Pasztet wołowo-drobiowo-warzywny w wersji fit! Jedynie 3,8 gramów tłuszczu w 100 gramach!

Pasztet na ogół kojarzy się z tłustym, tuczącym dodatkiem do kanapki. I rzeczywiście te dostępne w sklepach są tłuste i kaloryczne, ponieważ składają się z tego, czego nie sprzedaje się w czystej postaci, a producenci przecież nie wyrzucą ;). Nie ma się co oszukiwać, to taki misz masz z tego, co zostaje po rozbiorze mięsa. Przecież “nic się nie może zmarnować”. Czy osoby na diecie lub te, dbające o szczupłą sylwetkę, sięgają po taki pasztet? Z pewnością omijają go szerokim łukiem.
Domowy pasztet to zupełnie inna historia. Ten, który chcę Wam dziś zaprezentować, wołowo – drobiowo – warzywny, zawiera jedynie 3,8 gramów tłuszczu w 100 gramach! Cała foremka pasztetu to jedynie 50 gramów tłuszczu!
Podpytałam Pań w mięsnym o średnią zawartość tłuszczu w produktach, które oferują. Każdy produkt przychodzi z etykietą (to wymóg prawny) więc nie sprawiło to żadnych trudności. Ilości wahały się w przedziale od 14 do 35 gramów tłuszczu w 100 gramach. Kosmos!
Domowy, chudziutki pasztet, to fantastyczna przekąska i genialny, białkowy posiłek po treningu. Bogaty w witaminę B12, żelazo, selen, cynk i pozostałe witaminy z grupy B.
Polecam 😉

Kaloryczność:
Plaster ok. 50 gramów pasztetu ma ok. 55 kcal

Składniki na jedną foremkę do wymiarach 12 x 25 cm:

  • 300 gramów wołowiny (ja używam ligawy)
  • 300 gramów mięsa z ud kurczaka bez skóry
  • 200 gramów wątróbki drobiowej
  • 150 gramów marchewki
  • 100 gramów korzenia pietruszki
  • jedna cebula
  • 100 gramów selera
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 1 bułka grahamka
  • łyżeczka soli
  • płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
  • płaska łyżeczka czarnego pieprzu
  • 3 jajka
  • masło do wysmarowania formy + bułka tarta do wysypania formy

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wkładamy pokrojoną w kostkę wołowinę, udka z kurczaka, ziele angielskie i liście laurowe. Zalewamy wodą do zakrycia i na gotujemy aż mięso z ud kurczaka będzie miękkie. 
  2. Marchew, pietruszkę i selera oczyszczamy, kroimy w kawałki, gotujemy na parze.
  3. Kurczaka i wołowinę wyjmujemy z wody. Do gorącego wywaru wkładamy wątróbkę i bułkę grahamkę. Przykrywamy pokrywką. 
  4. W maszynce mielimy udka z kurczaka oczywiście bez skóry i kości, wołowinę, ugotowane na parze marchew, pietruszkę i selera, surową cebulę oraz wyjętą z wywaru wątróbkę i odsączoną i porządnie odciśniętą grahamkę. Dodajemy jajka, sól. pieprz i gałkę muszkatołową. Całość bardzo dokładnie mieszamy.
  5. Formę do zapiekania smarujemy masłem i wysypujemy bułka tartą. Wypełniamy masą i mokrą ręką przyklepujemy wierzch. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 75 minut.

Pasztet wołowo-drobiowo-warzywny w wersji fit! Jedynie 3,8 gramów tłuszczu w 100 gramach!
3.9 (77.39%) 23 vote[s]

172 komentarze

PaulinaDodano:  15 Maj 2017 - 9:11
Myślałam, że to ten wczorajszy Twój chlebek bananowy :D Podobna konsystencja ;) Gosiu, czy ziemię okrzemkową trzeba stosować minimum miesiąc? Chciałam zastosować mimo że na co dzień odżywiam się zdrowo, to czuje ze trochę za bardzo sobie pofolgowałam w tym miesiącu. Ale za 3 tygodnie jadę na terenówki i nie będę miała możliwości tam pić ziemi. Czy kuracja 20 dniowa też da efekty? Czy lepiej poczekać i zrobić cały miesiąc?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  15 Maj 2017 - 9:27
Bananowy też opublikuję niebawem. Uwielbia go moja córka i zabiera często do szkoły jako przekąska na drugie śniadanie. Jeśli chodzi o ziemię okrzemkową to spokojnie możesz przeprowadzić 20-dniową kurację.
