleista konsystencja) powstał Duo Complex Skin. Po to, by uszczelniać i wzmacniać barierę naskórkową od środka, poprawiać nawilżenie, elastyczność, łagodzić suchość, uczucie ściągnięcia, świąd oraz przywracać skórze naturalny blask.

Zadbaliśmy o jakość absolutnie każdego detalu. Od ekstraktów standaryzowanych, które gwarantują stałą ilość substancji aktywnych, poprzez świeże, tłoczone na zimno oleje Olini, przygotowywane specjalnie pod kapsułkę, aż po jakość samej otoczki, która w niemal 100% chroni przed dostępem tlenu i wilgoci z otoczenia.

Duo Complex Skin to nie tylko suplement dla skóry. Zawarte w nim składniki: GLA, tetrahydrokurkumina, tymochinon i polifenole mają bardzo dobre prace naukowe w kontekście wsparcia równowagi hormonalnej, układu nerwowego, odpornościowego, sercowo-naczyniowego oraz glikemii.

Skomentuj tą rolkę słowem 𝐉𝐚𝐤𝐨ść aby dowiedzieć się więcej o składnikach, których użyliśmy.

[współpraca reklamowa] #olini #dietoterapialenartowicz #duocomplexskin •suplement na skórę • suplement na cerę

...

209 163

Masz problem z utrzymaniem zdrowych nawyków żywieniowych ?
Mam coś, co Ci pomoże !
Czytaj więcej