fbpx
Przepis na naleśniki idealne! Proporcje na 4 i na 8 sztuk.
Img

Któż z nas nie kocha naleśników. Jedni lubią na słodko, inni preferują wytrawne. Wszyscy z pewnością zgodzą się z tym, że najsmaczniejsze są te cieniutkie i delikatne.
Ciasto na naleśniki to najprostsza rzecz na świecie, jednak często jest nie lada problemem. Większość robi na oko i zawsze wychodzą, inni mówią że nie potrafią zrobić dobrego bo zawsze przywiera do patelni. Pytań o ciasto na naleśniki otrzymuję bardzo dużo więc dziś zdradzam receptę na idealne proporcje 🙂

Sekretem dobrych naleśników jest ciasto. Źle zrobione przywiera do patelni i do usmażenia każdego naleśnika potrzebujemy oleju. Do usmażenia moich naleśników (8 sztuk) potrzebujemy zaledwie łyżeczki. Tę łyżeczkę wlewamy do ciasta a patelnię smarujemy olejem (odrobiną) tylko przed usmażeniem pierwszego naleśnika. Do usmażenia kolejnych naleśników oleju już nie dodajemy.
Poniżej macie proporcje na 4 i 8 naleśników.
Jeśli zdecydujecie się na nadzienie wytrawne, do ciasta nie dodawajcie substancji słodzącej czyli. miodu, stewi, cukru etc.

Kaloryczność:
Jeden suchy naleśnik ma ok. 110 kcal
Składniki na 8 naleśników z patelni o średnicy 28 cm:
  • 3 jajka
  • szklanka mąki orkiszowejtyp. 650 lub 700 lub pszennej krupczatki lub kukurydzianej
  • szklanka mleka
  • odrobina stewi lub miodu
  • sól
  • łyżeczka oleju do ciasta + odrobina na posmarowanie patelni do usmażenia pierwszego naleśnika
    Jajka miksujemy z mlekiem. Dodajemy sól, stewię i mąkę. Miksujemy na gładką masę.
Składniki na 4 naleśniki z patelni o średnicy 28 cm:
  • 2 jajka
  • pół szklanki mąki orkiszowej
  • pół szklanki mleka
  • odrobina stewi lub miodu
  • sól
  • pół łyżeczki oleju do ciasta + odrobina na posmarowanie patelni do usmażenia pierwszego naleśnika
 
Artykuły, które mogą Cię zainteresować:
Roladki z grillowanej cukinii z miętową pastą z awokado i szynką parmeńską
Roladki z grillowanej cukinii z miętową pastą z awokado i szynką parmeńską

Prognozy pogody na nadchodzący weekend, są delikatnie mówiąc mało optymistyczne. Warto więc już teraz zaplanować sobie ten czas i spędzić Czytaj dalej

Moja truskawkowa fantazja !
truskawkowy deser

Deser wymyślony z łakomstwa, na zasadzie "co by tu zmalować" bo chce mi się słodkiego. Okazał się przepyszny i powtórzę Czytaj dalej

Koktajl na bazie wody kokosowej, z mango i kiwi
Koktajl na bazie wody kokosowej, z mango i kiwi

Bajecznie egzotyczny koktajl, który przywodzi na myśl egzotyczne wakacje w ciepłych krajach. Ale smak to nie wszystko. Jeden składnik czyni Czytaj dalej

Gołąbki z indykiem, warzywami i białą kaszą gryczaną w sosie pieczarkowym. W sam raz na niedzielny obiad.
Gołąbki z indykiem, warzywami i białą kaszą gryczaną w sosie pieczarkowym

Wiecie za co lubię gołąbki? Za to że doskonale smakują odgrzewane i bez szkody dla smaku mogę je zrobić na Czytaj dalej