Odpowiedz
Susanna szyjeDodano:  15 Maj 2017 - 9:15
Gośka super! Od dawna szukałam przepisu na zdrowy, domowy i pyszny pasztet - na 100% wypróbuję :)
Odpowiedz
AgaDodano:  15 Maj 2017 - 9:17
Małgosiu czy jak zamienię grahamkę na płatki owsiane to będę mogła jeść taki pasztet? Mam insulinooporność.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  15 Maj 2017 - 9:18
Tak, ale w insulinooporności grahamka w niczym nie przeszkadza jako dodatek tu do pasztetu.
Odpowiedz
CronoDodano:  15 Maj 2017 - 9:19
Małgosiu ale u Ciebie ostatnio mięsnie, jak często spożywasz mięso i jak często zalecasz je jeść? Pasztet musi być wyborny, no i jest sposób na przemycenie wątróbki do diety ;-d
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  15 Maj 2017 - 9:25
2-3 razy w tygodniu jem mięso do obiadu. Ostatnio pasztet jem po treningu do których wróciłam po zimie i ćwiczę codziennie 40 minut. Po treningu jem właśnie 2 plastry pasztetu + warzywna sałatka.
LilaDodano:  15 Maj 2017 - 9:55
Gosiu przepraszam, że się wtrącam, ale czy Ty nie jesz za mało? :)) Czasami kiedy widzę na instagramie zdjęcia to dla mnie byłyby to porcje głodowe, po treningu rówież takie dwa plasterki to byłoby nic. Np. dwa jajka na śniadanie z odrobiną papryki, tego chyba nie poczułabym w żołądku :D Pytam z ciekawości, bo z uwagi na przeżyte zaburzenia odżywiania martwię się teraz o każdego w otoczeniu ;) czasami kiedy widzę też takie porcje w necie to boję się, że jem za dużo, ale myślę, że to akurat tylko spaczenie z przeszłości :/
DDodano:  15 Maj 2017 - 12:31
Musisz przestać patrzeć i oceniać talerze innych pod tym względem bo to błędne koło i nic z tego dobrego nie wyjdzie.
Odpowiedz
AniaDodano:  15 Maj 2017 - 9:34
Małgosiu a co obecnie ćwiczysz?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  15 Maj 2017 - 9:41
Stretching.
elaDodano:  15 Maj 2017 - 10:28
A streching wymaga posiłku potreningowego?
ADodano:  15 Maj 2017 - 10:39
A z kim w sensie jaką instruktorką?
Odpowiedz
UrszulaDodano:  15 Maj 2017 - 9:43
dziękuje za super przepis juz lista zakupów jest ;)
Odpowiedz
Lenka Dodano:  15 Maj 2017 - 9:45
Czy bez jajek wyjdzie? Albo co zamiast jajek?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  15 Maj 2017 - 10:15
Muszą być jajka. Nie można ich pominąć.
Aleksandra P.Dodano:  15 Maj 2017 - 10:46
Jestem uczulona na jajka i od lat do pasztetów zamiast 1 jajka daję 1 łyżkę zmielonego siemienia lnianego zalanego 3 łyżkami gorącego wywaru od gotowania mięsa (typowy glutek). Wychodzą tak samo pyszne jak z jajkami i trzymają konsystencję. Jesteś Małgosiu nieocenioną skarbnicą wiedzy o zdrowiu. Dzięki Tobie wyciągam mamę z grzybicy układu pokarmowego. Po przeczytaniu twoich bardzo rzetelnych artykułów wreszcie dała namówić się na dietę. Pozdrawiam Aleksandra P.
