Jeśli śledzicie mojego facebooka i instagrama wiecie, że mam za sobą kurs kuchni tajskiej. Przede mną jeszcze tajskie street food, ale to w marcu. Tajskie smaki to zdecydowanie moja bajka i gdyby nie palący upał którego szczerze nie znoszę, planowałabym podróż do Tajlandii jeszcze w tym roku.
Po zakończeniu kursu i zakupieniu wszystkich niezbędnych przypraw i dodatków, raczę rodzinę coraz to fajniejszymi tajskimi specjałami. Sprawia mi to ogromną frajdę i mam apetyt na coraz więcej.
Chciałabym wprowadzić trochę Tajlandii na bloga, ale zdaję sobie sprawę, że dostępność typowo tajskich składników jest mocno ograniczona. Będę się jednak starała dobierać takie dania, aby z uwagi na dostępność składników stało się to możliwe.
Na pierwszy ogień moja wersja Yum Voon Sen z aromatycznym marynowanym kurczakiem.
Danie które możecie zjeść i na zimno, i na ciepło. Idealne do zabrania do pracy.
Kuchnia tajska jest kuchnia bardzo ostrą dlatego ilość papryczki chili dobierzcie sobie indywidualnie.
Polecam i zapraszam 😉
Porcja ma ok. 400 kcal
- 300 gramów fileta z kurczaka
- jedna cukinia
- 1 mała szalotka
- 5 pieczarek
- 5 łyżek drobno posiekanego szczypiorku
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- łyżka sosu ostrygowego
- łyżka żółtej pasty curry
- 2 łyżki oleju ryżowego
- jedna limonka
- 300 gramów makaronu z brązowego ryżu
Opcjonalnie: jedna papryczka chili
Przygotowanie:
- W miseczce umieszczamy pastę curry, sos rybny, ostrygowy i sojowy (Jeśli lubicie ostrzejsze dania, dodajcie także łyżkę pokrojonej w kosteczkę papryczki chili. Bez pestek!). Mieszamy. Mięso kroimy w kosteczkę, mieszamy z marynatą. Odstawiamy do lodówki na godzinę.
- Makaron zalewamy lodowatą wodą. Odstawiamy na 40 minut.
- W woku (lub wysokiej patelni) rozgrzewamy łyżkę oleju. Wrzucamy pokrojoną w małe kawałki cukinię. Jak zmięknie zdejmujemy z patelni i odstawiamy. Na jej miejsce wrzucamy pokrojone w małe kawałki pieczarki. Podsmażone i miękkie zdejmujemy z patelni.
- Na patelnię na której szkliliśmy cukinię dolewamy łyżkę oleju. Na rozgrzany wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek. Podsmażamy chwilę i dodajemy kurczaka razem z marynatą. Smażymy aż zmieni kolor. Dodajemy cukinię, pieczarki, szczypiorek, sok z limonki i makaron. Całość mieszamy. Podgrzewamy około minuty.
ostrygowy - LEE KUM KEE
rybny- NAM PLA
ale z dostępnych na działach tajskich w marketach polecam firmę Real Thai.
Importerem jest Heusgen & Schrouff OFT B.V. a producentem PICHAI FISH - SAUCE CO LTD
Zrób wymaz.
Chciałam zrobić sobie test na nietolerancję pokarmową. Jak powinnłam przygotować się do tego badania, co jeść czego unikać. Czy takie badanie zobrazuje mi na co mam nietolerancję będąc weganką chyba jedynie gluten lub pewne warzywa lub owoce? Czy w moim przypadku żywiąc się wegańsko warto robić takie testy?
Dziękuję.
Czy pijesz wodę mineralną? Jeśli tak to wyeliminuj na rzecz wody niskosodowej, źrodlanej.
ja nie na temat. Mam od Ciebie diete na candide, ale bardzo lubie kawę i nie wiem czy raz np. na tydzien moge napić się 1 filizanki kawy z mlekiem czy raczej nie.
dzięki za info
Żadnych dodatków.
Jakie jest Twoje stanowisko w tej sprawie.
Dziękuję za odpowiedź.
Tyle że u moich pacjentów obniża TSH, eliminuje objawy nieodczynności i poprawia wyniki badań zarówno tarczycowych jak i cholesterolu i cukru. Lekarze opiekujący się moimi pacjentami są tym zadziwieni i biorą na mnie namiar. Sama więc widzisz.
Medycyna nie zajmuje się leczeniem żywieniem, a leczeniem farmakologią. Nie wolno suplementować selenu bez opamiętania i bez wskazań dlatego trzeba robić badania i przy poprawie wyników suplementacja nie jest konieczna.
Mam też dwa pytania: czy jest gdzieś newsletter i przegapiłam (szukałam, ale bywam ślepa) czy nie ma? A jeśli nie ma to czy kiedyś będzie?
I drugie: będzie przepis na pad thai? Ładnie proszę :)
I w sumie trzecie: gdzie kupuje Pani egzotyczne przyprawy i na co zwracać uwagę przy wyborze?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
2- będzie
3- w Warszawie jest sklep specjalistyczny
Czy te ilości sosu sojowego mają znaczenie przy NT?
Mam pytanie? Piekę chleb z twojego przepisu , 2x w tygodniu , ale coś mi się stało z jednym zakwasem , bo chleb wcale nie wyrasta a po upieczeniu jest zakalcowaty , pozdrawiam.
moje aktualne wyniki tsh 0,939,ft3 6,36(norma 3,8-6,6)ft4 7,71(norma 7,86-14,41)wyszło mi91% ft3 i -2,29%ft4.Jak mam to rozumiec.Będę bardzo wdzięczna za odpowiedz.:)
Dziękuje
Jakie badania jeszcze proponujesz na początek dla mężczyzny 28lat? Będę wdzięczny za odpowiedź.
Pozdrawiam serdecznie :)
Mam pytanie czy tego makaronu suchego ma być 300 gramów? ja wzięłam 170 gr. i było go naprawdę sporo:)