fbpx
Zaskakujący pikantny krem z kalafiora z prażonymi migdałami
Img

Kalafior sam sobie smakiem nie powala. To nie jest warzywo z którym można zaszaleć.
Nie wygląda efektownie a podając go na talerz nie wywołamy euforii u gości.
Ale nie traktujmy go po macoszemu, bo ma  bardzo dużo wartości odżywczych i grzech tego nie wykorzystać..

Co ma w sobie? Ma  sód, potas, magnez, wapń, mangan, miedź, cynk, fosfor, jod, witaminę K, C, witaminy z grupy B oraz kwas pantotenowy. Prawie jak na opakowaniu suplementu diety, a nie wymieniłam wszystkiego.

Klasyka to gotowany kalafior z podsmażoną na maśle bułką tartą.Zna to każdy z dzieciństwa. Spotkałam i jadłam tarty z kalafiorem, sałatki kalafiorowe, muffinki i inne cuda …. Szału nie ma a roboty przy tym co nie miara.

Ani moje dziec,i ani mój mąż zupy z pływającymi kawałkami kalafiora nie ruszą.
Zrobiłam więc trochę eksperymentalnie zupę krem z kalafiora. Jak już pisałam kalafior smakiem nie powala i jest raczej mało wyrazisty, więc postanowiłam podkreślić go świeżym imbirem i kurkumą. Prażone płatki migdałowe dodają zupie charakteru a wymieszane z zupą podkreślają jej smak.
Warto spróbować. Polecam.

   
Zaskakujący pikantny krem z kalafiora z prażonymi migdałami Składniki:
  • duży kalafior
  • 5 ziemniaków
  • jedna cebula
  • jedna  biała część pora
  • łyżka kukrumy
  • 2 łyżki startego świeżego imbiru
  • 2 litry domowego, esencjonalnego rosołu z kurczaka
  • biały pieprz do smaku
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • litr wody
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżki śmietany 18%
Przygotowanie:
  1. Ma maśle szklimy pokrojoną w kostkę cebulę,pora i ziemniaki. Dodajemy kalafiora, łyżeczkę soli i litr wody. Gotujemy na małym ogniu aż kalafior będzie miękki.
  2. Do kalafiora dodajemy rosół, kurkumę i imbir. Miksujemy na gładki krem. Podgrzewamy aż zupa będzie ciepła. Pilnujemy aby nie zagotować. Rosołu nie wolno zagotować.
  3. Na koniec zaklepujemy śmietaną i doprawiamy białym pieprzem.
  4. Zupę podajemy z prażonymi płatkami migdałowymi. Płatki prażymy na delikatnie posmarowanej( najlepiej pędzelkiem) oliwą patelni.

Kaloryczność

Porcja ok. 300 ml kremu z kalafiora
przygotowana na bazie domowego, tradycyjnego rosołu z kurczaka ma ok. 140 kcal
2 łyżki prażonych migdałów mają ok. 120 kcal
Porcja widoczna na zdjęciu ma ok. 260 kcal
Artykuły, które mogą Cię zainteresować:
Lunchbox – penne z brokułami w korzennym sosie serowym z dynią

Pyszny, aromatyczny, szybki, wegetariański obiad do zapakowania do pojemnika i zabrania do pracy, szkoły lub na wyjazd.  Penne z brokułami Czytaj dalej

Przepis na naleśniki idealne! Proporcje na 4 i na 8 sztuk.
naleśniki

Któż z nas nie kocha naleśników. Jedni lubią na słodko, inni preferują wytrawne. Wszyscy z pewnością zgodzą się z tym, Czytaj dalej

Wegetariańskie gołąbki z soczewicą i kaszą gryczaną w aksamitnym sosie pomidorowym

Gołąbki z soczewicą i kaszą gryczaną w aksamitnym sosie pomidorowym to propozycja na wegetariański obiad lub kolację. Pyszne, aromatyczne, sycące. Czytaj dalej