Sylwia :)Dodano:  15 Maj 2017 - 11:28
No tak, ja niestety nie mogę jajek (nietolerancja), a i bez jajek pasztet wychodzi przepysznie ;) Ogólnie zamiast jajka dodaję łyżkę zmielonego siemienia lnianego na 3 łyżki gorącej wody, tak przygotowaną \"papką\" zastępuje jedno jajko - np w przypadku ciast, naleśników... Myślę, że i tu by się taki substytut sprawdził.
ERDodano:  15 Maj 2017 - 13:06
Można czymś zastąpić jajko? Dla osób z nietolerancją...np aquafabą? A grahamkę na coś bezpszennego?
MajaDodano:  16 Maj 2017 - 13:44
Jajka można zamienić babką płesznik lub jej otręby. Wołowinę można zamienić cielęcina, mięsem owczym lub dziczyzną która jest super aromatyczna. Do pasztetów koniecznie dużo pietruszki zielonej i lubczyka. Mięsa nie gotuje, na parze wystarczy by zachować witaminy. Grahamka też niekoniecznie jak babka płesznik dodana jest.
AniaDodano:  12 Październik 2017 - 11:48
Słyszałam że woda z cieciorki w puszce może zastąpić jajko ale to chyba tylko zastąpić można tak białko. Może ktoś już wypróbował? Przepis brzmi pysznie, już nie mogę się doczekać co mi z tego wyjdzie! Pozdrawiam.
Odpowiedz
AdaDodano:  15 Maj 2017 - 9:48
Małgosiu, co z wywarem? Ja zawsze go wlewam do masy mięsnej (zwykle mój pasztet to udziec z indyka bez skóry, karkówka jako tłuściejsze mięso i wątróbka oraz tak jak u Ciebie marchew, seler, pietruszka, cebula)- po zapieczeniu w połączeniu z jajkami mimo chudości daje efekt ładnego, gładkiego krojenia - trochę jak w terrinach. Poza tym szkoda mi tego wylewać. Co sądzisz?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  15 Maj 2017 - 10:15
Ja nie wlewam wody do pasztetu. Nigdy. A przepisów mam kilka.
Odpowiedz
LidaDodano:  15 Maj 2017 - 9:55
Małgosiu, chciałam zapytać o wątróbkę. Wkładamy ją do gorącego wywaru i nie gotujemy? Ile czasu powinna być w tym wywarze? Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam :)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  15 Maj 2017 - 10:14
Nie gotujemy wątróbki. Ona ma się zaparzyć.
Odpowiedz
JustynaDodano:  15 Maj 2017 - 10:09
Gosiu, można zapytać ile masz lat ?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  15 Maj 2017 - 10:12
Mam 35 lat.
justynaDodano:  15 Maj 2017 - 11:25
dziekuje ....jesteśmy w podobnym wieku...Gosiu nie obawiasz się menopauzy w przyszłości ?
Odpowiedz
KamillaDodano:  15 Maj 2017 - 10:14
Małgosiu, czy piec z termo obiegiem? Boję się żeby nie był zbyt suchy. Pozdrawiam
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  15 Maj 2017 - 10:16
Nie ma większego znaczenia ale ja zawsze piekę bez termoobiegu.
Odpowiedz
PaulaDodano:  15 Maj 2017 - 10:25
Malgosiu, czy majac niedoczynnosc tarczycy (hashi wykluczone) moge uzywac w kuchni odzywki białkowe dla sportowcow? Trenuje intensywnie silowo i codziennie brakuje w mojej diecie bialka, a staram sie unikac serkow wiejskich, twarogu itp. Nie wiem czy slusznie?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  15 Maj 2017 - 14:29
Oczywiście że możesz stosować odżywki. Serków wiejskich i twarogów przy NT unikaj. Możesz jeść powiedzmy raz na dwa tygodnie.
DomiDodano:  15 Maj 2017 - 15:25
I to może być takie białko, które zawiera Koncentrat białka serwatkowego (Mleka)?
AnonimowyDodano:  15 Maj 2017 - 23:08
A czy jogurty mozna?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  16 Maj 2017 - 8:14
Tak ale przy NT mocno ograniczamy nabiał. Codzienne jedzenie jogurtu odpada.
