Błyskawiczna, prosta i bardzo smaczna przystawka. W sam raz na domówkę ze znajomymi, rodzinne spotkanie, sylwestra, czy elegancką uroczystość np. przyjęcie weselne.
Grillowany ser halloumi na młodym szpinaku z grillowaną gruszką, orzechami włoskimi i przepysznym pomarańczowo – musztardowym dressingiem.
Jeśli lubicie grecki ser halloumi, będziecie zachwyceni. Jeśli nigdy nie jedliście, koniecznie spróbujcie.
To ser który nie przypomina w smaku żadnego który znacie. Nie jest fetą, mozzarellą, oscypkiem, ani klasycznym żółtym. Idealny do grillowania i pieczenia. Nie rozpływa się, nie traci kształtu ani smaku.
Polecam i zapraszam do wypróbowania 😉
Składniki na 4 porcje:
- jeden ser halloumi (ok. 220 g)
- garść szpinaku
- jedna gruszka
- 4 orzechy włoskie
Dressing na 4 porcje:
- łyżka oliwy z oliwek
- łyżeczka musztardy francuskiej
- łyżka soku z pomarańczy
- 3-4 krople octu balsamicznego
- odrobinka soli
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki dressingu dokładnie wymieszać. Odstawić.
- Ser halloumi pokroić w plastry. Grillować z obydwu stron na rozgrzanej patelni grillowej. Zdjąć na osobny talerz. Wystudzić.
- Na tą samą, rozgrzaną patelnię grillową położyć pokrojoną w plasterki gruszkę. Zdjąć na osobny talerz. Wystudzić.
- Na talerzu ułożyć szpinak szpinak, ser halloumi i gruszkę. Posypać orzechami włoskimi. Polać dressingiem.