fbpx
Wegetariańskie warzywne tagliatelle z nutą kokosową
Img

Jedno z moich ulubionych dań wegetariańskich.
Połączenie czosnku, smażonego curry, mleka kokosowego i pomidorów jest naprawdę świetne.
Te składniki fajnie się ze sobą komponują. Smak trochę przypomina kuchnię indyjską, ale hindusi pewnie dodaliby jeszcze papryczkę chili, kolendrę i sporo kurkumy.
Ci którzy lubią na ostro, mogą spróbować. Ja mam w domu dwójkę dzieci, więc gotuję tak aby i maluchy zjadły. Ostre nie przejdzie, bo mój syn zaraz będzie wołał „mama piecze!!!” i obiad uzna za zakończony 🙂
Podsmażanie przypraw to indyjski zwyczaj. To sprawia, że wydobywa się z nich cudowny aromat, który czuć i w daniu, i w całym domu. Słodycz mleka kokosowego, plus lekko cierpkie pomidory to fajna kompozycja.Spróbujcie robiąc chociażby zwykły sos pomidorowy.

Z czym jeść warzywne tagliatelle ?
Można jako samodzielne danie posypując podprażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika i natką pietruszki.
Można też wymieszać z makaronem np. pełnoziarnistym tagliatelle.

Pamiętajcie, że po otwarciu puszki z mlekiem kokosowym, niewykorzystaną ilość należy przelać do słoika i przechowywać w lodówce. Jeśli zostawimy je w puszce nabierze metalicznego posmaku.
Polecam dodawać do kawy lub wykorzystać do jednej z moich zup kremów.
W chłodne dni, takie jakie mamy obecnie szczególnie polecam energetyczny krem z marchewki z imbirem i właśnie z mlekiem kokosowym. Jest pyszny. Przepis TU
Koniecznie wypróbujcie 🙂

Kaloryczność:
Całe tagliatelle ma ok. 430 kcal
Składniki (dla 2 osób):
  • 1 średnia marchew
  • 1 mała cukinia
  • łyżeczka klarowanego masła
  • mały ząbek czosnku
  • łyżeczka ksylitolu
  • puszka krojonych pomidorów bez skórki (400 g)
  • 100 ml mleka kokosowego
  • natka pietruszki
  • sól
  • łyżeczka curry
Przygotowanie:
  1. Warzywa (marchew i cukinię) ścieramy na tagliatelle przy pomocy zwykłej obieraczki do warzyw.
  2. Na klarowanym maśle podsmażamy curry, następnie dodajemy marchew, podduszamy ok. 2 minut. Dodajemy cukinię i dusimy ok. 2 minut.
    Czasu podduszania trzeba pilnować ponieważ cukinia nie może się rozgotować.
  3. Na oddzielnej patelni podgotowujemy pomidory z rozgniecionym czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą i ksylitolem (sos ma być lekko słodki), dusimy ok. 4 minut.
  4. Do sosu pomidorowego dodajemy tagliatelle z warzyw, mieszamy, dodajemy mleko kokosowe, mieszamy, dusimy 1-2 minuty.
Artykuły, które mogą Cię zainteresować:
Klasyka gatunku w nowoczesnym wydaniu czyli grillowany kurczak w miodowo- musztardowej glazurze podany z marchewkowym tagliatelle.
grillowany kurczak w miodowo- musztardowej glazurze podany z marchewkowym tagliatelle

Moi drodzy dziś danie wykwintne. Na specjalne okazje! Takim obiadem nie powstydzicie się ani przed teściową, ani przed znajomymi, ani Czytaj dalej

Pieczone faszerowane pieczarki. Smaczna przekąska na kolację, rodzinną imprezę, do pracy czy na spotkanie przy grillu.
Pieczone faszerowane pieczarki

Przed nami ostatni weekend wakacji, ma być ciepło, więc pomyślałam sobie że przygotuję dla Was przekąskę którą możecie zabrać zarówno Czytaj dalej

Polędwiczki z kurczaka w marynacie jogurtowej

Jestem pewna, że pokochacie to danie i tego lata zagości na niejednym stole zarówno w plenerze, jak i domowym zaciszu. Czytaj dalej

