fbpx
Szparagi w rulonikach pod beszamelem
Img

Sezon na szparagi niniejszym uznaję za otarty 🙂

Przepyszne, lekkostrawne, uznawane za afrodyzjak. Pełne witamin, soli mineralnych i przeciwutleniaczy.
Szparagi, bo o nich mowa są warzywem sezonowym, więc należy się nimi cieszyć póki są.
Ubolewam nad tym, że nie nadają się do mrożenia.
W ofercie handlowej dostępne są szparagi białe i zielone. Różnica wynika ze sposobu uprawy. Zielone rosną na powierzchni gruntu, białe rosną przysypane ziemią.

Dzień miałam dziś ciężki i bardzo pracowity. Szybki a zarazem treściwy lunch z dodatkiem szparagów sprawdził się dziś idealnie. Ruloniki w które zawinięte zostały szparagi wykonane są z makaronu do lasagne i wędzonego boczku więc są dość syte.

Kaloryczność
Jeden szparag w ruloniku ma ok. 104 kcal
Składniki:
* szparagi
* bardzo cienkie plastry wędzonego boczku
(ilość w zależności od ilości szparagów)
* płaty makaronu do lasagne
(ilość w zależności od ilości szparagów)
Składniki na sos beszamelowy
(ilość na mój obiad) :
* 2 łyżki masła
*  czubata łyżka mąki
* pół szklanki mleka
* pół szklanki bulionu warzywnego
* łyżeczka śmietany
* pół łyżeczki soku z cytryny
* sól, biały pieprz
Przygotowanie sosu beszamelowego:
1. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę i zasmażamy.
2. Powoli dodajemy mleko i bulion cały czas mieszając do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
3. Doprawiamy do smaku solą,pieprzem i sokiem z cytryny. Zabielamy śmietaną.
Przygotowanie ruloników:
1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Obieramy szparagi.
2. W osolonej wodzie gotujemy szparagi ok. 10 minut. Do tego samego garnka, razem ze szparagami wrzucamy makaron do lasagne i gotujemy al dente.
3.  Ugotowane szparagi zawijamy w makaron i owijamy plasterkiem wędzonego boczku.
4. Ruloniki układamy w wysmarowanym masłem naczyniu do zapiekania. Częściowo polewamy sosem beszamelowym i wstawiamy do piekarnika na 10 minut.
5. Po 10 minutach zwiększamy temperaturę do 200 stopni i ustawiamy grzanie od góry. Zapiekamy ok. 5 minut, do przyrumienienia.
Artykuły, które mogą Cię zainteresować:
Dynia z warzywami po polsku. Baza do obiadu!

Dziś nie będzie po tajsku, włosku czy indyjsku. Będzie po polsku 😉 Tradycyjnie, smacznie i aromatycznie. Przepis który chcę Wam Czytaj dalej

Zielone curry z kurczakiem. Bez glutenu, nabiału, jaj. Super kolacja po treningu!

Jedno z moich ulubionych dań w jesienne chłodne wieczory. Ostatnimi czasy polubiłam je zwłaszcza po treningu. Zielone curry z kurczaka Czytaj dalej

Zimowa zupa brokułowa z kaszą jaglaną! Sycąca i rozgrzewająca! Wegetariańska!
Zimowa zupa brokułowa z kaszą jaglaną wegetariańska

Jestem wielką fanką zup, zwłaszcza o tej porze roku. Sycą i rozgrzewają. Niezaprzeczalną ich zaletą jest to, że można je Czytaj dalej

Dorada z patelni z glazurowaną słodką marchewką, zieloną fasolką gotowaną na parze i ziemniaczkami sałatkowymi
Dorada z patelni z glazurowaną słodką marchewką, zieloną fasolką gotowaną na parze i ziemniaczkami sałatkowymi

Dorada, ulubiona ryba starożytnych Rzymian na moim stole. Zawiera sporo białka, witaminę D, kwasy tłuszczowe Omega 3 oraz składniki mineralne Czytaj dalej

