Inne choroby: brak
Aktywność fizyczna: niska
Tryby życia: osoba pracująca w godzinach 9-17
Dzienna ilość wymienników węglowodanowych: 22,5
1 WW = 10 g węglowodanów przyswajalnych
Pierwszy posiłek 30 minut, do godziny od wstania.
Ostatni posiłek godzinę, maksymalnie dwie przed pójściem spać.
Poniedziałek ok. 1825 kcal (22,5 WW)
Śniadanie ok. 411 kcal (7 WW)
* 3 kromki chleba pumpernikiel – ok. 288 kcal
* łyżeczka masła do posmarowania – ok. 40 kcal
* 25 g polędwicy z piersi indyka (2 plasterki) – ok. 23 kcal
* sałatka z 2 pomidorów i ćwiartki cebuli – ok. 60 kcal
Przekąska ok. 264 kcal (3 WW):
* jedna brzoskwinia – ok. 40 kcal
* 2 łyżki otrębów pszennych – ok. 14 kcal
* 250 g jogurtu naturalnego – ok. 150 kcal
* łyżka płatków migdałowych – ok. 60 kcal
Do przenośnego pojemnika (może być słoik) wlewamy jogurt. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę brzoskwinie, otręby i płatki migdałowe.
Obiad w pracy ok. 582 kcal ( 5,5 WW)
* 50 g kaszy gryczanej (waga przed ugotowaniem) – ok. 170 kcal
* cała papryka – ok. 65 kcal
* pół cebuli – ok. 15 kcal
* 1,5 łyżki oliwy – ok. 120 kcal
* natka pietruszki
* 2 łyżki ziaren słonecznika – ok. 112 kcal
* 100 gramów fileta z kurczaka – ok. 100 kcal
* czosnek, pieprz cytrynowy, koperek, sól
Kurczaka kroimy w kosteczkę. Marynujemy w czosnku i przyprawach. Smażymy na oliwie, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i cebulę. Mieszamy z ugotowaną kaszą gryczaną. Posypujemy pestkami słonecznika i natką pietruszki.
Podwieczorek / przekąska ok. 265 kcal (3 WW)
* kromka chleba pumpernikiel (40g) – ok. 96 kcal
* szczypiorek
* 2 rzodkiewki – ok. 4 kcal
* 120 gramów chudego twarogu – ok. 135 kcal
* 2 łyżki jogurtu naturalnego – ok. 30 kcal
Jogurt ucieramy z twarogiem. Dodajemy startą rzodkiewkę i szczypiorek. Jemy z pieczywem.
Kolacja ok. 303 kcal (4 WW)
* 2 garście mixu sałat
* jedna starta na grubej tarce marchewka – ok. 12 kcal
* 2 pomidory – ok. 52 kcal
* 2 łyżki sosu winegret – ok. 100 kcal
* łyżeczka ziaren słonecznika – ok. 30 kcal
* kromka chleba pumpernikiel (40g) – ok. 96 kcal
* ok. 1/3 łyżeczki masła do posmarowania pieczywa – ok. 13 kcal
Wtorek ok. 1801 kcal (22,5 WW)
Śniadanie ok. 460 kcal (5 WW)
* omlet z 2 jajek na łyżeczce oliwy z dodatkiem ćwiartki cebuli i 20 g chudej szynki – ok. 250 kcal
* 2 kromki chleba żytniego – razowego (ok. 70 g) – ok. 150 kcal
* sałatka z 2 pomidorów i ćwiartki cebuli – ok. 60 kcal
Przekąska ok. 260 kcal (5 WW)
* sałatka z 2 średnich jabłek pokrojonych w kosteczkę, łyżki otrębów pszennych, łyżki płatków migdałowych i łyżki siemienia lnianego mielonego – ok. 260 kcal
Obiad w pracy ok. 527 kcal ( 5,5 WW)
* 50 g suchego makaronu świderki – ok. 172 kcal
* ćwiartka cebuli – ok. 7 kcal
* cała mała cukinia (300 g) – ok. 45 kcal
* 100 g fasolki szparagowej – ok. 27 kcal
* 2 łyżki oliwy – ok. 160 kcal
* 2 łyżki płatków migdałowych – ok. 116 kcal
* natka pietruszki
Makaron gotujemy al dente. Na oliwie podsmażamy cebulkę i pokrojoną w talarki cukinię. Makaron mieszamy z ugotowaną fasolką szparagową i podsmażonymi warzywami. Danie posypujemy podprażonymi płatkami migdałowymi (podprażamy na patelni na której podsmażaliśmy warzywa) i posypujemy natką pietruszki.
