fbpx
Tom Kha Gai – tajska zupa z krewetkami i mleczkiem kokosowym
Img

Klasyczne danie kuchni Tajskiej. Lekko słodka, aromatyczna, pikantna zupa, której smak na długo zapada w pamięć i chce się do niego wracać.

Z Tajską kuchnią pierwszy raz zetknęłam się 4 lata temu w restauracji Wy&Spa w Pobierowie. Wybraliśmy się tam z mężem świętować 5 rocznicę ślubu.
Restauracja jest pięknie położona, nad samym morzem. Z okien rozpościera się przepiękny widok na piaszczystą plażę a dania przygotowuje kucharz z Tajlandii.
Byliśmy oczarowani smakiem, aromatem, sposobem podania.

Kuchnia tajska jest bez wątpienia jedną z bardziej oryginalnych kuchni świata głównie ze względu na stosowane przyprawy i dodatki. Jednym z charakterystycznych jest mleczko kokosowe, trawa cytrynowa, imbir czy liście limonki.

Zapraszam na zupę tajską, z krewetkami, imbirem i mlekiem kokosowym. 

Składniki na zupę dla 4 osób:
  • 15 krewetek
  • szklanka mleka kokosowego
  • 1 czerwona papryka
  • garść natki pietruszki
  • 1,5 litra bulionu z kurczaka
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • 1 czubata łyżka startego na drobnych oczkach świeżego imbiru
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • kilka listków świeżej kolendry
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • dla lubiących ostre smaki pół papryczki chili – jeśli nie lubicie na ostro pomińcie ten składnik
Przygotowanie:
  1. Krewetki podduszamy na klarowanym maśle z dodatkiem posiekanej natki pietruszki. Zalewamy bulionem i dusimy aż będą całkowicie miękkie. Przy pomocy blendera miksujemy i przecieramy przez sito.
  2. Do przetartej zupy dodajemy mleko kokosowe, imbir, sos rybny, sok z limonki, liście kolendry i cukier. Gotujemy na małym ogniu.
  3. Paprykę i ewentualnie ostrą papryczkę chili kropimy w cienkie paski, podsmażamy ma odrobinie klarowanego masła i dodajemy do zupy. Po dodaniu papryki gotujemy jeszcze zupę 3-4 minuty. 
Kaloryczność
Cała zupa ma 1800 kcal
Porcja widoczna na zdjęciu ma ok. 230 kcal
Artykuły, które mogą Cię zainteresować:
Prosty przepis na kruche pierniczki na ostatnią chwilę !

Pieczenie pierniczków na święta to ogromna frajda nie tylko dla dzieci, aczkolwiek dzieci wyjątkowo lubią angażować się w świąteczne przygotowania Czytaj dalej

Fit dorsz z piekarnika – soczysty i aromatyczny
Fit dorsz z piekarnika - soczysty i aromatyczny

Chciałabym zdradzić Wam mój przepis na dorsza z piekarnika, którego robiłam na obiad zaledwie dwa tygodnie temu. Bez podsmażania, bez Czytaj dalej

Tarta cytrynowa na cieście pâte sablée poleca się na Wielkanoc
Tarta cytrynowa na cieście pâte sablée poleca się na Wielkanoc

Jeśli lubicie sorbety cytrynowe i lemoniadę pokochacie to ciasto. Nie tylko na Wielkanoc 😉 W upalne lato sprawdzi się doskonale. Czytaj dalej

Wege lunch !
Wege lunch

Szybki lunch, dla wegetarian, osób nie jedzących mięsa, tych którzy z przyczyn religijnych mięsa w piątek nie jadają oraz takich, Czytaj dalej

