fbpx
Tatar z wędzonego łososia z różowym imbirem, awokado i limonką (do wykorzystania również jako sałatka lub pasta do pieczywa)
Img

Lada dzień „święto”, więc mam dla Was kolejną propozycję na tę okazję. Mówiąc o „święcie” mam na myśli walentynki, które generalnie nie są naszym świętem, są obce, zza morza i wiele osób się z tym świętem nie utożsamia.
Ważne jest abyśmy kochali się na co dzień, szanowali i dostrzegali swoje potrzeby. Umieli się zawsze porozumieć i wspierać. Na co dzień, nie od święta.

Osobiście nie przepadam za całą tą czerwono – serduszkowo – bibelotową oprawą made in China, dlatego w okolicach walentynek omijam galerie handlowe. Ale myślę, że kolacja we dwoje jest zawsze dobrym pomysłem.
My z mężem mamy taką tradycję, zresztą pisałam Wam już o tym przy innej okazji,  że zawsze w sobotę, jeśli jesteśmy w domu, robimy sobie uroczystą kolację. Nie żadne świece, czy eleganckie stroje, ale coś fajnego, smacznego do jedzenia, aby po prostu pobyć razem, obejrzeć dobry film.
I do tego Was zachęcam, aby znaleźć jeden dzień w tygodniu na to, aby trochę zwolnić tempo. Pobyć razem. Nacieszyć się sobą.
Tatar z wędzonego łososia z różowym imbirem, awokado i limonką, który chcę Wam dziś zaproponować jest przekąską, bardzo szybką w przygotowaniu. Bardzo aromatyczną i zdecydowanie pobudzającą kubki smakowe.
To danie może być również sałatką lub pastą do pieczywa.
Czas przygotowania to maksimum 30 minut. Trzeba zjeść w ciągu 2-3 godzin bo awokado ciemnieje.
Smak obłędny i do tego kopalnia kwasów omega. Polecam 🙂 

 
 Kaloryczność jednej porcji to ok. 200 kcal
 Tatar z wędzonego łososia z różowym imbirem, awokado i limonką.
Składniki dla 2 osób : 
  • 100 gramów wędzonego łososia
  • 1 awokado
  • sok z połowy limonki
  • 2 czubate łyżki marynowanego różowego imbiru
  • odrobina soli morskiej (łosoś jest słony, więc z solą ostrożnie)
Przygotowanie:
  1. Łososia i imbir siekamy w kosteczkę. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
  2. Awokado obieramy ze skórki, wyrzucamy pestkę i kroimy w kosteczkę. Skrapiamy sokiem z limonki.
  3. Awokado mieszamy z łososiem i imbirem. Jeśli jest taka potrzeba, delikatnie solimy.
    Tatar z wędzonego łososia z różowym imbirem, awokado i limonką.
Artykuły, które mogą Cię zainteresować:
Pyszny, orzeźwiający i sycący koktajl śniadaniowy. Także dla osób na diecie bezmlecznej!
koktajl śniadaniowy bezmleczny

Wygląda fajnie, ale seler naciowy z kokosem? Cóż to za połączenie! Uwierzcie mi, genialne! Wszystkie składniki tego koktajlu idealnie ze Czytaj dalej

Kruche herbatniki marchewkowo – waniliowe. Do szkoły, pracy, weekendowej herbatki.
Kruche herbatniki marchewkowo – waniliowe. Do szkoły, pracy, weekendowej herbatki.

