fbpx
Orkiszowe krokiety z farszem z mięsnym. Jak podgrzać, żeby nie podsmażać ?
Img
Zbliża się sobota, czas przeróżnych zajęć, od sprzątania po rodzinne wycieczki,  i czasem w natłoku spraw ciężko znaleźć czasu na zrobienie obiadu. W soboty czas wyjątkowo przecieka przez palce.

Czasem takie dni, zdarzają się także w ciągu tygodnia, jak po pracy czeka nas zebranie w szkole, wizyta u lekarza, czy po prostu chcemy się spotkać z koleżanką, a rodzina musi coś mieć na obiad.

W takie dni krokiety sprawdzą się doskonale. Owszem są pracochłonne, ale jak już staniemy raz przy kuchni i przygotujemy ilość hurtową, mamy jedzenia na dwa dni, a część możemy przecież zamrozić.
Odpuśćcie sobie panierki, czy przysmażanie krokietów na oleju. To niepotrzebnie obciąża żołądek i znacząco wpływa na kaloryczność.
Przygotowane krokiety wkładamy do naczynia żaroodpornego, smarujemy olejem, lub rozpuszczonym masłem, przykrywamy folią do żywności (błyszczącą stroną do dołu) i zapiekamy w piekarniku 20 minut  temperaturze 180 st. Można posypać ziołami, lub dodać ząbek czosnku. Tak przygotowane są pyszne i aromatyczne.
 
Jeden krokiet ma ok. 200 kcal 
 
Składniki na orkiszowe naleśniki:  
  • 400 gramów mąki orkiszowej
  • 2 całe jajka
  • 2 żółtka
  • 300 ml mleka
  • 300 ml gazowanej wody mineralnej
  • szczypta soli
  • łyżeczka cukru
  • 3 łyżki oleju
  • łyżka oleju do usmażenia pierwszego naleśnika
Przygotowanie:
  1. Jajka i żółtka ucieramy z cukrem i solą. Dodajemy wodę i mleko. Miksujemy.
  2. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę i olej. Miksujemy na gładką, jednolitą masę.
  3. Z tak przygotowanego ciasta smażymy naleśniki.
UWAGA ! Pierwszego naleśnika smażymy na patelni z olejem. Kolejne już bez oleju, ponieważ jest on już w cieście. Smażymy na patelni teflonowej. 
 
Składniki na farsz:  
  • pół kilograma pieczarek
  • jedna cebula
  • 400 gram surowego skrzydła indyka
  • sól, pieprz,
  • łyżka oliwy
Przygotowanie: 
  1. Skrzydło z indyka gotujemy razem z włoszczyzną (na rosół) . Wywar i warzywa można wykorzystać np. na zupę pomidorową.
  2. Skrzydło obieramy ze skóry. Samo mięso wykorzystujemy do farszu.
  3. W wysokiej patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Jak cebula się przyrumienieni dodajemy pokrojone w kawałki pieczarki i smażymy ok. 5 minut, aż puszczą wodę.
  4. Przy użyciu maszynki do mielenia mięsa, mielimy ugotowane mięso z indyka, oraz odsączone z wody pieczarki z cebulą.
  5. Farsz doprawiamy solą i pieprzem.
Tak przygotowanym farszem, smarujemy naleśniki.
Krokiety możemy podsmażać, ale ja tego unikam, bo to zawsze zwiększa kaloryczność potrawy.
Krokiety podaję podpieczone w piekarniku, w naczyniu żaroodpornym.
Jak to zrobić ?
W naczyniu żaroodpornym ułóż krokiety (jedną warstwę), cienko posmaruj oleje, lub rozpuszczonym masłem, przykryj folią aluminiową (błyszczącą stroną do dołu) i zapiekaj 20 minut w temp. 180 st.
Przed zapiekaniem posyp świeżymi ziołami, lub delikatnie natrzyj rozgniecionym ząbkiem czosnku.
Pycha !
 
Artykuły, które mogą Cię zainteresować:
Chaczapuri z serem mozarella, podane z oliwą z oliwek z nutą bazylii
Chaczapuri z serem mozarella

Chaczapuri jest jednym z najpopularniejszych,tradycyjnych dań kuchni gruzińskiej. Nazwa tego dania, dokładnie określa czym ono jest. Chaczo to twaróg (ser), Czytaj dalej

Pasztet wołowo-drobiowo-warzywny w wersji fit! Jedynie 3,8 gramów tłuszczu w 100 gramach!
Pasztet wołowo-drobiowo-warzywny w wersji fit! Jedynie 3,8 gramów tłuszczu w 100 gramach!