26 komentarzy

agateqDodano:  7 maj 2013 - 20:33
Widuję je w sklepach, coraz częściej:) W dodatku swoim daniem narobiłaś mi ochoty na sos beszamelowy, albo cokolwiek w tym sosie! Chociażby szparagi:)
Dodano:  7 maj 2013 - 20:35
Zachęcam do wypróbowania ze szparagami. Są bardzo smaczne.
Odpowiedz
Ania WDodano:  7 maj 2013 - 20:51
Jejku jej, okazuje się ,że marzę o szparagach i to teraz !!!
Odpowiedz
toPestka!Dodano:  7 maj 2013 - 21:26
fajne! wczoraj jadłam ale takie z masełkiem tylko
Odpowiedz
bistro mamaDodano:  7 maj 2013 - 21:41
To pierwszy wpis z tegorocznymi szparagami, na który trafiłam. Robiłam podobne w zeszłym roku. Pozdrawiam :)
Odpowiedz
Kulinarny ZenitDodano:  7 maj 2013 - 21:46
Wszędzie widzę szparagi! Aaaaa już nie wytrzymam, muszę je w końcu kupić i zjeść bo będą mi się po nocach śniły takie pyszne potrawy ja ta :) BOSKIE!
Odpowiedz
Izabella EmDodano:  7 maj 2013 - 22:33
fajny pomysł!
Szparagi uwielbiam!
Odpowiedz
krzywa kromeczkaDodano:  7 maj 2013 - 22:42
Nigdy nie jadlam ;/ na pewno spróbuje ;) ale proszę o instrukcje jedzenia . ;) można zjeść całość ?;)
Dodano:  7 maj 2013 - 22:51
Szparagi obierasz, i jesz w całości ale bez główek. Główki są generalnie do dekoracji.
Odpowiedz
Agnes JuszczykDodano:  8 maj 2013 - 2:18
Wygląda mega apetycznie:-) lubię, niestety tylko, oglądać Twoją kuchnie.
Dodano:  8 maj 2013 - 8:33
Agnes zachęcam Cię do wypróbowania. Moje dania są naprawdę proste w przygotowaniu :)
Odpowiedz
bartoldzikDodano:  8 maj 2013 - 6:41
Uwielbiam szparagi, cały czas się zastanawiam czy białe bardziej, czy zielone :-) Nie jadłem tylko fioletowych, a podobno maja wyśmienity smak.
Byłem ostatnio w Niemczech, oni mogą się naprawdę pochwalić hodowlą szparagów i daniami z nich przyrządzonymi. W tym roku ceny szparagów w Niemczech zbijają z nóg (8-12 euro/kg), wiec niestety co lepsze z Polski pójdą na eksport i będziemy musieli się zadowolić byle czym :-/
pozdrawiam :-)
Dodano:  8 maj 2013 - 8:32
Fioletowych szczerze powiedziawszy nie spotkałam :)
Odpowiedz
Iwona SirkoDodano:  8 maj 2013 - 8:17
Pysznie wyglądają, przepadam za szparagami.
Odpowiedz
MartaDodano:  8 maj 2013 - 10:18
a ja co roku mrożę szparagi, w zeszłym tygodniu z ostatnich mrożonych robiłam krem :) takie ugotowane też nie są najgorsze, odbiegają od świeżych, ale tak zjeść je sobie w grudniu, świetna sprawa
Twoje ruloniki wyglądają świetnie!
przed mrożeniem obieram, wkładam do wrzątku takie zmrożone jeszcze
zamroziłam w zeszłym roku 6-7 pęczków i przyznam, że miałam z nich wiele radości
Dodano:  8 maj 2013 - 10:51
To i ja w tym roku mrożę :) Długo je obgotowujesz przed zamrożeniem czy tylko blanszujesz ?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 maj 2013 - 15:56
ja jakoś jeszcze nie natrafiłam na szparagi w sklepie ale muszę widać uważniej się rozglądać:) Robiłam kilka razy szparagi ale zawsze mi się jakieś łykowate trafiały:(Pozdrawiam Dominika
Odpowiedz
ModzajtoDodano:  10 maj 2013 - 22:28
Cudowny blog! Przeglądam przepis po przepisie! I już myślę kiedy co wypróbować! Olie!
Dodano:  11 maj 2013 - 7:54
Bardzo dziękuję za miłe słowa ;) Pozdrawiam serdecznie,
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  13 maj 2013 - 13:12
a mogłabyś napisać gdzie mogę znaleźć zielone szparagi?są dostępne w jakimś sklepie czy tylko co najwyżej na targu?w supermarketach gdzie dotychczas szukałam były dostępne tylko białe... pozdrawiam
Dodano:  13 maj 2013 - 17:02
Ja kupiłam na bazarku
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  17 maj 2014 - 15:12
Wspaniały przepis! To mój jutrzejszy obiad :)
Odpowiedz
Elżbieta KościńskaDodano:  22 maj 2014 - 23:39
Przepis wspaniały, zrobiłam pierwszy raz wyszły pysznie, aż trudno uwierzyć, że nie używałam nigdy szparagi są naprawdę smaczne. Zaglądam do Ciebie codziennie i codziennie uczę się czegoś nowego. Pozdrawiam Serdecznie :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  27 czerwiec 2016 - 17:58
Czy białe szparagi tez będą ok?
Odpowiedz
KDodano:  5 kwiecień 2019 - 9:56
UWIELBIAM <3
Odpowiedz
KDodano:  31 maj 2021 - 15:09
Czy danie nadaje się dla IO?
Odpowiedz
Oferty
img1
DIETA INDYWIDUALNA
redukcja, Hashimoto, NT, IO, PCOS, WZJG, cukrzyca, fodmap i in.
ZAMÓW DIETĘ
img1
Gotowe diety
7-dniowe jadłospisy o niskim indeksie glikemicznym
SKLEP
img1
MOJE KSIĄŻKI
porady żywieniowe i przepisy bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne
SKLEP
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
dla osób zdrowych
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Miejsca i produkty, które szczególnie polecam z uwagi na jakość.
CZYTAJ WIĘCEJ
Instagram
Brzuch jak balon, a do tego więcej na wadze? 

