Jak korzystać z jadłospisów?Jeśli zaczynasz, zapoznaj się proszę, z moją filozofią odżywiania, i przeczytaj następujące artykuły : Jak dopasować do siebie jadłospis: TYP 1: Nie pracujesz lub pracujesz w domu, obiady możesz gotować na bieżąco – korzystasz z opcji obiadu na ciepło. Reszta posiłków zgodnie z jadłospisem. TYP 2: Pracujesz poza domem, ale masz możliwość podgrzania obiadu w pracy – możesz korzystać z opcji obiadu na ciepło, ale musisz go przygotować dzień wcześniej. Reszta posiłków zgodnie z jadłospisem. Możesz oczywiście korzystać z drugiej opcji obiadu czyli tej na zimno. TYP 3: Pracujesz poza domem lub studiujesz i nie masz możliwości podgrzania obiadu – korzystasz z drugiej opcji obiadu tj.na zimno i jeśli chcesz, aby kolacja była lżejsza korzystasz z kolacji z jadłospisu. TYP 4: Pracujesz poza domem lub studiujesz i nie masz możliwości podgrzania obiadu – korzystasz z drugiej opcji obiadu tj.na zimno. Jeśli wieczorem chcesz zjeść coś na ciepło, korzystasz z pierwszej opcji obiadu z jadłospisu odpowiednio zmniejszając porcję. Słodka niedziela – niedziela jest dniem w którym pozwalamy sobie na coś słodkiego, stąd mniejsza wartość kaloryczna posiłków w tym dniu. Słodkość o której mowa to coś w granicach 200-250 kcal. Jeśli coś nie jest jasne, pytajcie w komentarzach 🙂 Cały jadłospis możesz sobie wydrukować, korzystając z funkcji dostępnej na końcu jadłospisu. No i dużo pijemy (woda, herbaty ziołowe, owocowe) i ruszamy się jak najwięcej !!! 30 minut dziennie to minimum !!! |
Prezentowany tu jadłospis nie jest dietą odchudzającą. Opiera się na podstawowych zasadach zdrowego odżywiania i służy jako inspiracja.
Jeżeli zależy Ci na idealnie zbilansowanej diecie, dzięki której poczujesz się lekka i pełna energii, uwzględniającej wszystkie niezbędne mikroelementy i w kaloryczności bardziej dopasowanej do Ciebie, koniecznie skorzystaj z moich gotowych diet LOW CARB i Niski IG. Diet przeciwzapalnych, turboszybkich, budżetowych, przygotowanych w oparciu o kuchnię polską czy też inspirowanych moimi zagranicznymi podróżami. A wszystko to w książkowej wersji elektronicznej, wzbogaconej zdjęciami i sporą dawką wiedzy.
PONIEDZIAŁEK ok. 1525 kcal lub 1550 kcal (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 374 kcal
* 3 kromki chleba razowego cienko posmarowane masłem osełkowym – ok. 300 kcal
* 3 plasterki chudej polędwicy – ok. 60 kcal
* sałata lodowa na każdą kanapkę
* dwa ogórki kiszone pokrojony w plasterki na kanapkę – ok. 14 kcal
I Przekąska ok. 238 kcal
* jogurt naturalny 250 g (szklanka) – ok. 150 kcal
* łyżka mieszanki tzw. studenckiej (rozgniatamy orzechy) – ok.80 kcal
* łyżeczka otrębów żytnich – ok. 8 kcal
Obiad: ok. 410 kcal lub ok. 435 kcal
Pracujący i studenci ok. 410 kcal
* 50 gramów brązowego ryżu (pół woreczka) – ok. 160 kcal
* 4 różyczki brokułów – ok. 15 kcal
* cała czerwona papryka – ok. 60 kcal
* pół szklanki mrożonego zielonego groszku – ok. 50 kcal
* pół cebuli – ok. 15 kcal
* 2 łyżki kukurydzy z puszki – ok.30 kcal
* łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego – ok.80 kcal
* natka pietruszki drobno pokrojona do posypania
* sól, pieprz,
* można skropić octem balsamicznym lub odrobiną sosu sojowego
Ryż i brokuły gotujemy al dente. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i smażymy, aż się zeszkli. Następnie dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę i zielony groszek. Przykrywamy pokrywką i dusimy 1 minutę. Odkrywamy pokrywkę i do warzyw dodajemy ugotowany ryż, pokrojone w kawałki ugotowane brokuły, kukurydzę i posiekaną drobno natkę pietruszki. Mieszamy.Doprawiamy do smaku.
