Wegetariańska pasta napoletana z ricottą. Szybka i prosta w przygotowaniu. Na obiad, kolację lub lunch do zabrania do pracy.
Pyszna, sycąca, aromatyczna. Idealna dla wszystkich amatorów włoskich smaków, oraz tych którym po weekendzie zależy na szybkich przepisach na zdrowy posiłek.
14 gramów białka na porcję.
Polecam 😉
Składniki na 4 porcje:
- 500 g pomidorów krojonych bez skóry i gniazd nasiennych,
- 250 gramów sera ricotta,
- mała cebula,
- 2 ząbki czosnku
- łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz,
- pół łyżeczki ksylitolu,
- 250 gramów makaronu (waga makaronu suchego),
- czarne oliwki,
Sposób przygotowania:
- Na oliwie podsmażamy drobniutko pokrojoną cebulę. Dodajemy czosnek i pomidory. Zagotowujemy. Blendujemy na gładką masę.
- Do pomidorów dodajemy ricottę. Mieszamy. Lekko podgrzewamy. Dodajemy sól, pieprz i ksylitol. Mieszamy.
- Gotowy sos mieszamy z ugotowanym al dente makaronem.
- Posypujemy oliwkami.