Zielona energia – mój poranny powerbank w dwóch wersjach

Kochani, poprosiliście mnie zarówno na instagramie, jak i facebooku o zdradzenie dokładnej receptury mojego porannego koktajlu.  Piję go od miesiąca Czytaj dalej

63 komentarze

Justyna BąkDodano:  6 wrzesień 2013 - 13:22
uwielbiam takie kremy:)
Odpowiedz
KarolinaDodano:  6 wrzesień 2013 - 13:22
Wygląda doskonale :) Świetny pomysł !
Odpowiedz
lightandpleasantDodano:  6 wrzesień 2013 - 14:11
hmmm nie lubię kalafiora, ale w takiej wersji mogłabym spróbować. bardzo lubię krem z brokułów, ale to warzywko to ja wręcz ubóstwiam :)
Odpowiedz
Marzena RakDodano:  6 wrzesień 2013 - 20:39
Mhhh wygląda pysznie:)
Odpowiedz
Izabella EmDodano:  6 wrzesień 2013 - 21:41
świetny pomysł. Kremu z kalafiora nie robiłąm.
Odpowiedz
Jus tineDodano:  6 wrzesień 2013 - 22:25
Nie lubię pikantnych potraw..

Kilka pytań bez odpowiedzi, kilka pragnień i nadziei. Jak każdego obracającego się w sferze 'obsesja jedzenia'? A co ty sądzisz na ten temat? --> dzisiejsza-nadzieja.blogspot.com
Odpowiedz
StrefaUlubionaDodano:  7 wrzesień 2013 - 17:04
Ja należę do tych osób, które kalafior lubią w każdej postaci, nawet na surowo. Niestety moja rodzina nie podziela moich upodobań. A zupa krem jest naprawdę świetna. Tez robiłam już podobną wersję:) Pozdrawiam Iwona
Odpowiedz
toPestka!Dodano:  7 wrzesień 2013 - 17:44
uwielbiam kremy! :)
Odpowiedz
Magdalena P.Dodano:  11 wrzesień 2013 - 23:15
uwielbiam kalafiora, taki krem musi być pyszny:)
Odpowiedz
AlaDodano:  11 luty 2014 - 21:45
ile w tej misce mieści się? pozdrawiam
Dodano:  11 luty 2014 - 21:58
ok. 300 ml
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  13 luty 2014 - 12:02
a co z ta białą częścią pora ?
Dodano:  13 luty 2014 - 12:08
szklimy razem z ziemniakami i cebulą
Odpowiedz
away-whereDodano:  19 luty 2014 - 11:43
Właśnie zrobiłam,ale wersję z brokułem i wyszło przepyszne! :)
Poza tym mam cel zrzucić 5kg,a przepisy z Twojego bloga są dla mnie bardzo "ludzkie" i myślę,że każdy znajdzie coś dla siebie,a przy tym portfel nie ucierpi :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  21 marzec 2014 - 12:54
Nie służą mi białe ziemniaki, nawet w takich pysznych zupkach, czy mogę zastąpić je słodkimi (nie jestem pewna co do połączenia smaków i kolorów:)) - a jak nie, to czym?? będę wdzięczna za podpowiedź..
Dodano:  21 marzec 2014 - 13:18
nigdy tego nie robiłam więc ciężko mi przewidzieć smak,
spróbuj :)
AnonimowyDodano:  21 marzec 2014 - 14:37
spróbuję! a coś innego jeszcze przychodzi ci do głowy, co mogłabym dać zamiast ziemniaków?
Dodano:  21 marzec 2014 - 17:01
nie bardzo, bo ziemniak wzbogaca smak i pełno rolę naturalnego zagęszczacza
Katie EntwistleDodano:  25 sierpień 2015 - 10:21
Proszr sprobowac z selerem (bulwa), jest aromatyczny i tez zagesci zupe
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  22 marzec 2014 - 13:31
Małgosiu,