112 komentarzy

AnonimowyDodano:  6 lipiec 2015 - 9:07
Genialny pomysł, upiekę te naleśniki na obiad dla siebie! Nadzienie praktycznie dowolne, prawda? Chociaż ja jestem tym typem człowieka co lubi naleśniki na sucho, bez dodatków ;) A czy mąkę można zamienić na inną? Nie mam orkiszowej, tylko pełnoziarnistą żytnią albo razową.Dokupić orkiszową?
Chodzi mi to czy naleśniki nie wyjdą, czy raczej zmieni się ich kaloryczność?
I jeszcze, Małgosiu, poradź - jak sobie poradzić z głodem po posiłku?? Mam tak najczęściej po daniu obiadowym - makaron/kasza/ryż + drób + warzywa. Zjem go i jest głodna przez około pół godziny po zjedzeniu. I wtedy pojawiają się myśli - dokładka (to chyba lepsze) albo coś słodkiego i wtedy rzucam się dosłownie na np. czekoladę czy batoniki. Jeśli przeczekam te pół godzin to później długo czuję sytość, ale czasami, np. wczoraj przegrałam i sięgnęłam po słodkości.
Dodano:  6 lipiec 2015 - 10:17
Mąkę możesz zamienić na inną, dowolną ale drobno mieloną bo inaczej naleśnik wyjdzie ciężki.
Jeśli chodzi o pytanie drugie to zależy od tego czy jesz właściwe porcje i jak ta porcja wygląda. Czy jest duża objętościowo przy niskiej kaloryczności, czy mała objętościowo.
Bardzo często osoby odchudzające się samodzielnie za mocno ścinają kaloryczność na początku i organizm się buntuje.
AnonimowyDodano:  6 lipiec 2015 - 10:52
Obiad wczorajszy, po którym rzuciłam się na słodkie: 62g suchego ryzy brązowego, tj pół torebki 125g, 120 g piersi z kurczaka marynowanej w pikantnych przyprawach, z olejem, upieczona w piekarniku. I po 125g kalafiora i brokuła na parze. Mało warzyw lubię więc muszę sobie radzić tymi które mi smakują. I po takim posiłku z pół godziny jestem głodna z ogromną ochotą na podjadanie.
AnonimowyDodano:  28 lipiec 2015 - 11:40
Może za szybko jesz? Spróbuj jeść dużo wolniej a na pewno zauważysz różnicę :)
AnonimowyDodano:  14 luty 2016 - 17:32
Droga Małgosiu, czegoś tu nie rozumiem: zaleczasz makę jak najdrobniej zmieloną, a w przepisie podajesz... krupczatkę (czyli najbardziej 'gruboziatnisty" typ mąki - stąd nazwa "krupczatka" -od krup.kaszy). Możesz to jakoś wytłumaczyć?
Dodano:  14 luty 2016 - 17:52
Krupczatka nie jest mąką grubo mieloną. To nie jest najbardziej gruboziarnisty typ mąki .Co Ty wygadujesz ? ;)))
Kup sobie pszenną krupczatkę w sklepie i sama się przekonasz ;)
AnonimowyDodano:  3 styczeń 2017 - 9:16
Witaj Malgosiu, czy mleko kozie nadaje do nalesniorow czy lepiej np migdalowo - orkiszowe, w ktorym przypadku beda delikatniejsze??? jesli mozesz doradzic z jakiego roslinnego korzystalaś wogole w tym przepisie? dzikuje
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  6 lipiec 2015 - 8:42
Małosiu, wśród owoców króluje u mnie agrest, co mogę z niego zrobić, z czym zjeść, ajk przyrządzić, czy np. z serkiem wiejskim albo twarogiem albo jogurtem, jak codzień spożywam inne owowce na śnaidanie, co sądzisz o tym, co mogłabyś doradzić?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  6 lipiec 2015 - 8:43
Można jakoś obejść to mleko? :)
Dodano:  6 lipiec 2015 - 10:20
Możesz użyć roślinnego.
AnonimowyDodano:  6 lipiec 2015 - 21:00
Tak myślałam, spróbuję ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  6 lipiec 2015 - 8:45
Czy można użyć mąki owsianej, gdyż tylko do takiej mama dostęp, czy propocje ilegną zmianie, czy będzie t duża zmiana
ankaottakDodano:  23 lipiec 2015 - 13:35
Mąka owsiana zachowuje się trochę inaczej niż orkiszowa. Przede wszystkim jest bardziej klejąca i ciasto naleśnikowe szybko gęstnieje.
Odpowiedz
Konczi i SzpileczkaDodano:  6 lipiec 2015 - 8:50