Pasztet na ogół kojarzy się z tłustym, tuczącym dodatkiem do kanapki. I rzeczywiście te dostępne w sklepach są tłuste i Czytaj dalej

Cukinia faszerowana we włoskim stylu – wegetariańska

To danie powstało w ubiegły piątek z tego co akurat było w domu. Niby z niczego, bo składniki nie są Czytaj dalej

Bezglutenowy chleb na naturalnym bezglutenowym zakwasie. Także dla osób z „candidą”. Przepis na zakwas i na chleb.
Bezglutenowy chleb na naturalnym bezglutenowym zakwasie

Dziś to o co prosiliście wielokrotnie, a mi zawsze nie po drodze było się zebrać, zrobić zakwas, upiec chleb, zrobić Czytaj dalej

107 komentarzy

Justyna ŻakDodano:  8 maj 2014 - 9:36
pycha:) lubię krokiety:)
Odpowiedz
EKaDodano:  8 maj 2014 - 9:43
Czesc Gosiu, zastanawiam sie czy dobrze dziele sobie posilki...
wstaje zazwyczaj ok.8, wiec 8:30 jem sniadanie, 11:30 przekaske, 14:30 obiad i pozniej 17:30 kolacja, a o 22 chodze spac... no i wychodza tylko 4 posilki ...
Dodano:  8 maj 2014 - 9:58
o 17:30 zjedz przekąską a przed 20-tą kolację
EKaDodano:  8 maj 2014 - 10:02
no, ale czy to nie bedzie za pozno? nie lepiej np pomiedzy pierwsza przekaska i sniadaniem skrocic czas o 30 minut i czas miedzy obiadek a ta pierwsza przekaska tez skrocic o pol godziny?
Dodano:  8 maj 2014 - 11:19
będzie dobrze, nie możesz robić tak długiej przerwy pomiędzy kolacją a pójściem spać,
EKaDodano:  8 maj 2014 - 18:41
No ale 17:30 przekąska i przed 20 kolacja to beda tylko 2,5 godziny przerwy a po drugie pozniej po posiłku tylko dwie godziny przed snem. Na pewno dobrze tak? Boje sie ze to bedzie za duzo jak na wieczor?
AnonimowyDodano:  9 maj 2014 - 12:29
Ja wlasnie robie tak jak pisze Gosia kolacje powinno sie jesc 2-3 h przed snem
EKaDodano:  9 maj 2014 - 20:50
Ok, tak tez bede robila!
Dziekuje serdecznie :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 maj 2014 - 9:49
mmm pycha.. na pewno wypróbuję:) A można użyć jakiejś innej mąki zamiennie? Akurat nie mam w domu orkiszowej?Co proponujesz?
Dodano:  8 maj 2014 - 9:56
pszenną pełnoziarnistą
AnonimowyDodano:  8 maj 2014 - 10:27
A czy wartość kaloryczna pełnoziarnistej będzie taka sama jak orkiszowej. Też nie mam orkiszowej a nie wiem gdzie mam ją kupić. Jestem z małego miasta i takich "cudów" tu u nas nie uświadczy :(
Dodano:  9 maj 2014 - 13:15
Zbliżona, różnice będą niewielkie
Dodano:  9 maj 2014 - 13:17
Zbliżona, różnice będą niewielkie
AnonimowyDodano:  9 lipiec 2015 - 14:10
A czy obierasz pieczarki?
Dodano:  9 lipiec 2015 - 14:25
Nie obieram
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 maj 2014 - 10:02
Gosiu ile gram i kalorii ma jeden naleśnik bez farszu?M
Dodano:  8 maj 2014 - 11:16
jeden naleśnik suchy, cienki ma ok. 150 kcal
AnonimowyDodano:  8 maj 2014 - 12:04
Małgosiu a ile gram wiesz może?
Dodano:  8 maj 2014 - 13:34
ok. 100 g
AnonimowyDodano:  9 maj 2014 - 9:42
100gr ma ważyć 1 naleśnik z farszem?
Dodano:  9 maj 2014 - 13:14
Suchy
Odpowiedz
Agnieszka SznajderDodano:  8 maj 2014 - 10:06
Lubie Twoj blog ale poszlam juz o krok dalej w zdrowym odzywianiu sie. Nie jem maki zupelnie, bo to zwykly klej co najwyzej wzbogacony. Z czego dzieci w przedszkolu robia klej? Z maki I wody. Nie chce sie zaklejac I odstawilam tez cukier calkowicie. Nic w nim dobrego.
Dodano:  8 maj 2014 - 11:15
wszystko stopniowo, małymi kroczkami ;)
wiele osób dopiero uczy się nie jeść białego chleba czy słodyczy sklepowych,
Odpowiedz
janielkaDodano:  8 maj 2014 - 10:09
już wiem co mam w sobote na obiad
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 maj 2014 - 10:24
Przeciez można podgrzać krokiety normalnie na patelni - na suchej teflonowej patelni ułożyć, przykryc pokrywka i się podgrzeją. Zawsze tak robię i nie potrzeba zadnego tłuszczu do podsmażenia (podgrzania).
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 maj 2014 - 10:26
Super na poniedziałkowy obiad, kiedy zostaje mięso z rosołu. :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 maj 2014 - 10:30