Pokochacie te herbatniki. Zarówno Wy, jak i Wasze dzieci. Jestem tego absolutnie pewna. Są słodkie, kruche, delikatne i ten kolor..... Czytaj dalej

Sałatka z kurczakiem, grillowanymi warzywami, orzechami pekan i sosem serowym! W sam raz na majówkę!
Sałatka z kurczakiem, grillowanymi warzywami, orzechami pekan i sosem serowym

Wybierasz się na grilla do znajomych i Twoim zadaniem jest przygotowanie sałatki? A może planujesz rodzinny piknik i szukasz inspiracji Czytaj dalej

25 przepisów na Wielkanocny stół! Tradycyjnych i nowoczesnych!
tradycyjne przepisy kulinarne na święta

Wielkanocne śniadanie to klasyka. Żurek, biała kiełbasa i jajeczko którym dzielimy się z rodziną. Reszta zależna jest od tradycji danego Czytaj dalej

66 komentarzy

krzywa kromeczkaDodano:  12 luty 2014 - 9:42
wyglada wspaniale :)
AnonimowyDodano:  18 wrzesień 2014 - 14:09
Niestety zrobilam wczoraj tę przystawkę i wszystko wylądowało w koszu. Nie smakowało ani mnie ani mężowi. Myślę, że za dużo jest w przepisie imbiru, którego smak i zapach jest bardzo intensywny i zdominował całą potrawę
boprokoDodano:  8 lipiec 2015 - 20:10
a może imbiru użyłaś "nie tego" co trzeba..
czarnazmijaDodano:  22 czerwiec 2016 - 16:49
Nie można było spróbować dodać jakiegoś skladnika zamiast marnować? Tyle dobrego. Az szkoda
AnonimowyDodano:  11 wrzesień 2016 - 20:46
Rewelacja!!! Uwielbiam to połączenie <3
AnonimowyDodano:  17 styczeń 2017 - 11:00
Potwierdzam, również dodałam różowy marynowany imbir (jak w przepisie) i dałam tylko 2 listki takiego imbiru - niestety całość zdominowana przez imbir - niesmakowało mi.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  12 luty 2014 - 9:42
Ciekawa propozycja :) Bardzo lubię wędzonego łososia więc chętnie wypróbuję. Zastanawiam się tylko gdzie dostanę różowy imbir?
Dodano:  12 luty 2014 - 9:46
Różowy imbir dostaniesz w każdym większym supermarkecie na dziele z żywnością orientalną.
Agnieszka WarzechaDodano:  12 luty 2014 - 16:37
Różowy Impir na stoisku przy produktach do suchi - cena ok 9zl w Almie
AnonimowyDodano:  14 luty 2014 - 9:06
Ja kupiłam w Top Market.
Odpowiedz
barbiDodano:  12 luty 2014 - 9:43
Czy można ten imbir czymś zastąpić? gdzie można dostać taki imbir? Pozdrawiam i dziękuję za wspaniałe inspiracje <3 Basia
Dodano:  12 luty 2014 - 9:46
zastąpić nie bardzo bo będzie ze szkodą dla smaku
Odpowiedz
FamilyManagerDodano:  12 luty 2014 - 9:58
Ja srednio imbir ale dodaje dodatkowo krewetki i mala lyzke sosu 1000wysp lub jogurtu(dietetyczniej) i tez jest wspaniale ;)
Odpowiedz
svarowska AKDodano:  12 luty 2014 - 10:12
wygląda bardzo smakowicie, aż chce się jeść ;) skorzystam z pomysłu ;)
Odpowiedz
i-och.Dodano:  12 luty 2014 - 11:48
Pychota :) wszystkie składniki, które uwielbiam!
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  12 luty 2014 - 12:47
Gosiu czy mogłabyś pisać jakiej firmy używasz składniki, takie oczywiście jak np. w tym przepisie imbir..gdzie indziej serek.. Ty wiesz, które najlepsze :):) pozdrawiam,M.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  12 luty 2014 - 13:50
Małgosiu a ja potrzebuje nagłej pomocy :). Mam bulion ugotowany wczoraj na zupę a zupelnie nie mam pomysłu. Wertuje po blogu zeby znaleźć na jakas przepis, ostatnio widzialam krem z pomidorow a nie umiem tego znaleźć teraz. A moze na jakąś jeszcze masz na blogu , mozess podrzucic tu link?
Tylko nie marchewkowa z imbirem bo ostatnio ona często u mnie gościła:)
Dodano:  12 luty 2014 - 14:01
krem z pomidorów i papryki http://qchenne-inspiracje.blogspot.com/2013/04/toskanski-krem-z-pieczonych-pomidorow-i.html
