Prosta baza w połączeniu z ciekawymi dodatkami tworzy zaskakującą, wykwintną przekąskę, której nie powstydzimy się przed najbardziej wymagającymi gośćmi.
Użyte dodatki mają intensywne smaki, które studzi i lekko neutralizuje delikatność kaszy.
Kasza jaglana, jakże niedoceniana i pomijana w codziennym jadłospisie jest bogatym źródłem białka i krzemionki korzystniej wpływającej na skórę, włosy i paznokcie.
Anchois, cudowna mała rybka, bardzo słona o specyficznym korzennym, lekko cytrusowym smaku.
Imbir jest ostry, aromatyczny i jest jednym z moich ulubionych dodatków do potraw.
Ser roquefort to niebieski francuski ser owczy o wyrazistym i ostrym smaku. Jest jednym z najstarszych gatunków sera.
Składniki na placuszki: * szklanka kaszy jaglanej * 2 szklanki wody * łyżka masła * jedno jajko * pół szklanki mąki pszennej * sól do smaku * łyżeczka imbiru * szczypta pieprzu cytrynowego * oliwa do smażenia |
Dodatki: * różowy imbir w zalewewie * anchois w puszce * ser roquefort |
Przygotowanie: 1. Kaszę zalewamy wodą, dodajemy łyżkę masła i gotujemy. 2. Do wystudzonej kaszy dodajemy przyprawy, mąkę i jajko. Mieszamy dokładnie, aż składniki się połączą. 3. Placki smażymy na oliwie. 4. Z usmażonych placków przy pomocy szklanki wycinamy równe kółeczka. 5. Dekorujemy dodatkami. |
http://fasterbetternicer.blogspot.co.uk/
Pycha!
Zapraszam na mojego bloga o zdrowym trybie życia: http://smakuj-poczuj-doznaj.blogspot.com/
http://missthemountains.blogspot.ie/