Miłośnicy kluseczek, dziś coś dla Was 😉
O kluski pytacie w mailach bardzo czesto. Czy na zdrowym odżywianiu, na diecie, na redukcji, można kopytka, kluski, pyzy etc. ? Jeśli tak to jak często ? Czy raz w tygodniu można ? A ile ? A z czym ?
Pytań jest mnóstwo i to dowodzi, że jeśli coś lubimy, nie bardzo chcemy z tego całkowicie rezygnować.
I nie musimy ponieważ w rozsądnych ilościach, raz na jakiś czas możemy sobie pozwolić np. na kopytka do obiadu. Ważne jest to, z czym te kopytka zjemy. Jeśli z tłustym wieprzowym sosem to słabo. Jeśli np. z pomidorowo – paprykowym z bazylią, to jak najbardziej tak.
Warto też rozsądnie zaplanować co oprócz tych kopytek zjemy w tym konkretnym dniu, tak aby zbilansować ten „specyficzny rodzaj węglowodanów”.
Szykuję artykuł o psychologicznym aspekcie odchudzania. Wiem z listów i komentarzy, że wiele z Was ma z tym duży problem. Wiele osób podchodzi do tematu bardzo ortodoksyjnie i obsesyjnie. Granicę absurdu bardzo łatwo przekroczyć i już niebawem napiszę jak nie popaść w przesadę i zachować zdrowy rozsądek na zakupach, w kuchni, u znajomych, przy rodzinnym stole.
Dzisiejszy przepis na kukurydziano – orkiszowo – jogurtowe kluseczki jest wstępem do tej tematyki.
To mój wczorajszy eksperyment. Udało się stworzyć recepturę idealną. Kluseczki są mięciutkie, delikatne, bardzo puszyste.
To coś dla tych którzy za nic w świecie nie zjedzą tradycyjnych, ziemniaczanych kopytek czy klusek śląskich, a mieliby czasem ochotę na kluseczki do obiadu.
Kluseczki podałam z sosem z pieczonej papryki.
Serwując takie kluseczki dzieciom, można je polać owocowym koktajlem np. z kiwi i truskawek (o tej porze z mrożonki) i mamy fajny pomysł na podwieczorek.
Z uwagi na jogurt, który jest składnikiem kluczowym, nadającym delikatności i puszystości, kluseczki nie nadają się do mięsa.
Wszelkie sosy, od pomidorów, po paprykę, szpinak, pesto, pieczarki z koperkiem, jak najbardziej tak.
Do mięsnych zdecydowanie nie pasują.
Porcja widoczna na zdjęciu głównym, ok. 200 g kluseczek ma ok. 230 kcal
Składniki :
- 1 jajko (ja użyłam wielkości M tj. ok. 50 g)
- 250 g jogurtu naturalnego
- 4 czubate łyżki mąki kukurydzianej
- 4 czubate łyżki mąki orkiszowej
- sól
- pół łyżeczki cukru trzcinowego, ksylitolu lub stewii
- Jako ucieramy z cukrem i solą, dodajemy jogurt, ucieramy na gładką masę.
- Do masy jogurtowo – jajecznej dosypujemy obydwie mąki i miksujemy.
Masa ma być dość gęsta. Jeśli jest za rzadka (to zależy od wielkości jajka) należy dosypać mąki.
Masa nałożona na łyżkę nie może z niej spływać.
Na zdjęciu gotowa masa. Jak widać jest luźna, puszysta, ale nie jest rzadka. Nie jest też gęsta jak plastelina. - W garnku zagotowujemy wodę z solą. Przy pomocy małej łyżeczki nabieramy masę z miski i zanurzamy we wrzątku. Masa po włożeniu do wrzątku ma sama spłynąć z łyżeczki.
- Kluseczki lubią się przyklejać do dna garnka, więc trzeba je delikatnie odkleić.
- Po wypłynięciu gotujemy kluseczki ok. pół minuty.
Twoja wierna czytelniczka Ania
Ruch to zdrowie.
Bardzo dziękuję, wiola
Kozieradka też pomoże ale sama bez zmiany diety cudów nie zdziała.
Zapraszam ;)
Tak czy siak kluseczki do wypróbowania, pewne w sobotę, dzieciaki się ucieszą :)
czy bezkarnie ? no lepiej się ni opychać tą stewią, warto odzwyczajać się od słodkiego smaku
1. Co jeść w czasie przeziębienia, choroby? Czym się wzmacniać?
2. Mój tata w lipcu miał udar. Bierze leki na ciśnienie, ale wciąż ma je za wysokie. Czym można obniżyć ciśnienie? Jakie produkty ma jeść? Co jest najważniejsze - regularność? Czego unikać?
Z góry OGROMNIE Ci dziękuję! Jesteś wielka :)
2 - Usunąć sól wszelką, nie jeść wędlin gotowych, niczego gotowego co ma sól czyli nawet zwykłego ketchupu.
