Kremowa i delikatna, ale wyrazista w smaku. Podrasowana dodaną na wierzch łyżką oliwy truflowej lub z pestek dyni smakuje wybornie. Jeśli chcecie „na chrupiąco” posypcie czubatą łyżkę pestek dyni lub podprażonych płatków migdałowych.
Jedliście już gdzieś krem z białych warzyw i był mdły i bez polotu? Zapomnijcie i wypróbujcie mój przepis.
Seler to jedno z moich ulubionych warzyw. Działa moczopędnie, zwiększa produkcję żółci, usuwa kwas moczowy, przyspiesza trawienie (zwłaszcza tłuszczów), odtruwa, oczyszcza przewód pokarmowy ze szkodliwych produktów przemiany materii oraz przeciwdziała zaparciom. Bogaty w wapń, potas, cynk, witaminę E i witaminy z grupy B powinien być stałym elementem zdrowej diety.
Korzeń pietruszki zmniejszając napięcie mięśni gładkich jelit to z kolei panaceum na wzdęcia. Bogaty w wapń, magnez, potas, kwas foliowy, witaminę E i witaminy z grupy B także wart jest uwagi.
Kalafior to warzywo o jednym z najsilniejszych potencjałów przeciwnowotworowych. Silne przeciwutleniacze, izotiocyjany i indole działają bakteriobójczo, antyoksydacyjnie i oczyszczająco.
O właściwościach przeciwbakteryjnych, przeciwgrzybiczych i przeciwwirusowych cebuli i czosnku chyba nikogo przekonywać nie trzeba.
Połączenie kalafiora, selera, korzenia pietruszki, cebuli i czosnku to oczyszczająco odżywcza petarda którą polecam i dla dzieci i dla dorosłych. Idealna na diecie redukcyjnej, oczyszczającej oraz jako balans po każdym weekendowym obżarstwie. Uspokoi jelita, oczyści, usunie nadmiar sodu i wody z organizmu.
Polecam 😉
Składniki:
- łyżka klarowanego masła
- mały kalafior
- 2 pietruszki
- średni seler
- jedna cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 litry bulionu drobiowego (2 skrzydełka kurczaka + 2 marchewki + kawałek zielonej części pora + twarde części kalafiora + 2 liście laurowe +4 ziela angielskie + 4 ziarenka czarnego pieprzu + sól )
- 50 ml śmietany 12%
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól
- pół łyżeczki białego pieprzu
- łyżka soku z cytryny lub octu balsamicznego
Sposób przygotowania:
- Cebulę kroimy w kosteczkę, podsmażamy na rumiano na klarowanym maśle. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę pietruszkę,czosnek i selera. Szklimy. Dodajemy różyczki kalafiora, zalewamy bulionem, gotujemy do miękkości. Blendujemy.
- Zupę doprawiamy gałką muszkatołową, solą, białym pieprzem i sokiem z cytryny lub octem balsamicznym. Mieszamy ze śmietanką.
Smacznego 😉