fbpx
Zapiekanka z kaszy gryczanej z suszonymi pomidorami, oliwkami i świeżą bazylią
Img

Dziś coś dla miłośników kasz.
Czytałam ostatnio, że my Polacy jemy tych kasz za mało. Przypuszczam, że może to mieć związek z tym, że obiad z udziałem kaszy, większości z nas kojarzy się z tłustym sosem mięsnym w towarzystwie kiszonego ogórka, lub kaszą ze skwarkami.
Ja chcę Wam dziś pokazać, że kasza nie musi być nudna i można z niej przygotować fajne, ciekawe i niebanalne danie.
Przygotuję dziś dla Was zapiekankę z kaszy gryczanej z czarnymi oliwkami, suszonymi pomidorami i kukurydzą, przyprawioną słodką papryką i świeżą bazylią.
Zapiekanka może stanowić samodzielne danie, jak również może być dodatkiem do, na przykład marynowanego w oliwie,czosnku i przyprawach, grillowanego kurczaka.
Jeśli nie zjemy od razu całej zapiekanki możemy ją następnego dnia odsmażyć na aromatyzowanej czosnkiem oliwie. Smakuje wtedy wybornie. Zwłaszcza ta chrupiąca skórka.

W codziennym menu nie powinniśmy pomijać kasz.
Kasze świetnie wpływają na serce i układ krążenia, ponieważ zawierają dużo potasu i magnezu.
Duża zawartość żelaza,kwasu foliowego i witaminy E powoduje, iż kasze (głównie gryczana i jaglana) są  świetne dla osób mających kłopoty z niedokrwistością i kobiet w ciąży.
Są bezpieczne dla diabetyków, ponieważ dostarczają dużo skrobi,która podnosi poziom insuliny we krwi. Alergicy mogą bezpiecznie spożywać kasze, gdyż nie zawierają one glutenu.
Jedząc regularnie kasze szybko zauważmy efekty na skórze, włosach, paznokciach i ogólnym samopoczuciu.

 Zapiekanka z kaszy gryczanej z suszonymi pomidorami, oliwkami i świeżą bazylią
 Składniki zapiekanki:
  • 2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej – ok. 280 kcal
  • pół szklanki pokrojonych czarnych oliwek – ok. 110 kcal
  • 10 plasterków suszonych pomidorów w oleju – ok. 400 kcal
  • 200 gram cukinii bez skórki – ok. 30 kcal
  • 2 łyżki kukurydzy z puszki – ok. 30 kcal
  • 1 jajko – ok. 80 kcal
  • sól, pieprz
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • garść drobniutko posiekanych liści bazylii
  • pół łyżeczki masła do wysmarowania formy – ok. 20 kcal 
Przygotowanie:
  1. Kaszę należy ugotować w osolonej wodzie (należy uważać aby kaszy nie rozgotować)
  2. Oliwki, suszone pomidory i cukinię drobno kroimy. Dodajemy wraz z kukurydzą do kaszy.
  3. Następnie dodajemy drobniutko posiekane liście bazylii, pieprz, słodką paprykę i jajko. Dokładnie mieszamy.
  4. Masę wkładamy do wysmarowanej masłem formy i zapiekamy 30 minut w temperaturze 180 st. 
 Zapiekanka z kaszy gryczanej z suszonymi pomidorami, oliwkami i świeżą bazylią

Porcja zapiekanki ma ok. 230 kcal 

Jak gotować kaszę aby była dobra ?

