Wszystko co jemy, każdy składnik naszego codziennego menu, oprócz dostarczania kalorii, witamin, minerałów, białek, tłuszczów czy węglowodanów, działa na nasz organizm kwasotwórczo bądź zasadotwórczo. Równowaga kwasowo – zasadowa jest kluczem do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
W tym momencie można by rzec: „bez przesady”, „organizm sobie poradzi, przecież zawsze sobie jakoś radzi i o jego funkcjonowanie nie ma co się bać”. I to jest prawda. Organizm potrafi sam o siebie zadbać uruchamiając szereg reakcji mających posprzątać to, co się „nabrudziło”. Aby zminimalizować destrukcyjne działanie kwasów musi je rozcieńczyć i wydalić. W tym celu pobiera wapń z kości, zębów lub chrząstek stawowych. Jeśli zakwasiliśmy się jedząc niezdrowo, powiedzmy podczas dwutygodniowych wakacji, na dłuższą metę nic złego nam nie grozi. Problem pojawia się wówczas, kiedy zakwaszamy się stale, każdego dnia, ponieważ organizm nie nadąża z usuwaniem kwasów. Oprócz tego, że stale, zabierając nam zmagazynowany wapń, doprowadza do odwapnienia kości, zmian zwyrodnieniowych stawów oraz coraz bardziej powszechnej osteoporozy, nadmiar kwasów magazynuje w stawach i tkankach miękkich powodując szereg dolegliwości, które wymieniam poniżej.
Nadmiar kwasów w organizmie:
- powoduje rozwój komórek rakowych co udowodnił w 1931 roku dwukrotny laureat nagrody Nobla, niemiecki biochemik Otto Warburg ,
- powoduje obrzęki ponieważ, aby rozcieńczyć kwasy organizm zatrzymuje wodę,
- sprzyja szybszemu starzeniu się tkanek, na skórze pojawia się więcej zmarszczek, pojawiają się problemy z cerą, wypryskami etc.
- bardzo osłabia organizm, który na walkę o utrzymanie prawidłowego ph krwi traci bardzo dużo energii, co powoduje ogólne zmęczenie, problemy z koncentracją, nerwowość, skłonność do stanów depresyjnych, częste infekcje i przeziębienia,
- powoduje częste bóle i zawroty głowy, osłabienie, migreny, cienie pod oczami,
- zmniejsza perystaltykę jelit, powoduje kłopoty z trawieniem, zaparcia, a tym samym kłopoty z utrzymaniem prawidłowej wagi.
Jak zachować równowagę kwasowo – zasadową ?
Szukając produktów alkalizujących nie sugerujcie się smakiem. Chodzi o to, jak dany produkt zachowuje się w procesie trawienia. Na przykład kwaśna cytryna czy limonka mające kwaśny smak, w procesie trawienia zachowują odczyn alkaliczny. Cytryna jest jednym z najbardziej alkalizujących produktów. Właściwości alkalizujące ma większość warzyw i owoców. Szczególnie aktywne w tym procesie są, oprócz wspomnianej cytryny, również buraki, jabłka, sałata i banany.
W naszym codziennym jadłospisie powinno znaleźć się dużo owoców i warzyw. Nie bez przyczyny mówi się o 5 porcjach, w 5 posiłkach.
Do zakwaszenia organizmu przyczyniają się także:
- używki takie jak alkohol, nikotyna, kofeina,
- przewlekły stres,
- przewlekle stosowane leki,
- zatrucie metalami ciężkimi,
- upośledzenie funkcji nerek,
- głodowe diety redukcyjne z uwagi na spowalnianie metabolizmu,
- diety wysokobiałkowe,
- choroby spowalniające metabolizm np. cukrzyca, niedoczynność tarczycy, niedoczynność nadnerczy,
Niektóre produkty kwasotwórcze, zasadotwórcze i neutralne
- mięso,
- wędliny,
- cukier,
- biała, oczyszczona, pszenna mąka,
- biały ryż,
- żółty ser,
- kawa,
- czarna herbata,
- kakao, czekolada,
- ryby,
- jaja,
- pełnoziarniste pieczywo,
- pełne ziarno,
- pełnoziarniste makarony,
- brązowy ryż,
- twaróg,
- ziarno orkiszu i produkty orkiszowe,
- kasza gryczana,
- otręby,
- orzechy,
- warzywa,
- owoce,
- soki warzywne i owocowe,
- grzyby,
- oliwa z oliwek,
- migdały,
- kefir,
- maślanka,
- zielona herbata i herbaty ziołowe,
- kasza jaglana,
- komosa ryżowa,
- masło,
- oleje roślinne,
- śmietana,
- jogurt maturalny,
Co to jest proszek zasadowy? Kto i jak powinien go stosować?