92 komentarze

Anna BrandykDodano:  29 styczeń 2015 - 9:04
Trzeba wypróbować!
Małgosiu obawiam się, że mój formularz z dietą nie dotarł do Ciebie. Wysłałam to 12 stycznia. Dasz mi znać?
Dodano:  29 styczeń 2015 - 9:32
dotarł ale jeszcze nie wysyłam wycen z tej daty
Anna BrandykDodano:  29 styczeń 2015 - 10:49
Och, dzięki :-) to cierpliwie czekam :-)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  29 styczeń 2015 - 9:07
Przepis jest super na pewno go wypróbuje jak wiele innych próbowałam potrawy są przepyszne.
Odpowiedz
joannahasnikDodano:  29 styczeń 2015 - 9:12
Przez lata byłam wegetarianką, ale wtedy nie ćwiczyłam. Teraz przy treningach siłowych nie ma opcji... Ale wygląda smakowicie.
AnonimowyDodano:  29 styczeń 2015 - 9:56
czemu?
AnonimowyDodano:  29 styczeń 2015 - 10:01
Oczywiście, ze jest opcja :) Frank Medrano jest weganinem.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  29 styczeń 2015 - 9:16
wszystko mam oprócz mleka kokosowego. Czym zastąpić?
Dodano:  29 styczeń 2015 - 9:29
ta potrawa ma taki a nie inny smak z tymi składnikami,
nic nie zastąpi mleka kokosowego aby zachować ten smak,
AnonimowyDodano:  30 styczeń 2015 - 7:49
mozna samemu zrobic mleko kokosowe z wiorkow polecam bo bez konserwantow :) poszukaj w necie mleko z wiórkow sama robie czesto i polecam :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  29 styczeń 2015 - 9:37
Wspaniały przepis!! A czy ksylitol mogę zastąpic stewią?
Dodano:  29 styczeń 2015 - 10:28
tak ale stewii daj mniej
AnonimowyDodano:  31 styczeń 2015 - 19:53
A cukier demerara?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  29 styczeń 2015 - 9:46
Dzięki Twoim przepisom zakochałam się we wszystkich potrawach które zawierają mleko kokosowe. Uwielbiam Twoje przepisy i zawsze czekam na takie nowinki. Tylko jak mam się trzymać ustalonej przez Ciebie diety jak tam takich nowinek brakuje :-(
Dzięki za bloga. Mam nadzieję, że w tym roku uda Ci się zdobyć pierwsze miejsce :-)
Kasia
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  29 styczeń 2015 - 9:55
Gosiu mogłabyś cos napisac jak sie zapatrujesz na wegetarianizm? Ogolnie i przy wysiłku fizycznym.
Z góry dziekuje
Dodano:  29 styczeń 2015 - 10:27
Dieta wegetariańska jest bardzo zdrowa i prosta w zbilansowaniu.
Gorzej jest z wegańską ponieważ tu trzeba długo posiedzieć nad analizą aminokwasów egzogennych aby dostarczyć białka pełnowartościowego.
Osobiście w czasie w którym piszę jedną dietę wegańską napisałabym 3 diety wegetariańskie lub dla mięsożernych.
Nie ma żadnych ograniczeń jeśli chodzi o wysiłek fizyczny przy diecie wegetariańskiej.
AnonimowyDodano:  29 styczeń 2015 - 18:53
to super, że Ty piszesz takie rzeczy, moze to otworzy głowy osobom, które wegetarianizm uwazają za największą glupotę, drogą i smieszna fanaberie. Sama jestem w szoku ile nienawisci (!!) spotyka się w internecie pod adresem wegetarian wlasnie. A co jest w Twoich jadlospisach glownym zrodlem wege bialka np na obiad? bo ja jem kasze, pelne makarony, ryze etc. z duza iloscia warzyw lub straczki, ale np nie mam mozliwosci jedzenia tofu codziennie, ciekawa jestem jaka jest Twoja opinia :)?
Dodano:  29 styczeń 2015 - 22:00
oj różnie, strączki i ryż i migdały, dynia,
tofu nie używam i nie wpisuję w diety
AnonimowyDodano:  30 styczeń 2015 - 11:21
a czemu tofu nie? jednak jest mniej kaloryczne niz np migdaly.. albo kotlety sojowe takie kupne paczkowane?
Dodano:  30 styczeń 2015 - 12:06
kotlety sojowe omijam szerokim łukiem bo dla mnie to nie jest danie,
tofu też jest bez smaku
AnonimowyDodano:  30 styczeń 2015 - 12:18
zamarynowane tofu jak najbardziej ma przeciez smak! kotlety tez, a skladaja sie tylko z soi. z tego co pamietam, to kurczak bez zadnych przypraw tez jest bez smaku? kwestia marynaty
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  29 styczeń 2015 - 10:10
zrobie dzis na obiadek dziekuje Malgosiu :*
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  29 styczeń 2015 - 10:10
przejdzie diecie lekkostrawnej nie aż tak bardzo restrykcyjnej? Jestem drugi tydzień na twoim jadłospisie i - zgodnie z przepisami - czasami podsmażam warzywa.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  29 styczeń 2015 - 10:26
Ja proponuję robić mleko kokosowe w domu - zalewa się wiórki wrzątkiem, blenduje i przecedza przez gazę. Nie jest tak tłuste, jak to z puszki, nie ma zagęstników i innych dodatków.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  29 styczeń 2015 - 11:22
Małgosiu - napisz proszę co uważasz o tym danio z waflem ryżowym? na przekąskę?
I drugie pytanie - czyjesli bym się zdecydowała na diete wegetariańską - to muszę zrobić jakies wyniki morfologię itp?
Mając 2 latka w domu - można też go pod taką dietę podciągnąć? czy należałoby to skonsultować?
Pozdrawiam
Dominika
Dodano:  29 styczeń 2015 - 16:57
Pisałam Ci o tym Danio.
To jest deser i tak należy go traktować bo ma masę cukru.
Raz na jakiś czas jak zjesz to świat się nie zawali ale raczej bym unikała.
Warto byłoby zrobić badania krwi przed rozpoczęciem diety wegetariańskiej.
Pamiętaj że taką dietę trzeba mądrze zbilansować.
2-latek spokojnie może ją też stosować. To zdrowa dieta.
Odpowiedz
Kinga ŁucjaDodano:  29 styczeń 2015 - 11:33
Wygląda apetycznie! ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  29 styczeń 2015 - 11:43
Gosiu, pytanie troche nie na temat pod tym postem ale chcialam pod nowym, zeby zostalo zauwazne :)