czy dobrze rozumiem że gotujemy kalafiora w 1l wody a potem do tego dodajemy jeszcze 2l rosołu?
Dodano:  22 marzec 2014 - 23:24
tak :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  24 marzec 2014 - 11:40
ale co oznacza "dodajemy kalafiora"? chyba nie na patelnię? tylko do garnka? a to co podsmażone wrzucamy do niego??
Dodano:  24 marzec 2014 - 12:40
jak podsmażysz cebulę z ziemniakami dodajesz do garnka kalafiora i bulion i gotujesz
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  24 marzec 2014 - 13:14
pyszna zupka! wyprobowałam :))) a te "klasykę" - kalafir na maśle z bułką tartą też czasami Małgosiu robisz? - bo ja przyznaję się, że tak, z niedzielą mi się np. kojarzy ;)
Dodano:  24 marzec 2014 - 14:01
tak, ale ja jem bez bułki ;) dzieci i mąż z bułką ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  24 marzec 2014 - 21:01
mogą być 2 łyżki imbiru z torebki?
Dodano:  24 marzec 2014 - 21:26
tak :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  9 kwiecień 2014 - 9:29
gtowalam ta zupe jakis tydzien temu i wyszla bardzo dobra. Dzis tez bede ja robic.
Pozdrawiam Malgosiu!
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  6 maj 2014 - 13:26
Właśnie zjadłam, pyszna.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  15 czerwiec 2014 - 15:32
Właśnie wypróbowałam ten przepis tylko bez dodatku imbiru bo bo jednej zupie z internetu w jakiej był imbir mam uraz do niego taka była niedobra :P Ale ta była pyszna :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 lipiec 2014 - 14:10
Ile zupki wyjdzie z tych skladnikow i o ile muszę zmniejszyć ilosc jesli chcę tej zupy tylko dwie badz trzy porcje?
Dodano:  14 lipiec 2014 - 16:03
Wyjdzie 5-6 porcji
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  17 lipiec 2014 - 14:00
Kurcze tak jak uwielbiam Twoje przepisy tak tej zupy nie mogę przełknąć. Bardzo lubie kalafiora ale przez taką ilość tych przypraw w ogóle go nie czuć tylko samą gorycz :( nie wiem czy zrobilam cos źle?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  5 wrzesień 2014 - 11:20
A czy można użyć innej przyprawy zamiast kurkumy? jeśli tak to jakiej?
Dodano:  5 wrzesień 2014 - 11:58
curry
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  3 listopad 2014 - 15:23
pyszny... właśnie się delektuję :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  22 listopad 2014 - 9:58
Pyszna zupa córce też smakowała :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  10 grudzień 2014 - 21:38
Pyszna, naprawdę pyszna. Mąż zjadł dwa duże talerze, a podobno nie lubi zup ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  19 styczeń 2015 - 13:03
A ziemniaki wrzucamy surowe na patelnie?
Dodano:  19 styczeń 2015 - 13:11
tak
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  20 styczeń 2015 - 8:35
A ja mam takie pytanie które mnie nurtuje od czasu jak dzisiaj zakupiłam kalafior w mrożonce na krem, waga warzyw przed rozmrożeniem, jest większa, czy mniejsza niż po rozmrożeniu? I jak to się ma do kaloryczności?:)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  20 styczeń 2015 - 11:01
Łyżka czy łyżeczka kurkumy? Kolor zupy sugeruje raczej łyżeczkę. W przeciwnym razie byłaby bardziej żółta.
Dodano:  20 styczeń 2015 - 13:10
to już zależy jak kto lubi ;)
Odpowiedz
EwelciaDodano:  5 marzec 2015 - 20:44
Wyszło mi nieco bardziej żółto, ale genialnie w smaku.Gorzej, bo mój mąż nie gustuje w kremach a ja się ostatnio w nich zakochałam...
Dziękuję Ci, Gosiu, za ten przepis.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  22 marzec 2015 - 12:23
Mozna zamiast śmietany dodac jogurtu?
Dodano:  22 marzec 2015 - 20:53
pewnie
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  11 maj 2015 - 13:08
Czy zupe mozna zamrozic? :)
Dodano:  11 maj 2015 - 13:19
Tak
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 czerwiec 2015 - 0:30
W poniedziałek zamierzam zrobić tę zupę, ale mam pytanie. Często używasz w swoich przepisach świeżego imbiru, napisz proszę na jakiej tarce się go ściera? Nigdy wcześniej nie używałam tej przyprawy, zaczęłam dopiero korzystając z Twoich przepisów i nie wiem czy powinno tak być, że po starciu pozostają takie "nitki"?
Dodano:  14 czerwiec 2015 - 21:30
Na najdrobniejszej.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  3 sierpień 2015 - 16:32
Małgosiu, wyjaśnij proszę dlaczego rosołu nie wolno zagotować?
Dodano:  3 sierpień 2015 - 21:20
Ponoć traci właściwości. No i zagotowana jakakolwiek zupa traci smak.
AnonimowyDodano:  19 sierpień 2015 - 11:34
Rosół po zagotowaniu robi się mętny, jeżeli komuś to nie przeszkadza to może zagotować.
Ale najlepszy jest taki klarowny.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  31 sierpień 2015 - 18:24
Witam;] Czy imbir obiera się ze skórki? Pozdrawiam
Dodano:  31 sierpień 2015 - 21:23
Tak
Odpowiedz
Angelika K.Dodano:  29 wrzesień 2015 - 13:54
Kochane kuchenne, nie żebym się czepiała, ale wiem, ze ludzie zwracają uwagę na błędy:) wieć zwracam uwagę, żebyś je sobie poprawiła;) "Na maśle..." itd;)