Odpowiedz
DorotaDodano:  15 Maj 2017 - 10:28
Małgosiu, udka obieramy ze skóry przed gotowaniem czy dopiero przed zmieleniem mięsa?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  15 Maj 2017 - 14:27
Przed zmieleniem wystarczy.
Odpowiedz
ADodano:  15 Maj 2017 - 10:40
Standardowe pytanie bez piekarnika nie wyjdzie prawda?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  15 Maj 2017 - 14:26
Oj nie :( nie ma szans bez piekarnika.
Aleksandra P.Dodano:  15 Maj 2017 - 20:46
Nie mając piekarnika można masę na pasztet włożyć do słoiczków dżemowych do 3/4 wysokości, zakręcić,zapasteryzować przez ok. 1,5 godz( wstawić do garnka wyłożonego ściereczką, wlać wody do wysokości 3/4 słoików i gotować 1,5 godz uważając by woda nie odparowała- ma lekko bulgotać, wody można w razie czego dolać) Pasztet będzie miał ciut inny smak niż pieczony ale będzie równie zdrowy i pyszny. Robiąc pasztety do słoiczków dodaję czasem część wywaru i miksuję dodatkowo blenderem, powstały pasztet jest bardzo delikatny i świetnie się smaruje. Od lat nie jem kupnych wędlin, eksperymentuję, a tak przygotowane pasztety świetnie się przechowują i często jeżdżą ze mną na wakacje bo jestem alergikiem i muszę bardzo uważać na to co jem. Pozdrawiam serdecznie
Odpowiedz
KrysiaDodano:  15 Maj 2017 - 10:40
Małgosiu coś dla tych bez piekarników - dasz radę zrobic? Jakaś granola albo inne cudo?
Odpowiedz
DominikaDodano:  15 Maj 2017 - 10:43
u mnie taki pasztet jest zawsze jak gotuję rosół :),a wątróbkę podsmażam na maśle klarowanym...jakoś pomysłów u mnie brak na wykorzystanie mięsa z rosołu
Odpowiedz
agnieszkaDodano:  15 Maj 2017 - 11:00
Nie mam maszynki do mielenia, to nici z pasztetu. Małgosiu co sądzisz o kokosowym mleku do kawy - skład woda 40%, kokos 60%?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  15 Maj 2017 - 14:26
Jeśli pytasz o skład to ok.
Odpowiedz
AdaDodano:  15 Maj 2017 - 11:36
Gosiu,co robię nie tak że znikają mi mięśnie podczas odchudzania.Ogólnie chudnę wolno ok 2 kg na m-c ale właśnie martwi mnie ze nogi i ręce po prostu mi znikają a i tak z natury mam je szczupłe.Jem tak ok 1500-1600kcal
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  15 Maj 2017 - 14:30
Przypuszczam że dlatego że nie ćwiczysz. Odchudzając się trzeba się ruszać, ba nawet nie odchudzając się trzeba się ruszać bo organ nieużywany zanika i mięśni to bardzo dotyczy.
AdaDodano:  15 Maj 2017 - 18:16
Gosiu,ja chodze 3-4 razy w tyg na marsze po ok 7km.Nic innego nie cwicze niestety...
Odpowiedz
IwonaDodano:  15 Maj 2017 - 11:42
Czym mozna zastapic grahamke? Nie moge jesc drozdzy ani maki pszennej ze wzgledu na leki ktore biore. Czy jednak taka ilosc nie powinna przeszkadzac i ta bulka \"zgubi\" sie w calosci?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  15 Maj 2017 - 14:25
Płatkami jaglanymi.
Justyna Dodano:  17 Maj 2017 - 14:36
A ile dodać tych płatek jadalnych ?