Cebulową możesz zrobić z grzankami.
Dodano:  12 luty 2014 - 14:02
jak masz mięso mielone to podsmaż je z cebulką i warzywami (może być włoszczyzna z mrożonki), zalej bulionem duś i na koniec dodaj przecieru pomidorowego i koperku . Możesz też dodać trochę czosnku.
AnonimowyDodano:  12 luty 2014 - 14:03
Hmmm nie wiem jak cebulowa, i czy moze zjeść go moj półtora roczny syn.
a do tego z pomidorów nie wiedzialam ze idzie papryka bo tez mi sie skonczyla.
Chyba zrobię jutro ten krem z kalafiora z platkami migdalowymi
mam nadzieje ze z rosolem nic sie nie stanie :/
Dodano:  12 luty 2014 - 14:12
zrób krem z warzyw, podsmaż je z cebulką, zalej bulionem
AnonimowyDodano:  12 luty 2014 - 14:21
Ok popatrzę i pomyślę choc skusil mnie ten krem kalafiorowy.
Myślisz ze będzie jeszcze jutro bulion dobry?
Dziękuję za pomoc. Jak cudownie ze sa Tacy ludzie jak Ty !!!
Dodano:  12 luty 2014 - 14:26
Powinien być dobry tylko jak jutro zrobisz zupę to zjedzcie od razu wszystko.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  12 luty 2014 - 14:24
Małgosiu przepis jest genialny z pewnością go wykorzystam ale powiedz mi co ze stabilnością tego dania jak to się trzyma , że się nie rozpada? :)
Pozdrawiam Cię serdecznie i z góry dziękuję za odpowiedź.
Monika z Warszawy
P.S Świetny blog
Dodano:  12 luty 2014 - 14:25
jako formy użyłam filiżanki do espresso. Trzeba ubić w filiżance żeby całość była zwarta i fik na talerz. Będzie się trzymać :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  12 luty 2014 - 14:32
Super ale zapomniałam się zapytać o jeszcze jedno czy imbir różowy można zastąpić tak zwanym młodym imbirem krojonym w zalewie ( jest biały ) czy lepiej trzymać się tego czerwonego?
Buziaki
Monika
Dodano:  14 luty 2014 - 9:07
Lepiej różnowy. Mają inny smak. Różowy jest słodszy i lepiej się komponuje z łososiem.
Odpowiedz
my healthy styleDodano:  12 luty 2014 - 14:39
Fajny pomysł, choć średnio lubię imbir...
Odpowiedz
martanovackaDodano:  12 luty 2014 - 15:01
wow, rewelacyjny pomysł! uwielbiam wszystkie składniki w Twoim przepisie, więc na pewno wypróbuję!
Odpowiedz
Justyna ŻakDodano:  12 luty 2014 - 15:18
wygląda bardzo smacznie:)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  12 luty 2014 - 17:33
Małgosiu czy można zastąpić różowy imbir białym imbirem z zalewy czy one różnią się smakiem.
Pozdrawiam gorąco
Dodano:  12 luty 2014 - 18:05
różnią się,różowy jest słodszy i według mnie bardziej smakowo pasuje do tego dania
Odpowiedz
AgnieszkaDodano:  12 luty 2014 - 18:20
Nie umiem poruszac sie po tym blogu, Gdzie znależć te jadlospisy?
Dodano:  12 luty 2014 - 21:44
w zakładce BĄDŹ FIT
Odpowiedz
KaśkaaaDodano:  12 luty 2014 - 19:33
Hej! Mam takie pytanie z innej beczki.
Czy na śniadanie mogłabym zjeść 2 kromki ciemnego chleba z powidłem śliwkowym? Ile taka kanapeczka ma kalorii i czy w ogóle można podczas diety jeść powidło ;) Czekam niecierpilwie na odpowiedz ! :)
Dodano:  12 luty 2014 - 21:48
Kasiu zacznę do tego ,że ja nie proponuję diety a zmianę odżywiania na zdrowe.
Na śniadanie możesz od czasu do czasu zjeść ciemne pieczywo z powidłami. Dorzuć do tego jeszcze np.biały ser.
Kromka chleba razowego ok. 35 g ma ok. 80 kcal
łyżeczka powideł śliwkowych ma ok. 26 kcal
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  13 luty 2014 - 19:22
Bardzo fajny i smaczny przepis:) mam pytanie co do awokado, ponieważ właśnie kupiłam po raz pierwszy i nie wiem czy jest dobre czy popsute, po przekrojeniu ma takie brązowe ślady, jakby od pestki tylko, że jak odkroję kawałeczek to nie jest ładne i zielone, tylko dalej całe takie jest;/ czy to świadczy o tym,że owoc jest bardzo dojrzały czy popsuty?;)
