Tydzień Włoski : Toskański krem z pieczonych pomidorów i pieczonej papryki
Img

Kontynuując tydzień Włoski dziś zupa pełna aromatów. Kto raz upiekł paprykę zakocha się w jej smaku.Zapach i aromat świeżej bazylii to kwintesencja włoskiej kuchni a pomidory to jej nieodłączny element.


Składniki:

* 2 dorodne czerwone papryki
* 2 puszki krojonych pomidorów bez skórki
* 500 ml przecieru pomidorowego
* 1 cebula
* łyżka masła
* łyżeczka oliwy z oliwek
* pęczek świeżej bazylii
* 2 litry bulionu warzywnego lub z kurczaka
* 100 ml śmietany
* sól do smaku – ilość w zależności od stopnia doprawienia bulionu

Przygotowanie:
1. Pomidory i paprykę w oddzielnych naczyniach pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni.
2. Z upieczonej papryki ściągamy skórkę.
3. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy masło, podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę aż się przyrumieni.
4. Do wysokiego garnka przekładamy podsmażoną cebulkę,przecier i pomidory, upieczoną paprykę bez skórki, cały pęczek bazylii (listki bez łodyżek) i zalewamy bulionem.
5. Gotujemy ok. 30 – 40  minut.
6. Miksujemy na gładki krem. Dodajemy śmietanę i doprawiamy solą jeśli jest taka potrzeba.

Kaloryczność
Talerz zupy widoczny na zdjęciu ma ok. 250 kcal

52 komentarze

MartaDodano:  29 Kwiecień 2013 - 8:45
uwielbiam takie zupki :) jak dobrze, że sezon na pomidory już tuż tuż
Odpowiedz
Sylvia / Happiness is homemadeDodano:  29 Kwiecień 2013 - 8:53
Uwielbiam takie zupy :) nawet jeśli za oknem mocno grzeje, chyba wolę wtedy zjeść zupę niż ciężkie danie obiadowe :)
Odpowiedz
toPestka!Dodano:  29 Kwiecień 2013 - 10:36
ale ma piękny kolor! :)
Odpowiedz
AgaDodano:  29 Kwiecień 2013 - 10:39
Jak ja lubię takie czerwoniutkie kremowe zupy, wyjątkowo smakują jedzone oczami a potem paszczą :) Walary warzyw wszelkich są podbijane przez wstępną obróbkę w piekarniku. Zjadłam oczami od Ciebie!! Pozdrawiam.
Odpowiedz
agateqDodano:  29 Kwiecień 2013 - 12:10
Robiłam już taki krem, rzeczywiście jest pyszny! Niedługo czas na świeże pomidory, ależ będzie aromatycznie^^
Odpowiedz
krzywa kromeczkaDodano:  29 Kwiecień 2013 - 13:36
Wyglada naprawde apetycznie . Pozdrawiam :)
Odpowiedz
Renews wayDodano:  29 Kwiecień 2013 - 15:13
Mmm, aż u mnie pachnie tą świeżą bazylią i pomidorro :D świetne masz przepisy :)