czy jakaś inna część indyka wchodzi w grę bo nie mogę dostać nic innego niż filet z indyka?
Dodano:  8 maj 2014 - 11:12
może być filet
AnonimowyDodano:  8 maj 2014 - 11:16
bardzo dziękuję za odpowiedź :). CUDOWNY BLOG:)))))
AnonimowyDodano:  9 maj 2014 - 9:43
filet mam ugotować?czy mogę podsmażyć?
Jagoda ZajdelDodano:  22 sierpień 2014 - 11:09
dołączam się do pytania: filet ugotować czy podsmażyc ?
Dodano:  22 sierpień 2014 - 11:33
ugotować
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 maj 2014 - 10:30
Mam pytanie, jeżeli obiad wypada mi miedzy 16-tą a 17-tą (pracuję i w domu jestem na 16-tą) jak wobec tego rozdzielić posiłki?
Dodano:  8 maj 2014 - 11:14
wcześniej dwie przekąski a po obiedzie kolację wieczorem
AnonimowyDodano:  8 maj 2014 - 13:11
przepraszam, że tak zawracam głowę, ale chciałam się upewnić czy tak będzie dobrze o 7.30 śniadanie, 10.30 I przekąska, 13.30 II przekąska, 16.30 obiad,19.30 kolacja?
Dodano:  8 maj 2014 - 13:38
super :)
AnonimowyDodano:  8 maj 2014 - 14:00
Dziękuję bardzo za odpowiedż. Blog naprawdę cudowny. Śledzę go Małgosiu od kilkunastu tygodni ale dopiero od tygodnia zaczęłam wprowadzać zdrowe odżywianie w życie i nie bardzo sobie jeszcze z tym radzę.Muszę ci się pochwalić, że nawet zakwas na chleb zrobiłam. W sobotę będę piekła pierwszy raz. Mam nadzieje, że wyjdzie i stanie się to u mnie tradycją. Pozdrawiam Cię cieplutko
Odpowiedz
Agnieszka MacikDodano:  8 maj 2014 - 10:39
pycha pewnie, ale jeszcze nie jem pieczarek, może dodam cukinie?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 maj 2014 - 10:39
a ja mam pytanko co by można dodać do farszu dodatkowo jakby chciało się zrobić bez mięsa:)? jakieś pomysły:)?
Dodano:  8 maj 2014 - 11:09
podgotowaną, posmażoną kiszoną kapustę z marchewką, robiłam w takiej wersji i są przepyszne
AnonimowyDodano:  8 maj 2014 - 12:26
a jakbym powiedziała, że potrzebuje dokładnej instrukcji hehe:)?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 maj 2014 - 10:46
Ja mam mąkę pszenna razowa, taka znalazlam jak zaczelam przygode z Twoimi jadlospisami. Mieszkam w uk i innej nie moge wynalezc. Robiłam z tej maki nalesniki. Byky dobre naprawdę mi smakowaly ale czy tam maka moge zaliczyć do "zdrowych" ? I moge jej spokojnie używać :) tyle ze np nalesniki wychodzily takie sztywniejsze...
a pisze na opak. Ze do wypiekow chleba sie nadaje alenie ytylko mam nadzieje :)
Juz dawno mialam zapytac a mija 15 tydzień a ja dopiero sie zmotywowalaam :)
AnonimowyDodano:  8 maj 2014 - 14:26
Gosiu moge prosić o odpowiedz czy ta mąka jest ok ?
Dodano:  8 maj 2014 - 15:34
pszenna razowa ma sporo otrębów, na naleśniki nie nadaje się
użyj pszennej pełnoziarnistej jeśli nie uda Ci się kupić orkiszowej
AlaDodano:  8 maj 2014 - 16:18
jaka jest różnica pomiędzy mąką razową a pełnoziarnistą??
Dodano:  8 maj 2014 - 17:10
każda razowa ma otręby w sobie
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 maj 2014 - 11:00
Ile naleśników zwykle wychodzi z tej ilości ciasta?
Dodano:  8 maj 2014 - 11:01
to zależy jak cienkie zrobisz ale sporo
AnonimowyDodano:  8 maj 2014 - 11:38
To chyba zależy też od średnicy patelni.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 maj 2014 - 11:34
Gosiu, czy dodawałaś może już przepis na gotowaną pierś z kurczaka, taką do obiadu lub do kanapki?
Dodano:  8 maj 2014 - 13:38
jest przepis na pierś kurczaka fit w pergaminie, będzie i na obiad i na kanapkę , jest w zakładce Obiad
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 maj 2014 - 12:06
czy można użyć mąki pełnoziarnistej?
Odpowiedz
26kaliforniaDodano:  8 maj 2014 - 12:35
Witam Gosiu :-) blog jest przecudny :-) od jakiegos czasu tylko przegladalam , ale teraz postanowilam tez dzialac :-)
Mogla bys mi pomoc z doborem godzin posilkow ? Prowadze raczej nocny tryb zycia, wstaje o 10 rano , chodze spac o 2 w nocy.Jest to zwiazane z moja praca.Dodam ze mam cukrzyce typu 2.
Dodano:  8 maj 2014 - 13:33
10:30 śniadanie
13- I przekąska
16 - obiad
19 - II przekąska
22 - kolacja