Pozdarwiam!:)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  16 styczeń 2016 - 21:32
Pytam z ciekawości. Dlaczego piszesz w przepisach, że rosołu nie wolno zagotować?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  18 marzec 2016 - 12:42
Czy orzechy lub pestki można prażyć bez obaw o utratę właściwości? Obróbka cieplna wpływa na nie w jakiś negatywny sposób? Pytam, ponieważ smakowo bardziej odpowiadają mi te uprażone, ale jeśli surowe są o wiele bardziej wartościowe to przestanę je prażyć :) Pozdrawiam i życzę miłego weekendu :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  12 kwiecień 2016 - 16:03
Małgosiu czy do tej zupy nada się mrozony kalafior? Jesli tak to dać całe opakowanie ? ok 450 g chyba
Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam
Odpowiedz
K AlafiorekDodano:  22 czerwiec 2016 - 22:39
Bardzo interesujący przepis nigdy nie słyszałem o podobnym połączeniu kalafior+prażone migdały na pewno wypróbuje, bo uwielbiam takie niespotykane połączenia kulinarne
Odpowiedz
boprokoDodano:  15 luty 2017 - 17:50
mmmm... zupa jest PRZEPYSZNA!Trochę się do niej zabierałam właśnie przez ten kalafior. Młodzież nie lubi a ja nie szaleje. Jednak tutaj SUPER! No i koniecznie z prażonymi migdałami. Kto się zastanawia niech próbuje - warto!
Kolejny Małgosiu przepis wchodzi do mnie na stałe.
Dziękuję
Odpowiedz
EwaDodano:  20 listopad 2017 - 17:47
Robiłam. Nie miałam w domu imbiru i dodałam trochę curry. Pyszna! No i zamiast śmietany - dwa żółtka. U nas jest problem z nabiałem.
Odpowiedz
EwaDodano:  21 listopad 2017 - 20:26
Przepyszna, właśnie została zjedzona i uważam, że to jedna z najlepszych Twoich, Gosiu, zup kremów. Może jedynie za dużo imbiru dałam i było ostro. Fajnie,że została jeszcze na jutro :)
Odpowiedz
Oferty
img1
DIETA INDYWIDUALNA
redukcja, Hashimoto, NT, IO, PCOS, WZJG, cukrzyca, fodmap i in.
ZAMÓW DIETĘ
img1
Gotowe diety
7-dniowe jadłospisy o niskim indeksie glikemicznym
SKLEP
img1
MOJE KSIĄŻKI
porady żywieniowe i przepisy bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne
SKLEP
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
dla osób zdrowych
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Miejsca i produkty, które szczególnie polecam z uwagi na jakość.
CZYTAJ WIĘCEJ
Instagram
Stajesz na wagę latem, a tam kilka kilogramów więcej i to z niczego? 😫

