Kochani, dziś coś dla tych, którzy gustują we włoskich klimatach, a do tego poszukują pomysłu na posiłek do zabrania do pracy.
Proponuję kaszę jaglaną z marynowanym kurczakiem, suszonymi pomidorami, oliwkami i selerem naciowym. Proste, aromatyczne, przepyszne. Do tego smakuje zarówno na zimno, jak i na ciepło i jest bez glutenu, nabiału i jaj.
Polecam 😉
Składniki na porcję dla jednej osoby:
- 50 gramów kaszy jaglanej
- 100 gramów fileta z kurczaka
- łodyga selera naciowego
- łyżeczka klarowanego masła
- 3 suszone pomidory z zalewy w oleju
- 10 czarnych oliwek
- sól, pieprz,
- łyżeczka soku z limonki
- mały ząbek czosnku
- dowolna zielenina na posypania
Sposób przygotowania:
- Kurczaka nacieramy czosnkiem. Kroimy w kosteczkę. Oprószamy solą i pieprzem. Skrapiamy sokiem z limonki. Odstawiamy na bok. Kaszę jaglaną gotujemy w proporcji 1:2 (Jedna część kaszy, dwie części wody. Jak kasza zacznie się gotować, gotujemy 3 minuty, wyłączamy i nie otwierając pokrywki odstawiamy na 15 minut).
- Selera naciowego kroimy w małe kawałeczki. Suszone pomidory i oliwki w kawałki.
- Na klarowanym maśle razem z selerem naciowym przesmażamy mięso. Dodajemy suszone pomidory z oliwa w której się marynowały oraz oliwki. Mieszamy z ugotowaną kaszą. Posypujemy dowolną zieleniną.