Skrzydełka w bajecznej marynacie. Słodko – ostre. Delikatne, aromatyczne. Na niedzielny obiad, oraz grillową weekendową imprezę.
Wrzesień szykuje się ciepły więc jestem pewna że nie raz wykorzystacie ten przepis 😉
Jeśli zdecydujecie się robić skrzydełka na grillu, najpierw podpieczcie je w piekarniku zgodnie z recepturą, ale nie 70, a 60 minut. Na grilla połóżcie dosłownie na 10 minut „dla aromatu”.
Do przygotowania 12 skrzydełek
Składniki marynaty:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 gramów koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki miodu
- sól
- pół łyżeczki ostrej papryki
Sposób przygotowania marynaty:
Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek. Dodajemy koncentrat pomidorowy, musztardę, miód, sos sojowy oraz przyprawy. Mieszamy podgrzewając.
Sposób przygotowania skrzydełek:
- Skrzydełka wkładamy do pojemnika z pokrywką, dodajemy marynatę, zamykamy pudełko, potrząsamy aż składniki marynaty dokładnie pokryją skrzydełka. Wstawiamy do lodówki na 4 godziny.
- Zamarynowane skrzydełka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (termoobieg). Wstawiamy blaszkę ze skrzydełkami. Pieczemy 70 minut.