Dzisiejszy tekst jest kontynuacją tematu insulinooporności, który podjęłam w ostatnich tygodniach.
Teksty które dotychczas pojawiły się w cyklu „Insulinooporność” to:
- Insulinooporność. Co to za schorzenie i na czym polega? Wszystko co powinniście wiedzieć o glukozie, insulinie, glukagonie i niedoczynności tarczycy w kontekście tej choroby – czytaj tekst.
- Insulinooporność, diagnostyka laboratoryjna i interpretacja wyników badań. Jakie sygnały wysyłane przez organizm powinny skłonić Cię do wykonania krzywej cukrowej i insulinowej – czytaj tekst.
- Aktywność fizyczna w insulinooporności, niedoczynności tarczycy i PCOS, czyli dlaczego ćwiczysz, a nie chudniesz? – czytaj tekst.
- Insulinooporność, a fruktoza. Wolno jeść owoce, czy jednak nie? – czytaj tekst.
Leczenie insulinooporności
To co koniecznie musimy sobie powiedzieć to to, że suplementy poprawiające wrażliwość insulinową,
o których dziś będę pisała, nie zastąpią właściwej diety. Są genialnym uzupełnieniem, wsparciem, ale same w sobie cudów nie zdziałają.
Jakie składniki zwiększają wrażliwość tkanek na insulinę?
Jaki je dawkować?
Ja stawiam przede wszystkim na naturę. Dla mnie jest priorytetem. Naturalne składniki które opisuję poniżej są powszechnie dostępne. Jedne znajdziemy w pożywieniu, inne bez trudu kupimy w każdej aptece lub sklepie zielarskim.
- Cynamon – wymienię go jako pierwszego ponieważ to przyprawa znana od stuleci, a nam, kojarząca się wyłącznie z szarlotką. Dodany do potrawy spowalnia opróżnianie żołądka przez co obniża wchłanianie glukozy do krwi. Dodawajcie go do porannych śniadaniowych koktajli, czy wespół z otrębami i orzechami do sałatek owocowych. Wystarczy pół łyżeczki dziennie.
Polecam śniadaniową szarlotkową owsiankę – przejdź do przepisu.
- Imbir, kurkuma, bazylia, oregano – to kolejne przyprawy które nie tylko dają smak, ale też działają pro zdrowotnie. Podobnie jak cynamon spowalniają wchłanianie glukozy z posiłku do którego zostały dodane. Nie da się ich przedawkować. Doprawiajcie nimi dowolne potrawy. Polecam pesto –przejdź do przepisu.
- Czarnuszka – obniża poziom glukozy i insuliny na czczo. Należy pić ją na noc, tuż przed snem. Wystarczy łyżeczka.
- Spirulina- zwiększa wrażliwość tkanek na insulinę o 200%. Ma charakterystyczny smak, który nie każdemu odpowiada. Szkoda zrezygnować przez to z jej wartości dlatego polecam Wam stosowanie jej w tabletkach. 1 tabletka to na ogół 400-500 mg spiruliny. Stosujemy jedną tabletkę na każde 10 kilogramów masy ciała. Jeśli zatem ważycie 60 kilogramów, łykacie 6 tabletek dziennie dzieląc je na 3 dawki, czyli 3 razy po dwie tabletki po posiłku.
- Soja – spożywanie produktów sojowych daje świetne rezultaty jeśli chodzi o regulację poziomu glukozy i insuliny we krwi, ale jeśli oprócz insulinooporności macie niedoczynność tarczycy lub zespół policystycznych jajników, soja jest wykluczona.
- Magnez – aktywuje wiele enzymów i hormonów biorących udział w przemianie białek, tłuszczów, ale przede wszystkim węglowodanów. Istotne w przypadku magnezu jest też to, że wypłukuje się z każdym wyrzutem insuliny, a ponieważ uwrażliwia tkanki na insulinę jest niezwykle istotny. Dobrze skomponowana dieta, nie wymaga suplementacji. Jeśli jednak o chorobie wiecie od niedawna, i jesteście na początku drogi, warto włączyć suplementację w postaci 400 mg magnezu na dobę.
- Witamina D3 – poprawia czynność komórek beta trzustki. Przy insulinooporności warto przyjmować 2000 IU na dobę, ale suplementację warto poprzedzić badaniami. Jeśli dieta jest dobrze skomponowana, suplementacja nie jest konieczna.
- Zielona herbata – wystarczy kubek dziennie.
- Kwasy Omega3 – kwas alfa linolenowy i jego pochodne (EPA i DHA) zmniejszają poziom kortyzolu który działa antagonistycznie do insuliny i mówiąc w skrócie „blokuje ją”. Ich niedobór prowadzi do zaburzeń gospodarki insulinowej. Dobrze skomponowana dieta, nie wymaga suplementacji. Jeśli jednak o chorobie wiecie od niedawna, i jesteście na początku drogi, warto włączyć suplementację w postaci 1 grama kwasów Omega3 na dobę przez 4 tygodnie i po tym czasie odstawić.
- Kozieradka czyli 4-hydroxyizoleucyna – spowalnia rozkład węglowodanów do glukozy przez co obniża jej wchłanianie. Wystarczy 400 mg na dobę. Bierzemy na noc.
- Biała morwa – reguluje metabolizm glukozy, powszechnie polecana dla cukrzyków. Najlepsza w formie suszonej. Jemy jak cukierki.