Podwieczorek / przekąska ok. 180 kcal ( 3 WW)
* koktajl ze szklanki maślanki, garści malin, całej brzoskwini i 2 łyżek otrębów pszennych – ok. 180 kcal
Kolacja ok. 374 kcal (4 WW)
UWAGA ! Gotujemy podwójną porcję. Leczo będzie także na jutrzejszą kolację.
Leczo warzywne:
* papryka – ok. 65 kcal
* pół cebuli – ok. 14 kcal
* 250 ml przecieru pomidorowego – ok. 60 kcal
* 5 pieczarek – ok. 15 kcal
* łyżka oliwy – ok. 80 kcal
* 100 gramów fileta z kurczaka – ok. 100 kcal
* ząbek czosnku, lubczyk, koperek, sól
* 4 łyżki otrębów pszennych – ok. 28 kcal
* łyżeczka śmietany 12 % – ok. 12 kcal
Fileta z kurczaka kroimy w paski i marynujemy w przyprawach. Na oliwie podsmażamy cebulkę i pokrojonego fileta z kurczaka. Dodajemy pokrojoną paprykę i pieczarki. Smażymy 1-2 minuty po czym całość zalewamy przecierem pomidorowym. Dusimy ok. 20 minut. Zdejmujemy z ognia, zaklepujemy śmietaną, dodajemy otręby. Posypujemy koperkiem.
Środa ok. 1755 kcal (22,5 WW)
Śniadanie ok. 370 kcal (6,5 WW)
* owsianka przygotowana z 300 ml mleka 2 % i 4 łyżek płatków owsianych zwykłych – ok. 300 kcal
Do owsianki dodajemy starte na tarce jabłko i łyżeczkę cynamonu – ok. 70 kcal
Przekąska ok. 314 kcal (3 WW)
* serek Bieluch 150 g – ok. 190 kcal
Serek mieszamy z pieprzem, koperkiem i kilkoma listkami bazylii. Można delikatnie posolić.
* 2 marchewki pokrojone w słupki – ok. 24 kcal
* 4 kromki pieczywa chrupkiego żytniego – ok. 100 kcal
Obiad w pracy ok. 517 kcal ( 6 WW)
* 2 garście mixu sałat
* pół kulki sera mozzarella – ok. 100 kcal
* pół awokado – ok. 112 kcal
* cała czerwona papryka – ok. 65 kcal
* łyżka sosu winegret – ok. 50 kcal
* 2 kromki chleba żytniego – razowego (ok. 70 g) – ok. 150 kcal
* łyżeczka masła – ok. 40 kcal
Podwieczorek / przekąska ok. 180 kcal ( 3 WW)
* koktajl ze szklanki maślanki, garści malin, całej brzoskwini i 2 łyżek otrębów pszennych – ok. 80 kcal
Kolacja ok. 374 kcal (4 WW)
* leczo warzywne z kurczakiem gotowane w dniu wczorajszym – ok. 374 kcal
Czwartek ok. 1801 kcal (22,5 WW)
Śniadanie ok. 411 kcal (7 WW)
* 3 kromki chleba pumpernikiel – ok. 288 kcal
* łyżeczka masła do posmarowania – ok. 40 kcal
* 25 g chudej szynki (2 plasterki) – ok. 23 kcal
* sałatka z 2 pomidorów i ćwiartki cebuli – ok. 60 kcal
