Banalnie prosta, a przy tym bajecznie, wręcz nieprzyzwoicie dobra 😉
Tętniąca smakiem tajska sałatka z mango. Jako dodatek do spring rollsów lub krewetek w tempurze. Genialnie orzeźwia i podbija smak. Słodko – ostra, orzeźwiająca i chrupiąca.
Raz zjadłam ją w restauracji tajskiej. Od tamtej pory robię ją regularnie w domu. Uwielbiamy ją wszyscy.
Jeśli uda mi się zrealizować moje marzenie i pojechać do Tajlandii, pierwszą rzeczą zaraz po Pad Thai’u jaką tam spróbuję, będzie właśnie ta sałatka.
Polecam Wam całym sercem 😉
Składniki na porcję dla 4 osób:
- jedno duże dojrzałe mango
- pół zielonego ogórka
- garść orzechów nerkowca (ok. 50 g)
- pół papryczki chili lub szczypta płatków chili
- szczypta soli
- świeża kolendra
- świeża mięta
- sok z połowy limonki
Sposób przygotowania:
- Mango i ogórka kroimy w paski.
- Orzechy nerkowca lekko podprażamy na suchej patelni. Dodajemy do mango i ogórka razem z posiekaną kolendrą, świeżą miętą i sokiem z limonki. Lekko solimy. Mieszamy z pokrojoną papryczką chili (bez pestek), lub płatkami chili.