Purysta językowy Dodano:  12 Grudzień 2017 - 22:32
Płatków nie płatek
KasiaDodano:  16 Kwiecień 2019 - 19:33
Gosiu ile płatków i jak je potraktować 😉
Odpowiedz
AnnaDodano:  15 Maj 2017 - 11:45
Małgosiu, Super przepis, Czy mogę włączyć do swojego jadłospisu taki pasztet z wątróbką przy problemach z kwasem moczowym? Przyjmuję przepisany przez lekarza milurit. Jeśli nie, to czy można wątróbkę pominąć bądź zastąpić innym składnikiem?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  15 Maj 2017 - 14:24
Tak ale wątróbkę zastąp mięsem z kaczki.
Odpowiedz
BasiaDodano:  15 Maj 2017 - 12:25
Gosiu,a jeżeli mam alergię na wołowinę to czym mogę to ją zastąpić kiedy jestem na redukcji?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  15 Maj 2017 - 14:23
np. kaczką
Odpowiedz
JolaDodano:  15 Maj 2017 - 13:42
Czas na zrobienie pasztetu nadszedł,wygląda smacznie. Chciałam zapytac czy będzie jeszcze cos o okresie przekwitania,jakie zastosowac zamienniki zamiast HTZ ? Gdzie tu znajde artukuł jak zazywac siemie lniane? nie mogę znalesc,czytam w kometarzach o glutku a gdzie poczytam o tym? pozdrawiam
JolaDodano:  15 Maj 2017 - 14:11
Aha i czy do mixu sniadaniowego dodajemy siemie w calosci ?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  15 Maj 2017 - 14:39
Tak, temat menopauzy będzie kontynuowany. Wpis o siemieniu znajdziesz w zakładce TROchę zdrowia/ zdrowa skóra lub zdrowa dieta lub żywieniowe petardy. W tych 3 kategoriach jest.
Odpowiedz
KasiaDodano:  15 Maj 2017 - 14:49
Gosiu czym zastąpić wołowinę? kaczki nie cierpię. Mogę wieprzowym np. karkówką? Czy zamiast mielenia można blendować? Pozdrawiam serdecznie
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  16 Maj 2017 - 8:27
Możesz dodać karkówki. Jeśli chodzi o blendowanie to nie wypowiem się. Nigdy nie blendowałam mięsa a do pasztetu musi być mięso zmielone aksamitnie i bez grudek. Czy tak zmieli blender? Nie sądzę ale może się mylę.
patria5Dodano:  12 Grudzień 2017 - 13:23
Można zblendować - tylko mięso musi bardzo dobrze ugotowane, tak, żeby odchodziło od kości, wtedy się da fajnie zblendować i mniej mycia ;-)
Odpowiedz
aś.Dodano:  15 Maj 2017 - 15:08
Ja tak trochę offtopicowo. Czy możesz mi powiedzieć, jak wygląda zakończenie diety u Ciebie? Rozumiem, że mogę zamówić kontynuację, a co dalej? Czy dostaję wskazówki i zamienniki produktów, abym sama umiała komponować posiłki? Czy w ułożonej diecie są zalecenia suplementacyjne, sposób przygotowywania potraw, zasady jakimi się kierować? Pytam, bo bardzo chciałabym zamówić dietę u Ciebie, a że mam kilka przypadłości, to dietę będę musiała stosować do końca życia, a przecież nie będę w nieskończoność zamawiała kontynuacji diety u Ciebie (choć byłaby to miła opcja, bo gotowe posiłki ułożone, ale jednak nierealna:)) Ile obecnie czeka się na dietę, nadal 5 tygodni?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  16 Maj 2017 - 8:26
Dieta zawiera szczegółowy opis jej stosowania, zamienniki, przepisy, sposób przygotowania potraw, zasady, suplementację jeśli jest taka konieczność (np. w badaniach wychodzi bardzo niski poziom D3) etc.. Moja dieta to nauka żywienia w Twoim schorzeniu jeśli na coś chorujesz, a jeśli nie chorujesz to sposób żywienia dla Ciebie. Stosując dietę uczysz się co powinno znajdować się na Twoim talerzu, w jakich ilościach, konfiguracjach etc. Po 8 tygodniach diety (a tyle stosuje się pierwszą otrzymaną) będziesz już wiedziała co i jak. Na dietę czeka się obecnie 5-6 tygodni.