Pyszne ! Uwielbiam naleśniki :) Twoje wyglądają smacznie i tak wakacyjnie :))
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  6 lipiec 2015 - 8:54
Ja robię na oko i zawsze wychodzą :) a musi byc tak duzo jajek? Ja dodaje 1 jajko na porcję z której wychodzi ok 20 nalesnikow. I dodaje pół na pół mleko i wodę g azowana.
Dodano:  6 lipiec 2015 - 10:20
Ja dodaję więcej jajek z uwagi na zawartość żelaza. Naleśnik to nie tylko mąka, ma mieć także coś wartościowego a żółtko jaja to magnez, żelazo, witamina E i wiele innych.
AnonimowyDodano:  6 sierpień 2015 - 12:24
ja tez daje jedno jajko, szklankę mleka i szklankę prawie wody (na oko) nie daje ani tłuszczu do ciasta ani cukru , tłuszcz daje pod pierwszy naleśnik i wychodza zawsze
ale ile ludzi tyle przepisów, nie mniej o ile mnij jajek tym mniej kcal :)
AnonimowyDodano:  5 listopad 2015 - 15:54
Szklanka wody,czy mąki?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  6 lipiec 2015 - 8:57
Mąke orkiszowa czym moge zastąpić? Nie mam dostępu do polskich sklepów.
AnonimowyDodano:  6 lipiec 2015 - 10:32
Maka orkiszowa jest dostępna w każdym spożywczym sklepie ,a nie tylko w polskich sklepach.
fanka zielonej herbatyDodano:  11 styczeń 2016 - 11:12
Maka orkiszowa w Niemczech nosi nazwe "Dinkel Mehl".
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  6 lipiec 2015 - 9:02
Małgosiu czy to ciasto musi też swoje "odstać" przed smażeniem, tak jak to jest w przepisach z mąki pszennej czy nie?
Dodano:  6 lipiec 2015 - 10:18
Można odstawić na kilka minut ale ja tego nie robię.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  6 lipiec 2015 - 9:17
pycha...
Odpowiedz
cindiDodano:  6 lipiec 2015 - 9:21
Uwielbiam CIEBIE i naleśniki , ale chyba jestem uczulona na orkisz bo jak zjem coś z orkiszem to jestem czerwona jak burak. Czt to może oznaczać ,że powinnam odstawić gluten. Podobno orkisz ma go więcej niż inne zboża. czy to prawda?Pozdrawiam.
Dodano:  6 lipiec 2015 - 10:14
Gluten orkiszowy jest dużo lżej strawny niż pszenny. Jeśli miałabyś nietolerancję na gluten to miałabyś reakcję po każdym produkcie z glutenem. Prawdopodobnie możesz mieć nadwrażliwość akurat na orkisz.
Odpowiedz
GwywrotkaDodano:  6 lipiec 2015 - 9:29
Właśnie na śniadanie zrobiłam naleśniki z mąki gryczanej. Zupełny niewypał. Orkiszowej mój organizm nie znosi. Trzeba spróbować na bezglutenowej następnym razem.
AnonimowyDodano:  6 lipiec 2015 - 15:25
a próbowałaś zrobienie naleśników z samej KASZY GRYCZANEJ (plus woda) ? przepisy sa na necie. ja jestem nimi zachwycona.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  6 lipiec 2015 - 9:31
A jaki typ mąki orkiszowej? Razowa może być?
Dodano:  6 lipiec 2015 - 10:12
650 lub 700
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  6 lipiec 2015 - 11:06
A czy moge zamienic jajka na cos innego? siemie lniane? corka jest uczulona...
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  6 lipiec 2015 - 11:27
Ja całkowicie z innej beczki. Piszę tu bo nie wiem gdzie to napisać. Upiekłam twój chleb, jest PYSZNY, wszystkim smakuje, myślę że jest nawet lepszy niż z męża ulubionej piekarni bo stwierdził że nie będzie już tam chodził. Jednak jest jedno ALE- ILE KALORII MA TAKI CHLEB, mianowicie może w 100 g bo jednak kromka, kromce nie równa. :] Serdecznie pozdrawiam Ola
Dodano:  6 lipiec 2015 - 13:40
kromka 35 g ma ok. 80 kcal
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  6 lipiec 2015 - 15:03
Ja robie moje nalesniki z mleka migdalowego (sama robie, nie kupne), maki orkiszowej , jajek i oleju
lnianego. Tez sa super