- Witaminy z grupy B – pełnią kluczową rolę w syntezie kortyzolu i insuliny. Dobrze ułożona dieta bogata w pełne ziarno i kasze zapewnia pełne zapotrzebowanie i suplementacja nie jest konieczna.
Napiszę też o składnikach, które także zwiększają wrażliwość tkanek na insulinę, a które znajdziemy w suplementach dla sportowców. Temat jest śliski ponieważ osoby z insulinoopornością nie powinny wykonywać forsujących ćwiczeń (pisałam już o tym), co wyklucza sens stosowania tego typu suplementów. Ale abyście mieli pełnię wiedzy powiem jakie to składniki.
- Tauryna – aminokwas. I tu UWAGA! – nie mogą jej stosować osoby z nadciśnieniem i chorobami serca.
- Kwas alfaliponowy (ALA) – środek w pełni bezpieczny. To silny antyoksydant który oprócz działania na glukozę i insulinę, fantastycznie detoksykuje i wzmacnia układ sercowo – naczyniowy. Poprawia profil lipidowy i zmniejsza ciśnienie.
- L-karnityna – antyoksydant. Poprawia tolerancję glukozy i obniża ciśnienie krwi.
- Koenzym Q10 – antyoksydant.
Nie będę pisała tu o dawkowaniu bo jeśli chodzi o tego typu preparaty, to decyduje lekarz biorąc pod uwagę wyniki badań i schorzenia towarzyszące.
Polecam do poczytania:
* I. Kinalska – Patofizjologia i następstwa kliniczne insulinooporności
* T. Smith – Insulina nasz cichy zabójca
* T. Koblik – Algorytmy w diabetologii
* M. Bernas, A. Czech , J.Tatoń – Diabetologia kliniczna, Wydawnictwo Lekarskie PZWL,
*
Miłego dnia :)
Czy stosując metforminę można dodatkowo pić herbatę z morwy białej oraz przyjmować suplement diety z mioinozytolem (w dawce 2g/dzień)? Pozdrawiam!:)
2 -tak
Czarnuszkę w jakiej postaci? Ziarna zalać woda ciepłą czy olej?
Moje wyniki to (13 dzień cyklu):
TSH 1.45 uIu/ml
FT4 0,84 ng/dl
FSH 4.99 IU/ml
Estradiol 297 pg/ml
Prolaktyna 8.49ng/ml
Testosteron 0.52 ng/ml
DHE-S 182.90 ug/dl
17-OH-progesteron 1,05 ng/ml
SHBG 99,68 nmol/l
Krzywa cukrowa (0,120) 73.80 i 122.40 mg/dl
Insulina 4.29 uIU/ml
Insulina po stymulacji 83.68 uIU/ml
AspAT 17 U/L
Kreatynina 0.71 mg/dl
eGFR >60
Białko c-reaktywne 0.40 mg/dl
Anty-mikrosomalne p-ciała 0.50 IU/ml
USG brzucha i tarczycy wyszły dobrze.
Nie chcę brać tabletek antykoncepcyjnych bo wiem że po odstawieniu problem wróci, lecz myślę nad braniem Glucophage. Czy one same mogą pomóc mi na cerę i czy cierpie w takim razie na insulinooporność ?
Teraz próbóję wyleczyć się postem dr. Dąbrowskiej myślisz że to dobry pomysł ?
Czy po poście odpowiednia dieta wystarczy ?
Suplementuj.
Ja mam d3 na poziomie 66 i niżej nie schodzę.
Polecasz jakieś konkretne tabletki z wit. D?
Zawsze jak zapowiadasz nową notkę, czekam, zaglądam, bo fajnie piszesz.
Dzięki ;)
Czytałam, że przy tej chorobie która jest autoimmunologiczna powinno się unikać w diecie mleka, nabiału i glutenu. A dla mnie to duże ograniczenie.. Co o tym myslisz?
Marzena
Za mała ich podaż męczy nadnercza.
a glukoza : 90 -> 85 -> 72
Każdy mi mówi co innego. Ogólnie jak się zdrowo odyżwiam to nie mam problemu ze zrzucaniem wagi, jeśli chodzi o ćwiczenia -te mocniejsze równiez nie blokują redukcji. JUż totalnie mam mętlik w głowie i nie wiem co robić
Pozdarwiam i kocham cię za ten blog!A to wszystko tak razem suplementować?
Dziękuję za odpowiedź
Wiedziałam, że herbatka z suszonego liścia morwy obniża glukozę we krwi. Natomiast u Ciebie pojawia się suszony owoc morwy. Proszę o ewentualne potwierdzenie, że i suszony owoc morwy i herbatka z suszonych liści morwy wpływają na obniżenie cukru we krwi. Suszony owoc morwy jest bardzo smaczny i przy wszelkich ograniczeniach dietetycznych stosowanych przez cukrzyków to rzeczywiście pyszny „cukiereczek”.
Chciałam zapytać o olej z czarnuszki, a raczej porę jego suplementacji. Zauważyłam, że polecasz picie wieczorem. Czy jest różnica między suplementacją oleju rano a wieczorem?
Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego dnia :)
Olej z czarnuszki pijemy wieczorem z uwagi na glikemię na czczo i Omega 3 które najlepszą przyswajalność mają wieczorem.
Pozdrawiam i z gory dziekuje za odpowiedz:)