mam pytanie odnosnie granoli na sniadanie. Zrobilam ja z Twojego przepisu (pycha:) )
i teraz tak:
jem 4 lyzki plus lyzka mieszanki studenckiej, ok 70 gram borowek i mam teraz dylemat co dodawac - czy jogurt naturalny 0% czy serek homogenizowany 0%
Kalorycznie ta ilosc (ok 150g) wychodzi niemal identyczna, konsystencja i smak tez praktycznie takie same poniewaz ten serek jest rzadki jak jogurt ale....
na ta ilosc w jogurtcie wychodzi troche mniej bialka a wiecej weglowodanow, natomiast w serku odwrotnie. Czy myslsiz ze dobra alternatywa jest zamiana jogurtu na serek?
pytam poniewaz granola,mieszanka i owoce to glownie weglowodany i tluszcz, czy warto dodac serek zamiast jogurtu zeby "podbic" bialkowo cale sniadanie? :)
Dodano:  29 styczeń 2015 - 16:54
możesz dodać serek ale jogurt ma bakterie probiotyczne,
białko możesz podbić w innych daniach a bakterii nie dołożysz np. do obiadu
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  29 styczeń 2015 - 12:43
10 x masa ciała + (6,25 x wzrost w cm) – (5 x wiek) – 161- Twój wzór na BMR
20 lat, 163 cm, 46 kg- wychodzi mi 1217 BMR i razy 1,4, bo aktywności nie mam żadnej- nie ćwiczę, jestem studentką, nie zależy mi na utracie wagi, a na jej przyroście! - jest tak niska, wręcz poniżej BMI, wobec tego wychodzi 1700 kcal dla zachowania wagi. Tyle mniej więcej jem, liczę to od kilku miesięcy. Chcę przytyć, tak do 50 kg byłoby idealnie, ale boję się, że jak zacznę o wiele więcej jeść, to ta waga skoczy tak bardzo, że cięzko będzie mi to zatrzymać ;) wobec czego jak to zwiększać? o 100 kcal tygodniowo cięzko to wycyrklować ;)
Dodano:  29 styczeń 2015 - 16:58
Zwiększ sobie o 200 kcal w pierwszym miesiącu dodając do diety same orzechy i obserwuj wagę.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  29 styczeń 2015 - 13:20
Nadmiar mleka kokosowego można też bez problemu zamrozić.