  1. na szklankę suchej kaszy gryczanej i jaglanej – 2 szklanki wody
  2. na szklankę pęczaku – 3 szklanki wody
  3. na szklankę kaszy jęczmiennej – 2,5 szklanki wody
Do wrzącej wody wrzucamy kaszę. Gotujemy 10 minut i wyłączamy. Kasza dalej sama dojdzie.
Ja unikam kasz w plastikowych torebkach. Nie wierzę, że gotowanie plastiku nie ma wpływu na zdrowie i w jakiś sposób nie przenika do kaszy.
Artykuły, które mogą Cię zainteresować:
Soczysty dorsz na warzywach z orientalną nutą
Soczysty dorsz na warzywach z orientalną nutą

Zgodnie z tradycją, na Wigilię podaje się smażonego karpia. Bardzo szanuję tradycję, ale jednocześnie szanuję indywidualność każdego człowieka i jestem Czytaj dalej

Gulasz dyniowo – wołowy i parę słów na temat mięsa wołowego
gulasz wołowy

Nawiązując do wczorajszego tematu w kontekście potrzeby dań rozgrzewających o tej porze roku, chcę zaprezentować kolejne danie rozgrzewające i niskokaloryczne. Czytaj dalej

Wołowina w sosie a’la boeuf strogonow

Kochani, dziś mam dla Was propozycję na danie świąteczne, na specjalne okazje. Kruche, aromatyczne wołowe kawałki w kremowym sosie smakującym Czytaj dalej

Sernik dyniowy bez mąki. Tylko 175 kcal na porcję!

Ubiegły piątek zatriumfował kulinarnie. Zrobiłam sernik dyniowy, dwa rodzaje lunchboxów oraz jeden przepis do nowej książki. W weekend zrobiłam też Czytaj dalej