Taką sałatkę możemy zjeść zarówno na zimno jak i na ciepło.
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 435 kcal
* dwa gołąbki które przygotowaliśmy na niedzielny obiad – ok. 260 kcal
* 4 różyczki brokułów – ok. 15 kcal
* 50 gramów brązowego ryżu (pół woreczka) – ok. 160 kcal
II Przekąska ok.150 kcal
*szklanka soku marchwiowego (czysta marchew) – ok .80 kcal
* jabłko pokrojone w ósemki – ok. 70 kcal
Kolacja ok. 353 kcal
* sałata lodowa 2 garście – ok.19 kcal
* pół kulki mozzarelli – ok. 100 kcal
* pomidor – ok. 26 kcal
* łyżka podprażonych na suchej patelni płatków migdałowych – ok. 58 kcal
* łyżka sosu winegret – ok.50 kcal
* kilka listków świeżej bazylii
* jedna kromka pieczywa razowego, cienko posmarowana masłem osełkowym – ok. 100 kcal
Wtorek ok.1502 kcal lub 1541 kcal (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok.388 kcal
* owsianka przygotowana z 400 ml mleka 2 % i 3 łyżek płatków owsianych zwykłych (nie błyskawicznych) – ok.305 kcal
* łyżka mieszanki tzw. studenckiej – ok.80 kcal (orzechy rozgniatamy)
* 1/4 łyżeczki gorzkiego kakao – ok.3 kcal
* szczypta cynamonu
I Przekąska ok. 290 kcal
* 2 pomarańcze – ok.210 kcal
* szklanka soku marchwiowego – ok.80 kcal
Obiad: ok.431 kcal lub ok.470 kcal
Pracujący i studenci ok.431 kcal
* 1 placek pełnoziarnistej tortilli – ok. 190 kcal
* sałata lodowa
* 3 plasterki chudej szynki – ok. 150 kcal
Pasta: 3 łyżki naturalnego serka twarożkowego (ok. 60 kcal ), łyżeczka chrzanu (ok.5 kcal), koperek – całość ok. 65 kcal
* pomidor lub 3 pomidorki koktajlowe – ok.26 kcal
Tortillę smarujemy pastą. Przykrywamy sałatą i szynką. Zawijamy w rulon. Przekrawamy na pół. Jemy z sałatką z pomidora.
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok.470 kcal
*pieczone udko z kurczaka – 250 kcal
* surówka z jednej marchewki i jednego jabłka.
Marchewkę i jabłko ścieramy na tarce. Posypujemy połową łyżeczki cukru trzcinowego i skrapiamy sokiem wyciśniętym z połowy pomarańczy. Mieszamy – ok. 100 kcal
* 2 średnie ugotowane ziemniaki posypane koperkiem- ok. 120 kcal
II Przekąska ok.173 kcal
* banan pokrojony w talarki – ok. 100 kcal
* jedno kiwi pokrojone w kosteczkę- ok. 43 kcal
* łyżeczka sezamu – ok. 30 kcal
Z owoców robimy sałatkę. Posypujemy sezamem.
Kolacja ok.220 kcal
Koktajl:
* szklanka kefiru – ok.80 kcal
* szklanka mieszanki owoców z mrożonki (ja kupiłam jagody, maliny i truskawki- oczywiście owoce rozmrażamy) – ok. 40 kcal
* pół banana – ok. 50 kcal
Do tego do pochrupania:
* 2 kromki chrupkiego pieczywa żytniego – ok. 50 kcal
Środa ok.1538 kcal lub 1570 kcal (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok.360 kcal
* 2 jajka na miękko (rozmiar L) – ok. 160 kcal
* 2 kromki razowego chleba cienko posmarowane masłem osełkowym – ok. 200 kcal
* szczypiorek
I Przekąska ok.300 kcal
* 2 jabłka pokrojone w ósemki – ok.140 kcal
* 2 łyżki mieszanki studenckiej – ok.160 kcal
Obiad: ok.408 kcal lub ok.440 kcal
Pracujący i studenci ok.408 kcal
* pół szklanki suchego makaronu penne – ok. 120 kcal
* 10 kostek chudego sera feta (wielkości kostek do gry) – ok 30 kcal
* łyżka płatków migdałowych – ok .58 kcal
* 3 suszone pomidory z oliwy – ok. 130 kcal
* pół czerwonej papryki – ok. 30 kcal
* pół łyżeczki słodkiej papryki i jeśli lubicie, odrobina ostrej
* łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego – ok. 40 kcal
* sól
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy pokrojone w kostkę suszone pomidory, paprykę i słodką paprykę w przyprawie. Smażymy 2-3 minuty.Mieszamy z makaronem ugotowanym al dente.