To nie jest tak że powinno się ostatni posiłek zjeść do 18-tej, ten mit został już dawno obalony. Jeść powinno się wtedy kiedy się funkcjonuje, a kolację 3 h przed snem. Jeśli ktoś ćwiczy wieczorami to tu też jest inaczej, bo po treningu musi coś zjeść nawet jak trening kończy o 22 a spać idzie o 23. Więc sama widzisz. Nie ma systemu zero -jedynkowego :)

Przy cukrzycy typu II możesz stosować mój jadłospis, ale:
- do wszystkich koktajli MUSISZ dodać otręby
- musisz wyeliminować słodkie gruszki czy ananasa
- banana możesz ale z otrębami w koktajlu
AnonimowyDodano:  8 maj 2014 - 13:45
Ja wstaję o 6 i chodzę spać jak dobrze pójdzie koło 23. Od 8 do 16 jestem w pracy (biurowa). Jakie godziny posiłku dla mnie byś sugerowała? Kiedy nie ma aktywności a jakie gdy jest bo próbuję od niedawna nakierować się na właściwie tory i czasem udaje mi się wyjść koło 19-30-20 na ok.30 min biegu bądź szybkiego marszu.
Odpowiedz
zczterdzieścidwa natrzydzieścisześćDodano:  8 maj 2014 - 13:06
zdrowsza i pyszniejsza wersja standardowych krokietów :)
Odpowiedz
CzarnowłosaDodano:  8 maj 2014 - 13:10
Z chęcią bym je zjadła.
Odpowiedz
Kinga KwaśniakDodano:  8 maj 2014 - 13:18
Małgosiu od dawna tutaj zaglądam i podkradam Twoje przepisy:) Żałuję, że 15 tygodni temu nie zdecydowałam się na wprowadzenie w życie Twoich jadłospisów:( Ogłaszam, ze mój mąż w tej bardzo dla mnie ważnej chwili drukuje wszystkie dostępne jadłospisy i po pracy przyniesie mi je do domku;) Także NIE od poniedziałku ale od jutra! (to nic, że jutro piątek:))

Wiem, że będziesz trzymać kciuki ;) za wszystkich tutaj trzymasz :) Pozdrawiamy z mężem z Berlina :)

Kinga Kwaśniak
Dodano:  8 maj 2014 - 13:27
TRZYMAM MOCNO !!!! :)))
Mąż wspiera - to ogromnie ważne. Sam się wkręci, tak jak mój mąż, zobaczysz :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 maj 2014 - 13:35
Można też zrobić naleśniki bez mąki z gotowanej kaszy jaglanej, są naparwdę pyszne.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 maj 2014 - 16:02
Zameczam cie już kolejny raz :)) mój kolejny obiad: 120g pieczonej piersi z indyka+ pol opakowania mrozonych warzyw na patelnie smazonych bez tluszczu+ około 30 g makaronu. Wyszlo mi okolo 330 kcal, choć może zle policzylam. Dobry obiad? Może rady na przyszłość czego mniej albo więcej ?
Dodano:  8 maj 2014 - 17:51
jest ok, makaronu możesz dać 40 g
Odpowiedz
MamaMałgosiaDodano:  8 maj 2014 - 16:58
Witaj Małgosiu!!! Od ok. 3 miesięcy regularnie zaglądam na Twój blog, nawet kilka razy dziennie....Nie stosowałam sie wprawdzie sztywno do Twoich jadłospisów, ale sie na nich wzorowałam i schudłam do tej pory 5 kg. z czego się bardzo ciesze. w ostatnim czasie sobie jednak trochę pofolgowałam i niestety wróciłam do słodyczy i podjadania. Ale nie tracę nadziei i myślę, ze wrócę na dobre tory. Chcę sie poradzić w pewnej zdrowotno - kalorycznej sprawie : Mianowicie, moja ukochana :) teściowa mieszka na wsi i mam nabiał " prosto od krowy" świeże mleko, czasami masło, śmietanę, twaróg, nie wspominając już o warzywach. Pytanie dotyczy wartości takiego nabiału niesklepowego, bo odkąd zaczęłam liczyć kalorie to mam dylemat - używając śmietany, sera białego czy mleka trudno ocenić ich kaloryczność czy zawartość tłuszczu, i tu się zastanawiam jak podejść do tematu. Co o tym myślisz? Powinnam z tego zrezygnować?
Dodano:  8 maj 2014 - 17:54
jeśli masz dostęp do wiejskich produktów ABSOLUTNIE Z TEGO NIE REZYGNUJ, kaloryczność mleka, czy serów będzie większa bo mleko teściowa ma pełnotłuste ale tym się nie martw, kaloryczność masła będzie taka sama,
ile ja bym dała za dostęp do wiejskiego, prawdziwego mleka ;)
póki co mam jajka ze sprawdzonego gospodarstwa, krowy niestety nie mają ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 maj 2014 - 17:52
Gosiu mam pytanie. Moja koleżanka 19 letnia od zawsze była bardzo szczupla. Jej nogi są chude, ma plaski ladny brzuch a od kiedy pamiętam je naprawdę dużo i bardzo niezdrowe rzeczy, dużo słodyczy, alkoholu fast foodow. Ma 160 i waży 48 kg a jest naprawdę szczuplutka. Ja mam 164 i waże 46 kg a jestem od niej grubsza i nie mam płaskiego brzucha:( a odzywiam sie zdrowo. Czemu ona waży więcej a wygląda dużo lepiej ?
Dodano:  8 maj 2014 - 17:57
są osoby, i to są uwarunkowania genetyczne, które pół krowy w cudzysłowie zjedzą i kilograma nie utyją,
mają metabolizm rozbuchany jak piec, który spala wszystko,
niestety chemia z żywności odkłada im się tak samo jak reszcie i jak spotkasz się z koleżanką za 20 lat to sobie porozmawiacie co, gdzie, którą boli ,
na razie jest młoda, metabolizm zwalnia z wiekiem i może się okazać że później już nie będzie tak spalała (np. po urodzeniu dzieci) a nawyki zostaną,

