Śniadanie idealne dla osób z cukrzycą, insulinoopornością i niedoczynnością tarczycy. W sam raz do zabrania do pracy i na uczelnię. Może też posłużyć jako obiad na wynos. Jest bardzo wyraziste w smaku, więc smakuje i na zimno, i na ciepło.
Zawiera:
- 27,5 g białka
- 26 g węglowodanów
- 5,2 g błonnika
- 5 g NNKT (niezbędne, nienasycone kwasy tłuszczowe)
- 4,2 mg żelaza
- 78,9 mg wapnia
- 26,3 µg jodu
Pyszne i sycące. Jestem pewna że na stałe wejdzie do Waszego śniadaniowego menu.
Polecam i zapraszam do wypróbowania.
Składniki:
- 45 gramów chleba żytniego razowego na zakwasie
- 2 jajka rozmiar L
- łyżka pesto (20 gramów) – sposób przygotowania TU
- 10 gramów klarowanego masła
- 40 gramów wędzonego łososia
- 50 gramów pomidorków koktajlowych
- natka pietruszki lub świeża bazylia
- świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania:
- Jajka roztrzepujemy ze świeżo zmielonym pieprzem. Wylewamy na patelnię z rozgrzanym masłem klarownym. Smażymy omlet.
- Gotowy wystudzony omlet smarujemy pesto i układamy na nim pokrojonego w plastry łososia. Zawijamy w rulon. Kroimy w rollsy.
- Wkładamy do boxa z pomidorkami i żytnim pieczywem. Całość posypujemy zieleniną.