Masz ochotę na wzajemną obserwację? :)
Jeśli tak to zapraszam do siebie,
Renews xxx
Dodano:  29 Kwiecień 2013 - 17:04
Byłam, bardzo fajnie. Obserwuję :)
Odpowiedz
MagdaDodano:  29 Kwiecień 2013 - 17:28
Pięknie się prezentuje i te urzekające toskańskie smaki...
Odpowiedz
Olimpia DaviesDodano:  29 Kwiecień 2013 - 18:22
Kolor zachęca do natychmiastowego przyrządzenia takiej zupki o smaku nie wspomnę, świetnie rozpoczęłaś ten tydzień włoski:-)
Odpowiedz
MarzenaDodano:  29 Kwiecień 2013 - 18:50
Wygląda wspaniale:-)
Odpowiedz
ola in the kitchenDodano:  29 Kwiecień 2013 - 22:24
Ale musiała być pyszna :D
Dodano:  29 Kwiecień 2013 - 22:34
Polecam tę zupkę. Jest naprawdę dobra :)
Odpowiedz
KsięgarkaDodano:  30 Kwiecień 2013 - 15:48
Papryka i pomidory? Uwielbiam to połączenie, ale nigdy nie próbowałam na ciepło. Chętnie spróbuję bo Twój krem wygląda smakowicie:)
Dodano:  1 Maj 2013 - 9:02
Spróbuj :)
Odpowiedz
bartoldzikDodano:  30 Kwiecień 2013 - 23:24
Piękna zupa, aż się głodny zrobiłem mimo późnej pory.
Lubię dania z pieczoną papryką i wogóle z pieczonymi warzywami. Ich naturalna słodycz lekko się karmelizuje i taka zupa, sałatka czy cokolwiek innego smakują dużo lepiej.
Dodano:  1 Maj 2013 - 9:02
Zgadzam się. Pieczenie ponosi smak warzyw a papryka jest tego doskonałym przykładem. Moim zdaniem pieczona papryka smakuje dużo lepiej niż świeża :)
Odpowiedz
Paula Maria Clara PMCDodano:  1 Maj 2013 - 18:58
Zapraszam do siebie, na "Pomarolę", delikatny mus pomidorowy z bazylią, do makaronów ...
Odpowiedz
nietylkopasta.plDodano:  14 Maj 2013 - 11:34
Serdecznie zapraszam do zgłoszenia przepisu do akcji/konkursu "Wiosenne zupy". Wszystkie szczegóły znajdziesz na moim blogu: http://nietylkopasta.pl
Odpowiedz
iammarthaDodano:  30 Maj 2013 - 12:49
Genialne! szukałam ooj długo takiego przepisu! na pewno spróbuję za parę dni!