Odpowiedz
PaulinaDodano:  15 Maj 2017 - 15:33
Czy zawsze zamawiając u Ciebie kontynuację redukcji np. przy schorzeniach takich jak niedoczynność tarczycy, zmieniasz proporcje diety?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  16 Maj 2017 - 8:20
To jest kwestia indywidualna.
Odpowiedz
KarolinaDodano:  15 Maj 2017 - 15:56
Malgosiu, troche z innej beczki. Co sadzisz o \"diecie\" CellReset - to tzw. dieta Nasa, ale w sumie to nie dieta tylko program zresetowania komorek. Slyszalas? Warto? Buziaki ogromne i dzieki za Twoja prace!
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  16 Maj 2017 - 8:21
Nie widzę w tym sensu.
Odpowiedz
Do.Dodano:  15 Maj 2017 - 18:00
Czy ten plaster ok.50g to jest mniej więcej taka grubość jak na zdjęciu? Pytam bo nie mam wagi a chciałabym \"na oko\" szacować sobie porcje :) wygląda super, na pewno w weekend zrobię :)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  16 Maj 2017 - 8:17
Tak.
Odpowiedz
Tosia Dodano:  15 Maj 2017 - 18:29
Gosiu, co sądzisz o wodzie aloesowej? Warto ja pic?
Odpowiedz
KrysiaDodano:  15 Maj 2017 - 18:40
Gosiu jak mogę wykorzystać dynię piżmową mając IO . Dostałam 1 sztukę i szkoda żeby się zmarnowała .Jak obniżyć jej IG . Czy w ogóle mogę dynię ?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  16 Maj 2017 - 8:16
Dynię przy IO trzeba upiec i połączyć z błonnikiem i składnikiem tłuszczowym.
Odpowiedz
We mgleDodano:  15 Maj 2017 - 19:48
Małgosiu, chciałam ostatnio zrobić Twoją granolę z książki, a nie z bloga i zauważyłam, że wg książki nie podpieka się ziaren i migdałów - dlaczego? Takie prażone są smaczniejsze...
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  16 Maj 2017 - 8:16
To już kwestia gustu.
Odpowiedz
DominikaDodano:  15 Maj 2017 - 20:06
Czy w czasie stosowanie ziemi okrzemkowej można sobie pozwolić na większą \"słodką niedzielę\", czy to mija się z celem? Chodzi o to, że właśnie stosuję, a wypadają mi zaraz urodziny i rodzina organizuje grilla itp. Jeśli zjem dużo warzyw aby to \"zbilansować\" to będzie ok?
Odpowiedz
AniaDodano:  15 Maj 2017 - 20:19
Pani Małgosiu, a czy rozkład kaloryczności 500 na śniadanie, 500 na II śniadanie, 500 na obiad i 500 na kolację jest odpowiedni? Jem co 4h i kolację najpóźniej o godzinie 19.00 (chodzę spać o 22). Pozdrawiam,
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  16 Maj 2017 - 8:15
Tak.
Odpowiedz
AlaDodano:  15 Maj 2017 - 21:03
Gosiu, moje mleczko kokosowe w puszce cale ma 700kcal. Tak sie zastanawiam, ile kcal ma sama gesta \"smietana\" po odlaniu wody kokosowej. Tak z 600 kcal?
Odpowiedz
DominikaDodano:  15 Maj 2017 - 23:32
Małgosiu, dostałam wycenę diety i zaakceptowałam ją, ale jeszcze nie otrzymałam numeru konta żeby dokonać wpłaty. Może mój mail gdzieś się po prostu zawieruszył? Wybacz moją niecierpliwość, po prostu już nie mogę się doczekać :-) Pozdrawiam
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  16 Maj 2017 - 8:13
Dane do wpłaty zostały wysłane do wszystkich osób. Napisz mi tu w komentarzu z jakiego maila wysłałaś formularz. Ja tego maila nie opublikuję a sprawdzę i napiszę do Ciebie.