Ja robie moje nalesniki z mleka migdalowego (sama robie, nie kupne), maki orkiszowej, jajek i oleju lnianego. Tez sa super





GabsonDodano:  21 lipiec 2017 - 9:35
No olej lniany to kompletna pomyłka w naleśnikach. Nie nadaje się do podgrzewania absolutnie
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  6 lipiec 2015 - 15:14
Jak zmniejszyć apetyt?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  6 lipiec 2015 - 17:08
Małgosiu, może pytanie nie na temat, a nie pamiętam czy już o tm pisalaś - jak przyprawić warzywa by były smaczne po ugotowaniu w naczyniu parowym?
Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam,
Kaśka.
Dodano:  6 lipiec 2015 - 18:05
Posyp kolendrą w liściach. Smak i zapach bajeczny.
Odpowiedz
GaleriaZosiDodano:  6 lipiec 2015 - 17:37
Pięknie wyglądają i z pewnością też tak smakują. Pozdrawiam Zosia.
Odpowiedz
MagdaDodano:  6 lipiec 2015 - 18:38
Małgosiu, dzisiaj na analizie składu ciała wyszlo mi, ze mam prawie 40% tkanki tłuszczowej, czyli zdecydowanie za wysoko. Czy wpływ na to mogl miec ostatni miesiąc, w którym sobie pofolgowalam - chipsy, cola, na wakacjach gofry, lody, kebab, KFC. Staram sie na co dzień zdrowo odżywiać, ale z różnym skutkiem. Mam 168cm, 26 lat i waze 72kg. Czy mogłabyś poradzić co zrobić z tkanka tluszczowa? Czy zdrowa dieta i regularne ćwiczenia (z tym nie mam problemu - gram w tenisa, jeżdżę na rowerze, czasem fitness)? z góry dziękuję za odpowiedz! Pozdrawiam :)
Magdalena
Dodano:  6 lipiec 2015 - 21:54
Tak. Dobra dieta + ćwiczenia pomogą. Wyeliminuj słodycze i te wszystkie jedzeniowe syfki i jedz zdrowo.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  6 lipiec 2015 - 20:38
Małgosiu doradź mi proszę. 3 tyg temu skończyłam stosować dietę indywidualną od Ciebie, była to dieta alkalizująca, podkręcająca metabolizm, czułam się świetnie, byłam lekka, pełna energii. Teraz próbuję stosować gotowe jadłospisy umieszczona na blogu (dziś na pon z jadłospisu nr 24) i czuję się ociężała, wieczorem brzuch jak balon, czyżby te dania były zbyt ciężkostrawne dla mnie może mam jakąś nietolerancję... Podpowiedź mi proszę co powinnam robić. Dorota
Dodano:  6 lipiec 2015 - 21:51
Jadłospisy z bloga mają inne proporcje niż te z diety. Przeanalizuj rozkład z diety i spróbuj się do tego dopasować z jadłospisami. Da się bo wiele moich klientek tak robi.
AnonimowyDodano:  6 lipiec 2015 - 21:55
Spróbuję. Dziękuję i pozdrawiam;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  6 lipiec 2015 - 21:01
Czy można te naleśniki spożywać na diecie lekkostrawnej? Marta
Dodano:  6 lipiec 2015 - 21:48
Tak
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  6 lipiec 2015 - 21:43
Wyjdą z mąki pszennej pełnoziarnistej ?
Dodano:  6 lipiec 2015 - 21:47
Tak
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  6 lipiec 2015 - 22:15
A ja polecam naleśniki z mąki kasztanowej + woda gazowana do tego nadzienie: awokado+banan+ kakao+wiórki + syrop klonowy po prostu obłęd dietetyczny ;-)))!!!
AnonimowyDodano:  30 wrzesień 2015 - 21:17
zgadzam się, naleśniki z mąki kasztanowej są genialne!!;))
Odpowiedz
JagodaDodano:  6 lipiec 2015 - 23:20
Małgosiu, jaką patelnię do smażenia naleśników polecasz?
Dodano:  7 lipiec 2015 - 10:14
Teflonową. Ja mam Valdinox i jestem bardzo zadowolona.
Odpowiedz
Joanna | my-healthy-style-blogDodano:  6 lipiec 2015 - 23:44
Super! Wypróbuję choć zastanawiam się czym zastąpic mleko
Dodano:  7 lipiec 2015 - 10:13
Użyj roslinnego
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  7 lipiec 2015 - 8:17
Czy na redukcji takie naleśniki raz na jakiś czas mogą być ?
Dodano:  7 lipiec 2015 - 10:12
Tak
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  7 lipiec 2015 - 14:11
A jak często można sobie pozwolić na takie naleśniki nie będąc na żadnej diecie?
