Szybkie, pyszne, aromatyczne, w sam raz na ciepłą, rozgrzewającą kolację w chłodny jesienny wieczór. Pieczony batat z papryką, cebulką i pieczarkami z zielonym sosem. Już sam zapach użytych do tego dania przypraw sprawi, że zacznie Wam burczeć w brzuchu i wyostrzy się apetyt.
Osobom z cukrzycą i insulinoopornością polecam posypać danie 2 łyżkami pestek słonecznika lub dyni.
Kto jest zainteresowany tematem, a pominął mój wpis na temat dietoterapii insulinooporności, zapraszam: Insulinooporność część1. Podejście logiczne i holistyczne.
Składniki na kolację dla 2 osób:
- 2 bataty
- 2 średnie czerwone papryki
- 8 pieczarek
- jedna cebula
- czubata łyżka masła klarowanego
- płaska łyżeczka słodkiej papryki
- płaska łyżeczka ostrej papryki
- płaska łyżeczka kuminu
- płaska łyżeczka soli
- świeżo zmielony czarny pieprz
Sposób przygotowania:
- Bataty kroimy w małe kawałki, cebulę w piórka, paprykę i pieczarki w kawałki. Bataty układamy w naczyniu do zapiekania. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10 minut. W tym czasie pozostałe warzywa przesmażamy na klarowanym maśle. Dodajemy wszystkie przyprawy. Przesmażamy. Układamy na batatach. Ponownie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut.
- Gotowe danie polewamy zielonym sosem.
Składniki na zielony sos:
- 200 ml gęstego mleka kokosowego (60% kokosa)
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- sól
- pół łyżeczki ksylitolu
Sposób przygotowania.
Przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku blendujemy z natką pietruszki i mlekiem kokosowym na gładką masę. Doprawiamy solą i ksylitolem.