18 komentarzy

IwoniaDodano:  11 czerwiec 2013 - 10:07
no i mam inspirację na niedzielny obiadek :) dziękuję
Odpowiedz
Agnes JuszczykDodano:  11 czerwiec 2013 - 10:16
Wygląda bardzo apetycznie. Chciałabym spróbować.
Odpowiedz
toPestka!Dodano:  11 czerwiec 2013 - 10:29
uwielbiam tajskie zupki na ostro zwłaszcza!
Odpowiedz
AgabiDodano:  11 czerwiec 2013 - 10:37
Witaj, z chęcią zaglądam na Twój blog,dlatego nominowałam Cię do Liebster Blog Award. Zapraszam do zabawy. Pozdrawiam ciepło, Agnieszka
http://wmojejmalutkiejkuchni.blogspot.co.uk/2013/06/liebster-blog-award.html
Odpowiedz
agateqDodano:  11 czerwiec 2013 - 12:29
Tej kuchni to w życiu chyba nie kosztowałam, nie smakowałam, więc kompletnie nie wiem 'z czym to się je'. Nie jestem nawet pewna, czy te smaki aby na pewno są kompatybilne z moimi kubkami smakowymi...
Dodano:  11 czerwiec 2013 - 13:00
Nie spróbujesz, nie dowiesz się :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  25 lipiec 2013 - 0:40
zgodnie z nazwa zupy: Tom - gotować, Gai - kurczak, Kha - galangal - żadnego z tych składników nie masz
imbir, krewetki są zbędne, pietruszka nie żre z kolendrą
dodatkowo bardzo ważnym składnikiem jest trawa cytrynowa i liście limonki kafiru
wiec ta zupa to ani tajska ani co
a tak poza tym to lubie Twojego bloga :)
Marcin
Dodano:  25 lipiec 2013 - 9:36
Marcinie. Gotować nie jest składnikiem - i zapewniam Cię,że bez gotowania nie powstanie żadna zupa. No chyba,że chłodnik.Zupa była gotowana :)
Kurczak jest - na kurczaku gotuje się bulion.
Wersji zupy tajskiej jest dużo. Generalnie kuchnia tajska ukształtowana pod wpływami kuchni chińskiej i indyjskiej charakteryzuje się dużą swobodą w przygotowaniu i nie ma tu sztywnych zasad jak w kuchni chińskiej. Składniki i proporcje zależą w dużej mierze od stylu kucharza i regionu. Są oczywiście sztandarowe składniki ale ich dobór zależy od regionu w jakim jest przygotowywana i od kucharza oczywiście.
Poczytaj na ten temat w internecie w szczególności na stronach o kulinariach krajów i regionów.
Pozdrawiam,
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  27 lipiec 2013 - 10:00
a mnie wyszła jakoś tak mało wyraźna w smaku i dość rzadka. Dałam wszystkiego tyle co w przepisie a imbiru nawet więcej i jakoś taka za mało doprawiona. Zastanawiam się, czego więcej można było dodać dla wzmocnienia smaku.
Dodano:  27 lipiec 2013 - 11:12
Może bulion z kurczaka ugotowałaś za mało wyrazisty i za mało intensywny ?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  29 październik 2013 - 15:14
A czy te krewetki cale z ogonkami miksowac blenderem? I jak ugotowac intensywny bulion z kurczaka?
Dodano:  29 październik 2013 - 15:35
Krewetki miksujemy bez ogonków. Przepis na bulion jest tu http://qchenne-inspiracje.blogspot.com/2013/05/solidna-podstawa-zup-i-sosow-wywar.html
Należy go gotować powoli aby nie "bulgotał". Wtedy wydobędzie się z niego to co najlepsze.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  31 październik 2013 - 16:15
Dziekuje za pomoc odnośnie krewetek i bulionu...Zupka wyszla przepyszna a mnie az duma rozpiera bo dopiero rozpoczynam przygode z gotowaniem...Esencjonalny intensywny bulion na ostro to podstawa...polecam do wywaru dorzucic kawalek ostrej papryki ...przy tak sporzadzonej bazie zupy nie ma zmiłuj zeby wyszla malo wyrazna czy mdla...Gotowalam powoli a dlugo jak doradzilas Malgosiu...faktycznie wyszedl mega aromatyczny a zapachy w domu jak z dziecinstwa i babcinych obiadow...niech sie chowaja kostki rosolowe :))) Pozdrawiam Agata
Dodano:  31 październik 2013 - 17:10
Dokładnie, jak się zrobi intensywny, porządny wywar to i każda zupa i sos wyjdzie bajeczny i kostki rosołowe nich się schowają tak jak napisałaś.
Ja zawsze gotuję więcej bulionu i mrożę w pojemnikach i mam później bazę do sosów.
Pozdrawiam,
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 marzec 2014 - 18:50
Krewetek nie dusi sie do miękkości bo będą gumowate.:) W ogole ich nie smaz. Dodaj do zupy na koncowe 5 min gotowania.
Mark
Odpowiedz
Aleksandra milusiowaDodano:  15 marzec 2014 - 7:59
Witaj, super przepis! nominuję Twój Blog do Liebster Blog Award. Życzę miłej zabawy :) Szczegóły na: http://kulinarnewyzwanie.blog.pl/2014/03/12/liebster-blog-award/