Na patelnię na której smażyła się papryka wrzucamy płatki migdałowe. Prażymy.
Makaron przekładamy do pojemnika, dodajemy fetę i uprażone migdały.
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 440 kcal
* pełnoziarniste tagliatelle z sosem z na bazie pomidorów. Przepis TU
II Przekąska ok.190 kcal
* koktajl ze szklanki kefiru, połowy banana, połowy łyżeczki gorzkiego kakao i 2 łyżek otrębów owsianych – ok. 190 kcal
Otręby mieszamy z kefirem i odstawiamy na 5 minut.
Pokrojonego w kawałki banana wkładamy do blendera, dodajemy kakao i kefir. Miksujemy !
Kolacja ok. 280 kcal
* zupa krem z pomidorów 300 ml – ok. 120 kcal
* pół woreczka ugotowanego brązowego ryżu – ok. 160 kcal
Gotujemy esencjonalny bulion z kurczaka i warzyw. Wlewamy przecier pomidorowy mniej więcej pół litra przecieru na 2 litry bulionu. W sklepach są w kartonach przeciery zagęszczone, czyli już z częściowo odparowaną wodą. Zupę zaklepujemy łyżką śmietany 12 % .
Doprawiamy do smaku. Można posypać koperkiem.
Czwartek ok.1539 kcal lub 1538 kcal (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 375 kcal
* owsianka przygotowana z 400 ml mleka 2 % i 4 łyżek płatków owsianych zwykłych (nie błyskawicznych) – ok.340 kcal
Do owsianki dodajemy pół startego na tarce jabłka i łyżeczkę cynamonu – ok. 35 kcal
II Przekąska ok.284 kcal
* kanapka z 2 kromek pełnoziarnistego chleba – ok. 160 kcal
* 2 łyżki naturalnego serka twarożkowego – ok.40 kcal
* zielony ogórek – ok.4 kcal
* kiełki
* szklanka soku marchwiowego
Obiad: ok.401 kcal lub ok.400 kcal
Pracujący i studenci ok. 401 kcal
* 3/4 woreczka ugotowanego brązowego ryżu – ok. 240 kcal
* pół puszki tuńczyka w sosie własnym – ok. 110 kcal
* 2 ogórki kiszone pokrojone w kosteczkę – ok. 14 kcal
* ćwiartka cebuli pokrojonej w drobną kosteczkę – ok. 7 kcal
* pół papryki pokrojonej w drobną kosteczkę – ok. 30 kcal
* koperek
* sól
Wszystkie składniki mieszamy. Doprawiamy do smaku.
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. 400 kcal
*150 gram fileta z dorsza lub innej ryby (morszczuk, sola) – ok. 120 kcal
* pieprz cytrynowy
* 3 średnie ugotowane średnie ziemniaki posypane koperkiem – ok.180 kcal
* sos do ryby: pół cebuli, szklanka włoszczyzny mrożonej, łyżka koncentratu pomidorowego,łyżeczka oliwy,koperek,woda – ok.100 kcal
Na oliwie podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Dodajemy mrożoną włoszczyznę. Mieszamy. Przykrywamy pokrywką na 1-2 minuty. Dodajemy koncentrat pomidorowy i wodę (ilość do uzyskania kremowej konsystencji sosu. Doprawiamy solą, pieprzem i koperkiem.
Rybę oprószoną pieprzem cytrynowym wkładamy do sosu i dusimy ok. 10-15 minut.