Zapraszam: martalovesbaking.blogspot.com
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  24 Lipiec 2013 - 10:02
JADŁAM taką zupę, pycha
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  25 Lipiec 2013 - 12:51
Hej.Wczoraj znalazłam tą stronę jest super,dokładnie taka jakiej szukałam.Tylko ja pracuje na popołudnie.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  21 Luty 2014 - 14:33
właśnie się kończy robić. tyle ze zamiast bazylii dodałam duży pęk świeżego kopru.
a mozna podawać z groszkiem ptysiowym ?
Dodano:  21 Luty 2014 - 14:36
tak, garść ma ok. 50 kcal
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  28 Kwiecień 2014 - 13:34
podana kaloryczność tyczy sie porcji przedstawionej na zdjęciu a ile to ml?po miseczce ciezko ocenic:)
Dodano:  28 Kwiecień 2014 - 13:39
to ok. 400ml
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  22 Maj 2014 - 23:40
Pychotka :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  28 Maj 2014 - 16:13
najlepszy przepis w internecie !!! rewelacja. Podałam z kulkami mozzarelli, a śmietanę zastąpiłam serkiem mascarpone ;)
Odpowiedz
Monika GórzyńskaDodano:  28 Maj 2014 - 21:03
Pyszna mi wyszła :) A pieczona papryka rzeczywiście ma nadzwyczajny i niepowtarzalny smak.
Odpowiedz
marleśśśśDodano:  21 Lipiec 2014 - 16:23
robiłam tą zupkę wg przepisu, jednak dodałam niecały litr bulionu, bo gdybym dała aż 2L (tak jak w przepisie), to wyszłaby dosłownie woda. Smakowo - rewelacja !!! Polecam ze świeżymi pomidorami zamiast przecierów i puszek :)
AnonimowyDodano:  25 Marzec 2015 - 13:56
Ja robilam scisle wedlug przepisu i wyszedl mi gesty krem o zniewalajacym smaku :-)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  15 Sierpień 2014 - 11:19
nie mam pomidorow z puszki - mam za to swietne swieze, mozna uzyc? jesli tak to ile i piec tak samo?;)
Dodano:  15 Sierpień 2014 - 12:56
użyj kilograma pomidorów, pieczesz tak samo
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  20 Sierpień 2014 - 19:34
czy konieczne jest użycie przecieru?
Dodano:  20 Sierpień 2014 - 19:50
tak, chodzi o przecier/passatę
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  3 Wrzesień 2014 - 13:31
Zupa jest genialna! Robiłam wczoraj i jestem zachwycona smakiem. Dziękuję za przepis i pozdrawiam. Beata.
Odpowiedz
DrukarkaDodano:  10 Wrzesień 2014 - 13:37
Witam, czy wyjdą 4 porcje tej zupki z podanych składników? Chciałam zrobić na kolację na dwa dni i tak myślę czy z połowy składników. Pozdrawiam Pani Małgosiu :)
Dodano:  10 Wrzesień 2014 - 14:16
tak 4 porcje wyjdą spokojnie
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  11 Wrzesień 2014 - 14:08
Witam serdecznie.......mam pytanie , w przepisie jest bulion..czy mozna użyć taki w kostce?????
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  13 Październik 2014 - 17:13
Ta zupa smakuje jak poezja :)!!!
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  5 Marzec 2015 - 15:07
Czy przecier to ten w kartoniku?
Dodano:  5 Marzec 2015 - 19:30
tak
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  25 Marzec 2015 - 13:07
Gosiu czy ta zupke mozna mrozic po zaprawieniu smietana? Zupa REWELACJA!
Dodano:  25 Marzec 2015 - 14:08
Tak.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  3 Sierpień 2015 - 22:41
Gosiu a czy tę zupkę można zamrozić??
Dodano:  4 Sierpień 2015 - 8:23
tak
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 Sierpień 2015 - 19:50
Dlaczego wyszła mi tą zupą pomarańczowa a Twoja jest taką ładną czerwoną? Co mogę dodać żeby uzyskać bardziej czerwoną?
Dodano:  14 Sierpień 2015 - 20:25
Cały kolor daje papryka.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  26 Styczeń 2016 - 20:10
Właśnie zjadłam na kolację w ramach diety od Ciebie. Zupa przepyszna. Zamiast pomidorów w puszce użyłam z własnych letnich zapraw z bazylią i czosnkiem. Poezja :) Asia
Odpowiedz
Anna StasiakDodano:  11 Czerwiec 2016 - 10:48
Ilu procentową śmietanę najlepiej dodać do tej zupy? Pozdrawiam
Odpowiedz
UnknownDodano:  11 Czerwiec 2016 - 12:31
Małgosiu skąd masz ten kwadratowy talerz?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  23 Czerwiec 2016 - 11:32
Na ile porcji wystarczy kremu z tylu składników co podałaś? :)
Odpowiedz
Oferty
img1
DIETA INDYWIDUALNA
redukcja, Hashimoto, NT, IO, PCOS, WZJG, cukrzyca, fodmap i in.
ZAMÓW
img1
MOJE KSIĄŻKI
porady żywieniowe i przepisy bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne
ZAMÓW
img1
PLANER CZASU I STRAŻNIK DIETY
Zmień nawyki żywieniowe w 12 tygodni, planuj i organizuj przez 365 dni
ZAMÓW
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
dla osób zdrowych
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Sklepy oferujące rabaty dla moich czytelników
CZYTAJ WIĘCEJ
Facebook
Used for the like, share, comment, and reaction icons

Prosiłyście żeby pokazywać Wam pełne wyniki.
Piękny progress po miesiącu dietoterapii hashimoto 💪💪💪
Piękny skok FT3, a to FT3 odpowiada za metabolizm, stan włosów etc.
... Zobacz więcejZobacz mniej

Prosiłyście żeby pokazywać Wam pełne wyniki.
Piękny progress po miesiącu dietoterapii hashimoto 💪💪💪
Piękny skok FT3, a to FT3 odpowiada za metabolizm, stan włosów etc.
Pokaż poprzedni wpis
Masz problem z utrzymaniem zdrowych nawyków żywieniowych ?
Mam coś, co Ci pomoże !
Czytaj więcej