89 komentarzy

AnnDodano:  25 wrzesień 2013 - 10:17
uwielbiam kaszę, najbardziej właśnie gryczaną :) chętnie wypróbuję Twój przepis :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  25 wrzesień 2013 - 10:26
Fantastyczny przepis, nigdy bym nie wpadła na to, żeby zrobić zapiekankę z kaszy gryczanej, chociaż ją uwielbiam. Najbardziej lubię w postaci sałatki z rukolą, suszonymi pomidorami i dużą ilością zieleniny - pietruszka, szczypiorek, koperek. Do tego sos miodowo - musztadrdowy. Ale ten przepis naprawdę mnie zaintrygował i na pewno go wypróbuję. Pozdrawiam, Ania
Odpowiedz
agateqDodano:  25 wrzesień 2013 - 10:40
Fajnie to wygląda, do tego suszone pomidory... Mmm... lubię takie smaki;) chociaż zapiekanki z kaszy nigdy nie robiłam... :o
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  25 wrzesień 2013 - 12:11
Nie lubię suszonych pomidorów,. Można je zastąpić świeżymi?
Dodano:  25 wrzesień 2013 - 12:55
Świeżymi nie bardzo, są zbyt wodniste. Suszone dają charakterystyczny smak ale można by je zastąpić pieczoną lub grillowaną papryką obraną ze skóry.
AnonimowyDodano:  8 styczeń 2014 - 10:41
Proszę spróbować kaszy gryczanej niepalonej! Jest mniej aromatyczna ale ma cenniejszy skład. Prażenie niszczy wiele wartościowych substancji.
AnonimowyDodano:  27 sierpień 2014 - 21:22
Potwierdzam :) Palonej nie znoszę a niepalona pycha :)
Odpowiedz
krzywa kromeczkaDodano:  25 wrzesień 2013 - 22:09
Kasza gry czana jest. Pyszna:) nawet bez dodatków
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  26 wrzesień 2013 - 8:54
Hej, przypadkowo trafiłam na Twojego bloga i bardzo podoba mi się powyższy przepis. Przeglądalam również Twój ostatni jadłospis (nr 18) i myślę, że jesz za mało białka a dużo nabiału (jogurty, serki, feta). Wiem, że dieta nie może być nudna i musi "smakować", ale z jednej strony unikasz kaszy w plastikowym woreczku, ale z drugiej jesz gotowy serek Almette :) Pamiętaj też, że podstawą każdego posiłku powinny być warzywa. A mięso nie musi być nudne :) Przecież możesz robić rozmaite sałatki z mięsem, mięso pieczone, grillowane,nadziewane, ryby, owoce morza itd oraz oczywiście więcej jajek. Pozdrawiam :) Będę zaglądać na bloga.
Dodano:  26 wrzesień 2013 - 9:04
Biało jest też w nabiale no i w mięsie, jajach więc tego białka jest sporo ;)
Gotowe serki to nic złego a do produktów w plastiku nie mam zaufania. Gotowany plastik zawsze coś tam z siebie uwolni i przeniknie do jedzenia. Nie ufam tym plastikowym torebkom.
Przeledź inne przepisy i przekonasz się że dużo jest w nich warzyw i jajek. Pozdrwawiam :)
AnonimowyDodano:  1 luty 2014 - 23:17
Kasze gryczana mozna "gotowac" zalewajac wieczorem wrzatkiem, tak na grubosc palca ponad poziom kaszy, i rano jest pyszna sypka kasza, bez gotowania......wyprobowalam te metode rowniez "za dnia"....wystarcza jakies dwie godziny i wcale nie trzeba gotowac :-)
Odpowiedz
ugotujmyto.plDodano:  2 październik 2013 - 18:39
Ale super pomysł :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  22 październik 2013 - 8:46
szkoda ,że nie podajesz wagowo ile zawiera dana porcja
Dodano:  22 październik 2013 - 11:58
Większość osób nie ma wagi kuchennej dlatego pokazuję orientacyjnie jakiej wielkości jest porcja.
AnonimowyDodano:  10 luty 2014 - 21:53
Hmm, większość osób nie ma wagi? To ciekawe...
Dodano:  10 luty 2014 - 22:24
Zauważ, że przepis jest z 25 września. Teraz na prośbę czytelników podaję wagę dań. Zwróć na to uwagę.
AnonimowyDodano:  19 marzec 2014 - 18:58
ja nie mam wagi..... co w tym ciekawego?
AnonimowyDodano:  7 sierpień 2014 - 17:22
Małgosia ma rację.. Większość nie ma wagi kuchennej:)
Odpowiedz
MartaSDodano:  23 listopad 2013 - 21:51
A ja dzisiaj jadłam kaszę jaglana i wymyśliłam, że ja polacze z oliwkami, suszonymi pomidorami, cukinią i bakłażanem.do tego dodałam rybę po grecku z poprzedniego dnia, która wyszla mi za słodka i mialam pyszne danie w pracy.dzięki za inspiracje!
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  3 luty 2014 - 22:10
Czy gryczna mozna zastapic jaglana?
Dodano:  3 luty 2014 - 22:27
nie próbowałam , ale myślę, ze tak :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  6 luty 2014 - 15:21
Czym można zastąpić cukinię?
Dodano:  6 luty 2014 - 15:34
bakłażanem
Odpowiedz
Nayaa87Dodano:  12 luty 2014 - 22:14
A czy można dodać ser? jeśli tak to jaki?? tarta mozarella może być ? chodzi mi o to żeby za bardzo tego nie "utłuczyć"..a uwielbiam sery
Dodano:  13 luty 2014 - 8:25
mozzarella fajnie by pasowała, albo ser niebieski który jak dla mnie jest genialny na ciepło i nadaje się świetnie do zapiekania
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  23 luty 2014 - 11:29
To ile gotować kasze żeby nie była rozgotowana? Np.w woreczku jak jest napisane 15min.to ile?
Dodano:  23 luty 2014 - 11:33
gotuj 15 minut ale wysyp z woreczka (gotując w woreczku gotujesz w dużej ilości wody, potas z kaszy przechodzi do wody i wylewasz to co najcenniejsze), wsyp do szklanki i dodaj dwa razy więcej wody niż kaszy,
jak zobaczysz że kasza wchłonęła wodę a nie upłynęło jeszcze 15 minut, wyłącz, kasza dojdzie sama
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  23 luty 2014 - 11:32
Zapiekamy pod przykryciem czy nie? Kiedy ten ser niebieski dajemy? Odrazu zanim włożymy do piekarnika?
Dodano:  23 luty 2014 - 11:48
ser niebieski dodajesz od razu, nie przykrywasz zapiekanki
Odpowiedz
niieessiia cz.Dodano:  23 luty 2014 - 22:22
Czy bazylie można zastapic oregano? Pozdrawiam :) i czy np duszona ryba lub pieczony kurczak do tego pasuje? :)