Odpowiedz
AdaDodano:  16 Maj 2017 - 8:32
Gosiu,czy warto jeść podroby? np wątróbkę,nerki itp spotkałam się już kilka razy z negatywnymi opiniami co do ich spożywania. Podobno są skupiskiem metali ciężkich i toksycznych substancji,można było je jeść dawniej kiedy bydło było lepiej karmione ale dziś już się nie powinno.A co ty o tym sadzisz?warto jeść?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  16 Maj 2017 - 13:23
Osobiście nie jadam podrobów. Wątróbka tylko do pasztetu. Takiej solo nie ruszę ;)
Odpowiedz
kasiaDodano:  16 Maj 2017 - 9:25
Właśnie zjadłam go na śniadanie, jest przepyszny, polecam bardzo.
Odpowiedz
ADodano:  16 Maj 2017 - 9:28
Pochwal się z kim cwiczysz czy sama czy na siłowni ?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  16 Maj 2017 - 13:20
Teraz sama w domu z mężem.
Odpowiedz
AlaDodano:  16 Maj 2017 - 9:40
Gosiu prosze powiedz co należy jeść po kolonoskopii? Mialam zabieg, jelito dobrze oczyszczone, nie chciałabym znowu go zaśmiecać.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  16 Maj 2017 - 13:20
Normalna zdrowa dieta, nic szczególnego.
Odpowiedz
KDodano:  16 Maj 2017 - 10:59
Wygląda obłędnie :-) Koniecznie muszę wypróbować, ale mam pytanko 300 g mięsa z ud kurczaka - to waga przed ugotowaniem z kośćmi czy już samego mięsa po ugotowaniu? Nie wiem ile kupić by samego mięsa z ud wyszło 300 g:-(
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  16 Maj 2017 - 13:20
To waga bez kości.
Odpowiedz
AlicjaDodano:  16 Maj 2017 - 11:04
Gosiu,czy na redukcji można spożywać chleb do każdego posiłku z wyjątkiem obiadu?jem 1500-1600 kcal ale jeśli przekąski mam w postaci koktajlu czy jogurtu z dodatkiem np słonecznika czy otrąb to szybko po zjedzeniu jestem głodna a jak choć 1 kromeczkę zjem chleba to jest znacznie lepiej.Tylko czy nie zaszkodzi to mojemu odchudzaniu?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  16 Maj 2017 - 13:22
Do każdego nie.
Odpowiedz
ankaDodano:  16 Maj 2017 - 12:08
przepraszam, że tak nu z gruszki ni z pietruszki. czy znacie leki, sposoby na onycholize? lekarze każą czekać aż samo przejdzie ale nie przechodzi.Dodam ze nie jest to od hybryd i odżywek bo nigdy nie stosuje. paznokcie szybko rosną są twarde ale się odklejaja.....
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  16 Maj 2017 - 13:19
Smaruj na noc paznokcia olejem z czarnuszki i zabezpiecz gazikiem. Nie gmeraj przy tym.
AnkaDodano:  17 Maj 2017 - 11:05
dziękuję. są to w zasadzie wszystkie paznokcie. dermatolog wykluczyła niedoczynnosc tarczycy mówiąc ze paznokcie byłyby kruche , łamliwe. z palcy zszedł naskórek, są suche , porobily sie bruzdy. grzyb? pasożyty?
Odpowiedz
alicjaDodano:  16 Maj 2017 - 13:15
Dzien dobry,jak jak jest najlepsza obrobka termiczna watrobki na diecie redukcyjnej i aby nie stracila swoich wlasciosci odżywczych ?
Odpowiedz
AniaDodano:  16 Maj 2017 - 14:16
Malgosiu, a czy mozesz polecic jakis suplement na odpornosc dla doroslego mezczyzny? Ty znasz sie jak nikt we weszelkich nowinkach, wiec pewnie znasz jakis specyfik, co warto brac...
Odpowiedz
KarolinaDodano:  16 Maj 2017 - 14:39
Malgosiu, jakiej firmy polecasz olej z czarnuszki?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  17 Maj 2017 - 9:42
Nie polecam jakiejś konkretnej. Są i duże firmy i małe manufaktury oferujące świetne produkty.