Pić dużo wody, białka max 0,8 g na kilogram masy ciała.
ja ich z mięsem nie widzę jakoś,
zdecydowanie na śniadanie
najczęściej jednak mieszam różne Pani dania i tworzę jadłospis dla siebie , dziękuje :)
Jedno pytanie Gosiu, wiem ze mąka kukurdziana jest żółta, moja jest biala wiec to pewnie skrobia kukurydziana? Nazywa się corn flour wiec myslalam ze to maka ale wyglada I smakuje jak ziemniaczana. Jeśli to skrobia to czy moge jej używać jako mąki kukurydzianej? Czy ma takie same właściwości? Dziękuję :)
Czy mogłabyś napisać list o posilkach przed i po treningu ?
Wiem ze pisalas o tym przy okazji postu o napadach glodu le od kilku tygodni sledze uwaznie twoje wpisy i trochę zgubilam sie w tym temacie, bo:
- na fb napisalas ze jeżeli ćwiczymy, owoce mozemy zjesc do godz 18
- gdzie indziej piszesz ze po treningu organizm tez potrzebuje cukrow prostych Np slodkiego owocu
- jeszcze w innym komentarzu wyczytałam ze jadasz granole z jogurtem a to przecież węgle + bialko
Tak oto ja, laik chcący sie doinformowac kompletnie sie pogubilam.
P.s. Uslyszalam o twoim blogu kilka tygodni temu często inspiruje sie twoimi przepisami i korzystam z twojej wiedzy i polecilam juz kilku znajomym. Takiego zrodla informacji sxukalam od dawna, dziekuje:)
Mam jeszcze jedno pytanie dotyczące diety. Miewam chwilowe bóle żołądka już od na tyle długiego czasu, że trochę przestałam zwracać na nie uwagi. Miałam 3 lata temu gastroskopię, trochę mnie zalekowali, ale wiele się nie zmieniło. Taki ból odczuwam też czasem po kanapce z twarogiem, albo np. po dzisiejszym śniadaniu, a zjadłam tylko pełnoziarnisty tost opiekany z sałatą, pomidorem i żółtym serem. Czy może to mieć coś wspólnego z reakcją na jakiś rodzaj pokarmu? I czy można jakoś inaczej sprawdzić tolerancję pokarmów? Bo te wszystkie testy są bardzo drogie. Mam 28 lat.
Pozdrawiam serdecznie, uwielbiam Pani przepisy:) Mój mąż również:)
Warto byłoby test zrobić ale poobserwuj się po jakich konkretnie pokarmach masz taką reakcję i czy jest wtedy kiedy zjesz czegoś dużo czy zjedz w ogóle.
Mam kilku klientów którzy mają nietolerancję laktozy ale tylko w dużych ilościach np. po kawie z mlekiem nie, po serku na kanapce nie ale już po owsiance czy twarogu tak.
płucz ją w ciepłej wodzie i osusz potem na ściereczce
unikaj zatem kasz gruboziarnistych i spróbuj z jaglaną, manną, kuskusem,
kasze są bardzo zdrowe, jednak są osoby którym kasza nie służy, widocznie do takich należysz,
nie kupować,
diety dr Warthmanna nie znam
Nie mogę wysłać wszystkich wycen bo jak chociażby 50 % zaakceptuje to ja wysiadam bo się nie ogarnę z pracą. Wyceny odą sukcesywnie.
Proszę pamiętać że ja pracuję sama. Zamawiając dietę, zamawiacie ją u mnie i ja za tę dietę w 100 % odpowiadam. Za swoją pracę ręczę. Nie zlecam pracy komuś bo za kogoś nie poręczę w 100 %.
Pracuję sam, jestem jedna a chętnych na dietę jest mnóstwo.
Proszę o cierpliwość.
Mam pytanie dotyczące kaloryczności poszczególnych posiłków.
Czy możliwa jest i nie jest dużym błędem zmiana kaloryczności posiłków, np. zmniejszenie kaloryczności śniadania a zwiększenie kaloryczności drugiego śniadania;
lub zmniejszenie kaloryczności kolacji a zwiększenie kaloryczności przekąski przed kolacją,
tak żeby bilans się nie zmienił?
Pozdrawiam,
Magda
mam pytanie , stosuję Pani przepisy ale nie zawsze trzymam się całego jadłospisu , tzn mieszam przepisy z różnych dni lub tygodni
czy byłaby możliwość aby powstały zakładki , np śniadania , obiady , przekąski , myślę że wiele osób korzystałoby z tego
Bo ja lubię makaron z pesto a tu kluseczki...
Hhmmmmm muszę spróbować :-)
Pozdrawiam, Małgosia.
250 g jogurtu to ile wyjdzie łyżek lub ml?
Pozdrawiam