Filet z kurczaka. Na ogół suchy, bezpłciowy i nudny. Mięso które przyrządza się bardzo szybko, ale też równie szybko i łatwo można je zepsuć, sprawiając że będzie suche jak wiór.
Dziś mam dla Was petardę. Sposób na filet z kurczaka który pokochacie. Mięso wychodzi delikatne, soczyste i bardzo aromatyczne. Sekretem jest marynata i sposób obróbki. Aby wyszło tak jak należy, trzymajcie się podanych czasów.
Jestem pewna że zasmakuje i dzieciom i dorosłym.
UWAGA! Tak przygotowanego fileta możecie używać również jako wędliny do pieczywa.
Sos pietruszkowy to mój ostatni wynalazek i ku mojemu zdziwieniu zasmakował moim dzieciom. Jeśli nie lubicie natki pietruszki, możecie przerobić ten sos, na wersję orientalną dodając curry i szczyptę imbiru zamiast natki. Wyjdzie równie smacznie.
Porcja (ok. 200 gramów) fileta ma ok. 230 kcal
Łyżka sosu ma ok. 30 kcal
- jeden podwójny filet z kurczaka – ok. 400 gramów
- 4 łyżki oliwy z oliwek do marynaty
- sól
- biały pieprz
- świeża kolendra
- 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
- Fileta nacieramy solą i białym pieprzem. Posypujemy świeżymi liśćmi kolendry, zalewamy oliwą, marynujemy przez 12 godzin w lodówce.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Zamarynowanego fileta smażymy na oleju rzepakowym po 4 minuty z każdej strony. Usmażonego zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika na 8 minut.
- 30 gramów masła
- 30 gramów mąki kukurydzanej
- 400 ml bulionu warzywnego – przepis TU
- garść natki pietruszki
- Pietruszkę drobno siekamy. Ja używam malaksera.
- Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę i zasmażamy 1-2 minuty cały czas mieszając.Po tym czasie powolutku wlewamy letni bulion, cały czas mieszając trzepaczką. Sos ma mieć aksamitną, gładką konsystencję. Do gotowego sosu wkładamy posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy.
Bardzo nie lubię tego zioła.
Czy mogę zastąpić np pietruszką?
Gosiu, śledzę Twojego bloga od dawna i dziękuję Ci za to co robisz! Dzięki Tobie znalazłam motywację :)
1. Ile miodu dla doroslego, ile dla dziecka 3-6letniego? Przy soku z aronii super napisane ile dla doroslego, ile dla dziecka. Widzialam w komentarzach informacje ze zamiast soku z aronii mozna sok z malin podawac, tez wedlug mnie informacja cenna, bo sok z malin bardziej popularny.
2. 250ml czystka - dla doroslych a co z dziecmi? Od kiedy moga dzieci pic?
3. Sok z pokrzywy - to samo pytanie co wyzej
4. Olej z czarnuszki - to samo pytanie co wyzej. Czy ziarenka jedzone codziennie tez maja takie same dzialanie? Ten olej taki drogi jest czy ja kiepsko szukam, bo tylko jeden znajduje.. a cena powala.
5. Jak dlugo mozna stosowac te 5 krokow, caly okres jesienno-zimowy, czy robic przerwy?
w dziób ;)) padłam
Albo wykorzystać grzanie piekarnika (co by go nie nagrzewać jedynie na te 8 minut)- pieczone ziemniaczki?
A Twój blog jest świetny. Śledzę od dawna. Teraz czas na wdrożenie jadłospisu w życie.
2. Akurat mam filet z indyka, czy tez można, nie będzie za suchy?
3. W nawiązaniu do wcześniejszych postów i "didaskaliów" w komentarzach zastanawiam się czy kolejność jest ok - jem ziarna czarnuszki, które dodaję do rannego mixu śniadaniowego; w uzgodnieniu z lekarzem biorę łyżkę ostropestu mielonego (ASPAT 57) na wieczór po ostatnim posiłku i przed snem piję 1 kubek czystka
2- będzie ok
3- tak
50 g suchej kaszy lub ryżu. Suchej czyli waga przed ugotowaniem.
Ps. Aktualnie moja córka po pójściu do żłobka przechodzi pierwszą wirusówkę- wymiotuje. Czy możesz mi podpowiedzieć jak wówczas powinna wyglądać dieta?
Córcia pewnie złapała rotawiusa, albo coś podobnego. Zupy z kaszę, kleiki, probiotyki, gluta z siemiania rano.
I skąd masz TYLE cierpliwości do odpowiadania na te same pytania?
A przepis- super, kurak będzie na obiad jutro :D
Kitchen Aid będzie super ale jak dla mnie za drogi jak na malakser.
Wirus grypy mutuje się każdego roku, a szczepionka jest na ten typ wirusa, który był najpopularniejszy w roku ubiegłym.
Jaką mam gwarancję że trafię we właściwy?
Nigdy się nie szczepiłam i jeszcze na grypę nie chorowałam.
Nie wiem co powiedzieć ;)
Głowa do góry i złoty środek to podstawa!
2) Mam minimalnie podniesiony cholesterol. Co warto włączyć do diety?
2- temat szeroki, będę o tym pisała
2- nie
3 - tak ponieważ wtedy rośnie poziom cukru i insuliny we krwi, a to powoduje senność i brak sił
a jakie mogą być objawy tego że coś jest nie tak z insuliną?
Ja jadam węgle praktycznie na 80% sniadań.
nawet ten sos mimo iż pietruszkowy (nienawidzę pietruchy) mnie ujął :)
pozdrawiam cieplutko i dziękuję raz jeszcze! :*
Buziaki.