Archeony mają taką moc! Komunikują 📞 się z Twoimi adipocytami i po pierwsze robią z Twoimi preferencjami żywieniowymi co chcą, po drugie powodują, że odkładasz więcej 😫

Z ebooka 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 dowiesz się oczywiście czym jest SIBO i IMO, jakie są przyczyny przerostów, jak wyleczyć je skutecznie, oraz jaki bałagan mogą spowodować „po drodze” i jak go „posprzątać” 

Premiera ebooka już w drugiej połowie lutego. 

#sibo #imo

Brzuch jak balon, a do tego więcej na wadze?

Archeony mają taką moc! Komunikują 📞 się z Twoimi adipocytami i po pierwsze robią z Twoimi preferencjami żywieniowymi co chcą, po drugie powodują, że odkładasz więcej 😫

Z ebooka 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 dowiesz się oczywiście czym jest SIBO i IMO, jakie są przyczyny przerostów, jak wyleczyć je skutecznie, oraz jaki bałagan mogą spowodować „po drodze” i jak go „posprzątać”

Premiera ebooka już w drugiej połowie lutego.

#sibo #imo
...

467 50
Test wodorowo – metanowy to podstawa diagnostyki SIBO/IMO, ale jeśli patrzysz wyłącznie na cyferki, lub co gorsza, opierasz swoje działanie wyłącznie na suchym stwierdzeniu osoby wykonującej test określającym, że przerost jest to możesz odbić się od ściany. 

W ebooku 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 krok po kroku wyjaśnię jak prawidłowo wykonać, oraz zinterpretować test wodorowo – metanowy w oparciu o objawy, historię choroby oraz historię popełnianych błędów żywieniowych i behawioralnych. 

Premiera ebooka już w drugiej połowie lutego. 

#sibo #imo

Test wodorowo – metanowy to podstawa diagnostyki SIBO/IMO, ale jeśli patrzysz wyłącznie na cyferki, lub co gorsza, opierasz swoje działanie wyłącznie na suchym stwierdzeniu osoby wykonującej test określającym, że przerost jest to możesz odbić się od ściany.

W ebooku 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 krok po kroku wyjaśnię jak prawidłowo wykonać, oraz zinterpretować test wodorowo – metanowy w oparciu o objawy, historię choroby oraz historię popełnianych błędów żywieniowych i behawioralnych.

Premiera ebooka już w drugiej połowie lutego.

#sibo #imo
...

518 22
Skuteczna terapia SIBO/IMO to nie bułka z masłem. 
Jeżeli wydaje Ci się, że wystarczy wziąć antybiotyk i temat załatwiony to grubo się mylisz o czym świadczy ogromna rzesza ludzi z nawrotami, kręcącymi się w kółko i dalej nie potrafiącymi poradzić sobie z dokuczliwymi objawami😫. 