II Przekąska ok.164 kcal
* 2 jabłka pokrojone w ósemki – ok. 140 kcal
* 2 marchewki pokrojone w słupki – ok. 24 kcal
Kolacja ok. 315 kcal
Mus owocowy z jogurtem:
* szklanka jogurtu naturalnego 250 gramów – ok.150 kcal
* szklanka mieszanki owoców z mrożonki (ja kupiłam jagody, maliny i truskawki) – ok. 40 kcal
* banan – ok. 100 kcal
Do pochrupania:
* 1 kromka chrupkiego pieczywa żytniego – ok. 25 kcal
Piątek ok.1515 kcal lub 1570 kcal (zależy od opcji obiadu)
Śniadanie ok. 430 kcal
* grahamka cienko posmarowana masłem osełkowym – ok. 260 kcal
* 2 plasterki żółtego sera – ok.70kcal
* sałata
* kiełki
* szklanka soku pomarańczowego – ok. 100 kcal
I Przekąska ok.164 kcal
* 2 marchewki pokrojone w słupki – ok. 24 kcal
* czerwona papryka pokrojona w paski – ok. 60 kcal
* szklanka soku marchwiowego – ok. 80 kcal
Obiad: ok.405 kcal lub ok.460 kcal
Pracujący i studenci ok.405 kcal
* sałatka z awokado i serem blue – ok. 380 kcal Przepis TU
* kromka żytniego pieczywa chrupkiego – ok. 25 kcal
Osoby mające możliwość przygotowania obiadu w domu na bieżąco ok. kcal
* 2 naleśniki ze szpinakiem – ok. 460 kcal Przepis TU
II Przekąska ok.190 kcal
* koktajl ze szklanki kefiru, połowy banana, kilku truskawek (z mrożonki) i 2 łyżek otrębów owsianych – ok. 190 kcal
Kolacja ok.326 kcal
* kulka mozzarelli- ok.200 kcal
* pomidor – ok.26 kcal
* bazylia
* kromka chleba razowego cienko posmarowanego masłem – ok.100 kcal
Sobota ok.1521 kcal
Śniadanie ok. 453 kcal
* jajecznica z 2 jajek (rozmiar L) smażona na łyżeczce klarowanego masła – ok. 227 kcal
* 2 kromki chleba razowego cienko posmarowane masłem osełkowym – ok. 200 kcal
* pomidor pokrojony w kostkę z odrobiną soli i pieprzu – ok. 26 kcal
* szczypiorek do posypania jajecznicy
I Przekąska ok.205 kcal
* szklanka soku z marchwi, buraków i jabłek – ok. 100 kcal
* jedna pomarańcza – ok. 105 kcal
Obiad: ok.469 kcal
* Umbryjskie ragù – szklanka 250 ml – ok. 290 kcal
* 1,5 szklanki ugotowanego makaronu pełnoziarnistego świderki – ok. 165 kcal
* 2 ogórki kiszone – ok. 14 kcal
Przepis na umbryjskie ragù TU
II Przekąska ok.100 kcal
* szklanka soku z marchwi, buraków i jabłek – ok. 100 kcal
Kolacja ok.294 kcal
* serek wiejski 200 g – ok. 194 kcal
* kiełki rzodkiewki
* kromka chleba razowego cienko posmarowanego masłem osełkowym – ok.100 kcal
Niedziela ok. 1225 kcal
Śniadanie ok. 375 kcal
* owsianka przygotowana z 400 ml mleka 2 % i 4 łyżek płatków owsianych zwykłych (nie błyskawicznych) – ok.340 kcal
Do owsianki dodajemy pół startego na tarce jabłka i łyżeczkę cynamonu – ok. 35 kcal
I Przekąska ok.120 kcal
* sałatka z 2 kiwi posypanych łyżeczką sezamu – ok. 120 kcal
Obiad: ok.490 kcal
* surówka z jednej marchewki i jabłka – ok. 80 kcal
* polędwiczki w sosie kurkowym (z kurek mrożonych, ale mogą być inne grzyby) – ok. 410 kcal
Przepis na cały dzisiejszy obiad TU
II Przekąska ok. 70 kcal
* jabłko – ok.70 kcal
Kolacja ok.170 kcal
* szklanka kefiru – ok 80 kcal
* szklanka mrożonych owoców (dowolnych) – ok.40 kcal
* 2 kromki chrupkiego pieczywa żytniego – ok. 50 kcal
Lista zakupów:
Drukujesz listę. Sprawdzasz z której opcji obiadu będziecie korzystać. Skreślasz produkty, które Ciebie nie dotyczą.
Sprawdzasz, czy nie zostało Ci czegoś z ubiegłego tygodnia.
