Tydzień Włoski : Toskański krem z pieczonych pomidorów i pieczonej papryki
Img

Kontynuując tydzień Włoski dziś zupa pełna aromatów. Kto raz upiekł paprykę zakocha się w jej smaku.Zapach i aromat świeżej bazylii to kwintesencja włoskiej kuchni a pomidory to jej nieodłączny element.


Składniki:

* 2 dorodne czerwone papryki
* 2 puszki krojonych pomidorów bez skórki
* 500 ml przecieru pomidorowego
* 1 cebula
* łyżka masła
* łyżeczka oliwy z oliwek
* pęczek świeżej bazylii
* 2 litry bulionu warzywnego lub z kurczaka
* 100 ml śmietany
* sól do smaku – ilość w zależności od stopnia doprawienia bulionu

Przygotowanie:
1. Pomidory i paprykę w oddzielnych naczyniach pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni.
2. Z upieczonej papryki ściągamy skórkę.
3. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy masło, podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę aż się przyrumieni.
4. Do wysokiego garnka przekładamy podsmażoną cebulkę,przecier i pomidory, upieczoną paprykę bez skórki, cały pęczek bazylii (listki bez łodyżek) i zalewamy bulionem.
5. Gotujemy ok. 30 – 40  minut.
6. Miksujemy na gładki krem. Dodajemy śmietanę i doprawiamy solą jeśli jest taka potrzeba.

Kaloryczność
Talerz zupy widoczny na zdjęciu ma ok. 250 kcal

Tydzień Włoski : Toskański krem z pieczonych pomidorów i pieczonej papryki
5 (100%) 1 vote[s]

52 komentarze

MartaDodano:  29 Kwiecień 2013 - 8:45
uwielbiam takie zupki :) jak dobrze, że sezon na pomidory już tuż tuż
Odpowiedz
Sylvia / Happiness is homemadeDodano:  29 Kwiecień 2013 - 8:53
Uwielbiam takie zupy :) nawet jeśli za oknem mocno grzeje, chyba wolę wtedy zjeść zupę niż ciężkie danie obiadowe :)
Odpowiedz
toPestka!Dodano:  29 Kwiecień 2013 - 10:36
ale ma piękny kolor! :)
Odpowiedz
AgaDodano:  29 Kwiecień 2013 - 10:39
Jak ja lubię takie czerwoniutkie kremowe zupy, wyjątkowo smakują jedzone oczami a potem paszczą :) Walary warzyw wszelkich są podbijane przez wstępną obróbkę w piekarniku. Zjadłam oczami od Ciebie!! Pozdrawiam.
Odpowiedz
agateqDodano:  29 Kwiecień 2013 - 12:10
Robiłam już taki krem, rzeczywiście jest pyszny! Niedługo czas na świeże pomidory, ależ będzie aromatycznie^^
Odpowiedz
krzywa kromeczkaDodano:  29 Kwiecień 2013 - 13:36
Wyglada naprawde apetycznie . Pozdrawiam :)
Odpowiedz
Renews wayDodano:  29 Kwiecień 2013 - 15:13
Mmm, aż u mnie pachnie tą świeżą bazylią i pomidorro :D świetne masz przepisy :)