Przekąska ok. 310 kcal (2 WW)
* serek wiejski – ok. 200 kcal
* 5 rzodkiewek- ok. 10 kcal
* szczypiorek
* 4 kromki pieczywa chrupkiego żytniego – ok. 100 kcal
Obiad w pracy ok. 489 kcal (6,5 WW)
* 2 garście mixu sałat
* starta na grubej tarce marchewka – ok. 12 kcal
* pół kulki sera mozzarella – ok. 100 kcal
* pół awokado – ok. 112 kcal
* 30 gramów suchego makaronu pełnoziarnistego świderki – ok. 105 kcal
* cała gruszka – ok. 70 kcal
* 2 łyżki otrębów pszennych – ok. 14 kcal
* 1 łyżka miodowego dressingu – ok. 76 kcal
Podwieczorek / przekąska ok. 221 kcal (3,5 WW)
* 2 kromki chleba żytniego – razowego – ok. 150 kcal
* łyżeczka masła – ok. 40 kcal
* sałata
* 4 rzodkiewki – ok. 8 kcal
* 25 g chudej szynki (2 plasterki) – ok. 23 kcal
Kolacja ok. 370 kcal (3,5 WW)
* 150 g fileta z kurczaka (smażony w pergaminie, marynowany w czosnku, oliwie i słodkiej papryce) – ok. 150 kcal
* łyżeczka oliwy do marynaty – ok. 40 kcal
* mizeria z 4 ogórków gruntowych i 2 łyżek doprawionego do smaku jogurtu naturalnego – ok. 50 kcal
* 40 g brązowego ryżu – ok. 128 kcal
Piątek ok. 1836 kcal (22,5 WW)
Śniadanie ok. 450 kcal (6 WW)
* 3 kromki chleba żytniego – razowego – ok. 225 kcal
* 2 łyżki pasty z wędzonej makreli ( pół makreli mieszamy z jednym jajkiem na twardo ), doprawiamy do smaku – ok. 210 kcal
* 2 ogórki małosolne lub kiszone – ok. 22 kcal
Przekąska ok. 314 kcal (3 WW)
* serek Bieluch 150 g – ok. 190 kcal
Serek mieszamy z pieprzem, koperkiem i kilkoma listkami bazylii. Można delikatnie posolić.
* 2 marchewki pokrojone w słupki – ok. 24 kcal
* 4 kromki pieczywa chrupkiego żytniego – ok. 100 kcal
Obiad w pracy ok. 522 kcal (7 WW)
* 100 g wędzonego łososia – ok. 162 kcal
* 75 g (szklanka) makaronu pełnoziarnistego rurki – ok. 263 kcal
* cała mała cukinia (300 g) – ok. 45 kcal
* starta na grubej tarce marchewka – ok. 12 kcal
* łyżeczka klarowanego masła – ok. 40 kcal
* koperek
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy startą na grubej tarce marchewkę i pokrojoną w „zapałki” cukinię. Solimy, dusimy aż marchewka zmięknie. Dodajemy pokrojonego w kawałki łososia i dusimy aż zmieni kolor na jasny. Mieszamy z ugotowanym al dente makaronem. Posypujemy koperkiem.
