
Pudding jaglany. Słodki, waniliowo – kokosowy. Z chia i musem truskawkowym. Przepyszny. Idealny na śniadanie, deser oraz jako przekąska do zabrania do pracy. Ja użyłam mleka kokosowego, ale oczywiście można użyć zwykłego krowiego, lub innego roślinnego. Tak jak lubicie.
Teraz mamy sezon na truskawki więc mus truskawkowy będzie tu doskonale pasował, ale nic nie stoi na przeszkodzie aby dodać borówek amerykańskich oraz już niedługo, malin.
Koniecznie wypróbujcie i dajcie znać czy taka wersja budyniu Wam smakuje.
Moje dzieci były zachwycone 🙂
Porcja ma ok. 300 kcal

- 600 ml mleka kokosowego lub krowiego
- łyżeczka wanilii w proszku
- 6 łyżek kaszy jaglanej (ok. 70 g)
- 3 łyżki nasion chia
- łyżka ksylitolu
- 150 gramów truskawek
- płaska łyżka ksylitolu
- Kaszę zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na minutę. Po tym czasie obficie przelewamy zimną wodą, wkładamy do garnka i gotujemy w mleku. Ugotowaną kaszę mieszamy z wanilią i ksylitolem. Blendujemy na gładką masę, mieszamy z nasionami chia. Gotowy pudding przekładamy do miseczki lub słoika z pokrywką w którym można zabrać jedzenie do pracy.
- Truskawki razem z ksylitolem blendujemy na gładką masę. Można dodać 2 gramy agaru i zrobić galaretkę. Mus truskawkowy wylewamy na pudding. Gotowe.
Słyszałam, że w przypadku nasion chia, nie powinno się przekraczać pewnej dawki dziennie / tygodniowo - wiesz może coś na ten temat ?
Jeśli chodzi o srebro to nie będę się rozpisywać tylko powiem w skrócie - w wielu schorzeniach warto.
Już od dawna jestem czytelniczką Twojego bloga. Jestem na prawdę pod ogromnym wrażeniem Twojej wiedzy. Pisałaś, że czytasz wszystko co wpadnie Ci w ręce. Czy możesz polecić jakieś konkretne książki/czasopisma/portale, z których można wynieść dużo wiedzy odnośnie zdrowego odżywiania? Takich źródeł jest mnóstwo i nie wiadomo, które są warte polecenia.
Ale to tak na marginesie. Pozdrawiam :)
Pozdrawiam.
Olga
jeśli tak to robie deser dziś na jutro do pracy ☺
pozdrawiam
Aczkolwiek wersję z dzisiejszego przepisu na blogu z wielką chęcią wypróbuję, jak tylko dorwę sproszkowaną wanilię lub laskę ;)
Przepraszam, że Panią męczę moimi beznadziejnymi dylematami i to w dodatku w sprawie kandydozy - czyli oddaliłam się na miliard mil od puddingu jaglanego;)
Czy mogłaby Pani rozwiać moje wątpliwości na temat gotowanej na parze marchewki i pietruszki??? Czy są dozwolone przy candidzie???
Cay jednak mam się z nimi pożegnać i nie tęsknić (a to będzie trudne)...?? ;)
Z góry dziękuję za odpowiedź:)
~ Candidatka;)
PS. Pani blog to niesamowita skarbnica wiedzy i inspiracji:) :D
Czy mogłaby Pani odnieść się do tego podejścia żywieniowego, czy rzeczywiście spożywanie tego rodzaju pokarmu niesie dla organizmu tyle niebezpieczeństw i możliwości chorób?
Będę wdzięczna za opinie.
Szkodliwy jest tylko nadmiar czyli jedzenie ponad zapotrzebowanie.
Zgadzam się z Panią i przepraszam że ciągnę ten temat ale bardzo zależy mi na zdrowiu swoim i moich najbliższych.
Pani Bożena Przyjemska przytacza liczne naukowe badania i opinie lekarzy profesorów oraz wyzdrowienia osób stosujących dietę Pani Bożeny. Zdaniem Pani Bożeny dotarliśmy jakoś do 2016r ale z jakimi chorobami!
Chciałabym ustrzec się od chorób cywilizacyjnyc/przewlekłych których medycyna akademicka nie jest wstanie wyleczyć, więc proszę doradź co robić, co jeść a czego nie (nie mówię tu o jedzeniu przetworzonej żywności lecz jedynie tej niby zdrowej).
Czy kasza jaglana i ryż zawierają gluten?
Czy strączkowe są szkodliwe ze względu na Kwas fitynowy?
Czy Kwas fitynowy jest szkodliwy?
Czy kazeina jest niebezpieczna i czy wyroby mleczarskie prowadzą do osteoperozy?
Dziękuję za pomoc i cierpliwość.
"Jakoś dotrwaliśmy ale z jakimi chorobami" - choroby wynikają ze złego odżywiania. Odżywiania się fast foodami, żywnością przetworzoną i jedzeniem ponad zapotrzebowanie. Osoba która je z umiarem, tyle ile rzeczywiście potrzebuje nie będzie chorowała.