W kupnym curry już jest wystarczająca ilość kurkumy (i zazwyczaj tez glutaminianu...), robione w domu, świeże, nie jest może tak żółte, ale za to ma o niebo lepszy aromat! Może pokusiłabyś się Małgosiu o podanie dziewczynom przepisu?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  29 styczeń 2015 - 13:27
Gosiu drugi dzien w ogole nie mam apetytu - jem, żeby dostarczać paliwa organizmowi, ale nie czuje glodu ani nie mam ochoty na nic. Czy jest to powód do zmartwienia? Co może byc tego przyczyna?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  29 styczeń 2015 - 13:55
Małgosiu, od jakiegoś czasu boli mnie żołądek po sokach, piję głownie warzywne.. czy wiesz może jaka możne być przyczyna? Dodam,że mam na żołądku bakterię Helicobakter. Magda
Dodano:  29 styczeń 2015 - 16:51
Hm. ... przy helicobacter nie powinnaś tak reagować, ale może to wątroba. Bardzo wiele osób ma z tym problem bo często wątroba nie lubi surowizny.
Odpowiedz
Regina CuberDodano:  29 styczeń 2015 - 14:23
Hallo musze powiedziec Marysiu Blog super
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  29 styczeń 2015 - 14:23
co Pani sądzi o oliwie Monini extra vergine do takiego podsmażania co pojawia się w przepisach?:)
Dodano:  29 styczeń 2015 - 16:47
Ostatnio się zeźliłam na tę markę ponieważ stałam przy półce z oliwami i tak szukałam co by tu kupić innego dla odmiany i dla mnie na oliwie musi być napisane skąd pochodzi, tzn. nazwa i adres zakładu produkcyjnego.
Nie kupuję mieszanek z krajów UE bo dla mnie jak coś jest super jakości to się tego nie miesza, a miesza się byle jakie oliwy aby powstało coś zjadliwego.
No i na tej monini patrzę a tam że to mieszanka z krajów UE :(
AnonimowyDodano:  29 styczeń 2015 - 19:24
No wlasnie ja tez to zauwazylam, ale pamietam ze kiedys Pani polecala a wlasnie mi sie skonczyla i sie zastanawialam, czy znow ja kupic :) ogolnie ciezko znalezc taka,ktora nie bedzie mieszanka:/
Dodano:  29 styczeń 2015 - 21:59
Bo Monini kiedyś kupiłam dobrą, a teraz zauważyłam ze na butelce jest ta mieszanka z UE i zdziwiło mnie to.
Odpowiedz
Regina CuberDodano:  29 styczeń 2015 - 14:24
Super Blog
Odpowiedz
maykowoDodano:  29 styczeń 2015 - 14:31
Małgosiu, wygląda apetycznie, wypróbuję, tylko u mnie odpada curry i czosnek, ponieważ od 10dni jestem mamą i karmię piersią.
Przy okazji mam do Ciebie pytanie, jeśli można. Czy podczas karmienia piersią mogę jeść soję i mleczko kokosowe? Dodam, że jestem wegetarianką, a na każdym portalu są różne opinie na ten temat i nie wiem, jak się do tego ustosunkować. W sumie skoro przed i w czasie ciąży stosowałam taką, a nie inną dietę, to mój organizm chyba inaczej reaguje na takie składniki?
Będę wdzięczna za Twój komentarz.
Pozdrawiam słonecznie z Gdyni!
Dodano:  29 styczeń 2015 - 16:49
Możesz ale obserwuj dzieciątko bo soja jest silnym alergenem.
Wcale nie musi uczulić ale może.
Oby nie.
maykowoDodano:  29 styczeń 2015 - 17:12
No to jutro może się zdecyduję spróbować i będę obserwować moja Majke. Nie chciałabym Jej zasskodzić stąd moje obawy.
Rozumiem, że to samo tyczy się mleczka kokosowego?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  29 styczeń 2015 - 16:16
Pani Małgosiu, co Pani sądzi o piciu drożdży na porost włosów? Picie przez miesiąc rozpuszczonej połowy kostki w szklance wody..
Dodano:  29 styczeń 2015 - 16:41
jeśli nie masz po tym wzdęć, gazów i bóli brzucha to możesz,
AnonimowyDodano:  30 styczeń 2015 - 22:16
Hmmm a moze sprobuj siemie lniane pic. Podobno po tym wlosy rosna jak szalone:)
Odpowiedz
agaDodano:  29 styczeń 2015 - 16:35
Droda Małgosiu. Wybacz moją niewiedzę ale.... czy do tego dania koniecznie trzeba dodać ksylitol lub stewie? Nawet nie wiem co to jest ? jestem zTobą od 36 Jadłospisu i ..... zgubiłam 22kg!!!! Dziekuje i pozdrawiam:
Dodano:  29 styczeń 2015 - 16:40
możesz zamiast stewii lub ksylitolu dodać łyżeczkę cukru
chodzi o lekkie dosłodzenie potrawy
Odpowiedz
agaDodano:  29 styczeń 2015 - 16:41
Dziękuje?
Odpowiedz
Magdalena KuchajaDodano:  29 styczeń 2015 - 17:02
bardzo apetycznie się zapowiada :)
Odpowiedz
Aleksandra.Dodano:  29 styczeń 2015 - 18:53
Wygląda apetycznie :) Lubię od czasu do czasu zjeść jakies dania bez mięsa :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  29 styczeń 2015 - 19:29
Rewelka:) Małgosiu jaki tran najchętniej polecasz?w kapsułkach czy do picia?I jakiej firmy.Pozdrawiam
Dodano:  29 styczeń 2015 - 21:56
nie polecam tranu,
to zbędny wydatek
AnonimowyDodano:  29 styczeń 2015 - 23:07
a co sądzisz o oleju z wiesiołka w tabletkach? Można je jeść gdy pije się siemie lniane i drożdże?
Dodano:  30 styczeń 2015 - 8:51
można pewnie,
AnonimowyDodano:  30 styczeń 2015 - 19:07
Czemu uwazasz ze tran to zbedny wydatek-bylam dzis w sklepie i kupilam:( wydawalo mi sie ze jak nie jem ryb 3 razy w tyg to mozna niedobory uzupelnic tranem-zwlaszcza u dzieci....
Czy powinno sie brac jakies dodatkowe witaminy/suplementy w okresie jesienno-zimowym?
Dodano:  30 styczeń 2015 - 21:26
ja nie biorę,
producent zaleca tran jako źródło Omega 3 , wit. A, D i E a to samo masz stosując w diecie migdały, awokado, orzechy, słonecznika, pestki dyni, pesto, winegret na bazie oliwy, ryby nawet raz w tygodniu a wit. D jest też w produktach mlecznych byle nie 0% tłuszczu bo wtedy się nie przyswaja.
AnonimowyDodano:  30 styczeń 2015 - 21:34
Dzieki za wyjasnienie:) wiecej nie kupuje ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  29 styczeń 2015 - 20:33
Mmm... :) Zapowiada się pyszny niedzielny obiad ;] Gosiu, chciałabym cię spytać również odnośnie składników moich sniadań:
1) Czy twaróg chudy 250 g + 2 małe banany ( po 175g każdy cały ) + otręby to dobry pomysł na śniadanko, czy jakieś orzechy jeszcze dorzucić?
2) A jeśli chodzi o twaróg chudy z granatem, co jeszcze do tego można dodać, żeby śniadanie było zdrowe i pełnowartościowe ? Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za świetny przepis ;)
Dodano:  29 styczeń 2015 - 22:01
1 - śniadanko na bogato, skład ok.
2 - dodaj migdały w płatkach
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  29 styczeń 2015 - 21:43
Malgosiu ja chciałbym prosic o jadlospis przykladowy dla dzieci w wieku szkolnym (7-9lat) albo chociaz o rady jak je odzywiac co na śniadania a jakie kolacje bylby super taki artykul
AnonimowyDodano:  30 styczeń 2015 - 23:32
O zdecydowanie popieram:) I tez czekam na taki artykul. Karo
AnonimowyDodano:  2 luty 2015 - 10:03
też proszę :) najbardziej mi zależy na sniadaniach na ciepło, mój drugoklasista jadlby tylko słodkie płatki z mlekiem.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  29 styczeń 2015 - 22:47
Małgosiu, chciałabym zapytać Cię o chleb, który piekę. Przepis jest następujący:

- 1 litr wody,
- 3 łyżeczki soli oraz 3 łyżeczki cukru,
- 10 dag drożdży,
- 1 kg mąki pszennej,
- szklanka otrąb żytnich/przennych,
- szklanka płatków owsianych,
- szklanka ziaren słonecznika oraz dyni (razem szklanka),
- szklanka siemienia lnianego.

Mieszam to w misce i z takiego przepisu wychodzą dwa bochenki chlebka.

Chciałabym spytać, czy taki chleb jest ok? Próbowałam zrobić z mąki żytniej ale był bardzo ciężki i nie wypiekł się tak ładnie.
Z góry dziękuję za odpowiedź,
pozdrawiam.
Dodano:  30 styczeń 2015 - 8:52
wyjdzie Ci z mąki orkiszowej albo graham na pewno
przepis jest ok,
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  29 styczeń 2015 - 23:07
Pani Małgosiu, ile powinnam dziennie spożywać kcal (17 lat), jeśli mój dzień wygląda tak: pobudka o 6 - śniadanie, następnie szkoła kończąca się zależnie od dnia w godzinach 13.30-15 (w szkole jem kilka razy np. jogurt, owoc, kanapkę), później trening, który trwa ok 2h, czasem nawet dłużej, następnie obiadokolacja i później nauka w domu. Ostatnim posiłkiem jest właśnie ta obiadokolacja w postaci bardziej obiadu, który zjadam około 17-19 godziny. Po tym posiłku nierzadko jakaś słodkość, bo niestety nie potrafię obejść się bez tego - niemal zawsze mam na coś ochotę, ale są to małe rzeczy. Później już nic. I w ciągu dnia piję kawę inkę, zazwyczaj 1-2 razy dziennie. Trenuję lekkoatletykę, TRENUJĘ, a nie tylko ćwiczę :) treningi mam codziennie łącznie z weekendami, moja waga jest ok - 55kg 172cm, ale jak na lekkoatletkę to chciałabym zrzucić około 3kg. Po każdym treningu czuję bardzo duży głód, tak to już jest po wykańczających (możnaby nawet rzec: w pewien sposób profesjonalnych:) ) treningach. Nie wiem jednak jak odpowiednio dobierać pożywienie dla sportowca (myślę, że takie posiłki chyba delikatnie powinny różnić się od posiłków mniej aktywnego człowieka?). Chciałabym, przy odpowiednim odżywianiu, zrzucić te 3-4kg, ale jednocześnie rozwijać mięśnie, funkcjonować jak najlepiej, jak na sportowca przystało :)

Pozdrawiam :)

PS.
I chciałabym również utrzymywać poziom żelaza na dobrym poziomie (bo u biegaczy jest ono szczególnie ważne :) ), i tu właśnie pojawia się pytanie: jakie produkty bogate w żelazo mogę wpleść w tą codzienne posiłki, lub jakie produkty mogę zastąpić tymi bogatymi w żelazo? :)
Dodano:  30 styczeń 2015 - 9:02
Te słodycze które jadasz jedz po treningu. Cukry proste podniosą poziom insuliny i glukoza szybciej zostanie dostarczona do komórek i tym samym szybciej się zregenerujesz.
Po treningu możesz wypić koktajl który polecałam czyli 300 ml mleka sojowego które dla Ciebie przy tak intensywnych treningach jest wskazane. W ogóle lekkoatletyczki mają obniżony poziom leptyny więc te fitohormony z mleka sojowego będą Ci potrzebne abyś miesiączki nie straciła.
Do tego koktajlu dodajesz banana, łyżkę otrębów i np. kiwi lub truskawki mrozone.
Możesz zjeść kanapki z jajkiem, pastą ze strączków i wypić do tego sok pomarańczowy.
Możesz zjeść jogurt z granolą i owocem.