nie patrz na innych, rób swoje !
AnonimowyDodano:  8 maj 2014 - 18:06
Tylko ze tu pytanie. Jak wspominalam przy wzroście 164, 46 kg to niska waga. Ręce mam bardzo chude nogi jeszcze do wytrzymania, ale brzucha nie potrafie znieść. Jest po prostu tłusty. Jak wychylam sid na lewo/prawo to tego tluszczu jest tak duzo.. to jest nie do wytrzymania a jem zdrowo od 4 miesięcy, cwicze, również na mięśnie brzucha i to nie jest brzuch wzdety to jest tłuszcz..
Dodano:  8 maj 2014 - 18:10
ciężko mi ocenić bo nie widzę,
ważysz bardzo mało
AnonimowyDodano:  8 maj 2014 - 18:27
No właśnie a ten brzuch jest okropny naprawdę, jak siedze ogromne faldy to nie jesr do wytrzymania
AnonimowyDodano:  9 maj 2014 - 12:53
Pewnie jesz za mało i się głodzisz - dzieci w Afryce też mają ogromne brzuchy.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 maj 2014 - 19:44
Droga Małogisu :) mam pytanie moge tak jesc codziennie ? mam 15 lat i nie stac mnie na takie produktyy jakie ty masz i wgoole mama mi mowi ze calkiem już glupieje i co amm w domu to tylko to i ja zazwyczaj jem codziennie to samo mozna tak ? :)) i to jest moj jadlospid prossze pomorz czy cos jest zlee :) rano:6:45 płatki owsiane z mlekiem 2 sniadanie 9:40 jabłko pozniej jako podiweczoek tak jakby bo nie mam jak jesc obiadu wiec 12:30 jalbko pozniej o 14:50 cwiczenia do 15:30 (cwicze z ewa chodakowska) natsepnie obiadd gdzies zaraz po ciwczeniach przyrzadzam tak jem o 15:50 jak mi sie ugotuje :))makaron brazowy z serem twarozkowym półtłustym i borowkami i kolacja 19:30 2 kanapki chleba graham lub bulka razowa z serem twarozkowym poltłustym 4 plastry pomidora i pare kawalkow ogorka lub 2 kanapki chleba graham 2 jajka z 4 plastrami pomidora i pare plastrow ogorka lub jesczzee 2 kanapki chleba graham lub bulke razowa z szynka drobiowa lub gotowaną 4 platry pomidora i pare kawlakow ogorkaa i kolacje zmieniam tak codziennie raz to raz to i raz to :)) i wlasnie tak jem przez 5 dni tygodnia od poniedzialku do piatku a w sobote jem platki owsiane z mlekiem nastepnie jablko pozniej obiadd to zazwczyj ziemniaki z miesem gotowanym lub bigos(wiem ze tluczacy ale neistety msuze go zjesc mama mi kaze  ) i pozniej jakas salatka owocowa lub koktajl i na kolacje tez 2 kanapki z serem lub tam z jajkiem i warzywami i w niedzilee tez jest tak samo jak w sobote tylk obiad się zmienia ponieważ jem ziemniaki bez maslaa z miesem mielonym taki pulpecik i do tego buarki lub ogorki   i jak myslisz malgosiuu mogę tak jescc co robiee zlee ? proszę odpowiedzz bo naprawde mi zalezy na tym by schudnacc : jezeli cos robie zle to poradz na co moge zamienicc :)) bardzoo proszee
Dodano:  8 maj 2014 - 21:06
Nie jest źle :)
W Twoim jadłospisie nie widzę jajek, koniecznie je wprowadź wymiennie z owsianką np. raz owsianka, raz jajko, później kanapki z serem lub wędliną.
Jeśli jajko to jajecznica, jajko na miękko, pasta jajeczna. Zawsze do tego jakieś warzywo np. sałata, rzodkiewka, ogórek, szczypiorek.
Jeśli kanapki z serem lub wędliną to też zawsze do tego warzywo.

