Pogoda nas nie rozpieszcza. Za oknem szaro, ponuro, pada deszcz i wieje wiatr. Jestem przekonana, że nie takiej jesieni wszyscy się spodziewaliśmy.
W oczekiwaniu na to, że nasza złota polska jesień jednak zaszczyci nas swoim urokiem, postanowiłam wprowadzić na bloga cykl przepisów na rozgrzewające zupy.
Ich zaletą jest to, że można je przygotować na dwa, trzy dni. Jeszcze lepiej smakują po odgrzaniu niż na świeżo i robi się je dość szybko. Dodatkowo są smaczne, niskokaloryczne i sycące.
Na pierwszy ogień żurek, ale nie tradycyjny jaki znacie. Żurek wegetariański, na leśnych grzybach.
Jestem bardzo ciekawa, reakcji Waszych kubków smakowych.
Zdradzę że my w domu już zawsze będziemy dodawali do żurku grzyby. Nawet do tradycyjnego, wielkanocnego żurku na wędzonce.
Kto gotowy na kulinarny eksperyment?
Składniki:
- 500 ml zakwasu na żurek (w szklanej butelce)
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- pół selera,
- zielona część pora
- 4 liście laurowe
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- łyżka ziaren czarnego pieprzu
- 3 ząbki czosnku
- jedna cebula
- 2 łyżki mąki orkiszowej
- łyżka śmietany 12%
- łyżka majeranku
- 5 ziemniaków
- 4 dorodne podgrzybki lub 10 małych
- 2 litry wody
- sól,
- 2 łyżki klarowanego masła
Sposób przygotowania:
- Marchew, pietruszkę, selera, pora, czosnek, ziele angielskie, liście laurowe i pieprz umieszczamy w garnku. Zalewamy wodą. Gotujemy wywar na małym ogniu (ok. 40 minut). Wywaru nie solimy.
- Grzyby kroimy w cienkie paski, obsmażamy na łyżce masła. Lekko solimy. Dodajemy pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Zalewamy wywarem.
- Marchew i pietruszkę z wywaru kroimy w kosteczkę. Odstawiamy na bok. Reszty warzyw z wywaru nie używamy.
- Cebulę kroimy w kosteczkę. Rumienimy na pozostałej łyżce masła.
- Do garnka z wywarem, ziemniakami i grzybami wlewamy zakwas. Zagotowujemy. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę marchewkę i pietruszkę.
- Mąkę rozrabiamy w 200 ml wody. Wlewamy do gotującej się zupy. Mieszamy gotując 2-3 minuty.
- Do kubka ze śmietaną wlewamy 2 łyżki gorącej zupy. Mieszamy. Wlewamy dwie kolejne łyżki. Mieszamy.
- Zupę zdejmujemy z ognia. Wlewamy zahartowaną śmietanę. Mieszamy. Dodajemy rumianą cebulę z patelni i majeranek. Mieszamy.
- Na koniec doprawiamy solą.