Pozdrawiam. Olka: http://recipemilusiowej.blog.pl/
Dodano:  15 marzec 2014 - 8:08
Witaj Olu. Dziękuję za nominację ale ja już jestem trochę za "stara" na tę zabawę, brałam już w niej udział i zabawa jest dla osób z małą ilością obserwatorów google i ma na celu ich zwiększenie.
Mała ilość to taka do 100 obserwatorów. Ja się już chyba nie kwalifikuję. :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  17 listopad 2015 - 18:11
Cześć! Gosiu jakie krewetki polecasz? Czy mrożone z popularnej biedronki są ok? I jak często można je spożywać np. Jako zamiennik dla filetów z kurczaka (ogólnie jako zamiennik innego mięsa i ile wtedy krewetek dać na 1 porcje na obiad)?
Odpowiedz
Oferty
img1
DIETA INDYWIDUALNA
redukcja, Hashimoto, NT, IO, PCOS, WZJG, cukrzyca, fodmap i in.
ZAMÓW DIETĘ
img1
Gotowe diety
7-dniowe jadłospisy o niskim indeksie glikemicznym
SKLEP
img1
MOJE KSIĄŻKI
porady żywieniowe i przepisy bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne
SKLEP
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
dla osób zdrowych
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Miejsca i produkty, które szczególnie polecam z uwagi na jakość.
CZYTAJ WIĘCEJ
Instagram
Stajesz na wagę latem, a tam kilka kilogramów więcej i to z niczego? 😫

Masz zdiagnozowaną niedoczynność tarczycy lub chorobę Hashimoto? A może nie masz jeszcze diagnozy, ale szereg typowych objawów?
Pozwól, że wyjaśnię Ci dlaczego tak się dzieje.
📍U osób z niskim stężeniem hormonów tarczycy, dochodzi do zwiększonej syntezy, akumulacji i zaburzonej degradacji glukozaminoglikanów w tkankach (szczególnie kwasu hialuronowego i siarczanu chondroityny).
📍Glukozaminoglikany są kluczowym składnikiem macierzy pozakomórkowej i mają silne właściwości higroskopijne, czyli przyciągające i zatrzymujące wodę 😵‍💫😵‍💫.Woda napływa więc z naczyń krwionośnych do przestrzeni międzykomórkowej. Dodatkowo tkanka staje się sztywna i mało elastyczna, co utrudnia przepływ płynów i potęguje zastój😵‍💫😩😩.

📍Co dodatkowo nasila produkcję glukozaminoglikanów? Stan zapalny, więc dieta przeciwzapalna, ale i ilość i jakość snu, poziom stresu, to w jaki sposób się regenerujemy będą miały fundamentalne znaczenie. 
Te czynniki, w szczególności przeciwzapalna dieta: 
➡️ pomogą hamować nadprodukcję glukozaminoglikanów,
➡️ wspierają pracę tarczycy i uszczelniają naczynia, 
➡️ zmniejszają obrzęki i poprawiają przepływ limfy. 

Zasada jest prosta: im niższy stan zapalny, tym mniej zatrzymanej wody, która może nagle zwiększyć Twoją masę ciała o nawet 2-3 kg powodując frustrację, zniechęcenie i spadek motywacji jeśli jesteś w procesie redukcji masy ciała. 

#niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #redukcjawagi #redukcja #odchudzaniezgłową

...

429 12
Tkanka tłuszczowa trzewna (czyli ta gromadząca się w okolicy brzucha) nie jest „biernym magazynem tłuszczu”. To narząd endokrynnie czynny, wydzielający: 
📍cytokiny prozapalne (IL-6, TNF-α), które hamują sygnalizację insulinową w komórkach mięśni i wątroby oraz promują insulinooporność, 
📍leptynę (przy dużej ilości dochodzi do leptynooporności, w efekcie czego odczuwasz ciągły apetyt), 
📍rezystynę (hamuje działanie insuliny, promuje insulinooporność),
📍wolne kwasy tłuszczowe (FFA) bezpośrednio do krążenia wrotnego, co zwiększa insulinooporność w wątrobie i produkcję glukozy przez wątrobę (glukoneogenezę).

Czynniki te promują:
😩 stan zapalny niskiego stopnia,
😩 zaburzenia sygnalizacji insulinowej w mięśniach, wątrobie i tkance tłuszczowej,
😩 insulinooporność. 

➡️ A insulinooporność = gorsza regulacja sodu i wody w nerkach, większa retencja sodu i wody ➡️ więcej zatrzymanej wody w organizmie.