W ebooku 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 krok po kroku wyjaśnię Ci jak wyleczyć SIBO/IMO skutecznie. 
Dowiesz się dlaczego ten problem dotyczy właśnie Ciebie, jak przeprowadzić leczenie, jaką wdrożyć suplementację, dietę oraz jakich błędów nie popełniać ‼️

Wchodzicie w to? 
Wiecie co u Was jest lub było przyczyną SIBO/IMO? 

#sibo #imo

Skuteczna terapia SIBO/IMO to nie bułka z masłem.
Jeżeli wydaje Ci się, że wystarczy wziąć antybiotyk i temat załatwiony to grubo się mylisz o czym świadczy ogromna rzesza ludzi z nawrotami, kręcącymi się w kółko i dalej nie potrafiącymi poradzić sobie z dokuczliwymi objawami😫.

W ebooku 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 krok po kroku wyjaśnię Ci jak wyleczyć SIBO/IMO skutecznie.
Dowiesz się dlaczego ten problem dotyczy właśnie Ciebie, jak przeprowadzić leczenie, jaką wdrożyć suplementację, dietę oraz jakich błędów nie popełniać ‼️

Wchodzicie w to?
Wiecie co u Was jest lub było przyczyną SIBO/IMO?

#sibo #imo
...

1388 114
Dieta to nie ograniczenia! Dieta to styl życia!

Czy danie z rolki jest ograniczające? NIE!
Czy jest ekstremalnie pyszne? TAK!
Czy zaspokoi zapotrzebowanie na słodkie jednocześnie dostarczając białka, wapnia, magnezu, potasu, potasu i witamin z grupy B? TAK! 

Pochodzi z diety zima wersja 5 𝐃𝐨𝐛𝐫𝐞 𝐛𝐨 𝐩𝐨𝐥𝐬𝐤𝐢𝐞 👌
Tę i inne diety znajdziesz na stronie:

𝐰𝐰𝐰.𝐝𝐢𝐞𝐭𝐨𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚-𝐥𝐞𝐧𝐚𝐫𝐭𝐨𝐰𝐢𝐜𝐳.𝐩𝐥

Link również w BIO profilu ♥️

#insulinooporność #cukrzyca #niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #pcosdiet

Dieta to nie ograniczenia! Dieta to styl życia!

Czy danie z rolki jest ograniczające? NIE!
Czy jest ekstremalnie pyszne? TAK!
Czy zaspokoi zapotrzebowanie na słodkie jednocześnie dostarczając białka, wapnia, magnezu, potasu, potasu i witamin z grupy B? TAK!

Pochodzi z diety zima wersja 5 𝐃𝐨𝐛𝐫𝐞 𝐛𝐨 𝐩𝐨𝐥𝐬𝐤𝐢𝐞 👌
Tę i inne diety znajdziesz na stronie:

𝐰𝐰𝐰.𝐝𝐢𝐞𝐭𝐨𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚-𝐥𝐞𝐧𝐚𝐫𝐭𝐨𝐰𝐢𝐜𝐳.𝐩𝐥

Link również w BIO profilu ♥️

#insulinooporność #cukrzyca #niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #pcosdiet
...

1998 3206

Masz problem z utrzymaniem zdrowych nawyków żywieniowych ?
Mam coś, co Ci pomoże !
Czytaj więcej

MOJA KSIĄŻKA


"Smacznie i zdrowo na diecie ograniczającej mięso" to książka dla tych, którzy szukają inspiracji na zdrowe posiłki i preferują tradycyjną formą książkową.

Ponad 70 stron porad żywieniowych oraz 65 pysznych i prostych w przygotowaniu przepisów. Dzięki podanym przy każdej potrawie wymiennikom węglowodanowym i białkowo-tłuszczowym szczególnie polecam ją osobom cierpiącym na cukrzycę typu I, kiedy kluczowe jest określenie dawki insuliny.

Idealny prezent dla każdego, kto chce zacząć przygodę ze zdrowym odżywianiem, ale nie koniecznie jest gotowy na ścisłe trzymanie się diety. 

 

PRZEJDŹ DO SKLEPU

This will close in 20 seconds