Dodano:  7 lipiec 2015 - 14:53
Ciężko określić jednoznacznie bo każdy jest inny i prowadzi inny tryb życia. Jeden jest aktywny fizycznie, inny nie. Jeden ma pracę siedząca, inny jest w ruchu.
Generalnie jak raz w tygodniu zjesz to będzie ok.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  7 lipiec 2015 - 17:44
Strasznie dużo jajek. Wychodzi cos a'la jajecznica.
Dodano:  7 lipiec 2015 - 18:26
Naleśniki są widoczne na zdjęciu. Jajecznicy nie przypominają a zawierają żelazo, magnez i cynk. Żywność ma służyć a nie tylko zaspokajać apetyt.
Odpowiedz
MalinaDodano:  7 lipiec 2015 - 19:43
Hihih można zjeść smacznie i zdrowo :D Dziękuję za przepis!
Odpowiedz
Magdalena JaworskaDodano:  9 lipiec 2015 - 16:47
Wypróbowałam i są pyszne ! :) i bynajmniej nie przypominają jajecznicy :D Dzięki Gosiu za kolejny świetny przepis :) Czasem mi się wydaje, ze potrafię coś zrobić, ale okazuje się, że dotąd robiłam to źle ! ;) Pozdrawiam serdecznie !
Odpowiedz
Ange76Dodano:  10 lipiec 2015 - 10:04
Zrobiłam dziś na śniadanie dla siebie i dzieci. Zastąpiłam mąkę z przepisu mąka owsianą (bo tych z przepisu nie miałam) a mleko krowie mlekiem roślinnym. Nie zmieniałam proporcji i wyszły pyszne, zgrabne, cieniutkie. Zdecydowanie polecam ten przepis :)
Odpowiedz
Patrycja CzerniakDodano:  16 lipiec 2015 - 21:05
witam.
mam w domu tylko mąkę pszenną tortową (typ 450) i mąkę żytnią (typ 2000), którą lepiej wybrać do tych naleśników? mam całe opakowania więc nie chciałabym kupować kolejnego:)
pozdrawiam
Dodano:  17 lipiec 2015 - 8:40
Tortową. Żytnia 2000 nie nadaje się do naleśników.
Odpowiedz
Aleksandra DemczukDodano:  21 lipiec 2015 - 8:25
witaj Gosiu, zrobiłam dzisiaj na śniadanie z riccotą zmieszaną z jogurtem wiśniami i czerwoną porzeczką - zjadłam dwa - pyszności :) Ile optymalnie naleśników z takimi dodatkami mogę wchłonąć na śniadanie ?
Dodano:  21 lipiec 2015 - 9:30
To zależy przy jakiej kaloryczności dziennej ale 2-3 szt.
Odpowiedz
Aleksandra DemczukDodano:  21 lipiec 2015 - 10:00
ważę 50 kg mam 163-165 cm, trochę się ruszam Zumba po 1h 3 x w tygodniu i jak mam czas to dodatkowo 2 razy po godzinie bieżnia. Spacerów raczej nie uskuteczniam, głównie z braku czasu samochód :)
wyliczyłam sobie kaloryczność około 2000 - dobrze ?
jestem już w takim wieku że każdy grzeszek zostawia ślad i muszę uważać żeby utrzymać swoją wagę 50 kg, z którą czuję się najlepiej
ile kalorii z dodatkiem rocotty i owoców ma jeden naleśnik ? 200 - 250 ?
a Twój blog pomysły i wskazówki uwielbiam :)
dziękuję
Dodano:  21 lipiec 2015 - 10:05
W przepisie masz podaną kaloryczność suchego naleśnika więc dolicz do tego ricottę i owoce.
Odpowiedz
Aleksandra DemczukDodano:  21 lipiec 2015 - 10:09
dziękuję, wychodzi mi 110 naleśnik + 125 dodatek :)
Odpowiedz
Asia HerdzikDodano:  21 lipiec 2015 - 11:05
Pani Małgosiu co to za "polewa" w środku?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  25 lipiec 2015 - 17:42
Czy te naleśniki wyjdą na mące gryczanej firmy Melvit? :) A owsianej? Bardzo proszę Gosiu o odpowiedź ;]
Dodano:  27 lipiec 2015 - 9:08
Na gryczanej powinny wyjść. Na owsianej nie rób bo ta mąka zostawia taką goryczkę.
AnonimowyDodano:  5 wrzesień 2015 - 10:33
Ja kiedyś zrobiłam bułki z mąki owsianej i wyszły totalnie gorzki... :) Niestety zraziłam się do tego rodzaju mąki.
Odpowiedz
NalesnikiDodano:  28 lipiec 2015 - 12:55
Jak długo robi się takie?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  4 wrzesień 2015 - 9:16
Pani Małgosiu, dziękuję za wspaniałą stronę. Oczekuję na wycenę diety z insulinoopornością. Czy te naleśniki maja niski indeks glikemiczny?
Dodano:  4 wrzesień 2015 - 9:18
Musiałabyś zrobić z mąki pełnoziarnistej a do serka dosypać otrębów. To obniży IG.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  10 wrzesień 2015 - 15:55
