Niebanalny krem serowo – cukiniowy. Idealny na przystawkę podczas letniego pikniku w ogrodzie.
Pyszny, aromatyczny, w ten sposób podany zostanie długo zapamiętany.
Tylko 250 kcal na porcję + dodatki w zależności od upodobań. Ja polecam lekko podprażone na suchej patelni płatki migdałów i klasyczne, kukurydziane nachosy (bez dodatków smnakowych).
Jestem pewna że ta zupa skradnie Wasze kubki smakowe. Takiego kremu z cukinii jeszcze nie jedliście 😉
Składniki dla 4 osób:
- 2 średnie cukinie,
- 5 małych młodych ziemniaczków,
- 2 duże ząbki czosnku,
- łyżka klarowanego masła,
- pół dużej cebuli cukrowej,
- 100 gramów bardzo drobno startego sera parmezan lub grana padano,
- 1200 ml bulionu warzywnego (przygotowujemy identycznie jak rosół ale bez mięsa),
- sól, pieprz,
Dodatkowo:
- nachosy klasyczne kukurydziane bez dodatków smakowych
- płatki migdałów,
Sposób przygotowania:
- Na maśle szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Jak się zeszkli dodajemy pokrojone w kosteczkę ziemniaki, czosnek i pokrojoną w kostkę cukinię. Przesmażamy. Zalewamy bulionem. Gotujemy 30 minut.
- Do zupy dodajemy drobno starty ser. Razem z serem blendujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Zupę serwujemy z płatkami migdałów i nachosami.