Pozdrawiam
Dodano:  24 luty 2014 - 7:57
oregano pasuje, ale smak już będzie trochę inny,
kurczak czy rybka jako dodatek rewelacja ! I masz obiad :)
niieessiia cz.Dodano:  24 luty 2014 - 11:45
serdecznie dziękuję za odpowiedź :)) pozdrawiam i miłego dnia życzę ;))
niieessiia cz.Dodano:  24 luty 2014 - 17:47
zrobiłam <3 było przepyszne ! Nawet mój chłopak, który uwielbia miec wszystko w tłuszczu stwierdził : " całkiem niegłupie i pomysłowe" po czym zjadł podwójną porcję :D zrobiłam do tego sałatkę z pomidorkami koktajlowymi z sosem jogurtowym i do zapiekanki dałam przypieczonego wcześniej kurczaka :) no przepyszne ! Zostało nam jeszcze na jutro :)))
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  24 luty 2014 - 22:26
Ale fajne danie, taką zapiekankę to i do pracy można zabrać :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 marzec 2014 - 21:51
Czy jest jakaś różnica w wartości odżywczej między kaszą gryczaną paloną a niepaloną (tzw. białą), o palonej nie znoszę :)
Dodano:  9 marzec 2014 - 8:18
niepalona ma więcej wartości odżywczych (50% wartości traci podczas palenia) więc jeśli lubisz niepaloną, jak najbardziej wybieraj taką :)
fakt, w przeciętnym sklepie jest ciężka do dostania :(
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  20 marzec 2014 - 19:51
Zrobiłam, pięknie pachnie i wygląda :) czy całą porcje na raz? czy mogę pół i np. jutro na śniadanie odgrzać albo obiad?
Dodano:  20 marzec 2014 - 20:10
jak najbardziej
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  23 marzec 2014 - 11:25
Witaj, 2 szklanki ugotowanej kaszy tzn 2 szklanki surowej i ugotowac (wowczas wyjdzie wiecej) czy 2 szklanki maja wyjsc juz po ugotowaniu? :)
Dodano:  23 marzec 2014 - 11:31
2 szklanki ugotowanej czyli szklanka suchej
AnonimowyDodano:  23 marzec 2014 - 21:46
Dzieki!! zrobilam z jaglana i zamiast kukuryszy dalam gorszek i dodalam dodatkowo ogorka kiszonego i na sama gore dalam mozarelle :> bardzooooo smaczne :) dziekuje!! ps.a leczo z samych warzyw wlasnie sie 'gotuje' ;) dzieki dzieki dzieki!!
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  15 maj 2014 - 16:14
przepyszna!!!! zrobiona, druga porcja na jutro :-)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  30 maj 2014 - 9:29
Gosieńko,ile gram ma Twoja porcja?
Dodano:  30 maj 2014 - 12:32
ok. 200 g
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  30 maj 2014 - 16:27
Czy mogę tą zapiekanke upiec w foremce w takim ksztalcieale ta aluminiowa jak sie zwykle placki piecze? Bo nigdzie nie moge znaleźć takiej żaroodpornej
Mama taka keksowke :)
Dodano:  30 maj 2014 - 16:54
jasne że tak ;) tylko wyłóż papierem do pieczenia
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  9 czerwiec 2014 - 21:54
ile porcji/ ile gramów ma cała zapiekanka?
Dodano:  10 czerwiec 2014 - 10:31
cała waży ok. kilograma
AnonimowyDodano:  22 kwiecień 2015 - 19:35
A moja ok 700 g. Dosyć spora różnica.. Co zrobiłam nie tak?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  10 czerwiec 2014 - 17:25
Dziękuję Ci bardzo! :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  11 lipiec 2014 - 12:59
Gosiu czy gotowa zapiekanke mozna zamrozic?
Dodano:  11 lipiec 2014 - 17:13
nie mroziłam nigdy więc ciężko powiedzieć
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  13 lipiec 2014 - 23:05
Czy byłaby możliwość, abyś po każdym dniu pisała na ile osób? Blok świetny, potrawy rewelacja, ale zauważyłam że w dużej liczbie przepisów brakuje sprecyzowania właśnie tej ważnej rzeczy. Z góry dziękuję! Jesteś naprawdę wspaniała!
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  16 lipiec 2014 - 20:37
Na ile osób jest ta zapiekanka?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  29 lipiec 2014 - 9:29
Witaj Małgosiu,
Czym można zastąpic oliwki? Pozdrawiam serdecznie Kaśka.
Dodano:  29 lipiec 2014 - 9:42
dodaj po prostu więcej papryki ;)
Odpowiedz
shellterDodano:  8 sierpień 2014 - 13:41
Zrobiłam, zjadłam, zasmakowałam ;) Moja była z kaszy jęczmiennej bo nie lubię bardzo gryczanej ale może kiedyś spróbuję z tą kaszą, kto wie, tak czy inaczej przepis bardzo fajny, kolacja udana, zostało mi jeszcze na drugi dzień :) Mężowi też smakowało :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  17 sierpień 2014 - 22:20
długo się broniłam przed tym daniem i szkoda że tak późno odkryłam tą pyszność!
Małgosiu, masz rewelacyjne pomysły na zestawienie smaków. z prostych produktów powstają pyszne i pełnowartościowe posiłki! tak dalej!
Odpowiedz
Karolina DawidDodano:  28 sierpień 2014 - 20:37
Gosiu, dzisiaj robiłam tą zapiekankę na kolację. REWELACJA!!! Zajadałam z tatą, pycha. Dawno nie jadłam czegoś tak smacznego. Dziękuję! :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  17 październik 2014 - 14:17
Jajko ma byc surowe czy ugotowane i pokrojone w kostke??
Dodano:  17 październik 2014 - 15:08
surowe
boprokoDodano:  6 styczeń 2016 - 13:05
...no i znalazłam odpowiedz! Tak czytam i czytam te komentarze w nadziei ze ktoś zainteresuje się czy to jajko ma być ugotowane i pokrojone w kostkę jak można by się sugerować tekstem, czy tez jest tam po to aby tą kaszę trochę zlepić w całość. Dzięki, pa.
Odpowiedz
MartaSDodano:  20 październik 2014 - 18:16
Uwielbiam! Dzisiaj robię juz 3 raz(zawsze zapiekam z mozarella).uwielbiam zapiekanki,bo można je przygotować wcześniej,posprzątać gdy siedzi w piekarniku.idealne i szybkie w przygotowaniu danie,gdy chce sie zaskoczyć gości(serwowalam pierwszy raz na kolacje a drugi raz na obiad razem z kurczakiem).
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  16 listopad 2014 - 21:29
zrobiłam dziś hmmm....zapiekankę ? . Wszystko zrobiłam wg przepisu ale niestety masa nie trzymała się kupy ,w efekcie na talerzu wylądowała zapiekana( niestety nie zapiekanka) kasza z dodatkami .Co zrobiłam nie tak?
Dodano:  16 listopad 2014 - 22:21
nie mam pojęcia ;) mi zawsze wychodziła zwarta,
tę zapiekankę robili też chyba wszyscy moi znajomi i zawsze wychodziła ;)
AnonimowyDodano:  22 kwiecień 2015 - 19:34
Witaj Małgosiu. Mi też wyszła zapiekana kasza z warzywami, a nie taka fajna zwarta jak u Ciebie.. Coś z proporcjami musi być nie tak - w moim wykonaniu oczywiście. Wydaje mi się, że jeszcze jedno jajko załatwiłoby sprawę:)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  5 styczeń 2015 - 18:56
Chciałam zapytać, czy kasze naprawdę nie mają glutenu? Czy tylko jaglana?
Dodano:  5 styczeń 2015 - 22:37
gluten ma kuskus, jęczmienna, manna, pęczak,
bezglutenowa z tych popularnych to jaglana i gryczana
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  6 styczeń 2015 - 14:02
A ja też dopytam, ile czasu jest zdatna do jedzenia, na drugi, trzeci dzień nadaje się?