Podwieczorek / przekąska ok. 182 kcal (3 WW)
* koktajl ze szklanki maślanki, połowy szklanki malin, 2 łyżek otrębów pszennych i jednego kiwi – ok. 182 kcal
Kolacja ok. 368 kcal (3,5 WW)
* krem z cukinii i młodego selera (klik) porcja 400 ml – ok. 240 kcal
* 40 g brązowego ryżu – ok. 128 kcal
Sobota ok. 1803 kcal (22,5 WW)
Śniadanie ok. 370 kcal (6,5 WW)
* owsianka przygotowana z 300 ml mleka 2 % i 4 łyżek płatków owsianych zwykłych – ok.300 kcal
Do owsianki dodajemy starte na tarce jabłko i łyżeczkę cynamonu – ok. 70 kcal
Przekąska ok. 180 kcal ( 3 WW)
* koktajl ze szklanki maślanki, garści malin, całej brzoskwini i 2 łyżek otrębów pszennych – ok. 180 kcal
Obiad ok. 560 kcal (7 WW)
* 2 gołąbki z młodej kapusty (klik) – ok. 260 kcal
* 4 ziemniaki ugotowane na parze – ok. 250 kcal
* mizeria z 4 ogórków gruntowych i 2 łyżek doprawionego do smaku jogurtu naturalnego – ok. 50 kcal
Podwieczorek / przekąska: ok. 310 kcal (2 WW)
* serek wiejski – ok. 200 kcal
* 5 rzodkiewek- ok. 10 kcal
* 4 kromki pieczywa chrupkiego żytniego – ok. 100 kcal
Kolacja ok. 383 kcal (4 WW)
* 2 garście mixu sałat
* jedno jajko ugotowane na twardo – ok. 80 kcal
* jedna starta na grubej tarce marchewka – ok. 12 kcal
* 2 pomidory – ok. 52 kcal
* 2 łyżki sosu winegret – ok. 100 kcal
* łyżeczka ziaren słonecznika – ok. 30 kcal
* kromka chleba pumpernikiel (40g) – ok. 96 kcal
* ok. 1/3 łyżeczki masła do posmarowania pieczywa – ok. 13 kcal
Niedziela ok. 1816 kcal (22,5 WW)
Śniadanie ok. 441 kcal (6 WW)
* jajecznica z 2 jajek na łyżeczce masła – ok. 200
* szczypiorek
* sałatka z 2 pomidorów, papryki, 10 rzodkiewek, ćwiartki cebuli i natki pietruszki – ok. 145 kcal
* kromka chleba pumpernikiel (40g) – ok. 96 kcal
Przekąska ok. 186 kcal (3,5 WW)
* 330 ml soku pomidorowego – ok. 66 kcal
* 3 wafle ryżowe – ok. 120 kcal
Obiad ok. 571 kcal (7 WW)
* 100 g pieczonej karkówki (marynujemy w dowolnych przyprawach i pieczemy w piekarniku w rękawie do pieczenia) – ok. 267 kcal
* 200 g brokułów – ok. 54 kcal 10
* 4 ziemniaki ugotowane na parze – ok. 250 kcal
Podwieczorek / przekąska ok. 182 kcal (3 WW)
* koktajl ze szklanki maślanki, połowy szklanki malin, 2 łyżek otrębów pszennych i jednego kiwi – ok. 182 kcal
Kolacja ok. 436 kcal (3 WW)
* serek grani 200 g – ok. 200 kcal
* 2 łyżki otrębów pszennych – ok. 14 kcal
* pół drobno posiekanej papryki – ok. 35 kcal
* 3 kromki żytniego pieczywa chrupkiego – ok. 75 kcal
* szczypiorek
* 2 łyżki ziaren słonecznika – ok. 112 kcal
PS:
Dopasowaną indywidualnie, spersonalizowaną dietę w cukrzycy typu I, typu II oraz insulinooporności będzie można u mnie zamówić od listopada 2014.
Będzie można zamówić także dietę która oprócz cukrzycy będzie uwzględniała np. podwyższony poziom cholesterolu, nadciśnienie, nietolerancje, alergie etc.
Pozdrawiam.
Ilona
tylko taka uwaga wafle oraz pieczywo typu wasa nie wskazane dla osob zarowno z T2 co z IO . :)
z trzustką jest jak z pralką,
jak będzie w kółko pracowała bo w kółko jemy produkty oczyszczone z wysokim IG to w końcu zacznie się psuć
dla mężczyzny i to pracującego fizycznie wyglądałaby zupełnie inaczej
Małgosiu czy słyszałaś coś na temat młodego zielonego jęczmienia?