Przy produktach piszesz ilość w zależności czy mieszkasz sama, z chłopakiem, koleżanką czy masz męża i dzieci.
Jeśli chodzi o musli to takie naturalne, same płatki, orzechy, owoce suszone. Są z reguły w torbach foliowych w mało ładnych opakowaniach :)
Mogę się dołączyć? co prawda u was już 2 jadłospis, ale chce zacząć. Czytam twojego bloga od ok. 2 miesięcy. Nawet wydrukowałam twoje wcześniejsze jadłospisy, ale właśnie z powodu "sezonowości" dań nie stosowałam ich. A teraz chętnie skorzystam. Mam tylko jeszcze pytanie do ciebie. Co z wysiłkiem fizycznym? Uprawiasz jakiś sport? Schudłaś na samej diecie? 2 razy w tygodniu wykonuję trening cardio po 60 min ( zależy od pogody, albo biegam, albo steppery itd.) Czy w tych dniach nie powinnam zwiększyć kaloryczności dań?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Lusesita
Aktywność fizyczna Tak!!!!! Ja ćwiczę codziennie. Z ruchem jest tak, że jak zaczniesz to się uzależniasz :)
Jeśli dwa razy w tygodniu ćwiczysz intensywnie w te dni po treningu zjedz coś białkowego. Nie musisz zwiększać kaloryczności.
Czy pozniej obgotowane lub surowe w jakis przyprawach marynujemy w lodowce :).
Pysznie, pysznie, pysznie jest!!!
Koktajle kocham- i ja moglabym caly dzien pic ten z kakaem :)
Kurczaczka np. udka czy pałki na których gotujemy wywar do zupy możemy obrać i dać facetowi do zjedzenia (mój uwielbia) lub pokroić w kawałki i mamy jako wędlinka na kanapkę.
Polewamy oliwa np zeby nie byly za suche :)
Pozdrawiam,
Dwie najważniejsze sprawy, które mnie cieszą to tak duży odzew różnych osób, czyli bardzo zdrowy trend. Druga to, że oprócz samych przepisów zamieszczasz motywatory :) To jest według mnie najważniejsze. Pozdrawiam Iwona
Natalia
Cytuję:
"Podgrzewanie masła do temperatury powyżej 90 stopni Celsjusza prowadzi do procesu spalania tłuszczu, silnego brązowienia i tworzenia się wspomnianego aldehydu. Dlatego zamiast na patelnię niech masło pozostanie na kanapkach.
Masło oraz margaryny miękkie mają niską temperaturę rozkładu i z tego względu nie nadają się do długotrwałego smażenia. Pod wpływem wysokiej temperatury w produktach tych powstaje aldehyd akroleina - związek rakotwórczy.
Do smażenia używajmy olejów i oliw do tego przeznaczonych, bądź specjalnych tłuszczów roślinnych np. Planty. Warto wspomnieć, że przy smażeniu potraw na patelniach teflonowych tłuszcz często bywa zbędny."
Masło klarowane można kupić gotowe lub zrobić je samemu.
Jak?
Rozpuszczamy masło na maluteńkim ogniu. Przelewamy przez gęste sito aby zebrać powstałą pianę. Woda przy podgrzewaniu wyparowuje a białko które jest w tej pianie zostaje nam na sitku.
Ale chodzi tylko o roztopienie masla czy jakis czas niedlugi go "smazysz"?
A i jeszcze pytanko- jakiej firmy uzywasz otrębow:)
Pozdrawiam
otręby kupuję albo sante albo kupiec
Rewelacyjny blog!!!buziaki:*
Dania obiadowe możesz wymieniać pomiędzy dniami, mają podobną kaloryczność.
Jeśli powiedzmy we wtorek masz ochotę na obiad z piątku nic nie stoi na przeszkodzie :)
Te 200-250 kcal to jest tyle ile ma standardowy kawałek ciasta czy ok.5 ciasteczek.
Jeśli chodzi o aktywność to ja preferuję ćwiczenia w domu, bieganie, cardio na siłowni czy basen. Wszystko zależy od tego co lubisz i ile masz czasu.
Latem lubię rower i bieganie. Teraz zimą w większości ćwiczę w domu.
( juz mam dośc jak słyszałam dieta od razu by łam głodna). Zaczęłam przygotowywac twoje potrawy ( na szczęście moim domownikom tez smakują). od grudnia mam 4 kg mniej i czuje sie dużo lepiej ( waga wyjsciowa 70-71kg dzisiaj 66.8 przy wzroście 162 - to dużo najlepiej czuałm sie przy 55kg) teraz jem , nie jestem głodna i waga leci w dół.
