Sezon na szparagi niniejszym uznaję za otarty 🙂
Przepyszne, lekkostrawne, uznawane za afrodyzjak. Pełne witamin, soli mineralnych i przeciwutleniaczy.
Szparagi, bo o nich mowa są warzywem sezonowym, więc należy się nimi cieszyć póki są.
Ubolewam nad tym, że nie nadają się do mrożenia.
W ofercie handlowej dostępne są szparagi białe i zielone. Różnica wynika ze sposobu uprawy. Zielone rosną na powierzchni gruntu, białe rosną przysypane ziemią.
Dzień miałam dziś ciężki i bardzo pracowity. Szybki a zarazem treściwy lunch z dodatkiem szparagów sprawdził się dziś idealnie. Ruloniki w które zawinięte zostały szparagi wykonane są z makaronu do lasagne i wędzonego boczku więc są dość syte.
Kaloryczność Jeden szparag w ruloniku ma ok. 104 kcal |
|
Składniki: * szparagi * bardzo cienkie plastry wędzonego boczku (ilość w zależności od ilości szparagów) * płaty makaronu do lasagne (ilość w zależności od ilości szparagów) |
|
Składniki na sos beszamelowy (ilość na mój obiad) : * 2 łyżki masła * czubata łyżka mąki * pół szklanki mleka * pół szklanki bulionu warzywnego * łyżeczka śmietany * pół łyżeczki soku z cytryny * sól, biały pieprz |
Przygotowanie sosu beszamelowego: 1. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę i zasmażamy. 2. Powoli dodajemy mleko i bulion cały czas mieszając do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. 3. Doprawiamy do smaku solą,pieprzem i sokiem z cytryny. Zabielamy śmietaną. |
Przygotowanie ruloników: 1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Obieramy szparagi. 2. W osolonej wodzie gotujemy szparagi ok. 10 minut. Do tego samego garnka, razem ze szparagami wrzucamy makaron do lasagne i gotujemy al dente. 3. Ugotowane szparagi zawijamy w makaron i owijamy plasterkiem wędzonego boczku. 4. Ruloniki układamy w wysmarowanym masłem naczyniu do zapiekania. Częściowo polewamy sosem beszamelowym i wstawiamy do piekarnika na 10 minut. 5. Po 10 minutach zwiększamy temperaturę do 200 stopni i ustawiamy grzanie od góry. Zapiekamy ok. 5 minut, do przyrumienienia. |
Szparagi uwielbiam!
Byłem ostatnio w Niemczech, oni mogą się naprawdę pochwalić hodowlą szparagów i daniami z nich przyrządzonymi. W tym roku ceny szparagów w Niemczech zbijają z nóg (8-12 euro/kg), wiec niestety co lepsze z Polski pójdą na eksport i będziemy musieli się zadowolić byle czym :-/
pozdrawiam :-)
Twoje ruloniki wyglądają świetnie!
przed mrożeniem obieram, wkładam do wrzątku takie zmrożone jeszcze
zamroziłam w zeszłym roku 6-7 pęczków i przyznam, że miałam z nich wiele radości