Odpowiedz
AnonimowyDodano:  22 marzec 2015 - 19:06
Małgosiu, świetny przepis! Powiedz proszę - na ile porcji jest to danie?
Dodano:  22 marzec 2015 - 20:49
ok. 4
Odpowiedz
Jo NessDodano:  9 kwiecień 2015 - 13:17
Malgosiu czy moge dodac kawalki pieczonej lopatki? i jeszcze takie pytanko odnosnie naczynia - mam tak samo wygladajace, ale napisane jest zeby wkladac je do zimnego piekarnika, wiec jakie to zaroodporne skoro moze peknąć? :))
Dodano:  9 kwiecień 2015 - 15:28
pewnie,
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  13 kwiecień 2015 - 15:21
zapiekanka w piekarniku,aż nie mogę się doczekać. MB
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 maj 2015 - 13:57
Rewelacja! Zrobiłam wczoraj pierwszy raz. Rano przed wyjściem do pracy ugotowałam kaszę, kiedy wróciłam, przygotowałam wszystko i wrzuciłam do piekarnika z dodatkiem mozzarelli. Roboty 5 minut a obiad przepyszny! Dzisiaj zabrałam porcję jako lunch na zimno do pracy i też smakowała genialnie ;) Dzięki wielkie za ten przepis!

