Kochani, dziś mam dla Was obiad, w którym się zakochacie.
Kto lubi placki ziemniaczane łapka w górę!!! Ja kocham ;). Moje są jednak inne, bo chrupiące, bez grama mąki.
Co istotne, nie ścieram ziemniaków na tarce. Jakbym miała je trzeć, to wolę już placków nie jeść.
Kochani, po co sobie życie komplikować, od czegoś są maszynki do mielenia mięsa. Do placków używamy średniego sitka, tylko należy pamiętać, że po zmieleniu ziemniaki trzeba odsączyć z wody. Inaczej, żeby tą wodę zredukować, musielibyście dodać mąki. Ja mąki nie daję wcale. Jedynie płatki jaglane.
Przepis na placki macie na dole strony.
Do tego poezja. Polędwiczki z kurczaka zapiekane pod beszamelem. Uwielbiam to danie. Miękkie, kruche, aromatyczne mięsko. I ten beszamel ziołowy. Ech. Robię dziś jak nic 😉
Polecam całym sercem 😉
Składniki na obiad dla 4 osób:
- 600 gramów polędwiczek z kurczaka
- 2 selery naciowe
- 10 suszonych pomidorów z oleju
- łyżka suszonej cebuli (w przyprawie)
- łyżka suszonego czosnku (w przyprawie)
- sól, pieprz
Sos beszamelowy w stylu włoskim:
- łyżka masła
- łyżka mąki orkiszowej
- 200 ml mleka
- 200 ml bulionu warzywnego
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- łyżeczka oregano
- świeże liście bazylii
Sposób przygotowania:
- Mięso oprószamy solą, pieprzem, czosnkiem i cebulą. Odstawimy na noc do lodówki.
- W wysokim rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy drobno przeciśnięty przez prasę czosnek. Chwilę przesmażamy. Dodajemy mąkę, zasmażamy. Powoli, małym strumieniem wlewamy mleko i bulion (m0żna je zmieszać). Dodajemy sól, pieprz, oregano i gałkę muszkatałową. Mieszamy. Sos ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli jest za gęsty, dolewamy bulionu.
- Na dnie naczynia układamy pokrojonego drobno selera naciowego i suszone pomidory. Następnie kurczaka. Całość zalewamy gorącym sosem.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 – 35 minut.
Przepis na placki ziemniaczane dla 4 osób (12 sztuk):
- 500 gramów ziemniaków
- pół cebuli
- 50 gramów płatków jaglanych
- jedno jajko
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Wkładamy na sitko. Odstawiamy na 15 minut, aby odsączył się nadmiar wody.Mieszamy z płatkami, roztrzepanym jajkiem i przyprawami.
- Smażymy na złoty kolor.