Obłędnie dobry sernik w sam raz na wyjątkowe okazje. Spróbujesz raz i będziesz go robić już zawsze.
Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm:
- 1 kg zmielonego półtłustego (to ważne) twarogu
- 4 jajka
- 2 czubate łyżki brązowego cukru
- 40 g skrobi ziemniaczanej
- 200 g białej czekolady
- 100 ml śmietanki 30%
- 400 g ciastek Oreo
- 80 g masła (nie margaryny!)
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Zagotowujemy ok. 300 ml wody.
- Do termomiksa lub malaksera wkładamy ciastka oreo. Rozdrabniamy na pyłek. Odkładamy 5 łyżek do dekoracji wierzchu. Pozostałe ciastka ucieramy z miękkim masłem na jednolitą masę (korzystając z termomiksa ustawiamy wsteczne obroty).
- Do rondelka wrzucamy pokruszoną na kawałki czekoladę oraz wlewamy śmietankę. Cały czas mieszając podgrzewamy na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Masa ma być idealnie kremowa. Masę studzimy wystawiając rondelek na balkon (jeżeli jest zimno), lub wstawiając go do miski z zimną wodą.
- Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
- W misce miksujemy zmielony twaróg z cukrem i skrobią ziemniaczaną. Dodajemy żółtka i miksujemy około minuty.
- Do masy serowej stopniowo wlewamy wystudzoną białą czekoladę i miksujemy na gładką masę. Ostatni etap to dokładne wmieszanie piany z białek na niskich obrotach miksera.
- Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy masę z ciastek oreo. Uklepujmy dłonią wyrównując powierzchnię. Na spód z ciastek wylewamy masę serową i posypujemy rozkruszonymi ciastkami oreo.
- Na dno piekarnika wstawiamy małą formę do pieczenia napełnioną do połowy wrzącą wodą (para nawilży i zapobiegnie pękaniu sernika).
- Wstawiamy sernik na drucianą szufladę tak aby para cyrkulowała bez problemu. Pieczemy przez 60 minut.
Życzę smacznego 🙂