Jest dobrze. Pamiętaj o regularności. Do szkoły możesz sobie także zabrać marchewkę pokrojoną w słupki, bo widzę ze tylko jabłko zabierasz.
Buraczki do obiadu super, może też być surówka z marchewki i jabłka.
Myślisz dobrze i rozplanowałaś fajnie.
Urozmaicaj w miarę możliwości i sezonowości produktów, bo im bardziej produkt sezonowy, tym cena korzystniejsza :)

Pozdrawiam :)
AnonimowyDodano:  8 maj 2014 - 21:37
Bardzo ci Małogsiu dziękujee :*
AnonimowyDodano:  8 maj 2014 - 21:39
aa jesczzze jedno jak jem na koalcje 2 kanapki chlebaa to do tego 2 jajkaa czy jednoo ? :)) no i warzywa oczywiscie :)) i jesczze slsyzlaam ze nie mozna jesc codziennie jajek znaczy mi jajek nie brakuje mam kury wiec je moge ejsc codziennie c codziennieco o tym sadzisz ikle razy tygodniowo je jesc ? :))
Dodano:  8 maj 2014 - 22:23
codziennie to nie, ale co 3 dni spokojnie
Dodano:  8 maj 2014 - 22:23
aaa na kolację jedno jajko i 2 kromki chleba + warzywa
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 maj 2014 - 20:53
Małgosiu mam pytanie :) czy ryż biały moge jeśc na boiad na przyklad z jablkiem lub serem bialym i jakies borowki do tego ? czy nie wolno bialego ? bo chcialam sobie kupic brazowy ale mama mi nie chce kupic bo powiedziala ze jest nie zdrowy :((
Dodano:  8 maj 2014 - 21:09
brązowy ryż jest bardzo zdrowy bo ma naturalną łuskę (otoczkę ziarna) w której jest najwięcej wartości odzywczych ;)
przekonaj mamę ;)

od czasu do czasu jak zjesz biały ryż to też nic się nie stanie ;)
Odpowiedz
svarowska AKDodano:  8 maj 2014 - 22:23
ale mi narobiłaś smaka <3 muszę takie zrobić ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  11 maj 2014 - 10:40
Małgosiu ile wychodzi ci z tego przepisu krokietow?
Dodano:  11 maj 2014 - 11:40
kilkanaście, w zależności jak cienkie naleśniki i jakiej wielkości patelnię uzyję
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  11 maj 2014 - 20:06
Polecam odgrzewanie na parze, szybko i bez tłuszczu :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  12 maj 2014 - 16:19
Gosiu twoje przepisy są super często do nich sięgam, tylko brakuje mi dań gotowanych na parze. Pozdrawiam :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  29 maj 2014 - 20:24
Gosiu a jeśli nie posiadam maszynki do mielenia mięsa to czy jestem w stanie zrobić te krokiety?
Dodano:  29 maj 2014 - 20:29
dodajesz ugotowane mięso więc musiałabyś je bardzo drobno pokroić
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  30 maj 2014 - 9:57
Czy takie naleśniki można też zrobić na słodko?
Dodano:  30 maj 2014 - 12:29
pewnie ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  30 maj 2014 - 11:09
Czy do krokietow moze być pręgą wołowa? Czy będzie dużo bardziej kaloryczne?
Dodano:  30 maj 2014 - 12:30
może być, kaloryczność wzrośnie nieznacznie
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  1 czerwiec 2014 - 22:53
Nie moge dostać tu gdzie mieszkam skrzydla indyczego, moge podsmażyć mielone indycze ?
Dodano:  2 czerwiec 2014 - 11:31
podsmażyć nie ale ugotować i przepuścić przez maszynkę lub ugotować i drobniuteńko posiekać
Odpowiedz
Ewa ŚródkaDodano:  11 lipiec 2014 - 19:10
Dziekuje:)
Odpowiedz
shellterDodano:  29 lipiec 2014 - 20:49
Małgosiu jaka orientacyjnie jest waga tego skrzydła? Czy może być w razie co pierś jak bym nie dostała skrzydła?
Dodano:  29 lipiec 2014 - 21:07
może być pierś,
wagi skrzydła nie pamiętam, generalnie są zawsze zbliżone wielkościowo
Odpowiedz
shellterDodano:  30 lipiec 2014 - 12:24
Małgosiu,nie mogę dostać w żadnym sklepie u mnie mąki orkiszowej.. Czy można użyć zamiennie razowej czy żytniej?
Dodano:  30 lipiec 2014 - 13:23
Zrób z żytnią lub pszenną pełnoziarnistą
shellterDodano:  30 lipiec 2014 - 16:00
Dziękuję :) Mam zapas żytniej bo piekę chleb żytni więc będzie jak znalazł :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  21 grudzień 2014 - 13:50
Czy może być taka orkiszowa?
https://www.google.pl/search?newwindow=1&espv=2&biw=1366&bih=643&tbm=isch&sa=1&q=m%C4%85ka+orkiszowa+melvit&oq=m%C4%85ka+orkiszowa+m&gs_l=img.1.3.0i24l6.9874.12553.0.14303.8.6.2.0.0.0.105.601.2j4.6.0.msedr...0...1c.1.60.img..5.3.305.U2FuD0oGPu0#facrc=_&imgdii=_&imgrc=hMa5hrLzigQEtM%253A%3B3qShRaTSJMn--M%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.alleceny.pl%252Fstatic%252Fimages%252FAleceny_Model_Product_Table%252Fbig%252F00045914_14c8e9c24b2fc08040c20f593e5d67e5.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.alleceny.pl%252Fprodukt%252F19369%252Fmelvit_maka_orkiszowa_1000g%3B398%3B372
Dodano:  21 grudzień 2014 - 17:45
Nie widać jaki to jest typ.
Do wypieków tylko 650 lub 700
AnonimowyDodano:  21 grudzień 2014 - 19:41
I właśnie też nie jet napisane.
Jest tylko informacja,że to mąka pełnoziarnista orkiszowa.No nic zrobię chyba z pszennej pełnoziarnistej.
AnonimowyDodano:  22 grudzień 2014 - 17:18
A mąka kukurydziana nadaje się do naleśników na krokiety z kapustą i grzybami ?
Dodano:  22 grudzień 2014 - 19:15
tak
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  19 październik 2015 - 17:54
Gosiu, teraz też robisz tak czasami że krokiety na 2 dni? :) bo ten post był pisany dość dawno, a wydaje mi się, że aktualnie jesteś bardzo sceptycznie nastawiona do tego typu dań mącznych i nie spożywasz ich częściej niż raz na jakieś 3 tygodnie :)
Dodano:  20 październik 2015 - 8:58
Krokiety jem nie częściej niż raz na miesiąc, czasem rzadziej. Nie robię na dwa dni. Na jeden obiad.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  10 grudzień 2015 - 0:37
Polecam zastąpić pieczarki większą ilością cebuli (przynajmniej 1 kg) z dużą ilością cząbru i małym dodatkiem tartego sera żółtego - taki przepis "nabyłam" od mamy - w tych krokietach zakochują się wszyscy którym je serwuję ale większość nie jest w stanie domyślić się cóż to za tajemnicze składniki :) Pozdrawiam i podziwiam za super robotę na blogu
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  27 styczeń 2016 - 9:11
A krokiety mrozić już takie upieczone?
Odpowiedz
PaulinaDodano:  10 luty 2017 - 10:43
A pani poleca jakieś warzywa do tego?
Odpowiedz
Oferty
img1
DIETA INDYWIDUALNA
redukcja, Hashimoto, NT, IO, PCOS, WZJG, cukrzyca, fodmap i in.
ZAMÓW DIETĘ
img1
Gotowe diety
7-dniowe jadłospisy o niskim indeksie glikemicznym
SKLEP
img1
MOJE KSIĄŻKI
porady żywieniowe i przepisy bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne
SKLEP
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
dla osób zdrowych
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Miejsca i produkty, które szczególnie polecam z uwagi na jakość.
CZYTAJ WIĘCEJ
Instagram
Brzuch jak balon, a do tego więcej na wadze? 

