Pewnie dziwicie się że dziś sobota, a ja wstawiłam post. Ech…… biegam dziś jak nakręcona.
Rano pobiegłam na targ. Tam wpadłam na pomysł dzisiejszego obiadu. Nakupowałam jakby miał nastąpić kataklizm. Wróciłam do domu. Zabrałam się za gotowanie.
Danie mega proste, a wyszło tak smaczne, że doszłam do wniosku, że nie ma co czekać. W końcu na nadchodzący tydzień rozplanowałam już teksty, więc musielibyście czekać przynajmniej tydzień.
A szkoda by było. I dzieciakom i dorosłym zasmakuje na pewno, a robi się bardzo szybko.
Delikatne pulpeciki z indyka. Będziecie zaskoczeni co tam dałam do środka. Do tego młode aromatyczne warzywka podrasowane szczyptą curry i petarda: pietruszkowe pesto z parmezanem, czosnkiem i migdałami. Daje kopa całej potrawie. Wychodzi sporo, przyda się do kanapek.
Polecam 😉
Jeden pulpecik ma ok. 35 kcal
Łyżka sosu warzywnego ma ok. 10 kcal
- 3 marchewki, 3 pietruszki, seler, biała część pora – ogółem 300 gramów młodych warzyw
- łyżka klarowanego masła
- pół małej cebuli
- 400 gramów fileta z indyka
- 1 jajko
- 50 gramów otrębów
- czubata łyżka ketchupu
- łyżeczka musztardy
- łyżeczka soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- pół łyżeczki curry
- 200 ml wody
- łyżka mąki orkiszowej typ. 650
- 200 ml mleka 2%
- koperek
- Warzywa ścieramy na grubej tarce. Mieszamy z curry. Spód naczynia do zapiekania smarujemy klarowanym masłem. Wrzucamy warzywa. Solimy.
- Mięso mielimy w maszynce. Jajko, musztardę, ketchup, sól i pieprz miksujemy na gładką masę. Mieszamy z mięsem i otrębami.
- Ręce zwilżamy wodą. Formujemy pulpeciki. Układamy na warzywach. Podlewamy wodą. Zamykamy pokrywę naczynia do zapiekania i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut.
- Naczynie z pulpetami wyjmujemy z piekarnika. Pulpety przekładamy w ciepłe miejsce. Naczynie z warzywami stawiamy na ogniu. Mąkę mieszamy z mlekiem, dodajemy do warzyw cały czas mieszając. Gotujemy 2-3 minuty.
- Mieszamy z drobno posiekanym koperkiem.
- pęczek natki pietruszki
- ząbek czosnku
- sól
- 30 gramów startego na drobnej tarce parmezanu lub innego twardego sera
- 30 gramów migdałów
- 100 ml oliwy z oliwek
Jeśli pesto jest za gęste dolewamy oliwy.
Pulpety podajemy z pure ziemniaczanym.
Nie dodaję masła ani śmietany.
w jadłospisie nie jest to jasno wyjaśnione. :)
Orzechy kupuję w sklepie, paczkowane. Nie kupuję tych na wagę z worków z obawy o to że pod wpływem powietrza już się dawno utleniło to co najcenniejsze czyli NNKT.
Pozdrawiam :)
(Pulpeciki niedługo zrobię, super przepis!!!)