Ubiegły piątek zatriumfował kulinarnie. Zrobiłam sernik dyniowy, dwa rodzaje lunchboxów oraz jeden przepis do nowej książki. W weekend zrobiłam też kurczaka w bajecznym sosie na specjalne życzenie mojego synka.
Sobotę i niedzielę spędziłam na uczelni więc musiałam wyposażyć rodzinę kulinarnie. Tym razem aby osłodzić im brak mamy i żony punktem specjalnym był sernik 😉
Dali radę, a czas na uczelni minął niepostrzeżenie.
Przepisy na obydwa lunchboxy, oraz kurczaka wrzucę na bloga. Dziś na specjalne życzenie widzów moich instastory, jako pierwszy wrzucam sernik 😉 Głosowaliście praktycznie jednogłośnie 😉
Przepis nie zawiera mąki. Jedynie skrobię ziemniaczaną.
Nie robię do niego żadnego spodu, ani żadnej polewy. Tym sposobem sernik jest lekki i nie zawiera zbędnych kalorii. Mogę bez wyrzutów sumienia cieszyć się jego bajecznym smakiem 😉
Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm :
- 250 gramów pure z pieczonej dyni
- 600 gramów półtłustego sera twarogowego (mielimy jednokrotnie)
- 60 gramów skrobii ziemniaczanej
- 5 jajek
- szczypta soli
- pół szklanki (100 gramów)ksylitolu lub brązowego cukru
- skórka otarta z jednej dużej cytryny
- łyżka masła do wysmarowania formy
- kasza manna do wysypania formy
Sposób przygotowania:
- Przekrojoną na cztery kawałki dynię (ze skórą) wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy 30 minut. Łyżką zeskrobujemy miąższ, blendujemy, studzimy.
- Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli.
- Zmielony w maszynce do mielenia mięsa ser ucieramy z ksylitolem. Dodajemy mąkę ziemniaczaną. Ucieramy. Cały czas ucierając dodajemy po żółtku. Na koniec dodajemy otartą skórkę z cytryny i miksujemy z pure dyniowym.
- Do misy z masą dyniową wkładamy sztywna pianę z białek i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką do czasu aż masy się połączą.
- Formę do pieczenia smakujemy masłem. Wsypujemy kaszą manną. Wlewamy masę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
- Pieczemy 45 minut w 180 stopniach (termoobieg). Po upieczeniu nie wyjmujemy z piekarnika, a jedynie delikatnie uchylamy drzwiczki przy użyciu drewnianej łyżki.
Sernik ma wystygnąć w piekarniku.