Masz ochotę na wzajemną obserwację? :)
Jeśli tak to zapraszam do siebie,
Renews xxx
Dodano:  29 Kwiecień 2013 - 17:04
Byłam, bardzo fajnie. Obserwuję :)
Odpowiedz
MagdaDodano:  29 Kwiecień 2013 - 17:28
Pięknie się prezentuje i te urzekające toskańskie smaki...
Odpowiedz
Olimpia DaviesDodano:  29 Kwiecień 2013 - 18:22
Kolor zachęca do natychmiastowego przyrządzenia takiej zupki o smaku nie wspomnę, świetnie rozpoczęłaś ten tydzień włoski:-)
Odpowiedz
MarzenaDodano:  29 Kwiecień 2013 - 18:50
Wygląda wspaniale:-)
Odpowiedz
ola in the kitchenDodano:  29 Kwiecień 2013 - 22:24
Ale musiała być pyszna :D
Dodano:  29 Kwiecień 2013 - 22:34
Polecam tę zupkę. Jest naprawdę dobra :)
Odpowiedz
KsięgarkaDodano:  30 Kwiecień 2013 - 15:48
Papryka i pomidory? Uwielbiam to połączenie, ale nigdy nie próbowałam na ciepło. Chętnie spróbuję bo Twój krem wygląda smakowicie:)
Dodano:  1 Maj 2013 - 9:02
Spróbuj :)
Odpowiedz
bartoldzikDodano:  30 Kwiecień 2013 - 23:24
Piękna zupa, aż się głodny zrobiłem mimo późnej pory.
Lubię dania z pieczoną papryką i wogóle z pieczonymi warzywami. Ich naturalna słodycz lekko się karmelizuje i taka zupa, sałatka czy cokolwiek innego smakują dużo lepiej.
Dodano:  1 Maj 2013 - 9:02
Zgadzam się. Pieczenie ponosi smak warzyw a papryka jest tego doskonałym przykładem. Moim zdaniem pieczona papryka smakuje dużo lepiej niż świeża :)
Odpowiedz
Paula Maria Clara PMCDodano:  1 Maj 2013 - 18:58
Zapraszam do siebie, na "Pomarolę", delikatny mus pomidorowy z bazylią, do makaronów ...
Odpowiedz
nietylkopasta.plDodano:  14 Maj 2013 - 11:34
Serdecznie zapraszam do zgłoszenia przepisu do akcji/konkursu "Wiosenne zupy". Wszystkie szczegóły znajdziesz na moim blogu: http://nietylkopasta.pl
Odpowiedz
iammarthaDodano:  30 Maj 2013 - 12:49
Genialne! szukałam ooj długo takiego przepisu! na pewno spróbuję za parę dni!