Zrobilam przed chwila naleśniki z Twojego przepisu i uważam, ze nie sa zle, ale moim zdaniem trzeba dac więcej niż 1 szklanke mleka, ja dolalam dodatkowe pol szklanki. Bez dodatkowego mleka ciasto jest starsznie geste a naleśniki wychodzą grube.
Trzeba pamietac tez , ze dodatek miodu powoduje , ze naleśniki dużo szybciej się smaza.
AsiaDodano:  21 lipiec 2017 - 14:43
Ja właśnie zrobiłam te naleśniki na obiad według proporcji podanych przez Małgosię i ciasto wyszło bardzo rzadkie, wręcz lejące, a grubość naleśnika zależy od tego, ile ciasta wlejesz na patelnię, a nie od rodzaju ciasta.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  22 wrzesień 2015 - 14:34
Czy te naleśniki można usmażyć rano a później odgrzać na obiad?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  1 październik 2015 - 19:27
Rzeczywiście naleśniki są świetne i do smażenia nie trzeba dodawać tłuszczu. Miałam swój sposób na naleśniki, który stosowałam przez kilkanaście lat, ale ponieważ muszę obniżyć wartość kaloryczną posiłków ten przepis napewno zagości u mnie na stałe. Wszystkim moim domownikom bardzo te naleśniki zasmakowały (nawet z wytrawnym farszem - szpinakowym, który wcześniej nie chcieli jeść). Małgosiu - prosimy o dalsze przepisy - teraz gotowanie jest nie tylko zdrowsze, ale również ciekawsze.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  5 listopad 2015 - 15:38
witaj Małgoisu :) a czy znasz może przepis na naleśniki bez jajek?i ewentualnie bezglutenowe? Mleko krowie łatwi jest zastąpić..ale reszta.. :(
Dodano:  5 listopad 2015 - 17:27
1 jajko = łyżka siemienia mielonego rozrobionego w ciepłej wodzie na glutka.
Polecam mąkę owsianą bezglutenową lub pół na pół kukurydziana i ryżowa.
Odpowiedz
Katarzyna WielgolaskaDodano:  14 listopad 2015 - 19:03
Czy orkiszowa 2000 się nada?
Dodano:  15 listopad 2015 - 17:15
Niestety nie. 2000 będzie za ciężka.
Odpowiedz
ania.pacukDodano:  6 styczeń 2016 - 19:28
najlepsze naleśniki świata! orkiszowe rządzą, przepis idealny :)))
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  24 maj 2016 - 16:24
Gosiu czy takie naleśniki z maki owsianej wyjdą?
Dodano:  24 maj 2016 - 21:55
Tak.
Odpowiedz
MaugoDodano:  6 czerwiec 2016 - 12:03
Malgosiu jaki otrzymam typ maki jak zmiele sama orkisz? czy taka maka nada sie do nalesnikow?
Odpowiedz
mala miDodano:  25 sierpień 2016 - 9:32
Gosiu moglabys kiedys zrobic post o makach? :) jest ich tyle rodzaji, ktore najzdrowsze, ktorych unikac? zawsze zastanawiam sie czy w przepisach tak bezkarnie mozna by zamieniac jedna na inna, szczegolnie chcialabym wyeliminowac zwykla pszenna, ale zawsze sie stresuje ze cos nie wyjdzie, wszedzie slysze teraz o mace kokosowej, ale ona podobno inaczej sie zachowuje, a jak z orkiszowa czy gryczana, teraz przeczytalam tu w komentarzach o kasztanowej :)
do jakich potraw te maki i inne beda dobre?
Odpowiedz
BartekDodano:  3 grudzień 2016 - 16:02
Wyglądają świetnie :)
Długo się je smaży?
Odpowiedz
Sylwia JanikDodano:  3 styczeń 2017 - 15:05
Jak robię naleśniki to nie liczę kalorii, bo i tak nie umiem się powstrzymać żeby zjeść kilka. A jak robię je ze Śliwellą to już w ogóle...
Odpowiedz
Oferty
img1
DIETA INDYWIDUALNA
redukcja, Hashimoto, NT, IO, PCOS, WZJG, cukrzyca, fodmap i in.
ZAMÓW DIETĘ
img1
Gotowe diety
7-dniowe jadłospisy o niskim indeksie glikemicznym
SKLEP
img1
MOJE KSIĄŻKI
porady żywieniowe i przepisy bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne
SKLEP
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
dla osób zdrowych
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Miejsca i produkty, które szczególnie polecam z uwagi na jakość.
CZYTAJ WIĘCEJ
Instagram
Nie brak Ci silnej woli.
Nie jesteś leniwa.
Po prostu Twój organizm nie ma zasobów, żeby działać na pełnych obrotach i realizować Twoje cele.