Mój dziadek żył 84 lata. Jadł wszystko. Ale dużo się ruszał i nie jadł w nadmiarze. Współpracując z lekarzami z różnych przychodni często spotykam się ze stwierdzeniem że pokolenie 70+ jest pokoleniem najzdrowszym. Natomiast pokolenie 40+ i 50+ wychowane na paczkowanych daniach to plaga cukrzyków i nadciśnieniowców. Wejdź do jakiegokolwiek dużego sklepu i poobserwuj co ludzie mają w koszykach. Paczkowane krokiety, naleśniki, kluski, gotowe sosy w słoikach. Takie jedzenie nie ma biologicznej wartości. Pisałam o tym kiedyś post.
Pani Małgosiu;
Mój tata zmarł w wieku 44 lat na nowotwór nerki, pochodził ze wsi więc od dzieciństwa odżywiał się zdrowo (Babia miała swój ogród oraz kury, króliki, gołębie), moja mama od 10 lat choruje na reumatoidalne zapalenie stawów oraz leczy się na nadciśnienie. Papierosów nigdy nie paliła, alkoholu nie pije, odżywia się zdrowo (je wszystko ale umiarkowanie, mięso najwyżej 2 razy w tygodniu, czasem ryba, je nabiał, jajka, pieczywo, makarony, kasze, kiszonki a z tłuszczy głównie masło – nigdy margaryny w moim rodzinnym domu na stole nie było, olej lniany i rzepakowy) i nie korzysta z żywności przetworzonej. Chodzi na pilatess, jeździ rowerem a w domu ma orbitek i dba o dobry sen. Więc skąd te choroby mojej mamy jak i nowotwór taty jeżeli odżywianie i tryb życia dobry? Jak się ustrzec przed chorobami zagrażającymi życiu jeżeli odżywia się poprawnie? Ja natomiast zmagam się z wtórnym brakiem miesiączki (Niski poziom estrogenów)i nic mi nie pomaga jedynie leki hormonalne. Jak sobie pomóc, jak pomóc mamie, skąd to nadciśnienie, skąd choroba autoimmunologiczna? Właśnie dlatego zaczęłam szukać pomocy w tych różnych dietach.
Proszę o komentarz, wskazówki.
Czy kasza jaglana i ryż zawierają gluten?
Czy strączkowe są szkodliwe ze względu na Kwas fitynowy?
Czy Kwas fitynowy jest szkodliwy?
Czy kazeina jest niebezpieczna i czy wyroby mleczarskie prowadzą do osteoperozy?
Dziękuję
2 - nie
3 - w dużych ilościach. Musiałabyś miskami zjadać produkty bogate w fityniany. Organizm świetnie sobie radzi z małymi ilościami. Tak samo jak ze szczawianami.
4 - nie. Bilans kwasowo - zasadowy polega na właściwych proporcjach pomiędzy produktami zakwaszającymi a odkwaszającymi stąd zalecenia dotyczące spożycia warzyw i owoców.
Są rodziny obciążone genetycznie chorobami. Są geny odpowiedzialne za konkretne schorzenia i w takich sytuacjach odpowiednie odżywianie jest dużą pomocą terapeutyczną. Cóż innego pozostaje. Owszem są osoby, i ja mam kilku takich pacjentów którzy mają np. wysoki cholesterol mimo zdrowej diety. I nawet lekarze rozkładają ręce.
Suszone figi zawierają dość dużo wapnia, a czy dżemy figowe dostępne w ogólnej sprzedaży również są bogatym źródłem wapnia? Jestem weganką stąd też moje poszukiwania źródeł wapnia z produktów roślinnych.
Dziękuję za odpowiedź, a może jakieś zalecenia z Pani strony?
Obiad rodzinny jest u nas około 17-tej. W czasie kiedy ja pracuję zjadam dwie przekąski. Mąż dostaje takie same do pracy z tym że więcej.
Kolację my z mężem jemy inną a dzieci inną. Bywa że taką samą ale częściej inną.
Olej lniany powstaje ze starannie wyselekcjonowanych nasion lnu metodą tłoczenia na zimno.
Składniki: olej z nasion lnu tłoczony na zimno, mieszanina tokoferoli (przeciwutleniacz.
Czy taki olej jest ok i mogę go pić wieczorem w celu poprawy kondycji włosów, cery i paznokci?
Szanuję badania profesora Campbella ale ja wyznaję zasadę "wszystko ale z umiarem" i zdrowo.
Nie miesiączkuje od roku, zawsze myślałam że spozywam wystarczającą ilość tłuszczu lecz jak to sprawdziłam to okazało się ze spozywalam go o jakieś 20 gramów za mało. Teraz kiedy już to wiem zwiekszylam ilość tłuszczu w diecie ale zastanawiam się nad tym czy mogę nadal biegać raz lub dwa razy w tygodniu, chciałabym przygotować się do zawodów. Dodam że mam 16 lat 174 cm wzrostu i ważę 62 kg. Schudłam w ciągu roku około 9 kg zdrowo się ożywiając,rezygnując ze słodyczy itp.
Truskawki mają mnóstwo przeciwutleniaczy i witaminy C.
Koleżanka będzie szczupła ale szybko się zestarzeje bo taka żywność sprzyja wolnym rodnikom i za parę lat zdrowie zacznie szwankować. Niestety.
Czy gospodarką wapniowo-fosforową można jakoś regulować, jeżeli tak to w jaki sposób?
W jakim wieku organizm zaczyna się starzeć, jest jakiś wyznacznik?
Dlaczego nie polecasz ekstraktu waniliowego w płynie?
Ekstrakt waniliowy w płynie oczywiście możesz użyć. Ja wolę ziarenka.