Któż z nas nie kocha naleśników. Jedni lubią na słodko, inni preferują wytrawne. Wszyscy z pewnością zgodzą się z tym, że najsmaczniejsze są te cieniutkie i delikatne.
Ciasto na naleśniki to najprostsza rzecz na świecie, jednak często jest nie lada problemem. Większość robi na oko i zawsze wychodzą, inni mówią że nie potrafią zrobić dobrego bo zawsze przywiera do patelni. Pytań o ciasto na naleśniki otrzymuję bardzo dużo więc dziś zdradzam receptę na idealne proporcje 🙂
Sekretem dobrych naleśników jest ciasto. Źle zrobione przywiera do patelni i do usmażenia każdego naleśnika potrzebujemy oleju. Do usmażenia moich naleśników (8 sztuk) potrzebujemy zaledwie łyżeczki. Tę łyżeczkę wlewamy do ciasta a patelnię smarujemy olejem (odrobiną) tylko przed usmażeniem pierwszego naleśnika. Do usmażenia kolejnych naleśników oleju już nie dodajemy.
Poniżej macie proporcje na 4 i 8 naleśników.
Jeśli zdecydujecie się na nadzienie wytrawne, do ciasta nie dodawajcie substancji słodzącej czyli. miodu, stewi, cukru etc.
Jeden suchy naleśnik ma ok. 110 kcal
- 3 jajka
- szklanka mąki orkiszowejtyp. 650 lub 700 lub pszennej krupczatki lub kukurydzianej
- szklanka mleka
- odrobina stewi lub miodu
- sól
- łyżeczka oleju do ciasta + odrobina na posmarowanie patelni do usmażenia pierwszego naleśnika
Jajka miksujemy z mlekiem. Dodajemy sól, stewię i mąkę. Miksujemy na gładką masę.
- 2 jajka
- pół szklanki mąki orkiszowej
- pół szklanki mleka
- odrobina stewi lub miodu
- sól
- pół łyżeczki oleju do ciasta + odrobina na posmarowanie patelni do usmażenia pierwszego naleśnika
Chodzi mi to czy naleśniki nie wyjdą, czy raczej zmieni się ich kaloryczność?
I jeszcze, Małgosiu, poradź - jak sobie poradzić z głodem po posiłku?? Mam tak najczęściej po daniu obiadowym - makaron/kasza/ryż + drób + warzywa. Zjem go i jest głodna przez około pół godziny po zjedzeniu. I wtedy pojawiają się myśli - dokładka (to chyba lepsze) albo coś słodkiego i wtedy rzucam się dosłownie na np. czekoladę czy batoniki. Jeśli przeczekam te pół godzin to później długo czuję sytość, ale czasami, np. wczoraj przegrałam i sięgnęłam po słodkości.
Jeśli chodzi o pytanie drugie to zależy od tego czy jesz właściwe porcje i jak ta porcja wygląda. Czy jest duża objętościowo przy niskiej kaloryczności, czy mała objętościowo.
Bardzo często osoby odchudzające się samodzielnie za mocno ścinają kaloryczność na początku i organizm się buntuje.
Kup sobie pszenną krupczatkę w sklepie i sama się przekonasz ;)
ale ile ludzi tyle przepisów, nie mniej o ile mnij jajek tym mniej kcal :)
lnianego. Tez sa super
Ja robie moje nalesniki z mleka migdalowego (sama robie, nie kupne), maki orkiszowej, jajek i oleju lnianego. Tez sa super
Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam,
Kaśka.
Magdalena
Generalnie jak raz w tygodniu zjesz to będzie ok.
mam w domu tylko mąkę pszenną tortową (typ 450) i mąkę żytnią (typ 2000), którą lepiej wybrać do tych naleśników? mam całe opakowania więc nie chciałabym kupować kolejnego:)
pozdrawiam
wyliczyłam sobie kaloryczność około 2000 - dobrze ?
jestem już w takim wieku że każdy grzeszek zostawia ślad i muszę uważać żeby utrzymać swoją wagę 50 kg, z którą czuję się najlepiej
ile kalorii z dodatkiem rocotty i owoców ma jeden naleśnik ? 200 - 250 ?
a Twój blog pomysły i wskazówki uwielbiam :)
dziękuję
Trzeba pamietac tez , ze dodatek miodu powoduje , ze naleśniki dużo szybciej się smaza.
Polecam mąkę owsianą bezglutenową lub pół na pół kukurydziana i ryżowa.
do jakich potraw te maki i inne beda dobre?
Długo się je smaży?