Odpowiedz
AnonimowyDodano:  17 lipiec 2015 - 19:39
Ta zapiekanka jest STRASZNIE pyszna! mniam... <3
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  25 sierpień 2015 - 11:53
Czy kaszę gryczaną można podmienić na inną? Lubię każdą inną tylko nie gryczaną :( Pęczak, jęczmienna, jaglana...która nadaje się do tego dania?
Dodano:  25 sierpień 2015 - 12:23
Tak. Spróbuj z jaglaną.
AnonimowyDodano:  25 sierpień 2015 - 13:44
dzięki;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  27 styczeń 2016 - 14:11
Ja jak zwykle mam problem z tym jak przeliczasz kalorie. ;-) Piszesz, że 2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej to ok. 280 kcal i że to szklanka suchej. Na szklankę suchej kaszy wchodzi ok 200 g. 100 g kaszy ma ok 350 kcal. Czyli 700 kcal ma szklanka suchej kaszy, więc skąd te 280 kcal?
KasiaDodano:  8 marzec 2016 - 16:24
U mnie aby miec kaszę o 280kcal to wychodzi mi z 60g suchej
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  24 maj 2016 - 13:30
Witam. Ile to jest "porcja zapiekanki", makaronu, zupy itd? pozdrawiam Ilona
Odpowiedz
NatkaDodano:  16 lipiec 2017 - 20:41
Robię bardzo podobną :) ja dodaję tradycyjne warzywa tj. marchew, pietruszkę, seler i por, które duszę na klarowanym maśle (czasami robię kurczaka do tego kurczaka pokrojonego w kostkę). Całość mieszam z kaszą i zalewam jogurtem naturalnym, który wcześniej mieszam z solą i pieprzem a do tego dodaję świeży koperek i całość zapiekam - bardzo polecam spróbować :)
Odpowiedz
OlaDodano:  16 czerwiec 2018 - 14:20
Ile to jest porcja tej zapiekabki? Jakiej wielkości? Bo chyba nie cała zapiekanka...
Odpowiedz
OlaDodano:  25 lipiec 2018 - 10:22
Z jakiej ilości suchej kaszy robisz Małgosiu tą zapiekankę 280 kcal to tylko 85g suchej-wydaje sie bardzo malo Natomiast szklanka suchej ma 180 g i 619 kcal
Odpowiedz
Patrycja Dodano:  2 styczeń 2020 - 8:29
Na ile porcji jest ten przepis? Albo dokładniej ile wazy jedna porcja?
Małgosia, DIETOTERAPIA LENAROWICZDodano:  2 styczeń 2020 - 10:38
Na 4-5 porcji.
Odpowiedz
MartynaDodano:  9 czerwiec 2020 - 20:19
Mam takie małe pytanko: cała zapiekanka to ile porcji? Pozdrawiam!
Małgosia, DIETOTERAPIA LENAROWICZDodano:  10 czerwiec 2020 - 7:12
To zależy jak duże porcje. Inna porcja będzie dla kogoś kto zjada 1600 kcal dziennie a inna dla tego który zjada 2000 kcal.
Odpowiedz
Oferty
img1
DIETA INDYWIDUALNA
redukcja, Hashimoto, NT, IO, PCOS, WZJG, cukrzyca, fodmap i in.
ZAMÓW DIETĘ
img1
Gotowe diety
7-dniowe jadłospisy o niskim indeksie glikemicznym
SKLEP
img1
MOJE KSIĄŻKI
porady żywieniowe i przepisy bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne
SKLEP
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
dla osób zdrowych
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Miejsca i produkty, które szczególnie polecam z uwagi na jakość.
CZYTAJ WIĘCEJ
Instagram
Brzuch jak balon, a do tego więcej na wadze? 