Archeony mają taką moc! Komunikują 📞 się z Twoimi adipocytami i po pierwsze robią z Twoimi preferencjami żywieniowymi co chcą, po drugie powodują, że odkładasz więcej 😫

Z ebooka 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 dowiesz się oczywiście czym jest SIBO i IMO, jakie są przyczyny przerostów, jak wyleczyć je skutecznie, oraz jaki bałagan mogą spowodować „po drodze” i jak go „posprzątać” 

Premiera ebooka już w drugiej połowie lutego. 

#sibo #imo

Brzuch jak balon, a do tego więcej na wadze?

Archeony mają taką moc! Komunikują 📞 się z Twoimi adipocytami i po pierwsze robią z Twoimi preferencjami żywieniowymi co chcą, po drugie powodują, że odkładasz więcej 😫

Z ebooka 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 dowiesz się oczywiście czym jest SIBO i IMO, jakie są przyczyny przerostów, jak wyleczyć je skutecznie, oraz jaki bałagan mogą spowodować „po drodze” i jak go „posprzątać”

Premiera ebooka już w drugiej połowie lutego.

#sibo #imo
...

467 50
Test wodorowo – metanowy to podstawa diagnostyki SIBO/IMO, ale jeśli patrzysz wyłącznie na cyferki, lub co gorsza, opierasz swoje działanie wyłącznie na suchym stwierdzeniu osoby wykonującej test określającym, że przerost jest to możesz odbić się od ściany. 

W ebooku 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 krok po kroku wyjaśnię jak prawidłowo wykonać, oraz zinterpretować test wodorowo – metanowy w oparciu o objawy, historię choroby oraz historię popełnianych błędów żywieniowych i behawioralnych. 

Premiera ebooka już w drugiej połowie lutego. 