Jeśli Twoja ferrytyna szura po dnie, dieta jest zbyt restrykcyjna i niedoborowa, a do tego śpisz za mało i funkcjonujesz w chronicznym stresie to Twoje ciało wchodzi w tryb przetrwania.

Dlatego skuteczna redukcja nie zaczyna się od kolejnej diety, tylko od zrozumienia organizmu i zaplanowania procesu mądrze! Z uwzględnieniem regeneracji, gospodarki żelazem, hormonów, stresu i realnych możliwości.

Redukcja masy ciała to nie kara i nie test silnej woli. To strategia, która ma działać w zgodzie z Tobą, a nie przeciwko Tobie.
Jeśli chcesz nauczyć się, jak zaplanować ją mądrze i skutecznie, dobrze wszystko policzyć, wiedzieć co może Cię po drodze spotkać i jak to okiełznać zapraszam Cię na moje szkolenie „Dlaczego nie chudnę” o  redukcji z głową i bez głodu.

Skomentuj 𝐔𝐤ł𝐚𝐝𝐚𝐧𝐤𝐚 i dowiedz się więcej. 

• niska ferrytyna • odchudzanie • redukcja masy ciała #redukcjawagi #redukcja #odchudzaniezgłową

...

299 80
Wysuszone gardło w trakcie lub tuż po infekcji?Drapanie, chrypka albo uczucie podrażnienia po długim mówieniu?
To znak, że Twoje śluzówki potrzebują wsparcia, nawilżenia i regeneracji.

Ten prosty koktajl z siemienia lnianego to naturalna mikstura na nawilżenie i tonizację śluzówek gardła. Zawarte w siemieniu śluzowe polisacharydy tworzą delikatny film ochronny, który łagodzi, osłania i wspiera odbudowę śluzówek.

Świetnie sprawdzi się:
📍jeśli pracujesz głosem,
📍w trakcie lub po infekcji,
📍przy suchości gardła od klimatyzacji czy ogrzewania.