Jak powinna wyglądać kuracja odkwaszenia organizmu tym specyfikiem?
Proszek zasadowy sprawdza się także przy kuracjach przeciwtrądzikowych, atopowym zapaleniu skóry, wszelkich problemach skórnych, migrenach, kłopotach z koncentracją, zgadze i refluksie. Działa także wzmacniająco na włosy i paznokcie.
Osoby, które zdrowo się odżywiają i prowadzą zdrowy tryb życia na co dzień, nie mają potrzeby stosowania tego proszku. Oczywiście jeśli macie ochotę zrobić sobie miesięczną kurację raz czy dwa razy do roku to nie ma przeszkód, ale też nie ma jakiejś wielkiej potrzeby. To środek dla osób które mają objawy zakwaszenia, które opisałam powyżej, oraz wymienione wyżej schorzenia.
UWAGA! Proszek zasadowy nie może zawierać sodu. W przeciwnym razie zaburzy funkcje wydalnicze nerek. Kupując proszek zasadowy zwracajcie na to uwagę.
Podczas kuracji z użyciem proszku zasadowego (dotyczy osób ze wskazaniami, nie dotyczy profilaktyki):
- należy pić 1,5 litra czystej wody dziennie plus 500 ml płynów w postaci zupy, herbat ziołowych, owocowych.
- należy całkowicie odstawić sól,
- ilość warzyw i owoców w diecie powinna stanowić 50% dziennych racji pokarmowych,
- należy całkowicie wyeliminować żywność gotową, i jeść tylko to co przygotowujemy sami w domu,
- nie wolno pić alkoholu, kawy, czarnej herbaty,
Polecam do poczytania:
* Dr J.Fuhrman „Jeść by żyć”
* prof. Michael Hamm „Żywność naturalne lekarstwo”
*Giennadij Małachow ” Oczyszczanie organizmu”
* S.Konturek „Fizjologia człowieka”
Książka lada chwila.
U Ciebie trzeba by przeanalizować proporcje. Kaloria kalorii nie równa i jedna 1500 kcal, nie odpowiada drugiemu. Warto też sprawdzić TSH aby mieć jasność czy tarczyca pracuje prawidłowo i nie blokuje utraty wagi.
Tak, stosując antykoncepcję hormonalną warto sobie taka kurację przeprowadzić, ale jeśli na co dzień jesz zdrowo i zachowujesz bilans kwasowo - zasadowy to też nie ma aż takiej konieczności.
czy układasz diety przy nerwicy natręctw (natrętne myśli, lęki)? Czy dieta ma tu znaczenie?
czy przy wzjg można przeprowadzic taka kurację proszkiem? pozdrawiam
Czy mogłaby mi Pani polecić z jakiej firmy warto kupić proszek zasadowy ?
Pozdrawiam
Spróbuj od kanapki np. z wędliną ale np. kiszony ogórek obok, nie na kanapce. Potem w dalszym etapie można go na tę kanapkę wrzucić.
Warzywa po obróbce nie zakwaszają.
Książka lada chwila.
Skarbnico wiedzy Nasza :)) Od Czerwca mam niechęć do mięsa :)) Jem ale dużo mniej , rzadziej , wole do obiadu ryby lub jajko sadzone na patelni teflonowej bez tłuszczu niż mięso. Czy taki od pych może być właśnie spowodowany zakwaszeniem ? I czy w takiej sytuacji powinnam sięgnąć po taki proszek ? Mam tez powroty grzybicy miejsc intymnych :( Nadwaga :( Chciałabym dietę od Pani ale cóż należę do tych , których nie stać na to :( Nie pracuje i z jednej pensji nie damy rady . Bo wszystko robimy aby Nasz syn Cukrzyca typ 1 nie nakłuwał paluszków tyle :( Proszę o odpowiedzieć
Nasz organizm często sam odrzuca to co nam nie służy. Nie ma co się tym przejmować, na ogół to mija.
Ja nie tak dawno miałam przez 3 tygodnie wstręt do jajek. Przeszło i później jadłam jajecznicę co 2 dni ;)
Pozdrawiam Małgosia
Skorupki przed zmieleniem trzeba gotować 10 minut.