Archeony mają taką moc! Komunikują 📞 się z Twoimi adipocytami i po pierwsze robią z Twoimi preferencjami żywieniowymi co chcą, po drugie powodują, że odkładasz więcej 😫

Z ebooka 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 dowiesz się oczywiście czym jest SIBO i IMO, jakie są przyczyny przerostów, jak wyleczyć je skutecznie, oraz jaki bałagan mogą spowodować „po drodze” i jak go „posprzątać” 

Premiera ebooka już w drugiej połowie lutego. 

#sibo #imo

Brzuch jak balon, a do tego więcej na wadze?

Archeony mają taką moc! Komunikują 📞 się z Twoimi adipocytami i po pierwsze robią z Twoimi preferencjami żywieniowymi co chcą, po drugie powodują, że odkładasz więcej 😫

Z ebooka 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 dowiesz się oczywiście czym jest SIBO i IMO, jakie są przyczyny przerostów, jak wyleczyć je skutecznie, oraz jaki bałagan mogą spowodować „po drodze” i jak go „posprzątać”

Premiera ebooka już w drugiej połowie lutego.

#sibo #imo
...

467 50
Test wodorowo – metanowy to podstawa diagnostyki SIBO/IMO, ale jeśli patrzysz wyłącznie na cyferki, lub co gorsza, opierasz swoje działanie wyłącznie na suchym stwierdzeniu osoby wykonującej test określającym, że przerost jest to możesz odbić się od ściany. 

W ebooku 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 krok po kroku wyjaśnię jak prawidłowo wykonać, oraz zinterpretować test wodorowo – metanowy w oparciu o objawy, historię choroby oraz historię popełnianych błędów żywieniowych i behawioralnych. 

Premiera ebooka już w drugiej połowie lutego. 

#sibo #imo

Test wodorowo – metanowy to podstawa diagnostyki SIBO/IMO, ale jeśli patrzysz wyłącznie na cyferki, lub co gorsza, opierasz swoje działanie wyłącznie na suchym stwierdzeniu osoby wykonującej test określającym, że przerost jest to możesz odbić się od ściany.

W ebooku 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 krok po kroku wyjaśnię jak prawidłowo wykonać, oraz zinterpretować test wodorowo – metanowy w oparciu o objawy, historię choroby oraz historię popełnianych błędów żywieniowych i behawioralnych.

Premiera ebooka już w drugiej połowie lutego.

#sibo #imo
...

518 22
Skuteczna terapia SIBO/IMO to nie bułka z masłem. 
Jeżeli wydaje Ci się, że wystarczy wziąć antybiotyk i temat załatwiony to grubo się mylisz o czym świadczy ogromna rzesza ludzi z nawrotami, kręcącymi się w kółko i dalej nie potrafiącymi poradzić sobie z dokuczliwymi objawami😫. 

