
Dieta Low Carb to strategia żywieniowa opierająca się na obniżonej podaży węglowodanów na korzyść zwiększonej podaży tłuszczu oraz białka. W mojej praktyce gabinetowej traktuję ją jako narzędzie do osiągnięcia określonego celu. Niekoniecznie model żywieniowy do stosowania przez całe życie.
Moje Low Carb Śródziemnomorskie to specjalny plan żywieniowy dla osób które:
- były już wiele razy na diecie i za każdym razem czują demotywujący głód,
- zmagają się z nadwagą,
- mają problem z podjadaniem i słodyczami,
- mają niestabilną gospodarkę węglowodanową: hiperinsulinemię, insulinooporność, cukrzycę, PCOS,
- zmagają się obrzękami, także na twarzy i okolicy brzucha (charakterystyczne dla osób z niedoczynnością tarczycy, hashimoto, mających siedzącą pracę),
- osób z niedoczynnością tarczycy i hashimoto (wówczas krótsza faza I – do 4 tygodni i przejście do fazy II) i w związku z tym problemy z redukcją masy ciała, obrzękami, problemy z koncentracją, przewlekłym zmęczeniem, brakiem energii i tzw. mgłą mózgową,
- są przewlekle zmęczone, zdekoncentrowane, senne, brak im energii.
Low Carb jest genialnym narzędziem na początek. Daje szybkie efekty, co jest bardzo motywujące zwłaszcza dla osób, które mają już za sobą próby redukcji masy ciała. To strategia, która uczy, jak ważna jest ilość węglowodanów, oraz daje przestrzeń do obserwacji własnego organizmu i wyciągania wniosków. Zastosuj cały plan. Przejdź fazę I i II. Obserwuj swój organizm. Jeśli podczas stosowania drugiej fazy uznasz, że węglowodany na tym poziomie to jest to, co u Ciebie sprawdza się idealnie, nie ma przeszkód, aby pozostać na 25-30 % podaży węglowodanów. To pozwoli na utrzymanie wszystkich efektów osiągniętycjhw fazie I, przy jednoczesnym spożyciu pełnego wachlarza produktów węglowodanowych.
Cały plan opisany jest w skrypcie dołączonym do I fazy Low Carb. Skrypt dołączony do fazy II jest jego rozszerzeniem.
Faza I | Faza II | Faza III |
Czas trwania: 4-6 tygodni DOSTĘPNE 2 TYGODNIE DIETY |
Czas trwania: 6-8 tygodni DOSTĘPNY 1 TYDZIEŃ DIETY |
Płynne przejście na diety zgodne z zaleceniami PTD |
Zrzucisz nagromadzoną, zatrzymaną wodę, ustabilizujesz gospodarkę węglowodanową, zapanujesz nad uczuciem głodu zyskując przyjemne uczucie sytości i eliminując tzw. “ciągi” na słodycze. UWAGA: posiadając 2 tygodnie diety możesz bez efektu znudzenia przejść przez cały okres Fazy I. |
Wprowadzamy więcej węglowodanów dalej utrzymując stabilną gospodarkę węglowodanową oraz uczucie sytości. | Przejdziesz na dietę o ilości węglowodanów rekomendowanej przez Polskie Towarzystwo Diabetologiczne. Dietę o niskim indeksie i ładunku glikemicznym. Dalej utrzymasz stabilną gospodarkę węglowodanową, oraz uczucie sytości, ale nauczysz się, że rodzaj węglowodanów oraz ich ilość ma znaczenie. |
Dieta Low Carb Faza I (wiosna wersja 3 i 4 ):
Niski indeks i ładunek glikemiczny.
Dostępne kaloryczności: 1600 kcal, 1800, kcal, 2000 kcal,
Ilość posiłków dziennie – 3
Rozkład makro: 23% białka, 62% tłuszczu, 15% węglowodanów.
Dieta zawiera:
- 7 różnych śniadań,
- 7 różnych obiadów,
- 7 różnych kolacji,
- listę zakupów z podaniem dokładnych ilości poszczególnych składników,
- do diety dołączony jest 15 stronicowy skrypt informacyjny będący krótkim przewodnikiem po całym planie.
Dostępne wersje:
- klasyczna bez eliminacji,
- bezmleczna (nie zawiera nabiału),
UWAGA!
W diecie oprócz małej ilości pieczywa i płatków owsianych nie ma zbóż, więc z łatwością wymienisz je na bezglutenowe zamienniki, jeśli potrzebujesz diety bezglutenowej.
Co ważne:
- wszystkie produkty do przygotowania potraw w diecie są produktami powszechnie dostępnymi (przy każdej diecie znajduje się lista zakupów do przejrzenia przed zakupem),
- jeśli macie którąkolwiek z poprzednich diet gotowych, POTRAWY W NOWEJ DIECIE SĄ INNE.
NIE POWTARZAJĄ SIĘ Z POPRZEDNIMI DIETAMI. - po kliknięciu w interesującą Was dietę dowiecie się które przepisy (jest lista potraw) określiłam jako TOP tej edycji i szczególnie Wam polecam 😉
Kliknij w interesujący Cię plan żywieniowy, poznaj szczegóły i sprawdź czy masz wszystkie wykorzystane produkty w domu.
DRUGI TYDZIEŃ I FAZY |
DRUGI TYDZIEŃ I FAZY |
|
Dieta Low Carb Faza II (wiosna wersja 5):
Niski indeks i ładunek glikemiczny.
Dostępne kaloryczności: 1600 kcal, 1800, kcal, 2000 kcal,
Ilość posiłków dziennie – 3
Rozkład makro: 23% białka, 52% tłuszczu, 25% węglowodanów.
Dieta zawiera:
- 7 różnych śniadań,
- 7 różnych obiadów,
- 7 różnych kolacji,
- listę zakupów z podaniem dokładnych ilości poszczególnych składników,
- do diety dołączony jest skrypt informacyjny.
Dostępne wersje:
- klasyczna bez eliminacji,
- bezmleczna (nie zawiera nabiału),
UWAGA!
Jeśli potrzebujesz diety bezglutenowej, bez trudu dokonasz wymiany zbóż glutenowych na bezglutenowe.
Co ważne:
- wszystkie produkty do przygotowania potraw w diecie są produktami powszechnie dostępnymi (przy każdej diecie znajduje się lista zakupów do przejrzenia przed zakupem),
- jeśli macie którąkolwiek z poprzednich diet gotowych, POTRAWY W NOWEJ DIECIE SĄ INNE.
NIE POWTARZAJĄ SIĘ Z POPRZEDNIMI DIETAMI. - po kliknięciu w interesującą Was dietę dowiecie się które przepisy (jest lista potraw) określiłam jako TOP tej edycji i szczególnie Wam polecam 😉
Kliknij w interesujący Cię plan żywieniowy, poznaj szczegóły i sprawdź czy masz wszystkie wykorzystane produkty w domu.
SPRAWDŹ INNE OFEROWANE DIETY (klik).