Abyś miała żelazo na dobrym poziomie jedz dużo produktów bogatych w witaminę C bez której żelazo ma trudności z przyswojeniem + jajka, czerwone mięso, mięso indyka, sardynki, fasolę, strączki, zielone warzywa, pestki dyni, orzechy, pestki słonecznika, suszone morele, rodzynki.
Dla szybkiego podniesienia poziomu żelaza polecam spirulinę.
AnonimowyDodano:  30 styczeń 2015 - 14:03
Bardzo dziękuję, że poświęciła Pani czas i odpisała mi :). Tylko mam problem z dostępnością mleka sojowego, gdyż mieszkam w małej miejscowości, ale postaram się jakoś je dostać, może w sąsiednich miastach. A czy istnieje może jakiś produkt, którym można zastąpić mleko sojowe?

I te kanapki lub jogurt to po treningu czy na śniadanie?

I np. jeśli jeszcze dzisiaj nie mam mleka sojowego, to po treningu będę mogła wypić np. ten koktajl? http://qchenne-inspiracje.blogspot.com/2014/03/zielony-fit-koktajl-bomba-witaminowa.html#more
AnonimowyDodano:  30 styczeń 2015 - 14:47
Ahh i odnośnie mleka sojowego, to widziałam w Biedronce produkt o nazwie Golden Soya, jednak była na nim etykieta "napój sojowy". Czy to właśnie jest to mleko sojowe czy niekoniecznie?
Dodano:  30 styczeń 2015 - 21:33
mleko i napój to to samo,
nie znam tego z biedronki, nie wiem jaki ma skład,
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  29 styczeń 2015 - 23:11
Ale fajnie że jest coraz więcej przepisów wegetariańskich!!Tak trzymaj Gosiu, prosimy o jeszcze, staram sie ograniczac posilki mięsne i juz koncza mi sie pomysly także inspiracja baardzo sie przyda, a zwłaszcza lubie obiady szybkie w przygotowaniu jak ten powyżej:)dzieki!Dagmara
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  30 styczeń 2015 - 0:15
Czy może być cukier trzcinowy zamiast ksylitolu? Aż mam ochotę jeść ;) wygląda pysznie
Dodano:  30 styczeń 2015 - 8:50
tak
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  30 styczeń 2015 - 0:38
Tutaj masz przykłady, reszty szukaj w blogu. http://qchenne-inspiracje.blogspot.com/2014/09/dzieciecy-lunch-box-czyli-co-dac.html
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  2 luty 2015 - 20:59
A ja już wiem, że nie tylko się zapowiada wyśmienicie, ale też i jest to doskonała potrawa.:) Ale się mąż zdziwił, ze warzywa mogą tak smakować!:P
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  4 luty 2015 - 11:47
Małgosiu a widziałaś skład mleka kokosowego?? ja jak spojrzałam to mi się odechciało.
Możesz polecić jakąś markę gdzie nie ma tych wszystkich sztucznych stabilizatorów, emulgatorów, barwników i całej linijki E? Dzięki!
Dodano:  4 luty 2015 - 13:52
House of Asia ma chyba najlepszy skład jaki dotąd widziałam
AnonimowyDodano:  7 luty 2015 - 19:05
Bezpieczniej samej zrobic mleko :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  4 luty 2015 - 14:21
No to jest właśnie House of Asia, wyjaśnij proszę co się kryje pod tymi E oraz innymi dodatkami poza mleczkiem kokosowym.
mleczko kokosowe 60%, woda, stabilizator - E412, emulgator (E471, E435, E466), substancja stabilizująca - guma ksantanowa, substancja konserwująca - E223

(http://ezakupy.tesco.pl/pl-PL/ProductDetail/ProductDetail/2003120220565)
Dodano:  4 luty 2015 - 19:34
E 412 to naturalna substancja zagęszczająca,
E471 to syntetyczne tłuszcze
E435 to stabilizator
E466 to sól
E223 to substancja przedłużająca trwałość
Każdy środek przeznaczony do produkcji żywności jest oznaczony symbolem E.
E oznacza - dopuszczony w Unii Europejskiej.
Każda substancja, nawet witamina C ma swój symbol E. W przypadku witaminy C jest to E 300
AnonimowyDodano:  6 luty 2015 - 11:41
A jeszcze się poczepiam, ale w zdrowym celu ;) Bo jak widzę syntetyczne tłuszcze i substancję przedłużającą stałość to jednak mi się zapala czerwona lampka mimo, że nawet witamina C ma swoje E.

Tutaj znalazłam taki skład: Mleko kokosowe bio, niesłodzone, marki Ecomil.

Skład: woda, mleko kokosowe* (8,5%), skrobia z tapioki*, lecytyna słonecznikowa, naturalny aromat kokosowy*, sól morska.
* produkt rolnictwa ekologicznego

Nie znam się na tyle, by rozróżnić, czy oba mleka są siebie warte a tylko nazewnictwo inne użyte czy rzeczywiście to drugie Ecomil jest mniej przetworzone i naładowane chemią.