Ale ciesze sie, ze jest mozliwosc dopasowania diety do roznych schorzen. Bardzo Ci dziekuje za Twoj blok i doceniam wysilek jaki codziennie w niego wkladasz. Serdecznie pozdrawiam. Teresa
Zamówić będzie można dietę na każde schorzenie a cena będzie uzależniona od ilości schorzeń. Ma to związek z ilością czasu jaki ja muszę poświęcić na skomponowanie takiej diety.
Dieta będzie na 4 tygodnie.
np. dieta cukrzycowa 4 tygodniowa będzie kosztowała 100 zł
jeśli ktoś ma cukrzycę + podwyższony cholesterol - 150 zł
jeśli cukrzycę, cholesterol + np.nietolerancję glutenu - 200 zł
Takie będą widełki:
1 schorzenie - 100 zł
2 schorzenia - 150 zł
3 schorzenia - 200 zł
A czy istnieje szansa na informację gdzie ukończyłaś dietetykę ?
2 lata nad książkami sprawiły że na kursie nie dowiedziałam się niczego nowego ponad to co już wiedziałam ;)
ale usystematyzowałam wiedzę, przemiło spędziłam czas no i mogę pracować jako dietetyk :) legalnie :)
Wrzuć Małgosiu tygodniową dietę dla niedoczynności tarczycy!!! bardzo proszę!!
pozdrawiam
typu II + refluks
bardzo lubię takie kanapki z chleba pełnoziarnistego.
można jeść ser biały z miodem i z powidłami bo o powidła też pytałaś :)
dziękuję Ci bardzo ! :)
Jedyne co u mnie totalnie nie przechodzi to pumpernikiel, bo mam po nim zgagi jak stąd do Honolulu. Ratuję się żytnim chlebem. Reszta jest po prostu mega!
Dziękuję :)
Pisałaś że korzystałaś z dużej liczby materiałów. Czy istnieje szansa na podanie z jakich ?
Pozdrawiam . Arnika
pumpernikiel zastąp pieczywem żytnim lub orkiszowym
Mam pytanko...miód nie podnosi cukru we krwi?Zawsze myślałam,ze my chorzy na cukrzyce musimy odstawić miód. Pewnie to nie wiedza. Moge prosić o odpowiedz?
Dziekuje i pozdrawiam :)
Wspaniały blog i wielki szacunek dla pani. Mam pytanie,jestem chora na cukrzyce i sama pieke chleb zytni na zakwasie. Mam podejrzenie,ze podnosi on u mnie cukier,czy to jest możliwe?Bardzo prosze o odpowiedz. Pozdrawiam.
badałaś się glukometrem ?
a jak po innych posiłkach ?
Od jakiegoś czasu jestem stałą czytelniczką bloga. Jestem pełna podziwu dla Pani Małgosi, jej profesjonalizmu i zaangażowania w pomoc osobom z różnymi problemami.
Gdy w październiku dowiedziałam się, że mam cukrzycę typu II, mój świat się zawalił. Przerażona okropną chorobą i jej konsekwencjami, natychmiast przeszłam na dietę i intensywne spacery. Dużo czytałam jak się odżywić, dzień po dniu wprowadzałam w życie dietę. Eksperymentowałam oczywiście, bo każdy z nas jest biochemiczna indywidualnością.
Pierwszy poziom cukru zbadany przypadkowo w środku dnia 338 mg/dl, na czczo 288 mg/dl.
Po dwóch miesiącach diety po posiłku idealnie w granicach 109 - 146 mg/dl. W tej chwili walczę z porannym cukrem na czczo, który jest zawsze nieco podwyższony w granicach 117 - 135 mg/dl maksymalnie.
Pani Małgosiu co można jeszcze zrobić, aby cukier na czczo wrócił do normy ?
Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam :)
Cukier na czczo nie powinien przekraczać 100, góra 110 oczywiście normy są trochę wyższe ale ja patrze jak jest idealnie bo tak ma mój tata i tak mają osoby z cukrzycą będące pod moją opieką.
Napisz co jesz na kolację. Trzy dni z rzędu.
08 grudnia 2014 poziom cukru na czczo 125
Śniadanie
• Kromka chleba orkiszowego bez masła z plasterkiem szynki z kurczaka
• Serek wiejski 120 g
• Pomidor ( średni)
• Herbata zielona bez cukru
• Poziom cukru 2 h po śniadaniu 146
II Śniadanie
• Szklanka mleka 1, 5 % ( bez laktozy)
• 4 łyżki płatków owsianych
• Bez gotowania, zalane gorącym mlekiem
Obiad
• Pierś z kurczaka pieczona
• Surówka z czerwonej kapusty, jabłka ( średniej wielkości), cebuli, ziaren sezamu, słonecznika, siemienia lnianego z dwoma łyżkami oleju lnianego
• Poziom cukru 2 h po obiedzie 132
Podwieczorek
• Zupa krem z brokułu 200 g
Kolacja
• Kromka chleba orkiszowego bez masła z plasterkiem szynki z kurczaka
• 100 g chudego twarogu
• 4 rzodkiewki
• 100 g wędzonej nóżki z kurczaka
• Herbata z melisy bez cukru
• Poziom cukru 2 h kolacji 149
--------------------------------------------------------------------------------------------
09 grudnia 2014 poziom cukru na czczo 121
Śniadanie
• Kromka chleba orkiszowego bez masła z plasterkiem szynki z kurczaka
• 50 g wędzonej piersi z kurczaka
• Pomidor ( mały)
• Herbata zielona bez cukru
• Poziom cukru 2 h po śniadaniu 148
II Śniadanie
• Szklanka mleka 1, 5 % ( bez laktozy)
• 4 łyżki płatków owsianych
• Bez gotowania, zalane gorącym mlekiem
Obiad
• Pieczona pierś z kurczaka
• Sałata ze szczypiorkiem i jogurtem
• Poziom cukru 2 h po obiedzie 128
Podwieczorek
• Warzywa na patelnie 100 g
Kolacja
• Kromka chleba orkiszowo bez masła z plasterkiem szynki z kurczaka
• Jajecznica z dwóch małych jaj bez tłuszczu
• Dwa małe pomidory
• Herbata melisy bez cukru
• Poziom cukru 2 h kolacji 145
---------------------------------------------------------------------------------
10 grudnia 2014 poziom cukru na czczo 124
Śniadanie
• Kromka chleba orkiszowo - razowego bez masła z plasterkiem polędwicy z kurczaka
• 100 g serka wiejskiego
• Pół pomidora( średni)
• Herbata zielona bez cukru
• Poziom cukru 2 h po śniadaniu 131
II Śniadanie
• Szklanka mleka 1, 5 % ( bez laktozy)
• 4 łyżki płatków owsianych
• Bez gotowania, zalane gorącym mlekiem
Obiad
• Łosoś pieczony
• Surówka z białej kapusty, jabłka ( średniej wielkości), cebuli, marchewki, ziaren sezamu, słonecznika, siemienia lnianego z dwoma łyżkami oleju lnianego
• Poziom cukru 2 h po obiedzie 109
Podwieczorek
• Zupa krem z pieczonej papryki z dodatkiem świeżej bazylii, cebuli czosnku, z łyżeczką śmietany, ziarnami siemienia lnianego i słonecznika
Kolacja
• Kromka chleba orkiszowego bez masła z plasterkiem wędzonki krotoszyńskiej
• 120 g serka wiejskiego,
• Cztery rzodkiewki
• Dwa małe pomidory
• Dwa liście sałaty
• Herbata miętowa bez cukru
• Poziom cukru 2 h kolacji 138
Jak masz twarożek to zmieszaj go z otrębami i np.szczypiorkiem. Dodawaj je do koktajli, zup, sałatek.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Czytam, że ma Pani mnóstwo pracy w tej chwili, więc zgłoszę się po dietę w nowym roku. Moja wydaje mi się bardzo monotonna. Ściskam :)
Można podsmażać. Smażonego, panierek, etc. nie polecam nikomu, nawet zdrowej osobie.