W ebooku 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 krok po kroku wyjaśnię Ci jak wyleczyć SIBO/IMO skutecznie. 
Dowiesz się dlaczego ten problem dotyczy właśnie Ciebie, jak przeprowadzić leczenie, jaką wdrożyć suplementację, dietę oraz jakich błędów nie popełniać ‼️

Wchodzicie w to? 
Wiecie co u Was jest lub było przyczyną SIBO/IMO? 

#sibo #imo

Skuteczna terapia SIBO/IMO to nie bułka z masłem.
Jeżeli wydaje Ci się, że wystarczy wziąć antybiotyk i temat załatwiony to grubo się mylisz o czym świadczy ogromna rzesza ludzi z nawrotami, kręcącymi się w kółko i dalej nie potrafiącymi poradzić sobie z dokuczliwymi objawami😫.

W ebooku 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 krok po kroku wyjaśnię Ci jak wyleczyć SIBO/IMO skutecznie.
Dowiesz się dlaczego ten problem dotyczy właśnie Ciebie, jak przeprowadzić leczenie, jaką wdrożyć suplementację, dietę oraz jakich błędów nie popełniać ‼️

Wchodzicie w to?
Wiecie co u Was jest lub było przyczyną SIBO/IMO?

#sibo #imo
...

1388 114
Dieta to nie ograniczenia! Dieta to styl życia!

Czy danie z rolki jest ograniczające? NIE!
Czy jest ekstremalnie pyszne? TAK!
Czy zaspokoi zapotrzebowanie na słodkie jednocześnie dostarczając białka, wapnia, magnezu, potasu, potasu i witamin z grupy B? TAK! 

Pochodzi z diety zima wersja 5 𝐃𝐨𝐛𝐫𝐞 𝐛𝐨 𝐩𝐨𝐥𝐬𝐤𝐢𝐞 👌
Tę i inne diety znajdziesz na stronie:

𝐰𝐰𝐰.𝐝𝐢𝐞𝐭𝐨𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚-𝐥𝐞𝐧𝐚𝐫𝐭𝐨𝐰𝐢𝐜𝐳.𝐩𝐥

Link również w BIO profilu ♥️

#insulinooporność #cukrzyca #niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #pcosdiet

Dieta to nie ograniczenia! Dieta to styl życia!

Czy danie z rolki jest ograniczające? NIE!
Czy jest ekstremalnie pyszne? TAK!
Czy zaspokoi zapotrzebowanie na słodkie jednocześnie dostarczając białka, wapnia, magnezu, potasu, potasu i witamin z grupy B? TAK!

Pochodzi z diety zima wersja 5 𝐃𝐨𝐛𝐫𝐞 𝐛𝐨 𝐩𝐨𝐥𝐬𝐤𝐢𝐞 👌
Tę i inne diety znajdziesz na stronie:

𝐰𝐰𝐰.𝐝𝐢𝐞𝐭𝐨𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚-𝐥𝐞𝐧𝐚𝐫𝐭𝐨𝐰𝐢𝐜𝐳.𝐩𝐥

Link również w BIO profilu ♥️

#insulinooporność #cukrzyca #niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #pcosdiet
...

1998 3206

Masz problem z utrzymaniem zdrowych nawyków żywieniowych ?
Mam coś, co Ci pomoże !
Czytaj więcej

MOJA KSIĄŻKA


"Smacznie i zdrowo na diecie ograniczającej mięso" to książka dla tych, którzy szukają inspiracji na zdrowe posiłki i preferują tradycyjną formą książkową.

Ponad 70 stron porad żywieniowych oraz 65 pysznych i prostych w przygotowaniu przepisów. Dzięki podanym przy każdej potrawie wymiennikom węglowodanowym i białkowo-tłuszczowym szczególnie polecam ją osobom cierpiącym na cukrzycę typu I, kiedy kluczowe jest określenie dawki insuliny.

Idealny prezent dla każdego, kto chce zacząć przygodę ze zdrowym odżywianiem, ale nie koniecznie jest gotowy na ścisłe trzymanie się diety. 

 

PRZEJDŹ DO SKLEPU

This will close in 20 seconds