Dlatego będę wdzięczna za komentarz :)
Dodano:  6 luty 2015 - 12:19
Nie spotkałam takiego. Dzięki za info.
KingaDodano:  10 luty 2015 - 22:44
Mleczko kokosowe w puszce Ener Bio dostępne w Rossmannie ma w swoim składzie tylko orzechy kokosowe 65% i wodę 35%. Mi najbardziej odpowiada mleczko firmy Real Thai, które można kupić w Almie - ma super skład: ekstrakt kokosowy 85%, woda. Jest zatem bardzo tłuste, ale zawsze można rozcieńczyć, a w przypadku deserów taka konsystencja jest jak najbardziej pożądana. Zastanawiam się tylko jak to jest z kalorycznością tego produktu po oddzieleniu części stałej (śmietanki) i płynu - po przechowywaniu takiego mleczka w lodówce można to zrobić bez problemu. Dobrze rozumiem, że w takim wypadku kaloryczność płynu jest znikoma, bo niemal wszystko co je zawiera kumuluje się w śmietance?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  5 luty 2015 - 9:16
a czy można zastąpić czymś cukinię w tym przepisie? jakoś od dwóch tygodni nie mogę jej dostać w sklepach
AnonimowyDodano:  7 luty 2015 - 19:03
Bez problemu dostaniesz w kauflandzie . Biedronce.. zrobilam dzisisiaj .... pychota
Odpowiedz
rudziaDodano:  11 luty 2015 - 15:39
Jakiś czas temu wpadłam na Twojego bloga i się zakochała ;) Wczoraj przygotowałam pierwsze danie i to były właśnie tagliatelle, tylko bez mleczka kokosowego. Pyszny przepis:) Oczywiście zrobiłam więcej (dla chłopaka). Ja objedzona, obojgu nam bardzo smakowało, będzie to częste danie w naszym domu, myślę że nie tylko to. Bardzo dziękuję i gorąco pozdrawiam!
Odpowiedz
UnknownDodano:  12 luty 2015 - 13:05
pyszne, zjadłam 2 talerze. Polecam wszystkim... :)
Odpowiedz
FitHealthyLifeDodano:  14 luty 2015 - 10:39
Mimo że jadam mięso to wegetariańskie potrawy bardzo mi smakują.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  20 luty 2015 - 10:12
Pyszne danie, u mnie z żytnim razowym makaronem. I obiad gotowy w 20 min:) Polecam:)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 marzec 2015 - 14:20
Zrobiłam dzisiaj. BOSKOŚĆ! !!
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  28 kwiecień 2016 - 14:43
Czy do tego dania pasuje makaron ryżowy?
Odpowiedz
Oferty
img1
DIETA INDYWIDUALNA
redukcja, Hashimoto, NT, IO, PCOS, WZJG, cukrzyca, fodmap i in.
ZAMÓW DIETĘ
img1
Gotowe diety
7-dniowe jadłospisy o niskim indeksie glikemicznym
SKLEP
img1
MOJE KSIĄŻKI
porady żywieniowe i przepisy bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne
SKLEP
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
dla osób zdrowych
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Miejsca i produkty, które szczególnie polecam z uwagi na jakość.
CZYTAJ WIĘCEJ
Instagram
Brzuch jak balon, a do tego więcej na wadze? 

Archeony mają taką moc! Komunikują 📞 się z Twoimi adipocytami i po pierwsze robią z Twoimi preferencjami żywieniowymi co chcą, po drugie powodują, że odkładasz więcej 😫

Z ebooka 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 dowiesz się oczywiście czym jest SIBO i IMO, jakie są przyczyny przerostów, jak wyleczyć je skutecznie, oraz jaki bałagan mogą spowodować „po drodze” i jak go „posprzątać” 

Premiera ebooka już w drugiej połowie lutego. 

#sibo #imo

Brzuch jak balon, a do tego więcej na wadze?

Archeony mają taką moc! Komunikują 📞 się z Twoimi adipocytami i po pierwsze robią z Twoimi preferencjami żywieniowymi co chcą, po drugie powodują, że odkładasz więcej 😫

Z ebooka 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 dowiesz się oczywiście czym jest SIBO i IMO, jakie są przyczyny przerostów, jak wyleczyć je skutecznie, oraz jaki bałagan mogą spowodować „po drodze” i jak go „posprzątać”

Premiera ebooka już w drugiej połowie lutego.

#sibo #imo
...

467 50
Test wodorowo – metanowy to podstawa diagnostyki SIBO/IMO, ale jeśli patrzysz wyłącznie na cyferki, lub co gorsza, opierasz swoje działanie wyłącznie na suchym stwierdzeniu osoby wykonującej test określającym, że przerost jest to możesz odbić się od ściany. 

W ebooku 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 krok po kroku wyjaśnię jak prawidłowo wykonać, oraz zinterpretować test wodorowo – metanowy w oparciu o objawy, historię choroby oraz historię popełnianych błędów żywieniowych i behawioralnych. 

Premiera ebooka już w drugiej połowie lutego. 