czy licząc WW dla produktów suchych (kasze, ryż, strączki, makarony..) korzysta się z wagi produktu suchego, czy po igotowaniu? Np. chcąc policzyć ile WW przypada na torebkę ryżu powinnam do obliczeń zastosować wagę 100 g (waga przed ugotowaniem) czy zważyć ryż po ugotowaniu i dopiero liczyć? pozdrawiam serdecznie! Dorota
Produkt po ugotowaniu waży więcej ale dlatego że spęczniał pod wpływem wody a woda nie ma węglowodanów. WW = 0
ładunek glikemiczny takich buraczków jest niski
I czy zamiast maślanki można użyć kefiru?
Pomidora zastąp kiszonym ogórkiem lub papryką.
czy zupa z kalafiora,cukinii ,selera naciowego w dozwolonych ilościach może być, ile takiej jarzynowej zupki z jogurtem mogę zjeść,chcę sobie urozmaicić trochę te obiady,chcę bardzo zamówić dietę ale jeszcze troszkę muszę poczekać,bardzo bym już ją chciała mieć,denerwuję się ciągle czy nie robię czegoś żle,masakra,dzięki i proszę o zrozumienie
zupa jak najbardziej tak ;)
Jak to działa to rozlegly temat ale jesli jest taka potrzeba to podejmę go wkrótce.
Czy mogę prosić Panią o ułożenie dla mnie diety, jadłospisu. Mam 57 lat, waga 60 kg,miesiąc temu zrobiłam badanie krwi i okazuje się że mam podwyższony cukier czyli 6,2 mmol, oprócz tego podwyższony cholesterol, kamienie na woreczku żółciowym, biorę leki na nadciśnienie, nie mogę jeść kaszy gryczanej i chleba żytniego ze względu tego że mam po nich wzdęcia. Jem chleb gracham lub orkiszowy piję 2 kawy prawdziwe w ciagu dnia i herbatę zieloną, oczywiście bez cukru. Pracuję od godz. 8-16 ej do pracy dojeżdżam 30 min, czyli w domu jestem dopiero ok. 17ej. W pracy nie mam mozliwości zjeść obiadu ponieważ nie mam gdzie podgrzać. Praca jest biurowa, siedząca.Proszę o ułożenie jadłospisu możliwie jak najszybciej, oczywiście odpłatnie. Pozdrawiam, Bogda
Trzeba w nią kliknąć i zamówić dietę zgodnie z instrukcją.
Jak masz kłopoty trawienne to graham albo orkiszowy.
Ilość taka sama.
czy i ile mogłabym pić,Małgosiu przez miesiąc schudłam 6 kg,bardzo przestrzegam diety,z wagą kuchenną ,zdrową żywnością i rozumem ,zmniejszył się poziom cukru,będę dalej walczyć o moje zdrowie,czy z tych przepisów na 60 dni mogłabym też coś wybrać,żeby urozmaicić moje menu,bardzo dziękuję za odpowiedż,jutro jadę na BioBazar w Katowicach,mam nadzieję ,że kupię Jarmuż i zrobię sobie pastę,pozdrawiam.
Herbatki spokojnie 2-3 dziennie.
Czy mogłabym skorzystać z paru przepisów na cały rok,bo one są bardzo dietetyczne,proszę napisz coś dla cukrzyków,zaglądam codziennie ,czytam,bardzo mi to pomaga,pozdrawiam Cię słonecznie,dziękuję za wszystko.
Kaszankę ? Jak dobrej jakości to tak.