Puszysty, delikatny, w sam raz na weekendowe leniwe śniadanie. Omlet, który widzicie na zdjęciu, jadłam na śniadanie w ubiegłą sobotę. W niedzielę zrobiłam go wersji polanej już na talerzu jagodami zmieszanymi z jogurtem.
Kluczem tego przepisu jest dobrze ubita piana z białek, oraz sposób w jaki zmieszamy ją z pozostałymi zmiksowanymi składnikami. Trzeba to zrobić bardzo delikatnie.
Na śniadanie i dla dzieci i dla dorosłych.
Polecam i życzę smacznego 😉
Składniki na 1 porcję:
- 2 jajka
- 50 gramów zmielonych na pyłek płatków owsianych
- 70 gramów sera ricotta
- czubata łyżeczka masła klarowanego
- 40 gramów owoców
- pół łyżeczki ksylitolu
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę.
- Żółtka ucieramy mikserem z ricottą i płatkami. Dodajemy ksylitol i sól. Miksujemy na gładką masę. Delikatnie już za pomocą łyżki łączymy z pianą, aby nie zepsuć puszystości piany.
- Masę wlewamy na rozpuszczone na patelni masło klarowane. Smażymy. Pod koniec smażenia, tuż przed przewróceniem omleta na drugą stronę posypujemy go połową owoców. Drugą połową dekorujemy omlet już na talerzu.