Masz zdiagnozowaną niedoczynność tarczycy lub chorobę Hashimoto? A może nie masz jeszcze diagnozy, ale szereg typowych objawów?
Pozwól, że wyjaśnię Ci dlaczego tak się dzieje.
📍U osób z niskim stężeniem hormonów tarczycy, dochodzi do zwiększonej syntezy, akumulacji i zaburzonej degradacji glukozaminoglikanów w tkankach (szczególnie kwasu hialuronowego i siarczanu chondroityny).
📍Glukozaminoglikany są kluczowym składnikiem macierzy pozakomórkowej i mają silne właściwości higroskopijne, czyli przyciągające i zatrzymujące wodę 😵‍💫😵‍💫.Woda napływa więc z naczyń krwionośnych do przestrzeni międzykomórkowej. Dodatkowo tkanka staje się sztywna i mało elastyczna, co utrudnia przepływ płynów i potęguje zastój😵‍💫😩😩.

📍Co dodatkowo nasila produkcję glukozaminoglikanów? Stan zapalny, więc dieta przeciwzapalna, ale i ilość i jakość snu, poziom stresu, to w jaki sposób się regenerujemy będą miały fundamentalne znaczenie. 
Te czynniki, w szczególności przeciwzapalna dieta: 
➡️ pomogą hamować nadprodukcję glukozaminoglikanów,
➡️ wspierają pracę tarczycy i uszczelniają naczynia, 
➡️ zmniejszają obrzęki i poprawiają przepływ limfy. 

Zasada jest prosta: im niższy stan zapalny, tym mniej zatrzymanej wody, która może nagle zwiększyć Twoją masę ciała o nawet 2-3 kg powodując frustrację, zniechęcenie i spadek motywacji jeśli jesteś w procesie redukcji masy ciała. 

#niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #redukcjawagi #redukcja #odchudzaniezgłową

...

416 12
Tkanka tłuszczowa trzewna (czyli ta gromadząca się w okolicy brzucha) nie jest „biernym magazynem tłuszczu”. To narząd endokrynnie czynny, wydzielający: 
📍cytokiny prozapalne (IL-6, TNF-α), które hamują sygnalizację insulinową w komórkach mięśni i wątroby oraz promują insulinooporność, 
📍leptynę (przy dużej ilości dochodzi do leptynooporności, w efekcie czego odczuwasz ciągły apetyt), 
📍rezystynę (hamuje działanie insuliny, promuje insulinooporność),
📍wolne kwasy tłuszczowe (FFA) bezpośrednio do krążenia wrotnego, co zwiększa insulinooporność w wątrobie i produkcję glukozy przez wątrobę (glukoneogenezę).

Czynniki te promują:
😩 stan zapalny niskiego stopnia,
😩 zaburzenia sygnalizacji insulinowej w mięśniach, wątrobie i tkance tłuszczowej,
😩 insulinooporność. 

➡️ A insulinooporność = gorsza regulacja sodu i wody w nerkach, większa retencja sodu i wody ➡️ więcej zatrzymanej wody w organizmie.

Otyłość brzuszna może też zaburzać funkcję:
☹️ układu limfatycznego (utrudniony odpływ chłonki),
☹️ układu krążenia (więcej ciśnienia na naczynia krwionośne → mikrozaburzenia → przesięki → obrzęki).

🙋‍♀️🙋‍♀️ Osoby z nadmiarem tkanki tłuszczowej w okolicy brzucha częściej mają problem z retencją wody, zwłaszcza jeśli współwystępuje u nich insulinooporność, stan zapalny i siedzący tryb życia.