Zapraszam: martalovesbaking.blogspot.com
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  24 Lipiec 2013 - 10:02
JADŁAM taką zupę, pycha
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  25 Lipiec 2013 - 12:51
Hej.Wczoraj znalazłam tą stronę jest super,dokładnie taka jakiej szukałam.Tylko ja pracuje na popołudnie.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  21 Luty 2014 - 14:33
właśnie się kończy robić. tyle ze zamiast bazylii dodałam duży pęk świeżego kopru.
a mozna podawać z groszkiem ptysiowym ?
Dodano:  21 Luty 2014 - 14:36
tak, garść ma ok. 50 kcal
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  28 Kwiecień 2014 - 13:34
podana kaloryczność tyczy sie porcji przedstawionej na zdjęciu a ile to ml?po miseczce ciezko ocenic:)
Dodano:  28 Kwiecień 2014 - 13:39
to ok. 400ml
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  22 Maj 2014 - 23:40
Pychotka :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  28 Maj 2014 - 16:13
najlepszy przepis w internecie !!! rewelacja. Podałam z kulkami mozzarelli, a śmietanę zastąpiłam serkiem mascarpone ;)
Odpowiedz
Monika GórzyńskaDodano:  28 Maj 2014 - 21:03
Pyszna mi wyszła :) A pieczona papryka rzeczywiście ma nadzwyczajny i niepowtarzalny smak.
Odpowiedz
marleśśśśDodano:  21 Lipiec 2014 - 16:23
robiłam tą zupkę wg przepisu, jednak dodałam niecały litr bulionu, bo gdybym dała aż 2L (tak jak w przepisie), to wyszłaby dosłownie woda. Smakowo - rewelacja !!! Polecam ze świeżymi pomidorami zamiast przecierów i puszek :)
AnonimowyDodano:  25 Marzec 2015 - 13:56
Ja robilam scisle wedlug przepisu i wyszedl mi gesty krem o zniewalajacym smaku :-)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  15 Sierpień 2014 - 11:19
nie mam pomidorow z puszki - mam za to swietne swieze, mozna uzyc? jesli tak to ile i piec tak samo?;)
Dodano:  15 Sierpień 2014 - 12:56
użyj kilograma pomidorów, pieczesz tak samo
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  20 Sierpień 2014 - 19:34
czy konieczne jest użycie przecieru?
Dodano:  20 Sierpień 2014 - 19:50
tak, chodzi o przecier/passatę
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  3 Wrzesień 2014 - 13:31
Zupa jest genialna! Robiłam wczoraj i jestem zachwycona smakiem. Dziękuję za przepis i pozdrawiam. Beata.
Odpowiedz
DrukarkaDodano:  10 Wrzesień 2014 - 13:37
Witam, czy wyjdą 4 porcje tej zupki z podanych składników? Chciałam zrobić na kolację na dwa dni i tak myślę czy z połowy składników. Pozdrawiam Pani Małgosiu :)
Dodano:  10 Wrzesień 2014 - 14:16
tak 4 porcje wyjdą spokojnie
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  11 Wrzesień 2014 - 14:08
Witam serdecznie.......mam pytanie , w przepisie jest bulion..czy mozna użyć taki w kostce?????
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  13 Październik 2014 - 17:13
Ta zupa smakuje jak poezja :)!!!
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  5 Marzec 2015 - 15:07
Czy przecier to ten w kartoniku?
Dodano:  5 Marzec 2015 - 19:30
tak
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  25 Marzec 2015 - 13:07
Gosiu czy ta zupke mozna mrozic po zaprawieniu smietana? Zupa REWELACJA!
Dodano:  25 Marzec 2015 - 14:08
Tak.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  3 Sierpień 2015 - 22:41
Gosiu a czy tę zupkę można zamrozić??
Dodano:  4 Sierpień 2015 - 8:23
tak
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 Sierpień 2015 - 19:50
Dlaczego wyszła mi tą zupą pomarańczowa a Twoja jest taką ładną czerwoną? Co mogę dodać żeby uzyskać bardziej czerwoną?
Dodano:  14 Sierpień 2015 - 20:25
Cały kolor daje papryka.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  26 Styczeń 2016 - 20:10
Właśnie zjadłam na kolację w ramach diety od Ciebie. Zupa przepyszna. Zamiast pomidorów w puszce użyłam z własnych letnich zapraw z bazylią i czosnkiem. Poezja :) Asia
Odpowiedz
Anna StasiakDodano:  11 Czerwiec 2016 - 10:48
Ilu procentową śmietanę najlepiej dodać do tej zupy? Pozdrawiam
Odpowiedz
UnknownDodano:  11 Czerwiec 2016 - 12:31
Małgosiu skąd masz ten kwadratowy talerz?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  23 Czerwiec 2016 - 11:32
Na ile porcji wystarczy kremu z tylu składników co podałaś? :)
Odpowiedz
Oferty
img1
DIETA INDYWIDUALNA
4-tygodniowy jadłospis ułożony w celu redukcji masy ciała oraz pod konkretne schorzenia
ZAMÓW
img1
MOJE KSIĄŻKI
a w nich porady żywieniowe i nowe przepisy
bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne, dzięki którym pokochasz gotowanie
ZAMÓW
img1
PLANER CZASU I STRAŻNIK DIETY
Zmień nawyki żywieniowe w 12 tygodni, planuj i organizuj przez 365 dni
ZAMÓW
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
dla osób zdrowych
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Produkty bezglutenowe, makarony proteinowe, zimnotłoczone oleje, zioła, superfoods i wiele innych
CZYTAJ WIĘCEJ
Facebook
Used for the like, share, comment, and reaction icons
Pokaż poprzedni wpis
Masz problem z utrzymaniem zdrowych nawyków żywieniowych ?
Mam coś, co Ci pomoże !
Czytaj więcej