Dodano:  13 luty 2014 - 20:37
jak ma brązowe plamy w miąższu to nie nadaje się :(
AnonimowyDodano:  13 luty 2014 - 23:43
ehh te owoce z tesco .. ;) dziękuję za odpowiedź
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  13 luty 2014 - 19:25
Cześć Małgosiu. Mam do Ciebie pytanie, też z innej beczki ;) Moim problemem jest to, że choć ćwiczę codziennie i jem zdrowo, to na wieczór czuję się jak balon! Mój brzuch zawsze jest wydęty.. nie wiem co może być powodem tego? Może mój organizm nie toleruje jakichś rzeczy, które jem? :( pozdrawiam
Dodano:  13 luty 2014 - 20:36
hm ... ciężko powiedzieć, a co jesz wieczorem ?
AnonimowyDodano:  13 luty 2014 - 21:06
Najczęściej owoce
Dodano:  13 luty 2014 - 22:31
może fermentują Ci w żołądku i tworzą się gazy, hm ....
a spróbuj wieczorem pić sobie miętę i zobacz jakie będą rezultaty,
czyli powiedzmy od 18-tej popijaj sobie miętę
AnonimowyDodano:  13 luty 2014 - 23:46
spróbuję :) dzięki!
Odpowiedz
Marta MycekDodano:  17 luty 2014 - 23:17
Zrobiłam, było pyszne! Jednak zmodyfikowałam lekko przepis. Użyłam białego imbiru (różowy był niedostępny nawet w almie) ze wzgledu na bardziej pikantny smak dalam mniej, dodałam odrobine koperku i podałam rodzinie na stół. Byli zachwyceni :)
Odpowiedz
KAROSSADodano:  21 luty 2014 - 21:24
Właśnie zrobiłam - meeeeega dobre! :) dzięki za przepis!
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  12 wrzesień 2014 - 9:39
Małgosiu, co myślisz aby te składniki połączyć z makaronem jako danie obiadowe?
Dodano:  12 wrzesień 2014 - 10:27
świetny pomysł :)
AnonimowyDodano:  12 wrzesień 2014 - 10:31
To w takim razie szukam imbiru i robię :) ..hmm ..teraz myślę, że ryż w sumie też by się mógł sprawdzić,akurat mam już ugotowany w lodówce :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  12 wrzesień 2014 - 21:41
Małgosiu, czy masz może pomysł czym można zastąpić łososia? nie jem mięsa, a bardzo chciałabym zrobić tą "wieżę" z imbirem i awokado, w ogóle bardzo chciałabym wykorzystywać awokado w swoim jadłospisie, widziałam na Twoim blogu sałatkę, koktajl i te wieżyczki właśnie, będę wdzięczna za podpowiedź :)
tola
Dodano:  13 wrzesień 2014 - 6:58
to danie bez łososia będzie już kompletnie innym daniem,
możesz wykorzystać lekko podsmażoną i wystudzoną cukinię ale to już nie będzie to samo
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  13 wrzesień 2014 - 9:48
dziękuję Gosiu :)
tak, doskonale zdaję sobie sprawę, że smak będzie już zupełnie inny, ale chciałabym wypróbować połączenie imbiru i awokado, zwłaszcza że pisałaś, że jest bardzo zdrowe.
dla męża zrobię wersję, którą pokazałaś na blogu :)
Twoje dania są bardzo fajne, korzystając z nich często sama wyszukuję zamienników dla mięsa, ale teraz zupełnie miałam pustkę w głowie :)
dziękuję za podpowiedź i życzę wszystkiego dobrego na egzaminie, trzymam mocno kciuki ! :)
tola
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  2 styczeń 2015 - 20:03
Mam pytanie odnośnie łososia : jakiej marki kupujesz żeby był zdrowy? Bo dużo się słyszy o tym, że łosoś wędzony z hipermarketów jest nafaszerowany chemią. Czym się kierować?
Dodano:  2 styczeń 2015 - 23:38
nie mam jakiejś ulubionej marki,
patrzę żeby był wędzony na zimno i atlantycki
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  6 marzec 2015 - 10:04
Cześć,
nigdy nie używałam różowego imbiru więc mam pytanie.
Czy taki:

https://www.e-piotripawel.pl/towar/imbir-do-sushi-blue-dragon/264738

może być?
Pozdrawiam
Dodano:  6 marzec 2015 - 11:16
tak,
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 marzec 2015 - 20:59
Zrobiłam tego tatara, ale zastanawiam się teraz do czego wykorzystać resztę imbiru, bo nie mam pomysłu, może coś podpowiesz Małgosiu, no chyba, że niedługo będzie danie do którego go wykorzystamy???
Dodano:  9 marzec 2015 - 10:35
w tym tygodniu w jadłospisie jest chińszczyzna domowa i dodaj tam
Odpowiedz
asikDodano:  19 marzec 2015 - 9:26
zrobiłam tatarek i wpakowałam go do słonych babeczek :) wyszła świetna przekąska na babskie spotkanie :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  5 sierpień 2015 - 14:22
Można prosić o wsadzenie opcji wydrukowania przepisu?
Dodano:  5 sierpień 2015 - 16:38
Przed komentarzami masz przycisk PRINT
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  11 luty 2016 - 22:11
Przepyszna przystawka:-)
Odpowiedz
AgaDodano:  10 marzec 2016 - 20:07
Właśnie zrobiłam z białym imbirem dałam troszkę mniej. Pychaaaaa!!! Uwielbiam Twój blog
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 listopad 2016 - 12:06
Wspaniały ten tatar!!!
PaullinaDodano:  28 wrzesień 2017 - 17:59
Super przekaska. Na stale weszLa do naszego jadlospisu,nadaja sie na codzien,jak i jako przystWka na kolacje dla gosci.
Odpowiedz
SylwiaDodano:  10 listopad 2019 - 14:47
Ostatnio odkryłam ten przepis i zrobiłam dzisiaj na lunch. PRZEPYSZNY tatar!! Dodałam nieco więcej imbiru bo bardzo go lubimy i mega nam smakowało. Mam nadzieje ze odkryje tutaj więcej tak dobrych przepisów Pozdrawiam :)
Odpowiedz
Oferty
img1
DIETA INDYWIDUALNA
redukcja, Hashimoto, NT, IO, PCOS, WZJG, cukrzyca, fodmap i in.
ZAMÓW DIETĘ
img1
Gotowe diety
7-dniowe jadłospisy o niskim indeksie glikemicznym
SKLEP
img1
MOJE KSIĄŻKI
porady żywieniowe i przepisy bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne
SKLEP
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
dla osób zdrowych
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Miejsca i produkty, które szczególnie polecam z uwagi na jakość.
CZYTAJ WIĘCEJ
Instagram
Stajesz na wagę latem, a tam kilka kilogramów więcej i to z niczego? 😫