Takie osoby powinny zwrócić szczególną uwagę na to, co jedzą ponieważ niewłaściwa dieta pogłębia błędne koło:
🔁 insulinooporność → niestabilna glikemia → zwiększona retencja wody → jeszcze większy dyskomfort i trudność w redukcji masy ciała.
➡️ Tkanka tłuszczowa brzuszna – nasila stan zapalny i podbija insulinooporność.
➡️ Wysoki poziom insuliny sprawia, że organizm zatrzymuje więcej sodu i wody.
➡️ Efekt? Opuchnięte palce, kostki, twarz – i uczucie „ciężkiego ciała”.

Kluczowe założenia diety:
🔹 stabilizacja poziomu glukozy i insuliny,
🔹 działanie diuretyczne,
🔹 działanie przeciwzapalne.

Potrzebujesz diety o działaniu diuretycznym, która stabilizuje glikemię, zapewnia sytość i genialnie smakuje?
Skomentuj 𝐒𝐮𝐦𝐦𝐞𝐫 a prześlę informacje. 

#Insulinooporność #niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #redukcjawagi #cukrzycatypu2 #odchudzaniezgłową

...

606 279
Dieta „Lato 8 - Powiew lata” jest dla Ciebie jeśli:
🌱chcesz zredukować masę ciała,
🌱zmagasz się z obrzękami (również tłuszczowymi/limfatycznymi),
🌱zatrzymaniem wody w organizmie, uczuciem ciężkości,
🌱brakiem energii,
🌱problemami z gospodarką żelazem (niska ferrytyna),
🌱wypadaniem włosów,
🌱ciągle czujesz głód i chęć na słodkie,
🌱nie masz pomysłów co gotować, aby było sycąco, smacznie, przeciwzapalnie, szybko, a do tego o niskim IG.

Dodatkowo masz:
🌱insulinooporność,
🌱cukrzycę typu 1 lub 2,
🌱PCOS,
🌱endometriozę,
🌱niedoczynność lub nadczynność tarczycy,
🌱chorobę autoimmunologiczną,
🌱nadciśnienie,
🌱boleśnie miesiączkujesz.

Rozkład makro:
🌱22% białka
🌱43% tłuszczu
🌱35% węglowodanów

Dieta zawiera 4 posiłki:
✔ obfite śniadanie,
✔ odżywczy koktajl na poprawę poziomu ferrytyny i modulację mikrobioty jelitowej – fantastyczne wsparcie układu odpornościowego, ale i zdrowia skóry oraz włosów,
✔ obiad,
✔ lekką, ale sycącą kolację – optymalną na zakończenie dnia, by wesprzeć regenerację i spokojny sen.

Dostępne wersje:
📍klasyczna, bez wykluczeń,
📍wegetariańska,
📍wegetariańska + ryby.

Skomentuj tą rolkę słowem 𝐒𝐮𝐦𝐦𝐞𝐫 a otrzymasz szczegółowe informacje na jej temat.

#niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #zmęczenie #redukcjawagi #insulinooporność #cukrzycatypu2 #redukcja

...

477 787

Masz problem z utrzymaniem zdrowych nawyków żywieniowych ?
Mam coś, co Ci pomoże !
Czytaj więcej

MOJA KSIĄŻKA


"Smacznie i zdrowo na diecie ograniczającej mięso" to książka dla tych, którzy szukają inspiracji na zdrowe posiłki i preferują tradycyjną formą książkową.

Ponad 70 stron porad żywieniowych oraz 65 pysznych i prostych w przygotowaniu przepisów. Dzięki podanym przy każdej potrawie wymiennikom węglowodanowym i białkowo-tłuszczowym szczególnie polecam ją osobom cierpiącym na cukrzycę typu I, kiedy kluczowe jest określenie dawki insuliny.

Idealny prezent dla każdego, kto chce zacząć przygodę ze zdrowym odżywianiem, ale nie koniecznie jest gotowy na ścisłe trzymanie się diety. 

 

PRZEJDŹ DO SKLEPU

This will close in 20 seconds