Świąteczny indyk faszerowany żurawiną i daktylami z aromatycznym białym sosem.
Na obiad w pierwszy lub drugi dzień świąt? Czemu nie!
Co jest kluczem, jeśli chodzi o indyka? Marynata. Absolutnie i niezaprzeczalnie, marynata.
Indyk jest mięsem bardzo chudym. W 100 gramach fileta jest niespełna gram tłuszczu. W udźcu około 3 gramów. To bardzo mało i te ilości determinują sposób, w jaki należy się obchodzić z tego typu mięsem.
Jak przesuszycie indyka, będzie smakował niczym płyta wiórowa.
Aby mięso było soczyste i aromatyczne, należy je zamarynować. Minimum to 24 godziny. Ja marynuję 48 godzin. Kolejna kwestia to sposób pieczenia i koniecznie trzeba tu użyć naczynia z pokrywą. Ja dodatkowo szczelnie zawijam mięso w folię aluminiową, aby „dusiło się we własnym sosie”.
Jeśli nie macie naczynia z pokrywą, kupcie tzw. rękaw do pieczenia.
Czy można upiec wcześniej?
Tak. Upieczonego wcześniej indyka kroimy w plastry i odgrzewamy na parze. Nie odgrzewajcie w piekarniku, bo przesuszycie.
100 gramów faszerowanego indyka ma ok. 90 kcal
Składniki:
|
Marynata:
|
Przygotowanie:
|
Przygotowanie indyka:
- Żurawinę dokładnie płuczemy w ciepłej wodzie. Na ogół konserwowana jest tlenkiem siarki i chodzi o to aby go dokładnie wypłukać.
- Wypłukaną żurawinę osuszamy ręcznikiem papierowym.
- Fileta wyjmujemy z zalewy. Osuszamy.
- Na środku mięsa wycinamy jak najszerszy otwór. Wkładamy do środka naprzemiennie żurawinę i daktyle.
- Nafaszerowane mięso szczelnie zawijamy w folię aluminiową. Wkładamy do naczynia żaroodpornego. Przykrywamy pokrywką.
- Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 60 minut.
- woda z indyka
- 200 ml śmietany 12 %
- łyżka sosu sojowego
Polecam też schab z suszoną śliwką, żurawiną i morelą (klik)
widziałam też takie płaty a'la matias one się tutaj nadają ?
albo do Twojego śledzia pod pierzynką ?
Pozdrawiam Andrzej.
1. Akurat mam filet z udźca indyka - czy pasuje na takie danie i jak długo trzeba piec w tym przypadku, bądź inne uwagi
2. Zakwas na czerwony barszcz robię z zakwasem z moich ogórków kiszonych. Zarówno w roku poprzednim, jak i w tym nie pojawia się
pianka. Winnam być zaniepokojona?
Dzięki. Radosnych świąt i dobrego nowego roku. Sofia
2 - w ciepłym trzymasz?
I jeszcze jedno pytanie, czy jeśli zmagam się z problemami hormonalnymi (tycie, trądzik, dwukrotnie gruczolakowłókniak, nieregularne miesiączki, a teraz po zaprzestaniu antykoncepcji jej zanik), to może pomóc dieta? Oczywiście w sensie sposobu odżywiania, co jeść, a co unikać itp?
Naturalny wodny ekstrakt z: siemienia lnianego, korzenia mniszka lekarskiego, owocni fasoli, korzenia lubczyka, ziela skrzypu polnego, ziela krwawnika, kwiatu hibiskusa, korzenia arcydzięgla; woda; dodatki: fruktoza, jabłko; składnik zagęszczający - skrobia naturalna oczyszczona; składnik stabilizujący - naturalny kwasek cytrynowy; składnik konserwujący - sorbinian potasu
Pozdrawiam! :)
Jeśli przyrządzam w ten sposób tylko część fileta (ok. 200-300g) to ile powinnam go piec?
Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź:)
Pozdrawiam
W skrocie o ksiazce "zawarte w mleku składniki (kazeina, laktoza, cukry zwierzęce) powodują uszkodzenie narządów wewnętrznych oraz nieodwracalne zmiany w układzie krążenia i kostnym.
Dowiesz się, do jakich chorób prowadzi mechanizm uzależnienia od kazeiny. Autorka omawia wszystkie szkodliwe substancje znajdujące się w białym płynie i wyjaśnia, jak jego spożywanie wpływa na częste występowanie osteoporozy, nowotworów, alergii, astmy, anginy, atopowego zapalenia skóry, bóli brzucha, uszu, płuc, biegunek i wielu innych schorzeń."
PROSZE, jesli masz chwile, napisz co o tym myslisz i czy nalezy zrezygnowac z mleka i jego przetworow i czy dzieci moga je pic/jesc.
Moja wdziecznosc bedzie przeogromna!
Pozdrawiam
Przepis super.