Śniadanie to moja ulubiona pora dnia. Dzień zawsze zaczynam od dużego latte ze świeżo mielonych ziaren kawy i „Wstajesz i wiesz ” 🙂
Dopiero później zaczynam myśleć o śniadaniu.
Z reguły jest to coś lekkiego i na szybko. Czasem jednak, jak mam więcej czasu, nachodzi mnie ochota na coś specjalnego, coś na ciepło, coś co będę celebrować bez pośpiechu i delektować się porankiem.
Jutro zaczyna się długi weekend, tego czasu wszyscy będziemy mieli więcej. Wykorzystajmy go !
Moja propozycja to zapiekanka w kokilce. Szybka, łatwa, smaczna.
A zapiekać będziemy po włosku. Mix z szynki, czerwonej papryki, świeżych liści bazylii i sera mozzarella. Ponieważ śniadanie musi dodać nam energii a nic tak nie dodaje energii jak węglowodany, zapiekać będziemy w „makaronowym koszyczku”.
Składniki (ilość w zależności do ilości zapiekanek, jaką chcemy przygotować) : * makaron do lasagne (jeden płat na jedną kokilkę) * szynka * czerwona papryka * świeże liście bazylii * ser mozzarella * masło do wysmarowania kokilek |
|
1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. 2. Kokilkę smarujemy masłem i wykładamy ugotowanym płatem makaronu do lasagne. 3. Paprykę i szynkę kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy porwane liście bazylii i pokrojoną na małe kawałki mozzarellę. Wszystkie składniki mieszamy. 4. Przygotowanym mixem wypełniamy kokilkę i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Grzanie góra – dół, bez termoobiegu. Zapiekankę możemy podać bezpośrednio w kokilce ale też wyjąć na talerz. Makaronowy koszyczek będzie trzymał całość, fajnie prezentując się na talerzu. |
Kaloryczność
Zapiekanka ma ok. 200 kcal
A ja zaczynam dzień od małej mocnej kawy i "Gościa radia Zet":D Wstaję później, znakiem tego:)
Pozdrowienia serdeczne...