Dzisiaj jednak moja silna bedzie wystawiona na wielką próbę ( pewnie sie ugnę) bo teściowa zaprosiła na pączki - jednego malutkiego mogę- no powiedzcie ze mogę? .:)
Podjęłaś decyzję. Chcesz . SUPER ! I teraz odkreślasz grubą krechą to co do tej pory i zaczynasz walczyć o nową siebie.
Uwierz mi, zdrowe odżywianie i zdrowy styl życia uzależnia. To wciąga i po pewnym czasie nie będziesz już chciała żyć inaczej.
Idziesz jadłospisem, pilnujesz ilości i pór posiłków.
Trzymam kciuki i melduj się jak efekty !
Utrata wagi to kwestia indywidualna. Ja w pierwszym miesiącu schudłam niewiele ponad kilogram. Waga mi ładnie zaczęła lecieć w 3 miesiącu.
Ale są dziewczyny które na moich pierwszych jadłospisach chudły po 3 kilo w 1-szym miesiącu. Dziewczyny które zaczęły od grudnia 2013 pisały w komentarzach że schudły po od 2 do 4 kg do teraz,
Pamiętaj że odchudzanie to proces, u każdego indywidualny i aby był trwały musi trwać.
Sama widzisz że czujesz się lepiej, nie ciągnie Cię na podjadanie i słodkie a to dopiero początek.
Odchudzanie to proces i jeśli ma być trwałe i bezpieczne dla zdrowia musi trwać.
Póki co na blogu są dwa przepisy z użyciem krewetek. Wpisz w wyszukiwarkę blogową która jest z prawej strony nad facebookiem i wyskoczy zupa tajska i paella.
Pozdrawiam, Ola
Jeśli chodzi o koktajl to świetna będzie maślanka jeśli lubisz. Jeśli nie lubisz może być jogurt ale musi być rzadki .
Jestem zupojadem i stąd moja prośba lub ew. pomysł na nowy wpis: podaj proszę jakieś przepisy na zupy koniecznie z ich kalorycznością, abym mogła czasem wymienić jeden z proponowanych przez Ciebie posiłków na zupę :-) Zupa w ciągu dnia stawia mnie na nogi jak mało co!
Pozdrawiam!
http://diamond-life-healthly.blogspot.com
M.
Korzystaj z jadłospisów i zabieraj jedzenie na uczelnię. Kup sobie pojemnik (lunchbox tak zwany ) i pakuj na wynos.
Piszesz że jesteś szczupła więc jeśli te 1300 kcal Ci wystarcza i nie jesteś głodna to nie widzę przeszkód. W dni poza uczelnią czy w weekend te dodatkowe 200 nie zaszkodzi jeśli zwiększysz wtedy kaloryczność do 1500, pod warunkiem że nie będą to słodycze czy niezdrowe rzeczy.
Jeśli jednak chciałabyś jeść trochę więcej będąc na uczelni zjedz banana - to 100 kcal i fantastycznie działa na koncentrację czy pracę mózg lub po prostu kilka orzechów, również świetne na umysł i koncentrację bo zawierają magnez.
Tak więc wybór należy do Ciebie :)
Kochana jedz zdrowo i ruszaj się a za 7 miesięcy będziesz ślicznie wyglądała i świetnie się czuła.
Powiem Ci że ja od kiedy jem inaczej jestem naładowana pozytywną energią :)
P.S. przepraszam za brak polskich znakow ale na telefonie tak latwiej ;)
M.
Jeśli chodzi o regularność to popracuj nad tym, abyś nie robiła dłuższych przerw niż 4 godziny. Spakuj sobie na uczelnię marchewkę w słupach lub paprykę w paskach i na przerwie podjadaj. Byle zjeść. Możesz wypić sok marchewkowy.
M.
Picie wody z miodem i cytryną rano na czczo (miód z wodą zrób wieczorem, rano wciśnij cytrynę) to fantastyczny sposób na oczyszczenie i początek dnia.
Ja jem często.
Pozdrawiam, Paulina
Pozdrawiam
możesz szklankę wody ale nie wypijesz, ja ledwie daję radę pół szklanki wypić bo mnie mdli ..