Odpowiedz
AnnaDodano:  16 Maj 2017 - 18:51
Gosiu czy układasz diety przy dużej nadczynności tarczycy?Moje TSH wynosi 0.27 uU/ml.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  17 Maj 2017 - 9:41
Tak.
Odpowiedz
AgnieszkaDodano:  16 Maj 2017 - 20:18
Witam Cię Małgosiu. Jestem Twoją stałą czytelniczką i z góry przepraszam, że piszę pod tym wpisem posta, który tu raczej nie pasuje. Mam pytanie do Ciebie bo nie wiem co zrobić. I chciałabym poznać Twoje zdanie. Mam chyba niedoczynność tarczycy. Dziś odebrałam wyniki Tyreotropina (TSH) ↑ 4,40 µIU/mL 0,270 — 4,200 FT3 3,16 pg/ml 2,00 — 4,40 FT4 1,34 ng/dl 0,93 — 1,71 P/c antytyreoglobulinowe (ATG) (O18) 11,8 IU/ml 0,0 — 115,0 P/c przeciw peroksydazie tarczycowej (ATPO) (O09) 9 U/ml < 34 Chcemy starać się z mężem o dziecko. Mam pytanie? Czy takie wyniki wymagają brania hormonów czyli Euthyroxu? Co Myślisz? Z góry bardzo Ci dziękuję za odpowiedz.
Odpowiedz
AlaDodano:  16 Maj 2017 - 22:43
Małgosiu mam pytanie niezwiązane z postem :) otóż jeśli mam start w zawodach biegowych, to czy ma sens ładowanie węglowodanów (wiecej niż na codzien jem) dzień przed zawodami? Czy jest to już za późno? Pozdrawiam :)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  17 Maj 2017 - 9:40
Ma sens, oczywiście.
Odpowiedz
AgaDodano:  17 Maj 2017 - 7:57
Małgosiu poradź mój 3 letni synek ma często nieprzyjemny zapach z ust. Co może być tego przyczyną?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  17 Maj 2017 - 9:09
Przyczyn może być bardzo dużo. Od tych natury stomatologicznej, po tych natury żołądkowej.
Odpowiedz
MirkaDodano:  17 Maj 2017 - 9:34
Wspaniały przepis - uwielbiam wszystkie Twoje przepisy :-) Mam pytanie trochę z innej beczki - czym zastąpić chleb razowy, jeśli ktoś go nie lubi? Mojemu mężowi jest on za \"kwaśny\'.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  17 Maj 2017 - 9:38
Innym pieczywem. Orkiszowym, żytnim, graham.
Odpowiedz
justynaDodano:  17 Maj 2017 - 17:55
Jaka ilosc dodac platkow jaglanych zamiast grahamki ?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  18 Maj 2017 - 7:57
3/4 szklanki
justynaDodano:  18 Maj 2017 - 9:23
walasnie pewnie dlatego ze dalam tak na oko tylko ze dwie lyzki plaskie to pasztet wyszedl mi troche suchy ,ale w smaku bardzo dobry.
AKDodano:  29 Kwiecień 2018 - 22:06
A te płatki wcześniej namoczyć? czy po prostu wrzucić suche do masy i wymieszać?
Odpowiedz
Oferty
img1
DIETA INDYWIDUALNA
4-tygodniowy jadłospis ułożony w celu redukcji masy ciała oraz pod konkretne schorzenia
ZAMÓW
img1
MOJE KSIĄŻKI
a w nich porady żywieniowe i nowe przepisy
bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne, dzięki którym pokochasz gotowanie
ZAMÓW
img1
PLANER CZASU I STRAŻNIK DIETY
Zmień nawyki żywieniowe w 12 tygodni, planuj i organizuj przez 365 dni
ZAMÓW
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
dla osób zdrowych
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Produkty bezglutenowe, makarony proteinowe, zimnotłoczone oleje, zioła, superfoods i wiele innych
CZYTAJ WIĘCEJ
Facebook
Used for the like, share, comment, and reaction icons
Pokaż poprzedni wpis
Masz problem z utrzymaniem zdrowych nawyków żywieniowych ?
Mam coś, co Ci pomoże !
Czytaj więcej