Masz zdiagnozowaną niedoczynność tarczycy lub chorobę Hashimoto? A może nie masz jeszcze diagnozy, ale szereg typowych objawów?
Pozwól, że wyjaśnię Ci dlaczego tak się dzieje.
📍U osób z niskim stężeniem hormonów tarczycy, dochodzi do zwiększonej syntezy, akumulacji i zaburzonej degradacji glukozaminoglikanów w tkankach (szczególnie kwasu hialuronowego i siarczanu chondroityny).
📍Glukozaminoglikany są kluczowym składnikiem macierzy pozakomórkowej i mają silne właściwości higroskopijne, czyli przyciągające i zatrzymujące wodę 😵‍💫😵‍💫.Woda napływa więc z naczyń krwionośnych do przestrzeni międzykomórkowej. Dodatkowo tkanka staje się sztywna i mało elastyczna, co utrudnia przepływ płynów i potęguje zastój😵‍💫😩😩.

📍Co dodatkowo nasila produkcję glukozaminoglikanów? Stan zapalny, więc dieta przeciwzapalna, ale i ilość i jakość snu, poziom stresu, to w jaki sposób się regenerujemy będą miały fundamentalne znaczenie. 
Te czynniki, w szczególności przeciwzapalna dieta: 
➡️ pomogą hamować nadprodukcję glukozaminoglikanów,
➡️ wspierają pracę tarczycy i uszczelniają naczynia, 
➡️ zmniejszają obrzęki i poprawiają przepływ limfy. 

Zasada jest prosta: im niższy stan zapalny, tym mniej zatrzymanej wody, która może nagle zwiększyć Twoją masę ciała o nawet 2-3 kg powodując frustrację, zniechęcenie i spadek motywacji jeśli jesteś w procesie redukcji masy ciała. 

#niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #redukcjawagi #redukcja #odchudzaniezgłową

...

419 12
Tkanka tłuszczowa trzewna (czyli ta gromadząca się w okolicy brzucha) nie jest „biernym magazynem tłuszczu”. To narząd endokrynnie czynny, wydzielający: 
📍cytokiny prozapalne (IL-6, TNF-α), które hamują sygnalizację insulinową w komórkach mięśni i wątroby oraz promują insulinooporność, 
📍leptynę (przy dużej ilości dochodzi do leptynooporności, w efekcie czego odczuwasz ciągły apetyt), 
📍rezystynę (hamuje działanie insuliny, promuje insulinooporność),
📍wolne kwasy tłuszczowe (FFA) bezpośrednio do krążenia wrotnego, co zwiększa insulinooporność w wątrobie i produkcję glukozy przez wątrobę (glukoneogenezę).

Czynniki te promują:
😩 stan zapalny niskiego stopnia,
😩 zaburzenia sygnalizacji insulinowej w mięśniach, wątrobie i tkance tłuszczowej,
😩 insulinooporność. 

➡️ A insulinooporność = gorsza regulacja sodu i wody w nerkach, większa retencja sodu i wody ➡️ więcej zatrzymanej wody w organizmie.

Otyłość brzuszna może też zaburzać funkcję:
☹️ układu limfatycznego (utrudniony odpływ chłonki),
☹️ układu krążenia (więcej ciśnienia na naczynia krwionośne → mikrozaburzenia → przesięki → obrzęki).

🙋‍♀️🙋‍♀️ Osoby z nadmiarem tkanki tłuszczowej w okolicy brzucha częściej mają problem z retencją wody, zwłaszcza jeśli współwystępuje u nich insulinooporność, stan zapalny i siedzący tryb życia.

