Zapiekanka z batata z pepperoni. Idealna na kolację z sosem pieczarkowym, lub sałatką na bazie roszponki z pieczonym burakiem, fetą, orzechami włoskimi i dressingiem.
Można podać ją także jako element dania obiadowego na które przepis podam Wam w poniedziałek.
Jestem pewna, że pokochacie to danie zwłaszcza że lepiej smakuje po odgrzaniu (odgrzewamy pokrojoną w plastry, w piekarniku) więc można upiec wieczorem, a na obiad podać kolejnego dnia.
Polecam 😉
Składniki na zapiekankę – 10 porcji:
- 700 gramów batatów,
- 4 jajka,
- średnia cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 4 łyżki oleju rzepakowego,
- szklanka mąki orkiszowej,
- łyżeczka soli,
- pół łyżeczki pieprzu,
- 100 gramów kiełbasy pepperoni,
Przygotowanie:
- Bataty przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa (średnie oczka).
- Na patelni na 2 łyżkach oleju rumienimy pokrojoną drobniutko cebulę i czosnek. Dodajemy pokrojoną drobno kiełbasę pepperoni. Przesmażamy.
- Startą masę ziemniaczaną mieszamy z roztrzepanymi jajkami, mąką, przyprawami oraz składnikami z patelni.
- Formę do pieczenia wykładamy papierem do wypieków. Wlewamy masę i rozprowadzamy ją równomiernie. Przy pomocy silikonowego pędzla kuchennego rozprowadzamy pozostały olej po wierzchu. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) na 60 minut. Po tym czasie zwiększamy grzanie na 200 stopni (grzanie góra – dół) i pieczemy 10-15 minut.