Otyłość brzuszna może też zaburzać funkcję:
☹️ układu limfatycznego (utrudniony odpływ chłonki),
☹️ układu krążenia (więcej ciśnienia na naczynia krwionośne → mikrozaburzenia → przesięki → obrzęki).

🙋‍♀️🙋‍♀️ Osoby z nadmiarem tkanki tłuszczowej w okolicy brzucha częściej mają problem z retencją wody, zwłaszcza jeśli współwystępuje u nich insulinooporność, stan zapalny i siedzący tryb życia.

Takie osoby powinny zwrócić szczególną uwagę na to, co jedzą ponieważ niewłaściwa dieta pogłębia błędne koło:
🔁 insulinooporność → niestabilna glikemia → zwiększona retencja wody → jeszcze większy dyskomfort i trudność w redukcji masy ciała.
➡️ Tkanka tłuszczowa brzuszna – nasila stan zapalny i podbija insulinooporność.
➡️ Wysoki poziom insuliny sprawia, że organizm zatrzymuje więcej sodu i wody.
➡️ Efekt? Opuchnięte palce, kostki, twarz – i uczucie „ciężkiego ciała”.

Kluczowe założenia diety:
🔹 stabilizacja poziomu glukozy i insuliny,
🔹 działanie diuretyczne,
🔹 działanie przeciwzapalne.

Potrzebujesz diety o działaniu diuretycznym, która stabilizuje glikemię, zapewnia sytość i genialnie smakuje?
Skomentuj 𝐒𝐮𝐦𝐦𝐞𝐫 a prześlę informacje. 

#Insulinooporność #niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #redukcjawagi #cukrzycatypu2 #odchudzaniezgłową

...

619 287
Dieta „Lato 8 - Powiew lata” jest dla Ciebie jeśli:
🌱chcesz zredukować masę ciała,
🌱zmagasz się z obrzękami (również tłuszczowymi/limfatycznymi),
🌱zatrzymaniem wody w organizmie, uczuciem ciężkości,
🌱brakiem energii,
🌱problemami z gospodarką żelazem (niska ferrytyna),
🌱wypadaniem włosów,
🌱ciągle czujesz głód i chęć na słodkie,
🌱nie masz pomysłów co gotować, aby było sycąco, smacznie, przeciwzapalnie, szybko, a do tego o niskim IG.

Dodatkowo masz:
🌱insulinooporność,
🌱cukrzycę typu 1 lub 2,
🌱PCOS,
🌱endometriozę,
🌱niedoczynność lub nadczynność tarczycy,
🌱chorobę autoimmunologiczną,
🌱nadciśnienie,
🌱boleśnie miesiączkujesz.

Rozkład makro:
🌱22% białka
🌱43% tłuszczu
🌱35% węglowodanów

Dieta zawiera 4 posiłki:
✔ obfite śniadanie,
✔ odżywczy koktajl na poprawę poziomu ferrytyny i modulację mikrobioty jelitowej – fantastyczne wsparcie układu odpornościowego, ale i zdrowia skóry oraz włosów,
✔ obiad,
✔ lekką, ale sycącą kolację – optymalną na zakończenie dnia, by wesprzeć regenerację i spokojny sen.

Dostępne wersje:
📍klasyczna, bez wykluczeń,
📍wegetariańska,
📍wegetariańska + ryby.

Skomentuj tą rolkę słowem 𝐒𝐮𝐦𝐦𝐞𝐫 a otrzymasz szczegółowe informacje na jej temat.

#niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #zmęczenie #redukcjawagi #insulinooporność #cukrzycatypu2 #redukcja

...

484 804

Masz problem z utrzymaniem zdrowych nawyków żywieniowych ?
Mam coś, co Ci pomoże !
Czytaj więcej

MOJA KSIĄŻKA


"Smacznie i zdrowo na diecie ograniczającej mięso" to książka dla tych, którzy szukają inspiracji na zdrowe posiłki i preferują tradycyjną formą książkową.

Ponad 70 stron porad żywieniowych oraz 65 pysznych i prostych w przygotowaniu przepisów. Dzięki podanym przy każdej potrawie wymiennikom węglowodanowym i białkowo-tłuszczowym szczególnie polecam ją osobom cierpiącym na cukrzycę typu I, kiedy kluczowe jest określenie dawki insuliny.

Idealny prezent dla każdego, kto chce zacząć przygodę ze zdrowym odżywianiem, ale nie koniecznie jest gotowy na ścisłe trzymanie się diety. 

 

PRZEJDŹ DO SKLEPU

This will close in 20 seconds