Takie osoby powinny zwrócić szczególną uwagę na to, co jedzą ponieważ niewłaściwa dieta pogłębia błędne koło:
🔁 insulinooporność → niestabilna glikemia → zwiększona retencja wody → jeszcze większy dyskomfort i trudność w redukcji masy ciała.
➡️ Tkanka tłuszczowa brzuszna – nasila stan zapalny i podbija insulinooporność.
➡️ Wysoki poziom insuliny sprawia, że organizm zatrzymuje więcej sodu i wody.
➡️ Efekt? Opuchnięte palce, kostki, twarz – i uczucie „ciężkiego ciała”.

Kluczowe założenia diety:
🔹 stabilizacja poziomu glukozy i insuliny,
🔹 działanie diuretyczne,
🔹 działanie przeciwzapalne.

Potrzebujesz diety o działaniu diuretycznym, która stabilizuje glikemię, zapewnia sytość i genialnie smakuje?
Skomentuj 𝐒𝐮𝐦𝐦𝐞𝐫 a prześlę informacje. 

#Insulinooporność #niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #redukcjawagi #cukrzycatypu2 #odchudzaniezgłową

...

608 280
Dieta „Lato 8 - Powiew lata” jest dla Ciebie jeśli:
🌱chcesz zredukować masę ciała,
🌱zmagasz się z obrzękami (również tłuszczowymi/limfatycznymi),
🌱zatrzymaniem wody w organizmie, uczuciem ciężkości,
🌱brakiem energii,
🌱problemami z gospodarką żelazem (niska ferrytyna),
🌱wypadaniem włosów,
🌱ciągle czujesz głód i chęć na słodkie,
🌱nie masz pomysłów co gotować, aby było sycąco, smacznie, przeciwzapalnie, szybko, a do tego o niskim IG.

Dodatkowo masz:
🌱insulinooporność,
🌱cukrzycę typu 1 lub 2,
🌱PCOS,
🌱endometriozę,
🌱niedoczynność lub nadczynność tarczycy,
🌱chorobę autoimmunologiczną,
🌱nadciśnienie,
🌱boleśnie miesiączkujesz.

Rozkład makro:
🌱22% białka
🌱43% tłuszczu
🌱35% węglowodanów

Dieta zawiera 4 posiłki:
✔ obfite śniadanie,
✔ odżywczy koktajl na poprawę poziomu ferrytyny i modulację mikrobioty jelitowej – fantastyczne wsparcie układu odpornościowego, ale i zdrowia skóry oraz włosów,
✔ obiad,
✔ lekką, ale sycącą kolację – optymalną na zakończenie dnia, by wesprzeć regenerację i spokojny sen.

Dostępne wersje:
📍klasyczna, bez wykluczeń,
📍wegetariańska,
📍wegetariańska + ryby.

Skomentuj tą rolkę słowem 𝐒𝐮𝐦𝐦𝐞𝐫 a otrzymasz szczegółowe informacje na jej temat.

#niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #zmęczenie #redukcjawagi #insulinooporność #cukrzycatypu2 #redukcja

...

480 791

Masz problem z utrzymaniem zdrowych nawyków żywieniowych ?
Mam coś, co Ci pomoże !
Czytaj więcej

MOJA KSIĄŻKA


"Smacznie i zdrowo na diecie ograniczającej mięso" to książka dla tych, którzy szukają inspiracji na zdrowe posiłki i preferują tradycyjną formą książkową.

Ponad 70 stron porad żywieniowych oraz 65 pysznych i prostych w przygotowaniu przepisów. Dzięki podanym przy każdej potrawie wymiennikom węglowodanowym i białkowo-tłuszczowym szczególnie polecam ją osobom cierpiącym na cukrzycę typu I, kiedy kluczowe jest określenie dawki insuliny.

Idealny prezent dla każdego, kto chce zacząć przygodę ze zdrowym odżywianiem, ale nie koniecznie jest gotowy na ścisłe trzymanie się diety. 

 

PRZEJDŹ DO SKLEPU

This will close in 20 seconds