#sibo #imo

Test wodorowo – metanowy to podstawa diagnostyki SIBO/IMO, ale jeśli patrzysz wyłącznie na cyferki, lub co gorsza, opierasz swoje działanie wyłącznie na suchym stwierdzeniu osoby wykonującej test określającym, że przerost jest to możesz odbić się od ściany.

W ebooku 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 krok po kroku wyjaśnię jak prawidłowo wykonać, oraz zinterpretować test wodorowo – metanowy w oparciu o objawy, historię choroby oraz historię popełnianych błędów żywieniowych i behawioralnych.

Premiera ebooka już w drugiej połowie lutego.

#sibo #imo
...

518 22
Skuteczna terapia SIBO/IMO to nie bułka z masłem. 
Jeżeli wydaje Ci się, że wystarczy wziąć antybiotyk i temat załatwiony to grubo się mylisz o czym świadczy ogromna rzesza ludzi z nawrotami, kręcącymi się w kółko i dalej nie potrafiącymi poradzić sobie z dokuczliwymi objawami😫. 

W ebooku 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 krok po kroku wyjaśnię Ci jak wyleczyć SIBO/IMO skutecznie. 
Dowiesz się dlaczego ten problem dotyczy właśnie Ciebie, jak przeprowadzić leczenie, jaką wdrożyć suplementację, dietę oraz jakich błędów nie popełniać ‼️

Wchodzicie w to? 
Wiecie co u Was jest lub było przyczyną SIBO/IMO? 

#sibo #imo

Skuteczna terapia SIBO/IMO to nie bułka z masłem.
Jeżeli wydaje Ci się, że wystarczy wziąć antybiotyk i temat załatwiony to grubo się mylisz o czym świadczy ogromna rzesza ludzi z nawrotami, kręcącymi się w kółko i dalej nie potrafiącymi poradzić sobie z dokuczliwymi objawami😫.

W ebooku 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 krok po kroku wyjaśnię Ci jak wyleczyć SIBO/IMO skutecznie.
Dowiesz się dlaczego ten problem dotyczy właśnie Ciebie, jak przeprowadzić leczenie, jaką wdrożyć suplementację, dietę oraz jakich błędów nie popełniać ‼️

Wchodzicie w to?
Wiecie co u Was jest lub było przyczyną SIBO/IMO?

#sibo #imo
...

1388 114
Dieta to nie ograniczenia! Dieta to styl życia!

Czy danie z rolki jest ograniczające? NIE!
Czy jest ekstremalnie pyszne? TAK!
Czy zaspokoi zapotrzebowanie na słodkie jednocześnie dostarczając białka, wapnia, magnezu, potasu, potasu i witamin z grupy B? TAK! 

Pochodzi z diety zima wersja 5 𝐃𝐨𝐛𝐫𝐞 𝐛𝐨 𝐩𝐨𝐥𝐬𝐤𝐢𝐞 👌
Tę i inne diety znajdziesz na stronie:

𝐰𝐰𝐰.𝐝𝐢𝐞𝐭𝐨𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚-𝐥𝐞𝐧𝐚𝐫𝐭𝐨𝐰𝐢𝐜𝐳.𝐩𝐥

Link również w BIO profilu ♥️

#insulinooporność #cukrzyca #niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #pcosdiet

Dieta to nie ograniczenia! Dieta to styl życia!

Czy danie z rolki jest ograniczające? NIE!
Czy jest ekstremalnie pyszne? TAK!
Czy zaspokoi zapotrzebowanie na słodkie jednocześnie dostarczając białka, wapnia, magnezu, potasu, potasu i witamin z grupy B? TAK!

Pochodzi z diety zima wersja 5 𝐃𝐨𝐛𝐫𝐞 𝐛𝐨 𝐩𝐨𝐥𝐬𝐤𝐢𝐞 👌
Tę i inne diety znajdziesz na stronie:

𝐰𝐰𝐰.𝐝𝐢𝐞𝐭𝐨𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚-𝐥𝐞𝐧𝐚𝐫𝐭𝐨𝐰𝐢𝐜𝐳.𝐩𝐥

Link również w BIO profilu ♥️

#insulinooporność #cukrzyca #niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #pcosdiet
...

1998 3206

Masz problem z utrzymaniem zdrowych nawyków żywieniowych ?
Mam coś, co Ci pomoże !
Czytaj więcej

MOJA KSIĄŻKA


"Smacznie i zdrowo na diecie ograniczającej mięso" to książka dla tych, którzy szukają inspiracji na zdrowe posiłki i preferują tradycyjną formą książkową.

Ponad 70 stron porad żywieniowych oraz 65 pysznych i prostych w przygotowaniu przepisów. Dzięki podanym przy każdej potrawie wymiennikom węglowodanowym i białkowo-tłuszczowym szczególnie polecam ją osobom cierpiącym na cukrzycę typu I, kiedy kluczowe jest określenie dawki insuliny.

Idealny prezent dla każdego, kto chce zacząć przygodę ze zdrowym odżywianiem, ale nie koniecznie jest gotowy na ścisłe trzymanie się diety. 

 

PRZEJDŹ DO SKLEPU

This will close in 20 seconds