Pyszna, sycąca, niebanalna letnia kolacja. Wyglądem i smakiem zadowoli nawet najbardziej wymagających, więc możecie podać to danie nawet na uroczystą okazję.
Wegetariański, aromatyczny BOWL z soczewicą, suszonymi pomidorami, marchewkowym tagliatelle i chipsami ziemniaczanymi.
20 gramów białka na porcję, niski indeks glikemiczny. Źródło żelaza (porcja zaspokaja 30% dziennego zapotrzebowania na żelazo), witamin z grupy B w tym kwasu foliowego, cynku, magnezu, potasu i wapnia.
Polecam. Będziecie zaskoczeni smakiem 😉
Danie idealne na diecie wegetariańskiej, wegańskiej, bezglutenowej, bezmlecznej, bezjajecznej.
Składniki na kolację dla 2 osób:
- 2 duże marchewki
- pół szklanki czerwonej soczewicy
- 300 ml bulionu jarzynowego
- 6 suszonych pomidorów z zalewy oliwnej
- 2 łyżeczki nasion słonecznika
- łyżka oliwy z oliwek
- 4 ziemniaki
- sól
- pieprz cytrynowy
- natka pietruszki
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki kroimy w talarki. Używając silikonowego pędzelka smarujemy oliwą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut.
- Marchew ścieramy na tagliatelle przy pomocy obieraczki do warzyw. Umieszczamy w garnku razem z pokrojonymi w kawałki pomidorami z zalewy oraz soczewicą. Zalewamy bulionem. Gotujemy 15 minut.
- Doprawiamy do smaku solą i pieprzem cytrynowym.
- Danie serwujemy z chipsami ziemniaczanymi. Posypujemy lekko podprażonymi na suchej patelni nasionami słonecznika i drobno posiekaną natką pietruszki.