Składniki:
📍2 łyżki ziaren siemienia lnianego (świeżo zmielonych),
📍200 ml wody o temperaturze ok. 80°C,
📍1 łyżeczka miodu,
📍3 -4 truskawki i kilka jeżyn (mrożonych, po rozmrożeniu), 

Przygotowanie:
1. Zmiel na świeżo siemię lniane. Zalej 200 ml gorącej (ok. 80°C) wody i dokładnie wymieszaj.
2. Gdy lekko przestygnie i zgęstnieje, przelej z powrotem do blendera. Dodaj rozmrożone owoce i miód. Zblenduj na gładki koktajl.

Pij powoli, małymi łykami najlepiej wtedy, gdy czujesz suchość, podrażnienie lub pracujesz głosem. To naturalne wsparcie, które nawilża, tonizuje i regeneruje śluzówki od środka.

* infekcja • naturalne metody na ból gardła

...

612 17
Niska ferrytyna to nie zawsze kwestia wewnętrznych zaburzeń, czy stanów chorobowych. Często to kwestia diety, czego wiele osób nie bierze pod uwagę☺️. 

Wiemy, że na redukcji białko jest kluczowe, to oczywiste, i dziś kiedy sklepowe półki obfitują w wysokobiałkowe produkty nabiałowe jego podaż nie jest dużym problemem. Tyle, że dieta może być idealnie „białkowa”, a prowadzić do niedoboru żelaza, które jest kluczowe chociażby w transporcie tlenu do mięśni,
produkcji energii w mitochondriach,
a nawet syntezie neuroprzekaźników takich jak serotonina i dopamina (wpływ na nastrój).

Bez odpowiedniego poziomu żelaza:
➡️ czujesz się cały czas zmęczona,
➡️ nie masz siły podczas treningu i gorzej się po nim regenerujesz,
➡️ spada Twoja wydolność i masa mięśniowa,
➡️ włosy zaczynają wypadać, a koncentracja siada.

Na co zwracać uwagę w diecie:
📍włącz źródła żelaza hemowego (lepiej przyswajalnego): wołowina, wątróbka, cielęcina, drób, ryby,
📍nie zapominaj o roślinnych źródłach (soczewica, tofu, pestki dyni, kasza gryczana) ale łącz je z witaminą C, żeby zwiększyć wchłanianie,
📍nie pij kawy i herbaty do posiłku oraz do 2 godzin po posiłku (ograniczają wchłanianie), 

Pamiętaj, że dieta redukcyjna musi być doborowa w żelazo, nie tylko białko, a białko to nie tylko nabiał ☺️

Masz niską ferrytynę? Obserwuj mój profil. 

#redukcjawagi #niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #odchudzaniezgłową #zmęczona • niska ferrytyna • anemia • wypadanie włosów

...

739 74
Wiem, że wiele osób rezygnuje z picia olejów przez smak, zapach albo oleistą konsystencję. A szkoda, bo dla szczelności bariery naskórkowej, ograniczenia przeznaskórkowej utraty wody, a co za tym idzie poprawy nawilżenia i elastyczności wysokiej jakości oleje są ważne. Szczególnie o tej porze roku (wiatr, chłód, suche powietrze wewnątrz budynków). 

Z tej potrzeby, z myślą o osobach odczuwających opór przed wypiciem olejów powstał  Duo Complex Skin. Połączenie świeżych, tłoczonych na zimno olejów Olini z wiesiołka i ogórecznika oraz ekstraktów standaryzowanych: 

📍Tetrahydrokurkuminoidy – działanie nawet 5x silniejsze niż klasyczna kurkumina. Chronią włókna kolagenu i elastyny przed stresem oksydacyjnym.

📍Tymochinon (z czarnuszki) - działa przeciwzapalnie i wspiera regenerację.

📍Polifenole (z wiesiołka) – wzmacniają elastyczność i chronią przed wolnymi rodnikami.

Skomentuj słowem 𝐉𝐚𝐤𝐨ść, jeśli chcesz zobaczyć, jak działa ta dwufazowa formuła.

[współpraca reklamowa] #olini #dietoterapialenartowicz #duocomplexskin #wspolpraca •suplement na skórę • suplement na cerę

...

139 30

Masz problem z utrzymaniem zdrowych nawyków żywieniowych ?
Mam coś, co Ci pomoże !
Czytaj więcej