#sibo #imo

Test wodorowo – metanowy to podstawa diagnostyki SIBO/IMO, ale jeśli patrzysz wyłącznie na cyferki, lub co gorsza, opierasz swoje działanie wyłącznie na suchym stwierdzeniu osoby wykonującej test określającym, że przerost jest to możesz odbić się od ściany.

W ebooku 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 krok po kroku wyjaśnię jak prawidłowo wykonać, oraz zinterpretować test wodorowo – metanowy w oparciu o objawy, historię choroby oraz historię popełnianych błędów żywieniowych i behawioralnych.

Premiera ebooka już w drugiej połowie lutego.

#sibo #imo
...

518 22
Skuteczna terapia SIBO/IMO to nie bułka z masłem. 
Jeżeli wydaje Ci się, że wystarczy wziąć antybiotyk i temat załatwiony to grubo się mylisz o czym świadczy ogromna rzesza ludzi z nawrotami, kręcącymi się w kółko i dalej nie potrafiącymi poradzić sobie z dokuczliwymi objawami😫. 

W ebooku 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 krok po kroku wyjaśnię Ci jak wyleczyć SIBO/IMO skutecznie. 
Dowiesz się dlaczego ten problem dotyczy właśnie Ciebie, jak przeprowadzić leczenie, jaką wdrożyć suplementację, dietę oraz jakich błędów nie popełniać ‼️

Wchodzicie w to? 
Wiecie co u Was jest lub było przyczyną SIBO/IMO? 

#sibo #imo

Skuteczna terapia SIBO/IMO to nie bułka z masłem.
Jeżeli wydaje Ci się, że wystarczy wziąć antybiotyk i temat załatwiony to grubo się mylisz o czym świadczy ogromna rzesza ludzi z nawrotami, kręcącymi się w kółko i dalej nie potrafiącymi poradzić sobie z dokuczliwymi objawami😫.

W ebooku 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 krok po kroku wyjaśnię Ci jak wyleczyć SIBO/IMO skutecznie.
Dowiesz się dlaczego ten problem dotyczy właśnie Ciebie, jak przeprowadzić leczenie, jaką wdrożyć suplementację, dietę oraz jakich błędów nie popełniać ‼️

Wchodzicie w to?
Wiecie co u Was jest lub było przyczyną SIBO/IMO?

#sibo #imo
...

1388 114
Dieta to nie ograniczenia! Dieta to styl życia!

Czy danie z rolki jest ograniczające? NIE!
Czy jest ekstremalnie pyszne? TAK!
Czy zaspokoi zapotrzebowanie na słodkie jednocześnie dostarczając białka, wapnia, magnezu, potasu, potasu i witamin z grupy B? TAK! 

Pochodzi z diety zima wersja 5 𝐃𝐨𝐛𝐫𝐞 𝐛𝐨 𝐩𝐨𝐥𝐬𝐤𝐢𝐞 👌
Tę i inne diety znajdziesz na stronie:

𝐰𝐰𝐰.𝐝𝐢𝐞𝐭𝐨𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚-𝐥𝐞𝐧𝐚𝐫𝐭𝐨𝐰𝐢𝐜𝐳.𝐩𝐥

Link również w BIO profilu ♥️

#insulinooporność #cukrzyca #niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #pcosdiet

Dieta to nie ograniczenia! Dieta to styl życia!

Czy danie z rolki jest ograniczające? NIE!
Czy jest ekstremalnie pyszne? TAK!
Czy zaspokoi zapotrzebowanie na słodkie jednocześnie dostarczając białka, wapnia, magnezu, potasu, potasu i witamin z grupy B? TAK!

Pochodzi z diety zima wersja 5 𝐃𝐨𝐛𝐫𝐞 𝐛𝐨 𝐩𝐨𝐥𝐬𝐤𝐢𝐞 👌
Tę i inne diety znajdziesz na stronie:

𝐰𝐰𝐰.𝐝𝐢𝐞𝐭𝐨𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚-𝐥𝐞𝐧𝐚𝐫𝐭𝐨𝐰𝐢𝐜𝐳.𝐩𝐥

Link również w BIO profilu ♥️

#insulinooporność #cukrzyca #niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #pcosdiet
...

1998 3206

Masz problem z utrzymaniem zdrowych nawyków żywieniowych ?
Mam coś, co Ci pomoże !
Czytaj więcej

MOJA KSIĄŻKA


"Smacznie i zdrowo na diecie ograniczającej mięso" to książka dla tych, którzy szukają inspiracji na zdrowe posiłki i preferują tradycyjną formą książkową.

Ponad 70 stron porad żywieniowych oraz 65 pysznych i prostych w przygotowaniu przepisów. Dzięki podanym przy każdej potrawie wymiennikom węglowodanowym i białkowo-tłuszczowym szczególnie polecam ją osobom cierpiącym na cukrzycę typu I, kiedy kluczowe jest określenie dawki insuliny.

Idealny prezent dla każdego, kto chce zacząć przygodę ze zdrowym odżywianiem, ale nie koniecznie jest gotowy na ścisłe trzymanie się diety. 

 

PRZEJDŹ DO SKLEPU

This will close in 20 seconds